Δοκιμή Παπουτσιών: La Sportiva C-Lite 2.0! Κύριο

Από 15 Φεβ 2013

H Ιταλική εταιρία La Sportiva δραστηριοποιείται στον χώρο των παπουτσιών για βουνό αλλά και ορεινό τρέξιμο περίπου εδώ και 80 χρόνια, έχοντας την βάση της σε ένα μικρό χωριό στην βάση των Δολομιτών. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση, που κατά την διάρκεια της ιστορίας της έχει συμμετάσχει σε πλήθος ορεινών δραστηριοτήτων και αγώνων, τόσο ως σπόνσορας όσο και ως προμηθευτής παπουτσιών για μια σειρά εξαιρετικών αθλητών. Το La Sportiva C-Lite 2.0 περιγράφεται από την ίδια της εταιρία ως ένα ελαφρύ, αγωνιστικό παπούτσι για ορεινό τρέξιμο, με πολύ επιθετική σχεδίαση. Δοκιμάσαμε το παπούτσι, και ας δούμε ποιά συμπεράσματα βγάλαμε, σε σχέση με την περιγραφή που δίνει η εταιρία.

Η πρώτη μου επαφή με το C-Lite έγινε στο Pulse 100 Trail shoe Test Ride, στις 16 Δεκεμβρίου 2012 στον Υμηττό, και από τότε έτρεξα με αυτό περίπου 300 χιλιόμετρα, χρησιμοποιώντας όλα τα είδη εδάφους (ακόμη και σε άσφαλτο, αν και φυσικά δεν είναι σχεδιασμένα για κάτι τέτοιο), αλλά και αγωνιστικά στο Corfu Mountain Trail των 37 χιλιομέτρων και των ιδιαίτερα λασπωμένων μονοπατιών.

 

Σίγουρα η σχεδίαση του παπουτσιού είναι ιδιαίτερη και επιθετική, και μου άρεσε στην πρώτη οπτική επαφή. Ξεχωρίζει αμέσως η τεχνολογία AirMesh (νάιλον ύφασμα ειδικής πλέξης) που καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την εξωτερική επιφάνεια του παπουτσιού και που όπως ισχυρίζεται η εταιρία είναι ανθεκτικό στο νερό, αλλά και με εξαιρετική αντοχή στον χρόνο. Η περιοχή μάλιστα των κορδονιών καλύπτεται (προστατεύεται) από μια μεμβράνη από το ίδιο υλικό. Αυτό που διαπίστωσα στην δοκιμή είναι ότι δεν είναι φυσικά αδιάβροχα (άλλωστε και η εταιρία τα χαρακτηρίζει ανθεκτικά στο νερό και όχι πλήρως αδιάβροχα), αλλά αυτό λειτουργεί θετικά μιας και το νερό απομακρύνεται άμεσα από το παπούτσι, αφού αυτό “αναπνέει”, ιδιαίτερα σε διασχίσεις ποταμιών ή σε πολύ λασπωμένα και υγρά μονοπάτια, όπως για παράδειγμα στον αγώνα της Κέρκυρας. Επίσης, η μεμβράνη που καλύπτει την περιοχή των κορδονιών αποτρέπει την άμεση εισροή νερού (ουσιαστικά το “κλωτσάει” μακριά το πόδι), αλλά και σκουπιδιών, χώματος, κλαδιών και άλλων ενοχλητικών στοιχείων που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στα πόδια. Σίγουρα επίσης το υλικό AirMesh είναι ανθεκτικό στον χρόνο, όπως διαπίστωσα από την δοκιμή, μιας και μετά από 300 δύσκολα και τραχιά χιλιόμετρα δείχνει ανέπαφο και σαν να είναι καινούργιο, παρά την σκληρή χρήση στην οποία το υπέβαλλα.

