SIDAS, δοκιμή των custom πάτων τρεξίματος του alpamayoPRO

Από 10 Απρ 2013

Την Τετάρτη 20 Μάρτη ήμασταν καλεσμένοι στην εκδήλωση παρουσίασης των custom made πάτων της γαλλικής εταιρείας SIDAS από το κατάστημα αθλητικών ειδών και εξοπλισμού outdoor alpamayoPRO. Στην παρουσίαση παρευρέθησαν και άλλοι εκπρόσωποι του αθλητικού Τύπου,  εκπρόσωποι εταιρειών του χώρου όπως είναι η The North Face, η Mizuno αλλά και αθλητές με κορυφαίο όλων τον Δημήτρη Θεοδωρακάκο. Για τον σκοπό της παρουσίασης ήρθε στην Ελλάδα και στο alpamayoPRO, o export area manager της SIDAS, Laurent Vinter, ο οποίος πρόθυμα καθ’ όλη την διάρκειά της εκδήλωσης ήταν πρόθυμος να απαντήσει στις ερωτήσεις και απορίες μας, αλλά και να επιμεληθεί την δημιουργία των πάτων μας.

H SIDAS είναι μια εταιρεία με έδρα στην Γαλλία που ειδικεύεται στην δημιουργία πάτων κάθε τύπου. Δημιουργήθηκε το 1975 από τρεις ενθουσιώδεις  εκπαιδευτές σκι που είχαν την ιδέα να φτιάξουν πάτους που προσαρμόζονται στις μοναδικές ανάγκες κάθε αθλητή. Το 1985 ιδρύεται η Podiatech, το ιατρικό «σκέλος» της εταιρείας , που παράγει ολοκληρωμένες λύσεις δημιουργίας  ορθωοτικών πάτων . Έκτοτε η εταιρεία έχει γίνει από τις πιο γνωστές παγκοσμίως σε αυτόν τον τομέα, με δεκάδες πατέντες πιστοποιημένες και συνεργασίες σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία καινοτομίας.

 

Ο Laurent Vinter επιμελείται τους πάτους του Δ.ΘεοδωρακάκουΤο αθλητικό σκέλος της SIDAS παράγει πάτους για όλες τις απαιτήσεις. Διαθέτει μοντέλα για χειμερινά σπορ (σκι), πεζοπορία-ορειβασία, ποδήλατο, γκολφ, πάτους για καθημερινή χρήση και φυσικά για τρέξιμο. Οι τελευταίοι όπως είναι προφανές ήταν και το αντικείμενο της παρουσίασης.

 

Ο υπεύθυνος της SIDAS Laurent Vinter - πριν ξεκινήσουμε την διαδικασία δημιουργίας των πάτων μας - ήταν πρόθυμος να απαντήσει σε αρκετές ερωτήσεις και απορίες που είχαμε ως προς την χρηστικότητα, τα πλεονεκτήματα αλλά και τους λόγους που θα έπρεπε να προτιμήσουμε τους πάτους της εταιρείας έναντι των απλών πάτων που δίνουν οι κατασκευαστές παπουτσιών, και οι οποίοι είναι:

  • Σταθεροποίηση και υποστήριξη των ιδιαίτερων και μοναδικών χαρακτηριστικών του πέλματος. Επιτυγχάνεται έτσι η σωστή λειτουργία του ποδιού αποφεύγοντας λανθασμένους πρηνισμούς και υπτιασμούς καθώς επιτυγχάνεται και η απορρόφηση κραδασμών κατά την διάρκεια του τρεξίματος.
  • Μας απαλλάσσει από την έγνοια εύρεσης σωστού τύπου παπουτσιού (overpronation control/neutral/supination) αφού το πέλμα αποκτά όση υποστήριξη πραγματικά χρειάζεται. Απλά χρησιμοποιούμε τους πάτους που έχουμε φτιάξει σε ότι παπούτσι θέλουμε.
  • Σωστή κατανομή των δυνάμεων που αποσβαίνει το πέλμα, μέσω της ισομερούς και αρμονικής κατανομής των πιέσεων σε όλο το εύρος του έχοντας ως αποτέλεσμα την αποφυγή πιθανών τραυματισμών που σχετίζονται με την ιδιαίτερη και ευαίσθητη αυτή περιοχή του ποδιού.
  • Αντοχή στον χρόνο. Οι σκληροί custom πάτοι δεν θα σας προδώσουν όπως οι απλοί foam πάτοι των παπουτσιών, μεγαλώνοντας έτσι το προσδόκιμο της «ζωής» τους το οποίο όπως υποστήριξε ο Laurent είναι πολύ πάνω από τα 1.000χλμ
  • Αποφυγή δημιουργίας φουσκαλών αφού το πέλμα δεν μετακινείται στο παπούτσι.


