Μια συζήτηση με τον Moritz auf der Heide, λίγο πριν την συμμετοχή του στο Naxos Trail Race 2019!

Από 26 Φεβ 2019

Ο Γερμανός Moritz auf der Heide είναι ένας από τους κορυφαίους δρομείς ορεινού τρεξίματος σε διεθνές επίπεδο (ITRA performance index: 811), αλλά και με μια ξεχωριστή φιλοσοφία τόσο ζωής, όσο και αγωνιστική. Ο Moritz θα επισκεφθεί για πρώτη φορά την Ελλάδα τον Απρίλιο για να τρέξει στα μονοπάτια της Νάξου, στα πλαίσια του Naxos Trail Race 2019, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για το ορεινό τρέξιμο της χώρα μας, αλλά και για την διοργάνωση αυτού του πανέμορφου νησιού των Κυκλάδων. Σίγουρα ένας αθλητής αυτού του επιπέδου που έχει σαν μότο ζωής την έκφραση “τρέξε.ταξίδευσε.εξελίξου” έχει πολλά ενδιαφέροντα να πει, συζητήσαμε λοιπόν μαζί του για το ορεινό τρέξιμο, την φιλοσοφία ζωής του, την καριέρα του και το όραμα του για το μέλλον και φυσικά για την συμμετοχή του στον αγώνα στη Νάξο, όπως μπορείτε να διαβάσετε στην αποκλειστική συνέντευξη που μας έδωσε και δημοσιεύουμε σήμερα στο Advendure, το οποίο είναι επίσημος χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης για μια ακόμη χρονιά!

 

 

[Advendure]: Σε είχαμε γνωρίσει προσωπικά στην Καππαδοκία το 2017, όπου είχες κερδίσει τον αγώνα των 63Κ με ένα εξαιρετικό ρεκόρ διαδρομής, κάτι που επανέλαβες και το 2018. Μίλησε μας γενικά για την καριέρα σου, την σχέση σου με τον αθλητισμό και την φύση. Τι είναι αυτό που σε ωθεί να τρέχεις στα μονοπάτια και τα βουνά; Ποιες αποστάσεις και αγώνες ταιριάζουν στην φιλοσοφία σου;

[Moritz auf der Heide]: Γεια σου Δημήτρη. Ευχαριστώ που με φιλοξενείτε για την συνέντευξη. Είναι ευχαρίστηση μου να μοιραστώ κάποιες από τις σκέψεις και τι εμπειρίες μου.

Στην πραγματικότητα άρχισα να τρέχω συστηματικά σχετικά αργά, περίπου όταν έγινα είκοσι χρονών. Πριν από αυτό συνήθιζα να κάνω αναρρίχηση, να βγαίνω με το skateboard μου, να παίζω ποδόσφαιρο και πινγκ πονγκ σε club. Η αφορμή που με έκανε να αλλάξω “μυαλά” ήρθε από τους γονείς μου, οι οποίοι έτρεχαν εκείνα τα χρόνια σε μαραθώνιους πόλης περίπου μια φορά το χρόνο. Το προσωπικό ρεκόρ της μητέρας μου είναι 3.18 και θυμάμαι συνήθιζα να καυχιέμαι σχετικά με το πόσο εύκολα μπορούσα να τα σπάσω. Όπως καταλαβαίνεις, τελικά οι γονείς μου είπαν να ζήσω με τις μεγαλοστομίες μου και έτσι ξεκίνησα να προπονούμαι. Μετά από δυο χρόνια όπου έτρεχα σε ημιμαραθώνιους, επέλεξα να συμμετάσχω στον μαραθώνιο του Detroit το 2010, κατά την διάρκεια του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών που συμμετείχα τότε. Προς δική μου έκπληξη τερμάτισα σε 2.52 και αυτό έδωσε την ώθηση για όλα.

Αλλά δεν ήταν παρά το 2012 όταν ανακάλυψα το τρέξιμο στα μονοπάτια και τα βουνά. Ένας συμφοιτητής μου με προσκάλεσε να πάμε μαζί στο Transalpine Run, ένας οκταήμερο αγώνα stage που διασχίζει τις Ευρωπαϊκές Άλπεις, καλύπτοντας πάνω από 300 Km και 16.000 μέτρα θετικής υψομετρικής διαφοράς. Εκείνη την εποχή έμενα στο Μόναχο στα πλαίσια πρακτικής που έκανα και χωρίς να ρωτήσω πολλές ερωτήσεις δέχτηκα και γράφτηκα στον αγώνα. Εντελώς ηλίθιος για να είμαι ειλικρινής, μιας και δεν ήμουν καθόλου προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο. Αλλά μου άλλαξε τη ζωή!

