Αφιέρωμα Youth Skyrunning World Championships: Νίκος Πονηρέας

By 19 Ιουν 2018

Αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικά γεγονότα του φετινού καλοκαιριού για το ελληνικό ορεινό τρέξιμο είναι και η συμμετοχή έξι νέων παιδιών στο Youth Skyrunning World Championships τον Αύγουστο στην Ιταλία. Συμμετοχή που κέρδισαν σε αγώνα πρόκρισης στο Tihio Race, διοργάνωση η οποία υποστηρίζει και χρηματοδοτεί την συμμετοχή των έξι αυτών παιδιών. Οι έξι αυτοί νεαροί δρομείς μεταξύ άλλων νέων παιδιών που ασχολούνται συστηματικά με το ορεινό τρέξιμο αποτελούν παρακαταθήκη και ελπίδα για το μέλλον του αθλήματος. Το Advendure σε ένα αφιέρωμα που θα αποτελείται από έξι συνέχειες θα σας παρουσιάσει την Φωτεινή Κολόκα, τον Μανώλη Πούρικα, τον Νίκο Πονηρέα, τον Αλέξανδρο Τζουμάκα, τον Απόστολο Τζουμάκα και τον Ηλία Καραλή, τους αθλητές οι οποίοι με όνειρα και φιλοδοξίες θα αποκομίσουν σπουδαίες εμπειρίες και θα συναγωνιστούν συνομήλικούς τους με το ίδιο πάθος για το τρέξιμο και το βουνό από όλον τον κόσμο. Σήμερα παρουσιάζουμε το νεαρότερο μέλος της «παρέας» και μέλος της La Sportiva Team Greece, Νίκο Πονηρέα. Ο Νίκος αποτελεί ένα γνήσιο τέκνο του ορεινού τρεξίματος μιας και στις παλαιότερες μνήμες που έχει ως παιδί από την γενέτειρά την Καρδαμύλη, θυμάται να βλέπει ανθρώπους να τρέχουν στο βουνό και να εμπνέεται από αυτούς! 

[Advendure]: Γιατί τρέξιμο στο βουνό; Τι είναι αυτό που σε παρακινεί εσένα προσωπικά να επενδύεις στο άθλημα του ορεινού τρεξίματος; Τι είναι αυτό που θα σε κρατήσει στο άθλημα τα επόμενα χρόνια;

[Ν. Πονηρέας]: Το χωριό μου η Καρδαμύλη  είναι στους πρόποδες του Ταϋγέτου, οπότε στα ορεινά μονοπάτια του ξεκίνησα να τρέχω. Είναι το άθλημα που με γεμίζει περισσότερο, γατί μου χαρίζει μια αίσθηση ελευθερίας που δεν την νιώθεις σε κανένα άλλο αγώνισμα. Αυτό που με παροτρύνει να επενδύω στο Ορεινό τρέξιμο, είναι  η ίδια η δυναμική του αθλήματος και η αλματώδης ανάπτυξη του τα τελευταία χρόνια.

 

[Advendure]: Ποιό είναι το διάστημα που ασχολείσαι με το ορεινό τρέξιμο; Ποιά είναι η δρομική / αθλητική σου εμπειρία;

[Ν. Πονηρέας]:  Η συμμετοχή μου στο πρώτο Taygetos Challenge το 2010 σε ηλικία 10 ετών και η δεύτερη θέση στα 5km, ήταν αρκετά για να ανάψει μια σπίθα μέσα μου, που έμελε να είναι καθοριστική  για την υπόλοιπη πορεία μου. Ένα αθλητικό γεγονός που έγινε στο χωριό μου και το οποίο ξεκίνησε από μια ιδέα των Σταύρου Κανελέα και Γιάννη Αβραμέα ( 2407 Mountain Actives ) με την τεχνική καθοδήγηση του Νίκου Κωστόπουλου ( στους οποίους χρωστώ πολλά) ήταν το έναυσμα. Θα μπορούσα να πω ότι για την ηλικία μου έχω βρεθεί στην εκκίνηση πολλών αγώνων και έχω αποκτήσει αναλογικά μια πλούσια αγωνιστική εμπειρία. Παράλληλα είμαι Πρωταθλητής Ελλάδος Έφηβων Τριάθλου 2017, ένα άθλημα που πρέπει να αφιερώνεις πολύ χρόνο (τριπλές προπονήσεις) και ειδικά για εμένα που μένω σε ένα χωριό, μακριά από ένα σύγχρονο προπονητικό κέντρο και αναγκάζομαι να μετακινούμαι 40km έως την Καλαμάτα, για τις προπονήσεις μου, στο στίβο και την κολύμβηση.

 

 

[Advendure]: Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάζεις τις απαιτητικές προπονήσεις που απαιτούνται με τις εκπαιδευτικές υποχρεώσεις σου;

[Ν. Πονηρέας]:  Είναι ένα τρομερά δύσκολο κομμάτι ο συνδυασμός εκπαίδευσης και προπόνησης,  ειδικά τον χειμώνα που νυχτώνει νωρίς και δεν υπάρχει χρόνος. Με καλή θέληση και προσπάθεια όμως όλα μπορούν να συνδυαστούν.

 

[Advendure]: Γιατί πήρες την απόφαση να συμμετάσχεις στο Πρωτάθλημα Νέων Skyrunning?

[Ν. Πονηρέας]:  Για εμένα είναι εύκολη η απάντηση, ζω και αναπνέω για τον αθλητισμό, είναι το κυρίαρχο κομμάτι στην ζωή μου, οπότε η συμμετοχή μου στο Πρωτάθλημα Νέων Sky Running είναι αυτό που επιθυμώ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, σε αυτή την φάση της ζωής μου.

