Αφιέρωμα Youth Skyrunning World Championships: Μανώλης Πούρικας

By 14 Ιουν 2018

Αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικά γεγονότα του φετινού καλοκαιριού για το ελληνικό ορεινό τρέξιμο είναι και η συμμετοχή έξι νέων παιδιών στο Youth Skyrunning World Championships τον Αύγουστο στην Ιταλία. Συμμετοχή που κέρδισαν σε αγώνα πρόκρισης στο Tihio Race, διοργάνωση η οποία υποστηρίζει και χρηματοδοτεί την συμμετοχή των έξι αυτών παιδιών. Οι έξι αυτοί νεαροί δρομείς μεταξύ άλλων νέων παιδιών που ασχολούνται συστηματικά με το ορεινό τρέξιμο αποτελούν παρακαταθήκη και ελπίδα για το μέλλον του αθλήματος. Το Advendure σε ένα αφιέρωμα που θα αποτελείται από έξι συνέχειες θα σας παρουσιάσει την Φωτεινή Κολόκα, τον Μανώλη Πούρικα, τον Νίκο Πονηρέα, τον Αλέξανδρο Τζουμάκα, τον Απόστολο Τζουμάκα και τον Ηλία Καραλή, τους αθλητές οι οποίοι με όνειρα και φιλοδοξίες θα αποκομίσουν σπουδαίες εμπειρίες και θα συναγωνιστούν συνομήλικούς τους με το ίδιο πάθος για το τρέξιμο και το βουνό από όλον τον κόσμο. Σήμερα παρουσιάζουμε τον Μανώλη Πούρικα, ο οποίος άφησε το μπάσκετ για να ασχοληθεί με αυτό που τον εκφράζει περισσότερο, το τρέξιμο είτε αυτό είναι στον στίβο, στον ανώμαλο δρόμο και βέβαια στο βουνό. Παρότι έχει λίγες σχετικά συμμετοχές σε αγώνες βουνού, δεν λείπουν οι διακρίσεις με πιο πρόσφατη την 1η θέση στον αγώνα 20 χιλιομέτρων του Tihio Race.

[Advendure]:  Γιατί τρέξιμο στο βουνό; Τι είναι αυτό που σε παρακινεί εσένα προσωπικά να επενδύεις στο άθλημα του ορεινού τρεξίματος; Τι είναι αυτό που θα σε κρατήσει στο άθλημα τα επόμενα χρόνια;

[Μ. Πούρικας]: Το τρέξιμο στο βουνό θα έλεγα ότι, για εμένα τουλάχιστον, είναι μια ασφαλής και ποιοτική διέξοδος-πάροχος αδρεναλίνης. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι συγκεκριμένο που κάνει τους αγώνες βουνού ελκυστικούς, υπάρχει ένα πλήθος παραγόντων όμως που δύσκολα τους αγνοείς. Τα τοπία, ο κόσμος στη διαδρομή να εμψυχώνει τους αθλούμενους, οι εναλλαγές κλίσεων που προκαλούν αλλαγές στο ρυθμό που τρέχουμε, η αδρεναλίνη που εκκρίνεις όταν τρέχεις με ρυθμούς κάτω από 3'/χλμ σε μια κατηφόρα την οποία πρώτη φορά βλέπεις στη ζωή σου, αυτά δεν τα αγνοείς. Είναι αυτά τα μικρά πράγματα μεγάλης αξίας που κάνουν το ορεινό τρέξιμο μια γοητευτική εμπειρία. Δεν θεωρώ πως προσωπικά χρειάζομαι κάτι παραπάνω για να μείνω στο βουνό.

 

[Advendure]: Ποιό είναι το διάστημα που ασχολείσαι με το ορεινό τρέξιμο; Ποιά είναι η δρομική / αθλητική σου εμπειρία;

