Δημήτρης Αποστολόπουλος: Όραμα μας είναι μία μεγάλη διοργάνωση που θα καλύπτει όλες τις απαιτήσεις των δρομέων μικρών & μεγάλων αποστάσεων!

Μια από τις πρώτες διοργανώσεις ορεινού τρεξίματος καθώς θα μπούμε στη νέα χρονιά θα είναι το 3ο Koumaria Trail Series, στις 15 Ιανουαρίου 2024. Μια διοργάνωση που εξελίσσεται συνεχώς, αφού μετά την πετυχημένη προσθήκη μαραθώνιας απόστασης το 2023, φέτος προσθέτει έναν ακόμη αγώνα, το Floga Race, με καθαρά φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Το εμβληματικό οινοποιείο της Achaia Clauss και οι αμπελώνες του, τα πανέμορφα μονοπάτια των βουνών και των λόφων γύρω από την Πάτρα και οι δομές φιλοξενίας της πόλης, βοηθούν ώστε οι συμμετοχές να αυξάνουν σημαντικά από χρονιά σε χρονιά. Η ομάδα της Διάβα όμως δεν ησυχάζει, μιας και ήδη επεκτάθηκε το 2023 στον Χελμό με το STYX Vertical στα πλαίσια του Helmos Mountain Festival, καθώς και αγώνες ορεινής ποδηλασίας enduro, ενώ τα σχέδια τους δεν έχουν ταβάνι και ίσως αποκτήσουν και “διεθνές” χρώμα στο μέλλον. Για όλα αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα, μιλήσαμε με το Δημήτρη Αποστολόπουλο, τεχνικό σύμβουλο της Κοιν.Σ.Επ ΔΙΑΒΑ!

 

 

[Advendure]: Τρίτη χρονιά για τη διοργάνωση, η οποία περνάει στη φάση της εδραίωσης πλέον. Λιγότερο από δυο μήνες πριν πάρουν εκκίνηση οι αθλητές από τις εγκαταστάσεις της ιστορικής Achaia Clauss τι είναι αυτό που πιστεύεις ότι με βάση το σχεδιασμό σας θα χαρακτηρίσει το φετινό αγώνα.

[Δημήτρης Αποστολόπουλος]: Ο φετινός αγώνας μεγαλώνει και αλλάζει προς το καλύτερο! Μια νέα διαδρομή προστίθεται, αυτή των 5 χιλιομέτρων με τον τίτλο FLOGA RACE. Γίνεται ήδη διάνοιξη νέου μονοπατιού που θα αντικαταστήσει ένα τμήμα χωματόδρομου και θα υπάρξει νέα σήμανση σε όλες τις διαδρομές.

Το Koumaria Trail Series μεγαλώνει. Στον αγώνα του 2023 έγινε η προσθήκη της απόστασης των 40 χιλιομέτρων με τα 2.550 θετικής υψομετρικής για να καλύψει τις ανάγκες του έμπειρου δρομέα. Η νέα προσθήκη του 2024 είναι η διαδρομή των 5 χιλιομέτρων. Το Φλόγα Race είναι ένας αγώνας που θα πραγματοποιηθεί την προηγούμενη μέρα από τις υπόλοιπες διαδρομές με σκοπό την υποστήριξη του Συλλόγου Γονιών παιδιών με Νεοπλασματική ασθένεια. Όλα τα έσοδα των εγγραφών θα διατεθούν στη Φλόγα Πάτρας. Ο αγώνας απευθύνεται σε δρομείς κάθε επιπέδου με σκοπό την γνωριμία και την πρώτη επαφή με το Ορεινό τρέξιμο.

