Scott Williamson: Ο Bασιλιάς του Pacific Crest Trail (PCT)! Κύριο

Ο Scott, υπογράφοντας στα σύνορα Η.Π.Α - Μεξικού (ρεκόρ PCT)! Ο Scott, υπογράφοντας στα σύνορα Η.Π.Α - Μεξικού (ρεκόρ PCT)!

Ο Scott Williamson πιθανόν να είναι ο άνθρωπος που να ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον το περίφημο Pacific Crest Trail (PCT). Είναι πάντως σίγουρο ότι πρόκειται για μια πραγματική αυθεντία στις διασχίσεις των "μεγάλων μονοπατιών" στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και ιδιαίτερα του PCT. Είναι ο κάτοχος της ταχύτερης διάσχισης του μήκους 2.663 μιλίων (4.286 χιλιόμετρα) δημοφιλούς μονοπατιού, ολοκληρώνοντάς το σε μόλις 64 μέρες 11 ώρες και 19 λεπτά, διανύοντας δηλαδή 66.1 χιλιόμετρα την ημέρα! Πραγματικά απίστευτα μεγάλο το νούμερο για πεζοπορική διάσχιση. Αλλά αυτό που συμπληρώνει και επιβεβαιώνει ότι ο Williamson είναι πραγματικά ένας σκληροτράχηλος πεζοπόρος, είναι το γεγονός ότι επιτεύχθηκε το όλο εγχείρημα χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια και υποστήριξη. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η τελευταία φορά που ολοκλήρωσε την προσπάθειά του ήταν η....13η πετυχημένη του.

Ας πάμε όμως λίγο πίσω, στη δεκαετία του '90, γιατί τότε είναι που αρχίζει η "εμμονή" του Scott για το συγκεκριμένο μονοπάτι (PCT). Το 1993 συγκεκριμένα, ολοκληρώνει αυτή την τεράστια πορεία που ξεκινά από τα σύνορα του Μεξικού με τις Η.Π.Α για να καταλήξει στα σύνορα Καναδά - Η.Π.Α. Ένα χρόνο αργότερα διασχίζει ένα άλλο ξακουστό Αμερικανικό μονοπάτι, το Continental Divide Trail (CDT) μήκους 3.100 μιλίων (5.100 χιλιόμετρα).Το 1995 συνεχίζει τις επιτυχίες του με τη διάσχιση του "μικρού" αλλά πασίγνωστου Apalachian Trail (AT), μήκους 2.184 μιλίων (3.515 χιλιόμετρα). Αυτό τον έφερε ακόμα πιο ψηλά στην εκτίμηση όλης της κοινότητας των αεικίνητων πεζοπόρων, αφού πλέον είχε στα χέρια του το "τριπλό στέμμα" ("Triple Crown") με την ολοκλήρωση των τριών αυτών τεράστιων διασχίσεων.

 

Ο Scott Williamson επί τω έργω!Σαν να μην έφτανε αυτό επιχείρησε κάποιες φορές ανεπιτυχώς, αφού τα χιόνια τον σταμάτησαν στα βουνά της Sierra, να ολοκληρώσει το PCT κάνοντάς το "πήγαινε-έλα" (yo-yo). Ο επιμένων νικά όμως, μιας και έκανε το όνειρο του πραγματικότητα το 2004, συμπληρώνοντας 8.500 χιλιόμετρα σε 205 ημέρες, ο πρώτος που έφερε σε πέρας αυτή τη τιτάνια προσπάθεια. Του φάνηκε αργό όμως κι επέστρεψε στον "τόπο του εγκλήματος" το 2006 κάνοντάς το σε 191 μέρες! Το 2007 είπε να κάνει το ταξίδι του μέλιτος.....εννοείται στην αγαπημένη του διαδρομή. Το αξιοσημείωτο βέβαια είναι ότι δεν το έκανε μόνος του, αλλά φυσικά μαζί με την γυναίκα του! Τα επόμενα χρόνια συνεχίζει να σπάει τα ρεκόρ το ένα πίσω απ' το άλλο, είτε μόνος του, είτε με άλλους χαρισματικούς true hikers και φίλους όπως ο Adam Bradley και ο Joe Kisner.
      
Η σήμανση του περίφημου Pacific Crest Trail (PCT)!

Ποιος είναι όμως ο Scott Williamson; Είναι ένας αυτοαπασχολούμενος 40χρονος, παντρεμένος με την Michelle Turley, ο οποίος δηλώνει ότι δεν έχει δικό του σπίτι, αυτοκίνητα και γενικότερα δεν είναι μέρος του αμερικανικού τρόπου ζωής και ονείρου, για να καταφέρνει να εκπληρώνει μέχρι τώρα το δικό του όνειρο. Κάτι που δεν θα μπορούσε να κάνει αν η τύχη δεν του είχε χαμογελάσει, σχεδόν ειρωνικά, όταν το 1995 και ενώ εργαζόταν σ ένα κατάστημα, για ανεξιχνίαστο λόγο μπήκε κάποιος άγνωστος και τον πυροβόλησε στο πρόσωπο. Η σφαίρα ευτυχώς σταμάτησε πριν αγγίξει ζωτικά του όργανα, αλλά δεν αφαιρέθηκε ποτέ από τους γιατρούς όντας επικίνδυνο, μένοντας εκεί να του θυμίζει ότι η ελπίδα για την ζωή ποτέ δεν χάνεται σε πείσμα όλων των αρνητικών πιθανοτήτων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις του περί μονοπατιών, φύσης και γενικότερα από ποια οπτική γωνία βλέπει και αντιμετωπίζει ότι είναι σχετικό με τις γιγάντιες διασχίσεις. Σχολιάζοντας λοιπόν σε μια συνέντευξή του το PCT, λέει ότι πολλά έχουν αλλάξει στα περίπου είκοσι χρόνια που πεζοπορεί σ' αυτό, θετικά κι αρνητικά. Αρνητικά, οι φωτιές και οι αρρώστιες των δέντρων που έχουν αφήσει περίπου 700 μίλια με ελάχιστη σκιά. Τα θετικά όμως υπερκαλύπτουν τα αρνητικά, για παράδειγμα, στο μονοπάτι υπάρχουν περισσότεροι πεζοπόροι οι οποίοι το συντηρούν σε καλή κατάσταση και υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους αρμοδίους για τη συντήρησή του. Είναι με λίγα λόγια ένα μονοπάτι που υπάρχει στη φύση και όχι μόνο στα χαρτιά.

 

Ένα με την φύση!

 

Αυτό όμως που πραγματικά θα έπρεπε να μας βάλει σε σκέψεις είναι όταν σε μια συνέντευξή του, λέει ότι έχει πάρει τόση ικανοποίηση από το μονοπάτι που έχει την ανάγκη να επιστρέψει κάτι σε αυτό. Συνεχίζει λοιπόν λέγοντας ότι δεν του αρκεί που έχει εμπνεύσει κόσμο να βγει εκεί "έξω" αλλά θέλει να δώσει κάτι πιο ουσιαστικό στο μονοπάτι!!
  
...Όταν ο άνθρωπος δημιουργεί, τότε ξυπνάει βαθύτερους δεσμούς με την φύση, αρχέγονους, που είναι απόρροια της  μακρόχρονης επαφής του με αυτή, θυμίζοντάς του ότι είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της...

 

 

Αργύρης Βαμβακίτης

photo ©: caloutdoorshalloffame.org, coldsplinters.com, krudmeister.blogspot.com, www.pctnews.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