[Μ. Πούρικας]: Με το ορεινό τρέξιμο ασχολούμαι όσο καιρό ασχολούμαι και γενικά με το τρέξιμο. Μέχρι το καλοκαίρι του 2015 έπαιζα μπάσκετ, με το τρέξιμο να αποτελεί απλά μια μορφή άσκησης για όταν δεν είχαμε προπόνηση με την ομάδα, ενώ το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου αποφάσισα πως θα έπαιρνα το ρίσκο να ασχοληθώ μονομερώς με το στίβο για να κυνηγήσω τις διακρίσεις που θεωρούσα ότι άξιζα. Αποδεικνύεται πως μάλλον ορθώς έπραξα, αφού από τότε έως σήμερα έχω ανέβει στο βάθρο των πανελληνιονικών 6 φορές στα αγωνίσματα 2.000μ/3.000μ στιπλ και στο αγώνισμα του ανωμάλου δρόμου. Ομοίως και στο ορεινό τρέξιμο η πορεία μου με ευχαριστεί, καθώς παρότι δεν έχω τρέξει σε αρκετούς αγώνες συγκριτικά με τα υπόλοιπα παιδιά, μπόρεσα να κερδίσω τους περισσότερους από αυτούς τους αγώνες ή έστω βρέθηκα στην 3άδα των νικητών.

 

[Advendure]: Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάζεις τις απαιτητικές προπονήσεις που απαιτούνται με τις εκπαιδευτικές υποχρεώσεις σου;

[Μ. Πούρικας]: Ουδέποτε συνάντησα κάποια δυσκολία στο ζήτημα αυτό, αφού το μόνο που χρειάστηκε είναι να προγραμματίζω τις κινήσεις μου με σύνεση, έχοντας θέσει τις σωστές για εμένα προτεραιότητες. Κάθε αθλητής ο οποίος έχει υψηλές απαιτήσεις από τον εαυτό του άλλωστε, οφείλει να καλλιεργεί την αυτοπειθαρχία και την συνέπεια στον ίδιο, να μπορεί να ανταποκρίνεται σε κάθε απαίτηση πλήρως αλλα ταυτόχρονα να διατηρεί χαμηλό προφίλ και να σέβεται τον τελευταίο τερματίσαντα κάθε αγώνα όσο σέβεται τον ίδιο τον εαυτό του.

 

[Advendure]: Γιατί πήρες την απόφαση να συμμετάσχεις στο Πρωτάθλημα Νέων Skyrunning?

[Μ. Πούρικας]: Αρχικά, έμαθα από αυτήν εδώ τη σελίδα πως διεξάγεται πρόκριση και για πρώτη φορά η χώρα μας θα στείλει αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Δεν χρειάστηκε να το συζητήσω ιδιαίτερα με τον προπονητή μου, σχεδόν με κλειστά τα μάτια εγγραφήκαμε στον αγώνα του Τειχίου, αφού θεωρήσαμε ότι το να κερδίσω την πρόκριση αυτή ήταν ένας στόχος ρεαλιστικός εάν όλα κυλούσαν ομαλώς.

 

[Advendure]: Ποιός είναι ο στόχος σου για το Πρωτάθλημα Νέων; Τι περιμένεις να συναντήσεις; Γνωρίζεις το επίπεδο των συναθλητών από τις άλλες χώρες τους οποίους θα συναγωνιστείς;

[Μ. Πούρικας]: Ο στόχος μου για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ιταλία είναι πρώτα πρώτα να αγωνιστώ βάζοντας τα δυνατά μου για να ικανοποιήσω τον εαυτό μου, έπειτα, θέλω να βοηθήσω την ελληνική αποστολή να λάβει μια δεσπόζουσα θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Προφανώς και περιμένω να συναντήσω μια τεχνικότατη διαδρομή υψηλά διαβαθμισμένης δυσκολίας, ανάλογη της σημαντικότητας του αγώνα, και όσον αφορά τους συναγωνιστές από τα υπόλοιπα κράτη που θα λάβουν μέρος δεν γνωρίζω το παραμικρό. Ούτως ή άλλως το να γνωρίζω κάτι τέτοιο δεν έχει κάποιο νόημα. Είτε ο στόχος να διακριθώ στην Ιταλία είναι ρεαλιστικός, είτε ουτοπικός, εγώ θα το κυνηγήσω με όλες μου τις δυνάμεις.