Η Marathon διαδρομή άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους, όσοι έλαβαν μέρος. Μαθαίνουμε πως όλο και περισσότεροι δρομείς θέλουν να τρέξουν στα μονοπάτια της περιοχής μας. Το FLOGA RACE ήταν απαραίτητο να προστεθεί στην διοργάνωση μιας και περιγράφει τον σκοπό για τον οποίο λαμβάνει χώρα η διοργάνωση. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω πως η αρχική ιδέα ήταν το KOUMARIA να λαμβάνει χώρα τις μέρες των Χριστουγέννων μιας και ξεκίνησε με σκοπό να τρέξουμε στα αγαπημένα μας μονοπάτια στηρίζοντας ταυτόχρονα, τις γιορτινές αυτές ημέρες όλα αυτά τα παιδιά που δίνουν τον δικό τους αγώνα για τη ζωή. Έτσι, προστέθηκε ο αγώνας των 5 χιλιομέτρων για να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αθλούμενοι να ανταπεξέλθουν και να στηρίξουν τον ιερό για εμάς σκοπό. Επίσης, είναι μια καλή απόσταση για κάποιον που θέλει να αποκτήσει μία πρώτη επαφή με το ορεινό τρέξιμο.

 

[Advendure]: Ποικίλες οι διαδρομές των αγώνων της διοργάνωσης, ενώ φέτος ο παιδικός αγώνας έχει έναν ξεχωριστό φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Για τους αθλητές που δεν έχουν τρέξει ακόμη στο Koumaria Trail Series, δώστε μας μια εικόνα των highlights των αγώνων και των σημαντικότερων στοιχείων συνολικά σαν διοργάνωση και του τόπου που τη φιλοξενεί.

[Δημήτρης Αποστολόπουλος]: Πρόκειται για μία σειρά αγώνων ορεινού τρεξίματος. Αξίζει να αναφέρουμε πώς το Σάββατο πριν από το FLOGA RACE θα δοθεί και η εκκίνηση ενός ακόμα φιλανθρωπικού αγώνα του ACHAIA CLAUSS RACE KIDS. Πρόκειται για έναν αγώνα για τους μικρούς μας φίλους εντός του χώρου της ACHAIA CLAUSS. Για να παραλάβουν, όμως, το πακέτο συμμετοχής οι μικροί μας φίλοι, θα πρέπει οι γονείς να καταβάλλουν όποιο ποσό επιθυμούν σε κυτίο συγκέντρωσης χρημάτων που θα βρίσκεται στην γραμματεία παρουσία εκπροσώπων του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Κιβωτός Αγάπης» που έχει ιδρύσει και διαχειρίζεται το ίδρυμα ΓΑΛΗΝΗ ΠΟΝΕΜΕΝΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. Όλους όμως του αθλούμενους, τους περιμένουν να τους φιλοξενήσουν όμορφα μονοπάτια, καλοσχηματισμένα σε τεχνικό έδαφος. Διαδρομές που σε ταξιδεύουν στην χειμερινή ομορφιά της περιοχής αλλά και ένα μαγικό πέρασμα από παρελθόν στο παρόν και την ιστορία του τόπου που θα μας φιλοξενήσει.

 

[Advendure]: Δεύτερη χρονιά για τη μαραθώνια διαδρομή, η οποία μην ξεχνάμε ότι γίνεται και στην καρδιά του χειμώνα. Τι εμπειρία αποκομίσατε από την περσινή πρώτη χρονιά; Υπάρχουν αλλαγές ή βελτιώσεις; Σε ποιους αθλητές την προτείνετε και πόσο “σκληρή” είναι; Οι υπόλοιποι αγώνες παραμένουν ίδιοι;