Από τότε τα βουνά τράβηξαν συνεχώς την προσοχή μου και προσπαθώ να περνάω κάθε λεπτό που έχω ελεύθερο σε αυτά, κάτι που δεν είναι εύκολο αφού εργάζομαι με πλήρες ωράριο στο Μόναχο. Δοκιμάζοντας αυτά τα χρόνια σχεδόν κάθε απόσταση, κατέληξα ότι προτιμάω αγώνες περίπου στα 20-30 Km με 1.000 – 3.000 μέτρα θετικής υψομετρικής διαφοράς. Οι πολύ μεγάλες αποστάσεις δεν είναι της προτίμησης μου. Μου αρέσει να μπαίνω πολύ συχνά σε αγώνες και αυτές οι πολύ μεγάλες ultra αποστάσεις απαιτούν μεγάλο χρόνο αποκατάστασης. Επιλέγοντας μικρότερες αποστάσεις σε αγώνες βρίσκω και τον χρόνο να εξερευνώ την κάθε περιοχή, μερικές φορές ακόμη και την επόμενη ημέρα από τον αγώνα.

 

 

[Advendure]: Φέτος θα τρέξεις για πρώτη φορά στην χώρα μας, σε έναν από τους ομορφότερους αγώνες trail running των νησιών μας, το Naxos Trail Race 2019. Τι είναι αυτό που σε τράβηξε να επιλέξεις έναν αγώνα στα νησιά των Κυκλάδων και τι περιμένεις να συναντήσεις τόσο αγωνιστικά όσο και σε σχέση με τα τοπία και τους ανθρώπους του νησιού.

[Moritz auf der Heide]: Πάντα παίρνω ευκαιρίες να επισκεφτώ καινούργιους τόπους και όπως γνωρίζεις δεν έχω επισκεφτεί ακόμη την Ελλάδα. Όταν μου είπες για τον αγώνα στο νησί της Νάξου στην συνάντηση μας στην Τουρκία, έκανα σχέδια για να έρθω. Επίσης, μου αρέσει να αγωνίζομαι σε θερμά μέρη, ακόμη και με μεγάλη ζέστη. Και προτιμώ μονοπάτια που δεν είναι τόσο τεχνικά και είναι πολύ δρομικά. Ελπίζω όλα αυτά να τα βρω στη Νάξο. Προφανώς τα ταξίδι μου δεν είναι μόνο για τα τοπία. Να γνωρίζω άλλους δρομείς, να συνδέομαι με τους ντόπιους και φυσικά να δοκιμάζω την κουζίνα κάθε τόπου είναι επίσης πολύ διασκεδαστικό. Ανυπομονώ να δοκιμάσω ότι βρίσκω στο δρόμο μου. Άκουσα επίσης ότι υπάρχει και εξαιρετική craft μπύρα στην Ελλάδα!

 

 

[Advendure]: Θεωρείς τον εαυτό σου επαγγελματία αθλητή; Μίλησε μας για τις εταιρείες και τους ανθρώπους που σε βοηθούν στην αγωνιστική σου προσπάθεια.

[Moritz auf der Heide]: Όχι, σίγουρα δεν θεωρώ τον εαυτό μου επαγγελματία αθλητή. Αν και θα ήθελα να είμαι!

Η προπόνηση μου ίσως είναι επαγγελματική μερικές φορές και οι νίκες μου σε διεθνείς αγώνες να δίνουν την εντύπωση επαγγελματία αθλητή. Αλλά στο τέλος, δουλεύω 40 ώρες την εβδομάδα στο Μόναχο και πρέπει να οργανώνω την προπόνηση μου γύρω από αυτό. Σε αυτή την εξίσωση η αποκατάσταση συχνά έρχεται τελευταία. Μετά από μια περίοδο μερικών χρόνων όπου δοκίμασα τα σκληρότερα, συμπεριλαμβάνοντας προπονητικά προγράμματα, ενδυνάμωση και ένα αυστηρό προπονητικό καθεστώς, έχω αλλάξει πλέον την προσέγγιση μου. Εστιάζω στη διασκέδαση πλέον, σε ένα ελαστικό περιβάλλον ενώ συνεχίζω να δουλεύω πολύ σκληρά. Θα εξηγήσω αργότερα τι εννοώ με αυτό.