 

 

[Advendure]: Ποιός είναι ο στόχος σου για το Πρωτάθλημα Νέων; Τι περιμένεις να συναντήσεις; Γνωρίζεις το επίπεδο των συναθλητών από τις άλλες χώρες τους οποίους θα συναγωνιστείς;

[Ν. Πονηρέας]:  Θα προετοιμαστώ όσο καλύτερα μπορώ. Ξέρω ότι  έχω να ανταγωνιστώ παιδιά με μεγάλο ταλέντο και με καλύτερη και πιο εξειδικευμένη προετοιμασία , τα οποία ζουν και προπονούνται σε μεγάλο υψόμετρο (αυτό είναι και το μεγάλο μειονέκτημα για εμένα, μιας και ζω και προπονούμε στο επίπεδο της θάλασσας). Το σίγουρο είναι ότι έχω πιάσμα και θέληση,  θα φτιάξω το πλάνο μου, θα δώσω το 100% των δυνάμεων μου και όπου με βγάλει.

 

[Advendure]: Ποιός είναι αυτός που σε βοηθάει στην κατάρτιση του προπονητικού και αγωνιστικού πλάνου σου; Ποιός σε βοηθάει σε υλικοτεχνικό επίπεδο. θεωρείς σημαντική αυτή την βοήθεια; Θα ζητούσες κάτι περισσότερο;

[Ν. Πονηρέας]:  Έχω τρεις προπονητές για το Τρίαθλο, με τους οποίους έκανα τις προπονήσεις μου έως τώρα, τον κ. Κ. Κουβαρά στον στίβο, τον κ. Τ. Λαγοπάτη στην κολύμβηση και τον  φίλο μου Β. Μίχο στο ποδήλατο . Την προετοιμασία μου για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ορεινού τρεξίματος την έχει αναλάβει ο κ. Νίκος Κωστόπουλος (ο όποιος είναι και αρχηγός της ομάδας μου)  τον οποίο εμπιστεύομαι απόλυτα. Είμαι από τους τυχερούς του χώρου, μιας και είμαι μέλος της LA SPORTIVA TEAM GREECE της οπαίας η φιλοσοφία με εκφράζει απόλυτα και  καλύπτει ολες μου της απαιτήσεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, παράλληλα έχω αμέριστη συμπαράσταση από την οικογένεια μου, κάτι που είναι απαραίτητο για να μπορέσεις  αφοσιωθείς στον αθλητισμό στην Ελλάδα.

 

Ο Νίκος Κωστόπουλος δίνει την σκυτάλη στον Νίκο Πονηρέα. Κυριολεκτικά μα και μεταφορικά! Μια θαυμάσια φωτογραφία!

 

[Advendure]: Ποιό είναι το πλάνο σου μέχρι τον Αύγουστο; Θα συμμετάσχεις σε άλλους αγώνες μέχρι τότε;

[Ν. Πονηρέας]:  Το πλάνο μου έως τον Αύγουστο είναι, πιο συστηματική και στοχευόμενη  προπόνηση μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς και η συμμετοχή μου σε τρεις  αγώνες, Olympus Vertical & Κόψη των Αετών στον Όλυμπο και στο Half marathon στο Zagori Race.

 

[Advendure]: Υπάρχει χώρος για εξέλιξη των νέων αθλητών στο ορεινό τρέξιμο στην Ελλάδα; Τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει για να παρακινηθούν περισσότεροι νέοι αθλητές σαν και σένα να ασχοληθούν πιο επισταμένα με το ορεινό τρέξιμο;

[Ν. Πονηρέας]:  Πιστεύω ότι υπάρχει πολύ χώρος για να εξελιχτούν νέα παιδιά στο Ορεινό τρέξιμο στην Ελλάδα, γιατί, ήμαστε μια κατεξοχήν ορεινή χώρα με υπέροχα βουνά, αυτό που χρειάζεται είναι να δοθούν περισσότερα κίνητρα, ώστε οι νέοι αθλητές να μπορέσουν  να αφοσιωθούν αποκλειστικά σε αυτό. Εάν κάποιος θέλει να κάνει Πρωταθλητισμό απαιτείται  κόπος, χρόνος και χρήμα. Δυστυχώς όλα εδώ γίνονται ερασιτεχνικά, όχι γιατί δεν υπάρχουν ταλέντα, αλλά, γιατί δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις επαγγελματικής αποκατάστασης. Είναι επίσης γνωστό ότι  το κράτος δεν είναι σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια, άρα η βοήθεια θα πρέπει να έρθει μέσα από τις εταιρείες που ασχολούνται με τον χώρο.

 

[Advendure]: Ποιά είναι τα όνειρά σου για το μέλλον; Πως θα ήθελες να δεις τον εαυτό σου σε 10 χρόνια από τώρα;

[Ν. Πονηρέας]:  Αυτή η χρονιά θα είναι καθοριστική για εμένα, θα έχω περισσότερο χρόνο για προπόνηση,  θα μετρήσω τις δυνάμεις μου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό και θα λάβω μέρος  στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τριάθλου Νέων. Μετά από όλα αυτά θα πάρω μια τελική απόφαση, με πιο από τα δυο αγωνίσματα θα ασχοληθώ αποκλειστικά. Εάν με ρωτάτε τι θα ευχόμουν  να μου συμβεί την επομένη δεκαετία στον αθλητικό τομέα,  θα ηθελα να ονειρευτώ την συμμετοχή μου σε Ολυμπιακούς αγώνες στο Τρίαθλο, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο, ειδικά στην Ελλάδα. Όλοι όμως εμείς που προσπαθούμε, έχουμε δικαίωμα στο Όνειρο.

 

[Advendure]: Σε ευχαριστούμε και σου ευχόμαστε καλή προετοιμασία και καλή επιτυχία!

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