[Δημήτρης Αποστολόπουλος]: Πρόκειται για διαδρομή σχεδόν 42 χιλιομέτρων με 2550 θετική υψομετρική διαφορά. Κοιτάζοντας κάποιος το υψομετρικό προφίλ αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για έναν δύσκολο αγώνα που θέλει σωστή διαχείριση από την εκκίνηση μέχρι και τον τερματισμό. Πρέπει όλοι να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι με δύσκολες καιρικές συνθήκες. Το κρύο, η βροχή, το λασπώδες έδαφος μπορεί να κάνει ακόμα δυσκολότερο τον αγώνα ενώ μην ξεχνάμε ότι στην καρδιά του χειμώνα, μέσα στα μονοπάτια, νυχτώνει νωρίτερα αυξάνοντας και άλλο την πρόκληση. Όσον αφορά τις αλλαγές γίνεται μια προσθήκη ενός νέου μονοπατιού στη θέση δασικού δρόμου και το συγκεκριμένο τμήμα είναι κοινό σε όλες τις διαδρομές. Στο Koumaria Marathon γίνονται δεκτοί μόνο έμπειροι δρομείς ορεινού τρεξίματος και υπάρχουν κριτήρια συμμετοχής τα οποία θα βρείτε στη φόρμα εγγραφής και την προκήρυξη του αγώνα.

 

[Advendure]: Σε μια εποχή που οι συμμετοχές σε αγώνες ορεινού τρεξίματος παρουσιάζουν κάμψη στη χώρα μας, εσείς δεν αντιμετωπίσατε τέτοιο πρόβλημα μέχρι στιγμής. Πως τα βλέπετε τα πράγματα φέτος; Το μέγεθος της Πάτρας σαν πόλη και χώρος φιλοξενίας, η δρομική της παράδοση και τα αξιοθέατα της περιοχής μπορούν πιστεύετε να κάνουν πιο διεθνή τον αγώνα, αλλά και άλλες αντίστοιχες μελλοντικές δραστηριότητες που ίσως έχετε σκεφτεί για την Αχαία γενικότερα; Έχετε βοήθεια από τους τοπικούς θεσμούς και την κοινωνία;

[Δημήτρης Αποστολόπουλος]: Το KOUMARIA TRAIL SERIES κάθε χρόνο μεγαλώνει, τόσο σε δυναμική όσο και σε απήχηση. Τα στοιχεία μέχρι ώρας δείχνουν πως η 3η εκδοχή του αγώνα θα είναι ακόμα μεγαλύτερη σε συμμετοχές και προσέλευση αθλητών από όλη τη χώρα. Η πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας έχει όλες τις απαραίτητες δομές να στηρίξει μεγάλα events. Τρανταχτό παράδειγμα είναι το Πατρινό Καρναβάλι, ένα από τα μεγαλύτερα event της Ελλάδας που φέρνει στην πόλη μας καρναβαλιστές από όλο τον κόσμο. Η περιοχή μας διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για έναν διεθνή αγώνα. Η ομάδα μας κάνει σκέψεις, όνειρα και θέτει στόχους για βελτίωση και εξέλιξη. Ήδη έγινε η αρχή με το STYX VERTICAL στα πλαίσια του HELMOS MOUNTAIN FESTIVAL. O απόηχος και οι εντυπώσεις που άφησε το STYX σε όλους όσοι συμμετείχαν, είτε ως αγωνιζόμενοι, είτε ως θεατές, μας οδηγεί να κάνουμε πλάνα για την εξέλιξη του εν λόγω αγώνα, τα οποία θα αποκαλύψουμε στο μέλλον.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος βρίσκεται στο πλευρό μας στηρίζοντας μας με κάθε τρόπο, δίνοντας λύσεις σε ό,τι μας απασχολεί. Η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει την διοργάνωση σε όλες τις πτυχές της. Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Πάτρας βρίσκεται στο πλευρό μας καθώς τα μέλη του μας στηρίζουν σε όλα τα επίπεδα. Πληθώρα εθελοντών συμμετέχουν από τους συλλόγους και τις κοινότητες των περιοχών που διεξάγεται ο αγώνας. Τα εμπορικά καταστήματα και οι εταιρείες της πόλης προσφέρουν πλούσια δώρα για τους αθλητές και για το πακέτο συμμετοχής.