Αυτό που σίγουρα είναι επαγγελματικό σε σχέση με μένα είναι ο εξοπλισμός μου. Αισθάνομαι τυχερός που έχει μαζευτεί ένα φανταστικό σύνολο εταιρειών γύρω μου όλα αυτά τα χρόνια και με υποστηρίζει:

  • SCOTT Sports
  • CamelBak
  • Garmin
  • PowerBar
  • Intersport

Πριν από αυτό δεν είχα ιδέα τι διαφορά κάνει να έχεις τέλειο εξοπλισμό. Είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι!

Δυο άλλοι σημαντικοί παράγοντες για την επιτυχία μου είναι η ομάδα μου LAZ Puma Rhein-Sieg, η οποία με υποστηρίζει σε σχέση με τις περιπέτειες μου ανά τον πλανήτη. Και τελευταίο αλλά ιδιαίτερα σημαντικό, οι φυσιοθεραπευτές μου, που εξασφαλίζουν ότι το σώμα μου παραμένει στην καλύτερη κατάσταση.

 

 

[Advendure]: Κάθε χρονιά το αγωνιστικό σου καλεντάρι περιλαμβάνει και αγώνες σε εξωτικές περιοχές του πλανήτη μας. Τελικά είναι το ορεινό τρέξιμο ένα “διαβατήριο” για να γνωρίσουμε τοπία και ανθρώπους που διαφορετικά θα ήταν δύσκολο;

[Moritz auf der Heide]: Πραγματικά, δεν χρειάζομαι το ορεινό τρέξιμο για να εξερευνήσω τον κόσμο. Απλά το χρησιμοποιώ σαν δικαιολογία για να ταξιδεύω συνεχώς! Το μότο της ζωής μου είναι “τρέξε.ταξίδευσε.εξελίξου”. Το έχω σαν τατουάζ στο κορμί μου και προσπαθώ να ζω με βάση αυτό. Να ξοδεύω τον ταξιδιωτικό μου χρόνο στα βουνά το κάνει ακόμη πιο διασκεδαστικό. Επίσης, δεν έχει να κάνει μόνο με εξωτικά πασίγνωστα μέρη. Πολλές φορές επιλέγω σχετικά άγνωστες περιοχές όπου οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τις έχουν επισκεφτεί. Η εξερεύνηση είναι ένα μεγάλο κομμάτι από αυτό.

 

 

[Advendure]: Ασχολείσαι με κάποιο άλλο άθλημα εκτός του ορεινού τρεξίματος; Μίλησε μας λίγο για την προπονητική σου φιλοσοφία.

[Moritz auf der Heide]: Όπως προανέφερα, προσπαθώ να κάνω το τρέξιμο όσο πιο διασκεδαστικό γίνεται. Φυσικά αυτό είναι πολύ δύσκολο μερικές φορές. Αλλά πρέπει να διασκεδάζεις με τη διαδικασία και την μεγάλη εικόνα.

Συνειδητοποίησα ότι το μόνο άθλημα που πραγματικά αγαπώ είναι το τρέξιμο και έτσι κόλλησα σε αυτό. Προσπαθώ να δουλεύω την δύναμη και την σταθερότητα όταν πηγαίνω για τρέξιμο στο βουνό, παρά πηγαίνοντας στο γυμναστήριο. Οι μόνες άλλες μορφές γυμναστικής που μερικές φορές μου αρέσει να κάνω είναι η ποδηλασία, τις ημέρες μετά από ένα πολύ σκληρό αγώνα, και το ορειβατικό σκι την περίοδο του χειμώνα.

Αυστηρά προπονητικά προγράμματα επίσης δε αποτελούν μέρος της ρουτίνας μου. Δουλεύω μόνο με αριθμούς, όπως η απόσταση που διανύω και αθροιστικά η υψομετρική σε μια εβδομάδα. Δεν πρέπει να υποτιμάμαι την πνευματική πλευρά του τρεξίματος. Αν δεν το διασκεδάζεις δε θα βελτιωθείς. Αυτός είναι και ο λόγος που τον περισσότερο καιρό δεν δουλεύω διαλειμματικές. Τις μισώ. Προτιμώ μεγάλα τρεξίματα κατωφλίου (tempo) που πιστεύω παρέχουν την ίδια ποιότητα.

