Tips για ορειβάτες που θέλουν την Κορυφή στο τσεπάκι τους!

By 23 Απρ 2019

Η ορειβασία έχει αποδείξει ότι μπορεί να προσφέρει πολυάριθμα οφέλη στην υγεία μας, όπως είναι η καλύτερη καρδιοαναπνευστική αντοχή, η μείωση του σωματικού βάρους και η αύξηση της μυϊκής δύναμης. Γενικότερα η δραστηριότητα αυτή προσφέρει ευεξία και χαλάρωση ενισχύοντας με πολλαπλά συναισθήματα τον ψυχικό μας κόσμο. Τόση θέα από εκεί ψηλά! Ηρεμεί!

Ευτυχώς η χώρα μας είναι ένας τόπος ο οποίος προσφέρεται για ορειβασία, χάρη στα πολλά βουνά της. Συνολικά έχει 890 βουνά, τα οποία έχουν υψόμετρο από 501 έως 2918 μέτρα!

 

Αν επιθυμείς όμως να ασχοληθείς με πιο σκληρή ορειβασία, που θα περιλαμβάνει πιο απαιτητικές διαδρομές, χρειάζεται σωστή προετοιμασία. Για να “κατακτήσεις” πολλές κορυφές, ή εάν έχεις ήδη στους στόχους σου κάποια αποστολή σε ψηλό βουνό, αξίζει να λάβεις υπόψιν μερικές από τις παρακάτω συμβουλές:

 

  • Ένα από τα πρώτα πράγματα που έχεις να κάνεις είναι να θέσεις το στόχο σου με χρονοδιάγραμμα. Όρισε ημερομηνίες !
  • Βελτίωσε τη διατροφή σου! Επιτρέπεται μόνο τόστ με μερέντα ως κίνητρο για κατανάλωση στην κορυφή!
  • Ξεκίνα τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα, την προετοιμασία πριν πας !
  • Κάνε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα αερόβια άσκηση με διάρκεια 45-90 +/- λεπτά, π.χ τρέξιμο στο πάρκο, ποδήλατο, άσε τα ασανσέρ πήγαινε με τις σκάλες!
  • Επιπλέον πρόσθεσε το γυμναστήριο στο πρόγραμμα σου, δύο-τρεις φορές την εβδομάδα με ασκήσεις με βάρη. Εντάξει, έχεις αντοχή στα πόδια αλλά θα πρέπει και τα μπρατσάκια σου να είναι δυνατά!
  • Σάββατο- Κυριακή: Διάλεξε μια μέρα! Κάνε πεζοπορία πάνω από 15 χιλιόμετρα και όσο πιο μεγάλες υψομετρικές διαφορές έχει, τόσο το καλύτερο. Μην ξελιγωθείς στις ταβέρνες και ότι κατάφερες όλη την εβδομάδα, τα καταστρέψεις με μιας! 

 

Σου εύχομαι να “κατακτήσεις” όσες πιο πολλές κορυφές μπορείς!

 

Φώτης Θεοχάρης

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