 

[Advendure]: Το οινοποιείο της Achaia Clauss, ένας τόπος με μεγάλη ιστορία, σημαντική σύγχρονη παρουσία για την πόλη της Πάτρας, αλλά και βασικό στοιχείο της διοργάνωσης – άλλωστε οι αθλητές ξεκινούν τον αγώνα τους διατρέχοντας τα αμπέλια του – είναι κάτι που με βάση την εμπειρία μας από αντίστοιχες διοργανώσεις του εξωτερικού αξίζει να το ενσωματώσετε στις δραστηριότητες σας, όχι μόνο τις ημέρες της διοργάνωσης, αλλά και γενικά. Πως θα μπορούσε να γίνει αυτό; Έχετε πραγματοποιήσει ή σκεφτεί κάποιες δράσεις για το μέλλον, μέσω της ΔΙΑΒΑ;

[Δημήτρης Αποστολόπουλος]: Η ACHAIA CLAUSS από το 1861 ανήκει στις 5 πρώτες επιχειρήσεις του Ελληνικού κράτους της Νεότερης Ελλάδας. Οι αμπελώνες, οι κτιριακές εγκαταστάσεις, οι καθεδρικοί πύργοι και ο περιβάλλων χώρος κάνουν μοναδική την διοργάνωση μας και την συνδέουν άμεσα με ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορία της περιοχής και της Αχαΐας. Όποιος βρεθεί εκεί τις μέρες του αγώνα μπορεί να απολαύσει ένα μαγικό ταξίδι στα κελάρια και το παρελθόν παρέα με τους φιλόξενους οικοδεσπότες. Η ομάδα ΔΙΑΒΑ έχει άψογη συνεργασία με τους ανθρώπους της ACHAIA CLAUSS και έχουν γίνει αρκετές ενέργειες για δράσεις στην περιοχή, πολλές από τις οποίες θα υλοποιούνται μέσα από τη συνεργασία μας.

 

[Advendure]: Και μιας και ανέφερα την ΔΙΑΒΑ, δώσε μας μια εικόνα των δραστηριοτήτων σας μέχρι στιγμής, καθώς και του οράματος σας για την επόμενη χρονιά και το κοντινό μέλλον, ιδιαίτερα όσο έχει να κάνει με τα μονοπάτια, τις αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και την ανάδειξη των κρυμμένων “θησαυρών” της Αχαΐας.

[Δημήτρης Αποστολόπουλος]: Εκτός από το KOUMARIA TRAIL SERIES και το STYX Vertical στο οποίο αναφερθήκαμε νωρίτερα αξίζει να αναφέρουμε τους αγώνες ορεινής ποδηλασίας enduro που με επιτυχία έχει διοργανώσει η ΔΙΑΒΑ σε συνεργασία με τη Λέσχη Ορεινής Ποδηλασίας Πάτρας το προηγούμενο έτος στην Ποτιδάνεια Φωκίδας. Ένας ακόμα αγώνας Enduro MTB έχει μπει στο καλεντάρι του 2024 στην Αχαΐα με διοργανωτή την ΔΙΑΒΑ. Στις 10 Δεκεμβρίου του 2023 σε συνεργασία με τον ΕΟΣ Πάτρας θα πραγματοποιηθεί ημερίδα που αφορά την πεζοπορία στο βουνό και τα οφέλη της ψυχικής υγείας. Το κυριότερο χαρακτηριστικό των περισσότερων δράσεων που ήδη υλοποιούμε και σκεφτόμαστε για το μέλλον αφορούν τις δρομικές και ποδηλατικές δραστηριότητες στο βουνό.