 

Η μεμβράνη AirMesh προστατεύει τον χώρο των κορδονιών, αλλά επιτρέπει και συνολικά στο παπούτσι να αναπνέει!Προχωρώντας στο κατώτερο και εξωτερικό μέρος του C-Lite, παρατηρούμε ένα σκληρό περίβλημα, που είναι μια μίξη άμμου, καουτσούκ και κόλλας που έχει ψεκαστεί στην διαδικασία κατασκευής και που η εταιρία το αποκαλεί Uretech. Η τεχνολογία αυτή προστατεύει το πόδι από κρούση σε βράχους ή άλλα σκληρά αντικείμενα σε πολύ τεχνικά μονοπάτια. Η δοκιμή μου επαλήθευσε την εξαιρετική απόκριση του παπουτσιού σε τέτοιες συνθήκες και μάλιστα απέδειξε ότι το μείγμα που χρησιμοποιείται για το Uretech δεν χαράζει από τις τριβές σε πέτρες αλλά προστατεύει και πολύ αποτελεσματικά τα πόδια και κυρίως τα δάκτυλα χωρίς να χάνει τις ιδιότητες ευκαμψίας που πρέπει να έχει ένα αγωνιστικό ελαφρύ παπούτσι. Ο χώρος των δακτύλων πάντως ίσως να ήθελε λίγο περισσότερο “αέρα” και σε γενικές γραμμές μπορώ να πω ότι το παπούτσι έχει στενή γραμμή, αλλά επειδή ακριβώς είναι Ευρωπαϊκής σχεδίασης (η οποία έχει περισσότερα ½ μεγέθη από τα αντίστοιχα Αμερικανικής ή άλλης σχεδίασης), μπορεί κάποιος να βρει ακριβώς το μέγεθος που του ταιριάζει. Εμένα πάντως μου ήρθε γάντι έχοντας λεπτό coup de pied και υψηλή καμάρα.

 

Η La Sportiva επί δεκαετίες σχεδίαζε ορειβατικά παπούτσια και αυτό φαίνεται καθαρά από τον τρόπο που το επάνω μέρος του παπουτσιού δένει σαν γάντι με το πόδι, και από την εξαιρετική σχεδίαση των κορδονιών που επιτρέπουν με ένα μικρό χαλάρωμα να βγει εύκολα το πόδι. Η άνεση που προσδίδουν αυτά τα χαρακτηριστικά στο C-Lite είναι εξαιρετική. Το μόνο πρόβλημα που εντοπίζω στα κορδόνια, είναι η δυσκολία αλλαγής τους σε περίπτωση που κοπούν μιας και η εξωτερική μεμβράνη απαιτεί “τέχνη” στο να τοποθετήσει κάποιος καινούργια κορδόνια. Πάντως, είναι εξαιρετικά ανθεκτικά, αλλά προστατεύονται και από την μεμβράνη, οπότε ίσως και να μην χρειαστούν ποτέ αλλαγή. Το δέσιμο πάντως του παπουτσιού πάνω στο πόδι το κρίνω ως εξαιρετικό και δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα σε πολύωρους αγώνες ή προπονήσεις.

 

Η διαφορά ύψους μεταξύ της σόλας και της “μπάλας” του ποδιού (heel-to-toe drop) είναι 8 mm, που αποτελεί μια μέση τιμή. Το βάρος του παπουτσιού στο μέγεθος που φοράω (UK-11) είναι 342 γραμμάρια, που σημαίνει σχετικά ελαφριά για την κατηγορία τους. Η σχεδίαση τους είναι ουδέτερη (Neutral).

Impact Brake System (I.B.S) & Friction στο πέλμα του C-Lite!Ιδιαίτερη είναι η σχεδίαση του πέλματος του παπουτσιού. Η τεχνολογίες της σχεδίασης της La Sportiva για το πέλμα ονομάζονται Impact Brake System (I.B.S) και FriXion rubber. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πέλμα που αποτελείται από μια σειρά επιθεμάτων (lugs) ύψους 5 mm, που είναι προσανατολισμένα σε διαφορετικές κατευθύνσεις και με σχετικά μεγάλο κενό μεταξύ τους. Σύμφωνα με την εταιρία η σχεδίαση αυτή επιτυγχάνει αύξηση της ικανότητας “φρεναρίσματος” και μείωση της δύναμης κρούσης στο πόδι κατά 20%. Επίσης, το υλικό των επιθεμάτων είναι τέτοιο που να τα κάνει να “κολλάνε” σε πετρώδη εδάφη, γεγονός πολύ σημαντικό. Η δοκιμή μου απέδειξε ότι όντως η σχεδίαση του πέλματος προσφέρει τα πλεονεκτήματα που περιγράφει η εταιρία, και ιδιαίτερα την συμπεριφορά τους σε τεχνικά πετρώδη εδάφη, όπου έχουν άψογη απόκριση, πολύ καλή επιστροφή ενέργειας και διασπορά των δυνάμεων κρούσης άρα και σχετική μείωση της πιθανότητας τραυματισμών μακροπρόθεσμα.