Στην ερώτησή μας «Γιατί να προτιμήσουμε τους δικούς σας πάτους αντί ορθωτικούς, φτιαγμένους από κάποιον ποδίατρο/φυσιοθεραπευτή;», η απάντηση ήταν σαφής και ξεκάθαρη: «Εδώ δεν πρέπει να υπάρξουν παρεξηγήσεις! Οι custom αθλητικοί πάτοι σαν σκοπό έχουν να υποστηρίξουν το πόδι, όχι να διορθώσουν τυχόν προβλήματα κινησιολογίας του αθλητή. Οι αθλητικοί πάτοι της SIDAS σκοπό έχουν την πρόληψη από τυχόν τραυματισμούς του πέλματος όπως πελματιαία απονευρωσίτιδα ή μεταταρσαλγία. Αν κάποιος αθλητής υποφέρει από τραυματισμό, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί στον ορθοπεδικό, στον ποδίατρο ή φυσιοθεραπευτή του που θα του συστήσει την κατάλληλη θεραπεία και πολύ πιθανόν την δημιουργία ορθωτικών πάτων». Συνέχισε αναφέροντας μας ότι δεν πρέπει να συγχέουμε το ένα με το άλλο. Επίσης ανέφερε ότι, «όταν χρησιμοποιήσουμε ορθωτικούς πάτους που διορθώνουν τυχόν ανωμαλίες, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί έτσι ώστε η διόρθωση να είναι αργή και ομαλή, γιατί τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα επιθυμητά».

Η δημιουργία των πάτων…

… η οποία όπως φάνηκε μόνο απλή διαδικασία δεν είναι.  Για αυτό και ο σκοπός της εκδήλωσης ήταν διττός. Εκτός από την παρουσίαση των custom πάτων αλλά και της ίδιας της διαδικασίας δημιουργίας τους, ο Laurent Vinter είχε σκοπό να ολοκληρώσει το τελικό στάδιο της εκπαίδευσης των υπεύθυνων του μαγαζιού για την τελειοποίηση των τεχνικών της σωστής δημιουργίας πάτων αλλά και της χρήσης του καινοτόμου μηχανήματος τελευταίας τεχνολογίας της εταιρείας.

 

  1. Λεπτομερής μέτρηση αλλά και αποτύπωση του ίχνους του πέλματος...Στην αρχή έγινε με απόλυτη ακρίβεια η μέτρηση του μήκους και του πλάτους των πελμάτων, καθώς και η αποτύπωση του ίχνους τους πάνω σε ειδικό μετρητή. Εδώ φάνηκε και η εμπειρία του υπεύθυνου της SIDAS ο οποίος κατάλαβε μέσω μιας απειροελάχιστης διαφοράς στο ίχνος των πελμάτων ότι το δεξί πόδι είναι το «καλό». Προτάθηκε έτσι το κατάλληλο νούμερο των πάτων.
  2. Ανεβήκαμε πάνω στους πάτους, όπου ο Laurent Vinter σημάδεψε με μαρκαδόρο σημεία-κλειδιά στο πέλμα (μετατάρσια, φτέρνα) και στους ίδιους τους πάτους, για επιβεβαίωση μετά την δημιουργία τους ότι η εφαρμογή θα είναι απόλυτη.
  3. Οι πάτοι κλείνουν σε ένα ειδικό «φουρνάκι» όπου αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες έτσι ώστε το υλικό τους να γίνει εύπλαστο. Την τεχνική αυτή η SIDAS την ονομάζει thermoforming. Εδώ να τονίσουμε ότι οι συγκεκριμένοι custom πάτοι χωρίζονται σε δύο μέρη. Το μπροστινό τους μέρος, όπου «κάθεται» η περιοχή των μεταταρσίων, δεν υπόκειται σε κάποιου είδους αλλοίωση. Όλο το customization γίνεται στην περιοχή της καμάρας και πίσω. Οι πάτοι σε αυτό το σημείο ενισχύονται  από ένα επιπλέον στρώμα σκληρού υλικού, ευαίσθητου στις υψηλές θερμοκρασίες στις οποίες γίνεται εύπλαστο και αγκαλιάζει το πέλμα υποστηρίζοντάς το εκεί που πρέπει.
  4. Αφού πατήσουμε πάνω στα μαξιλαράκια από microballs και σιλικόνη, αφαιρείται ο αέρας και τα μαξιλαράκια σχηματίζουν το 'καλούπι' του πέλματοςΕνώ οι πάτοι θερμαίνονται, ανεβαίνουμε πάνω σε δύο μαξιλαράκια που περιέχουν ένα πρωτοποριακό υλικό που αποτελείται από σιλικόνη και εκατομμύρια μικρές φυσαλίδες αέρα (microballs τα ονομάζει η SIDAS). Μόλις το σώμα μας πάρει την σωστή στάση, αφαιρείται ο αέρας από τα μαξιλαράκια και μένει το «καλούπι» του πέλματος.
  5. Βγαίνουν οι πάτοι από το «φουρνάκι», εύπλαστοι πια και έτοιμοι για το τελικό στάδιο που είναι και το πιο σημαντικό. Οι πάτοι «κάθονται» μέσα στα καλούπια με το σχήμα των πελμάτων και μου ζητήθηκε να ανέβω και να σταθώ πάνω τους για 5 λεπτά μέχρι να κρυώσουν και να σκληρύνει το υλικό παίρνοντας πια το σχήμα του πέλματος.