 

[Advendure]: Το στοίχημα μιας διοργάνωσης ορεινού τρεξίματος στην καρδιά του χειμώνα φαίνεται να το έχετε κερδίσει, τουλάχιστον αυτό έδειξαν οι δυο πρώτες διοργανώσεις. Το πλήθος των αγώνων που συνωστίζονται άνοιξη και φθινόπωρο και η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών προς το ηπιότερο – τουλάχιστον όσο αφορά θερμοκρασίες – βοηθάει πιστεύεις στην επέκταση του καλενταριού των αγώνων σε όλη τη χρονιά;

[Δημήτρης Αποστολόπουλος]: Ένας από τους βασικούς λόγους που επιλέξαμε τον χειμώνα μετά από τις γιορτές εκτός του φιλανθρωπικού χαρακτήρα της διοργάνωσης όπως αναφέραμε σε προηγούμενη ερώτηση, ήταν το κενό που υπήρχε στο καλεντάρι. Προσπαθήσαμε όσο μπορέσαμε να αποφύγουμε ημερομηνίες που διεξάγονται άλλοι αγώνες, ώστε να μην βάλουμε τους ενδιαφερόμενους σε δίλημμα επιλογής μιας και οι περισσότεροι από εμάς που εμπλεκόμαστε άμεσα στην διοργάνωση συμμετέχουμε σε έτερους αγώνες ορεινού τρεξίματος.

Ο καιρός είτε είναι “καλοκαιρινός” αν πέσουμε στις Αλκυονίδες μέρες όπως συνέβη το 2023 είτε είναι χειμωνιάτικος με βροχή και χαλάζι όπως το 2022, για όποιον τρέξει αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι εγκαταστάσεις της ACHAIA CLAUSS μιας και με τους στεγασμένους χώρους και τις αίθουσες που διαθέτει μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ομαλή ροή όλης της εκδήλωσης ακόμα και με άστατο καιρό.

 

 [Advendure]: Πρόσφατα είδαμε ένα πετυχημένο camp τρεξίματος δρόμου στην πόλη της Πάτρας, με συμμετοχές διεθνών αθλητών. Θα σκεφτόσασταν ποτέ κάτι αντίστοιχο για το ορεινό τρέξιμο;

[Δημήτρης Αποστολόπουλος]: Σίγουρα ένας διεθνής αγώνας ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα, φαντάζομαι, είναι όνειρο πολλών διοργανωτών. Όλοι γνωρίζουν τις προϋποθέσεις που χρειάζονται αλλά και τις μεγάλες απαιτήσεις για να αποκτήσει μια διοργάνωση διεθνή χαρακτήρα. Αυτό δεν φοβίζει την ομάδα μας, αλλά μας κάνει να το βλέπουμε σαν μια μεγάλη πρόκληση, ένα στοίχημα που θα θέλαμε στο μέλλον να κερδίσουμε.

 

[Advendure]: Κοιτάζοντας το περσινό άρθρο για τη διοργάνωση, μας είχατε υποσχεθεί εκπλήξεις και καινούργια πράγματα σε ετήσια βάση. Τι να περιμένουμε για το μέλλον;

[Δημήτρης Αποστολόπουλος]: Στην 2η εκδοχή του αγώνα το 2023 έγινε η προσθήκη της Marathon απόστασης η οποία αποτελεί πλέον βασικό κομμάτι της διοργάνωσης. Το 2024 προστίθεται το FLOGA RACE με σκοπό να καθιερωθεί. Το KOUMARIA TRAIL SERIES μεγαλώνει. Στόχος μας στο άμεσο μέλλον να αξιοποιήσουμε πλήρως την περιοχή η οποία προσφέρεται για ορεινό τρέξιμο. Είναι αρκετά τα μονοπάτια που έχουμε καταγράψει και ήδη έχουμε ξεκινήσει να συντηρούμε για μελλοντική χρήση. Το όραμα μας είναι μία μεγάλη διοργάνωση που θα καλύπτει όλες τις απαιτήσεις των δρομέων μικρών και μεγάλων αποστάσεων.

 

LINK ΕΓΓΡΑΦΩΝ

VIDEO ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ (1, 2, 3)

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