Αυτό που προσπαθώ να πω είναι το εξής: Αν έχεις εσωτερικά κίνητρα δεν έχει σημασία πως θα φτάσεις στον στόχο. Το ίδιο “μονοπάτι” δεν δουλεύει για όλους. Στο τέλος ίσως χάσω 1-2% από την πλήρη δυναμική μου. Αλλά ειλικρινά δεν με ενδιαφέρει. Η καθημερινή απόλαυση είναι για μένα πιο σημαντική από μια μεγάλη νίκη που θα συμβεί μια φορά στην ζωή μου!

 

 

[Advendure]: Υπάρχει κάποιος αγώνας στόχος που θέλεις οπωσδήποτε να πραγματοποιήσεις στο μέλλον; Ποια η γνώμη σου για τις μοναχικές προσπάθειες τύπου Fastest Known Times (FKT);

[Moritz auf der Heide]: Δυστυχώς, υπάρχουν πάρα πολλοί αγώνες στον κόσμο για τους οποίους θα μπορούσα να ενδιαφερθώ. Αλλά θα προσπαθήσω να τρέξω όσο περισσότερους μπορώ. Για να μιλήσω συγκεκριμένα, ένας αγώνας που με ενδιαφέρει πολύ είναι το Sierre-Zinal στην Ελβετία, για το οποίο έχω γραφτεί για το 2019.

Τα FKTs δεν έχουν παίξει σημαντικό ρόλο ως τώρα στην δρομική μου καριέρα. Αλλά ενδιαφέρομαι πολύ να δοκιμάσω κάτι τέτοιο στο μέλλον. Έχω ήδη κάποιες ιδέες στο μυαλό μου. Αλλά για την ώρα θα εστιάσω περισσότερο σε οργανωμένους αγώνες.

 

 

[Advendure]: Σε ποιόν αγώνα από αυτούς που έχεις τρέξει μέχρι στιγμής πιστεύεις ότι άγγιξες την “τέλεια” απόδοση; Ποιόν ευχαριστήθηκες περισσότερο;

[Moritz auf der Heide]: Υπάρχει ένας μικρός αριθμός αγώνων που ένιωσα κυριολεκτικά στην κορυφή. Ο μαραθώνιος του Άμστερνταμ το 2016 (2.27.04) όπως και ο Kaiser Trail marathon στην Αυστρία το 2018 τον οποίον κέρδισα με έκαναν και ένιωσα υπέροχα. Συνήθως πάντα υπάρχει κάτι που πάει - ή αισθάνεσαι να πηγαίνει – λάθος. Είναι σπάνιο να έχεις την “τέλεια” κούρσα και τις θυμάσαι αυτές που έγινε αυτό.

Φυσικά, απολαμβάνω πολύ την θέα των τοπίων και των όμορφων μονοπατιών. Αλλά τον αγώνα αυτόν καθεαυτόν δεν τον ευχαριστιέμαι τόσο πολύ στην πραγματικότητα. Είναι τόσο αγχωτικός και απαιτητικός. Είναι ο τερματισμός που μου δίνει καθαρή χαρά. Και έχουν υπάρξει τόσες πολλές καταπληκτικές στιγμές τερματισμού. Δεν έχω προτίμηση σε κάποια.

 

 

[Advendure]: Το τελευταίο διάστημα σε απασχολεί ένας τραυματισμός. Πως προέκυψε και πότε αναμένεις να είσαι 100% έτοιμος αγωνιστικά για δυνατό συναγωνισμό σε μεγάλους αγώνες.

[Moritz auf der Heide]: Είναι μια δύσκολη περίοδος τώρα. Τον Οκτώβρη του 2018 χτύπησα το γόνατο μου σε ένα καναπέ. Δεν είχε να κάνει τίποτα με αθλητισμό. Συμβουλεύτηκα ένα γιατρό που ειδικεύεται σε επαγγελματίες αθλητές και μου είπε ότι μπορώ να συνεχίσω. Αλλά τελικά πήγε στραβά. Και κατέληξα με σύνδρομο χρόνιας τενοντίτιδας στον τένοντα του γονάτου. Έχουν περάσει σχεδόν 5 μήνες και είμαι στα πρόθυρα της επιστροφής. Ελπίζω να τρέχω σε φουλ ρυθμούς μέχρι τα τέλη του Μαρτίου. Έτσι θα είμαι έτοιμος έγκαιρα για τον αγώνα στη Νάξο.