 

Ένα άλλο πλεονέκτημα που διαπίστωσα – ιδιαίτερα στην Κέρκυρα – ήταν ότι λόγω της σχεδίασης των επιθεμάτων και των αποστάσεων μεταξύ τους, δεν κράταγαν λάσπη από κάτω και κατά συνέπεια δεν βάραιναν όπως συμβαίνει με τα περισσότερα παπούτσια σε αντίστοιχες συνθήκες μονοπατιού. Όσο αφορά την πρόσφυση τους, αποδείχτηκε εξαιρετική σε ανηφόρες κάθε είδους, όπως άλλωστε ήτανε αναμενόμενο από την σχεδίαση του πέλματος τους. Φυσικά, όπως σχεδόν όλα τα παπούτσια για ορεινό τρέξιμο, γλιστράνε ιδιαίτερα σε βρεγμένες πέτρες και πάγο, και θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.

 

Η λάσπη του τερέν της Κέρκυρας έδωσε την δυνατότητα δοκιμής των C-Lite στο στοιχείο τους, και ανταποκρίθηκαν άψογα!Η απορρόφηση κραδασμών, επιτυγχάνεται από την ενδιάμεση σόλα που είναι φτιαγμένη από 80% EVA και 20% SBR, και είναι ικανοποιητική όπως διαπίστωσα στις δοκιμές του παπουτσιού χωρίς να προσθέτει έξτρα βάρος στο παπούτσι. Η σταθερότητα του παπουτσιού ενισχύεται από έναν μηχανισμό στρέψης, που η εταιρία τον ονομάζει (TPU Stabilizer) και βρίσκεται κοντά στην φτέρνα. Η δοκιμή έδειξε ότι λειτουργεί εξαιρετικά όσο αφορά την ευστάθεια (stability), ακόμη και στα πιο τεχνικά εδάφη.

 

Συμπερασματικά, τα C-Lite της La Sportiva είναι ένα σχετικά ελαφρύ αγωνιστικό παπούτσι ορεινού τρεξίματος, που παρέχει σημαντική ευστάθεια και συμπεριφορά σε ιδιαίτερα τεχνικά και πετρώδη εδάφη, αλλά εκεί που είναι πραγματικά κορυφαίο είναι σε λάσπες και υγρά μονοπάτια. Είναι εξαιρετικά άνετα στο πόδι και παρέχουν εξαιρετική προστασία από χτυπήματα των δακτύλων. Η πρόσφυση τους, και η σχεδίαση του πέλματος τους, τα κάνει κατάλληλα για οποιοδήποτε είδος μονοπατιού, ενώ η ποιότητα κατασκευής τους είναι εξαιρετική και σε συνδυασμό με την πολύ καλή τους τιμή σε σχέση με αυτά που προσφέρουν (περίπου στα 125 ευρώ) τα κάνει μια σπουδαία λύση για αγωνιστική χρήση αλλά και για γρήγορες, τεχνικές προπονήσεις στα βουνά.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά (από το site της εταιρίας):

WEIGHT: 11-UK  / 342 g

LAST: Tempo 2

FIT: Medium / Wide

UPPER: AirMesh / Uretech

LINING: Mesh (back half and tongue only)

MIDSOLE: MEMlex / TPUstabilizer

DROP (mm):   8mm

CUSHIONING: 32A

SOLE: FriXion® AT/ Impact Brake System V-Groove

SIZES: 38-47.5 (half sizes)

COLOR: Black/Yellow

 

Ευχαριστούμε την εταιρία PULSE100 για την παραχώρηση ενός ζευγαριού La Sportiva C-Lite 2.0 για τις ανάγκες του review.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