 Διαδικασία δημιουργίας custom πάτων από την Sidas στο Vimeo.

 

Αν για κάποιον λόγο δεν έχει γίνει σωστή εφαρμογή και νιώσετε ενοχλήσεις, η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί, αφού οι πάτοι μπορούν να επαναθερμανθούν. Συνολικά, καθαρός χρόνος για την όλη διαδικασία περίπου 10 λεπτά μετά από την οποία ήμασταν έτοιμοι να βγάλουμε τους παλιούς πάτους από τα παπούτσια και να τοποθετήσουμε τους νέους, προσωπικούς μας πάτους για τους δοκιμάσουμε!


H Δοκιμή - Τρέξιμο σε δρόμο

Η πρώτη εντύπωση οφείλω να ομολογήσω καθώς δεν είχα ξαναδοκιμάσει κάτι παρόμοιο ήταν αμφιλεγόμενη. Η αίσθηση της σκληρότητας αλλά και του μεγαλύτερου ύψους του πάτου με διαβεβαίωσαν οι υπεύθυνοι του καταστήματος αλλά και ο ίδιος ο Laurent Vinter θα φύγει γρήγορα. Έτσι κι έγινε. Στα πρώτα 2-3 τρεξίματα σε άσφαλτο η αίσθηση της σκληρότητας ήταν στα όρια του ενοχλητικού. Μετά όμως τα πέλματα συνήθισαν και η αίσθηση της σκληρότητας έδωσε την θέση της στην αίσθηση της στιβαρότητας.

Το κάτω μέρος του πάτου. Αριστερά πριν την επεξεργασία, δεξιά αφού έχει πάρει το σχήμα του πέλματος. Όλο το customization γίνεται στην περιοχή της καμάρας και πίσω (κλικ για μεγέθυνση)Για να αντιπαραβάλλω τους custom πάτους με τους γνήσιους πάτους των δρομικών παπουτσιών, μετά από 10 μέρες, βγήκα για ένα δοκιμαστικό τρέξιμο (δεν συστήνεται περισσότερο για ευνόητους λόγους …), τοποθετώντας στο ένα παπούτσι τον custom πάτο SIDAS και στο άλλο τον γνήσιο. Επίτηδες δοκίμασα να τρέξω  έντονα σε κατωφέρεια  έμεινα αρκετά ικανοποιημένος. Η διαφορά στην σταθεροποίηση του πέλματος μέσα στο παπούτσι με τον πάτο SIDAS ήταν εμφανής.

Όσον αφορά την αποβολή της υγρασίας, τρέχοντας με τους πάτους υπό βροχή, το αποτέλεσμα ήταν αρκετά ικανοποιητικό αν και γενικά δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα υγρασίας με κανένα παπούτσι αφού τα περισσότερα μοντέλα της αγοράς αερίζονται επαρκώς και το υλικό των πάτων τους στεγνώνει γρήγορα.

Προβλήματα με φουσκάλες, ένα άλλο πεδίο στο οποίο η SIDAS υποστηρίζει ότι βελτιώνει αρκετά με τους πάτους της, γενικά δεν αντιμετωπίζω στο τρέξιμο σε επίπεδα τερέν, άσφαλτο, ταρτάν ή χώμα.

Συνολικά έτρεξα περίπου 140 χιλιόμετρα με τους πάτους σε επίπεδα τερέν και συμπερασματικά, όσον αφορά το τρέξιμο σε δρόμο, τα οφέλη απόκτησης προσωπικών πάτων ίσως να μην είναι τόσο άμεσα εμφανή όσο στο…


…Τρέξιμο σε βουνό

Εκεί ήταν και η μεγάλη διαφορά. Τοποθέτησα τους πάτους σε παπούτσια των οποίων η φθορά ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής αφού με αυτά είχα προπονηθεί και τρέξει πέρυσι Olympus Mythical Trail (100K) και Rodopi Ultra Trail (164K). Συνολικά έτρεξα με αυτά περίπου 10 ώρες σε σκληρά μονοπάτια της Πάρνηθας. Τα παπούτσια κυριολεκτικά μεταμορφώθηκαν. Η προστασία αλλά και η απορρόφηση των κραδασμών που παρέχουν οι σκληροί custom πάτοι της SIDAS στα πατήματα με το μέσο ή το πίσω μέρος του ποδιού σε βράχια και κοφτερές πέτρες είναι μοναδική! Βέβαια και όσοι πατάτε αυστηρά με το μπροστινό μέρος του πέλματος θα δείτε βελτίωση αφού και σε εκείνο το σημείο ο πάτος έχει καλή προστασία και καλό κράτημα.

Μετά από πολύωρο έντονο τρέξιμο σε τεχνικό, έντονα κατηφορικό μονοπάτι, στα πέλματά  μου δημιουργούνται φουσκάλες σε συγκεκριμένα σημεία τα οποία ξέρω και τα προστατεύω  πριν την προπόνηση, αλείφοντας την περιοχή με κρέμα gewhol ή/και τυλίγοντάς το με tape. Σε ένα μεγάλο τρέξιμο 4 περίπου ωρών δεν έκανα τίποτα από αυτά θέλοντας να δοκιμάσω τους πάτους. Μετά το πέρας του 4ωρου τα αποτελέσματα ήταν αρκετά καλά, σε καμία περίπτωση όμως δεν θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι το πρόβλημα εξαλείφθηκε πλήρως. Με απλούς πάτους οι φουσκάλες σίγουρα θα είχαν εμφανιστεί στις 2 με 2,5 ώρες τρεξίματος. Με τους πάτους της SIDAS στο τέλος της προπόνησης, είχε δημιουργηθεί hotspot στην ευαίσθητη περιοχή, hotspot που σίγουρα θα οδηγούσε μετά από μία με μιάμιση ώρα σε φουσκάλα. Σίγουρα λοιπόν οι πάτοι καθυστέρησαν την εμφάνιση των ανεπιθύμητων φουσκαλών, δεν μπορούμε όμως να πούμε ότι τις εξάλειψαν κιόλας. Εδώ να τονίσω ότι το πρόβλημα με τις φουσκάλες είναι πολυσύνθετο και έχει να κάνει, όχι μόνο με τα παπούτσια, αλλά και με το επίπεδο ενυδάτωσής μας, τις κάλτσες που χρησιμοποιούμε και το ίδιο μας το δέρμα.

 

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, προτείνω την χρήση των πάτων SIDAS σε μεγάλα τρεξίματα ασφάλτου όπου υπάρχουν και κλίσεις και σε τρεξίματα βουνού όπου εκεί πραγματικά θα μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνουν. Σε μικρότερες δρομικές προπονήσεις δεν θεωρώ ότι θα δείτε μεγάλες διαφορές. Έτσι, θα επιμηκύνετε και τον χρόνο χρήσης τους, που μπορεί με αυτόν τον τρόπο να φτάσει κάλλιστα μέχρι και τα δύο χρόνια. Βέβαια, όσοι από εσάς δεν βρίσκετε παπούτσια με την κατάλληλη υποστήριξη,  θα επωφεληθείτε τα μέγιστα από την  χρήση τους ακόμη και στις καθημερινές προπονήσεις.

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