 

[Advendure]: Ποιός είναι αυτός που σε βοηθάει στην κατάρτιση του προπονητικού και αγωνιστικού πλάνου σου; Ποιός σε βοηθάει σε υλικοτεχνικό επίπεδο. θεωρείς σημαντική αυτή την βοήθεια; Θα ζητούσες κάτι περισσότερο;

[Μ. Πούρικας]: Από την πρώτη στιγμή που "έμπλεξα" με το τρέξιμο είναι δίπλα μου ο συντοπίτης προπονητής Θοδωρής Δαβιώτης. Με εκείνον οργανώνουμε την προπόνηση, θέτουμε τους μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους στόχους, προγραμματίζουμε λεπτομερώς τους αγώνες ασφάλτου, στίβου και βουνού. Δεν έχω κάποιον επίσημο χορηγό που να με υποστηρίζει υλικοτεχνικά, αλλά δέχομαι μια σεβαστή βοήθεια από το κατάστημα Georgiadis Store στην Ελασσόνα. Δεν θεωρώ εξαιρετικά απαραίτητη την ύπαρξη χορηγών στο επίπεδο στο οποίο προπονούμαι και αγωνίζομαι αφού τα βγάζω μια χαρά πέρα, δε νιώθω πως μου λείπει κάτι. Φυσικά όμως κάθε είδους υποστήριξη είναι καλοδεχούμενη και δεν θα την απέρριπτα αν με συνέφερε.

 

[Advendure]:  Ποιό είναι το πλάνο σου μέχρι τον Αύγουστο; Θα συμμετάσχεις σε άλλους αγώνες μέχρι τότε;

[Μ. Πούρικας]: Μέχρι τις αρχές του Αυγούστου που είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα έχω στο πρόγραμμα μου να συμμετάσχω σε 3 πανελλήνια πρωταθλήματα στο αγώνισμα των 3.000μ στιπλ. Όσον αφορά το βουνό, πιθανώς θα συμμετάσχω στο Ζαγόρι στα 10 ή 20 χλμ, ίσως και στον Faethon στα 13 ή 20 χλμ, θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες αποκατάστασης και ξεκούρασης μου.

 

 

[Advendure]:  Υπάρχει χώρος για εξέλιξη των νέων αθλητών στο ορεινό τρέξιμο στην Ελλάδα; Τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει για να παρακινηθούν περισσότεροι νέοι αθλητές σαν και σένα να ασχοληθούν πιο επισταμένα με το ορεινό τρέξιμο;

[Μ. Πούρικας]:  Φυσικά και υπάρχει γόνιμο έδαφος στη χώρα μας για εξέλιξη των νέων στο χώρο του ορεινού τρεξίματος. Είναι κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα σε πλήθος αγώνων στους οποίους άτομα από 15 έως 20 χρονών καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις στη γενική κατάταξη. Υπάρχουν κάποιες κινήσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην αλματώδη ανάπτυξη του ορεινού τρεξίματος στις νεαρές ηλικίες. Όπως φέτος έγινε για πρώτη φορά, έτσι πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία πρόκρισης για διεθνή πρωταθλήματα, δε νομίζω να είναι αναποτελεσματικό ένα τέτοιο κίνητρο, κάθε έφηβος θα ήθελε να εκπροσωπήσει τη χώρα του σε ένα σημαντικό πρωτάθλημα, να εκτεθεί σε ποικίλα ερεθίσματα και να λάβει πολύτιμες εμπειρίες. Έπειτα σημαντικό κρίνεται οι προπονητές παιδιών που ασχολούνται με την αντοχή να κατανοήσουν πως ο χώρος του βουνού είναι ιδιαίτερος, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να προκύψουν τραυματισμοί και δυσάρεστες εμπειρίες, όσο νομίζουν οι περισσότεροι, αυτά εξαρτώνται ξεκάθαρα απο τη σωστή προπόνηση και την εξοικείωση.

 

[Advendure]:  Ποιά είναι τα όνειρά σου για το μέλλον; Πως θα ήθελες να δεις τον εαυτό σου σε 10 χρόνια από τώρα;

[Μ. Πούρικας]:  Σε 10 χρόνια απο τώρα ελπίζω να με έχει αξιώσει ο θεός, να έχουν αποδώσει καρπούς οι κόποι μου και να εργάζομαι στην Πολεμική Αεροπορία, αυτό είναι το όνειρο μου από πολύ μικρός. Όσο θα το επιτρέπει η καθημερινότητα μου φυσικά, θα ήθελα πολύ να είμαι σε θέση να κυνηγάω υψηλούς στόχους στα πανελλήνια πρωταθλήματα στίβου, και φυσικά να μην απέχω από το χώρο του βουνού ο οποίος δύσκολα θα πάψει να με σαγηνεύει.

 

[Advendure]:  Σε ευχαριστούμε πολύ, καλή προετοιμασία και καλή επιτυχία!

 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