 

 

[Advendure]: Το 2018 ήταν γεμάτο αγωνιστικά και με πολλές επιτυχίες. Το 2019 ξεκίνησε με έναν αγώνα στο μακρινό Vietnam (Vietnam Trail Marathon 2019), ενώ η Νάξος είναι ήδη στα σχέδια σου. Τι άλλο έχεις σχεδιάσει αγωνιστικά μέσα στη χρονιά;

[Moritz auf der Heide]: Όπως γνωρίζεις έχω πάντα πολλά πλάνα στο μυαλό μου. Αλλά αυτή τη φορά ο τραυματισμός με εμπόδισε να ευχαριστηθώ περισσότερους εξωτικούς αγώνες μέσα στο χειμώνα.

Μετά τη Νάξο είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχω με τη Γερμανία στο πρωτάθλημα Ultra-Trail World που γίνεται στη Πορτογαλία. Αυτό θα είναι το πρώτο πολύ μεγάλο highlight μέσα στο 2019. Όχι πολύ αργότερα, θα πετάξω για την Γουαδελούπη στην νότια Καραϊβική, για να τρέξω έναν θα έλεγα μεγάλο αγώνα 95 Km (Transkarukera). Ο επόμενος στόχος θα είναι το Sierre – Zinal τον Αύγουστο στην Ελβετία. Και ελπίζω να προκριθώ για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μεγάλων αποστάσεων βουνού στην Αργεντινή τον Νοέμβριο. Αλλά αυτό είναι ακόμη πολύ μακριά χρονικά και θα έχω ελπίζω ταξιδέψει για τουλάχιστον άλλους 10 αγώνες στο ενδιάμεσο διάστημα!

 

 

[Advendure]: Ποιο είναι γενικά το όραμα σου για το μέλλον σε σχέση με την αθλητική σου καριέρα;

[Moritz auf der Heide]: Ο στόχος είναι προφανώς να αποφύγω μεγάλους τραυματισμούς και να απολαμβάνω το τρέξιμο στη φύση για όσο περισσότερα χρόνια μπορώ. Το όραμα μου δεν είναι απαραίτητα να κερδίσω όσο περισσότερους αγώνες είναι δυνατόν. Αν ήταν αυτό θα έμενα στη Γερμανία να τρέχω τους τοπικούς αγώνες. Αντί γι’ αυτό θα προσπαθήσω να μείνω πιστός στο μότο μου και να ταξιδεύω όσο περισσότερο μπορώ για να τρέχω σε μακρινούς προορισμούς. Και πάνω απ’ όλα θέλω να εξελίσσομαι ως άνθρωπος κάνοντας το αυτό!

Ευχαριστώ για την κουβέντα. Θα σε δω στη Νάξο!

 

[Advendure]: Σε ευχαριστούμε για την όμορφη συζήτηση Moritz. Τα λέμε στη Νάξο!

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας το 1969 και ζει στην Πάτρα τα τελευταία 30 χρόνια. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο στην φύση μας βοηθά να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μας.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Speedway Ultra Trail – Διεκδικώντας τα σκήπτρα του πιο γρήγορου, παρουσίαση του νέου αγώνα από το @Advendure_Net :… https://t.co/YEKvZOScIy
Are you ready for @OlympusMarathon , the most prestigious skyrunning race in Greece? #OM #OM2020 #OlympusMarathon https://t.co/peTAE9L1ZL
Ο Στυλιανός Καϊάφας μας μιλάει για τον επετειακό 10ο Hortiatis Trail Run: https://t.co/aQN5lom4sR https://t.co/FxJ6rxM7ff
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Speedway Ultra Trail – Διεκδικώντας τα σκήπτρα του πιο γρήγορου!»

Ο Στυλιανός Καϊάφας μας μιλάει για τον επετειακό 10ο Hortiatis Trail Run!

17 Φεβρουαρίου 1980: 40 χρόνια από την 1η χειμερινή ανάβαση στο Έβερεστ

Τα αποτελέσματα του Tarawera Ultra Marathon

CAT S52, ένα όμορφο smartphone για σκληρή χρήση

Τα αποτελέσματα του Salomon Mountain Cup - Πάρνηθα

Οι αιολικοί σταθμοί απειλή για τη βιοποικιλότητα της Οίτης

Merrell MTL Astrum: Ένα εργαλείο για τρέξιμο σε χειμερινές συνθήκες!

Κύκλωμα διακίνησης ερυθροποιητίνης σε όλη την Ευρώπη εξαρθρώθηκε στην Ισπανία...

PETZL Swift RL

Χορτιάτης Trail Run - Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα

MERRELL Moab 2 GTX: Η γοητεία του κλασικού