Pratilas Backyard Ultra by Advendure!

Τι Lazarus Lake, τι Loukas! Μπορεί να υστερούμε λίγο σε γενειάδα (το παλεύουμε όμως) αλλά όχι και σε τρέλα! Τι Lazarus Lake, τι Loukas! Μπορεί να υστερούμε λίγο σε γενειάδα (το παλεύουμε όμως) αλλά όχι και σε τρέλα!

Αφήνοντας πίσω μας όπως δείχνουν τα πράγματα την δίχρονη περιπέτεια της πανδημίας, η αγωνιστική δράση στο ορεινό τρέξιμο σιγά – σιγά μπαίνει στο γνωστό ξέφρενο ρυθμό της. Αγώνες κάθε κατηγορίας και ύφους, ultra, 100 μιλίων, skyraces, κάθετα χιλιόμετρα ή downhill, σκυταλοδρομίες, σε κάθε γωνιά της χώρας μας και του εξωτερικού, όρεξη να έχει ο κάθε αθλητής να τρέχει αγωνιστικά και θα βρει αυτό που του αρέσει και τον προκαλεί. Διερωτηθήκαμε λοιπόν, μετά από σχεδόν 10 χρόνια παρουσίας μας στον χώρο του ορεινού τρεξίματος και της περιπέτειας, αν ήρθε η ώρα να στήσουμε και εμείς μια διοργάνωση.

Δεν θέλαμε να φτιάξουμε όμως κάτι συνηθισμένο. Θέλαμε κάτι που να είναι εντελώς καινούργιο, πρωτότυπο, προκλητικό και διασκεδαστικό. Επιστρέφοντας λοιπόν για μια ακόμη φορά από αγώνα στο εξωτερικό, όπου εκεί η ποικιλία είναι ακόμη μεγαλύτερη, και ανατρέχοντας σε ένα παλιότερο άρθρο μας από ιδιαίτερους αγώνες του κόσμου, σκεφτήκαμε κάτι εντελώς διαφορετικό για αγώνα του Advendure.

Για την τεχνική διεύθυνση, απευθυνθήκαμε σε ένα πολύ καλό φίλο, με μεγάλα ποσοστά τρέλας και περιπέτειας μέσα του, για να το υλοποιήσει. Τον Λουκά Πρατίλα, έναν άνθρωπο που έχει φάει με το κουτάλι την οργάνωση και τεχνική διεύθυνση αγώνων κάθε είδους, όπως και τα βουνά της χώρας στις διασχίσεις του. 

Ο αγώνας λοιπόν με την ονομασία Pratilas Backyard Ultra by Advendure θα είναι ένας αγώνας όπου ο κάθε αθλητής δεν θα κυνηγάει το χρονόμετρο, αλλά το να μην βρίσκεται στο τελευταίο 1/3 των αγωνιζομένων, σε κάποια κομβικά σημεία του αγώνα, διότι διαφορετικά θα αποκλειστεί από την συνέχεια. Η κυκλική διαδρομή είναι μήκους 7 χιλιομέτρων με +300 μέτρα θετική υψομετρική και βρίσκεται στη Λαμία, κυριολεκτικά στην πίσω αυλή (backyard) του Λουκά. 

                                                       Χάρτης διαδρομής του Pratilas Backyard Ultra by Advendure

Οι αθλητές θα ξεκινούν τον αγώνα και μόλις συμπληρώσουν τον πρώτο κύκλο θα “κόβεται” από τη συνέχεια το 1/3 των αντρών και των γυναικών αντίστοιχα. Στην συμπλήρωση του δεύτερου κύκλου θα κόβεται πάλι το 1/3 από τους εναπομείναντες άντρες και γυναίκες. Στο τέλος του τρίτου κύκλου θα συνεχίσουν μόνο 6 άντρες και 3 γυναίκες. Από αυτό το σημείο και μετά ξεκινά το έπος! Έμπνευση εδώ είναι το "Long Walk" (Μακριά Πορεία) του Stephen King, όπου 100 νέοι, διαγωνιζόμενοι σε έναν φρικιαστικό αγώνα, το κορυφαίο "αθλητικό" γεγονός που διοργανώνει μια απάνθρωπη κυβέρνηση σε ένα δυστοπικό μέλλον, πρέπει να διατηρήσουν τον ρυθμό των 6,5χλμ/ώρα για όσο περισσότερο αντέξουν. Αν πέσουν κάτω από αυτόν τον ρυθμό παίρνουν μία προειδοποίηση, μία "κίτρινη κάρτα". Στις "3 κίτρινες", έρχεται η αποβολή από τον αγώνα. Η αποβολή αυτή όμως σημαίνει και θάνατο! Εμείς δεν θα σκοτώσουμε κανέναν βέβαια! Όποιος όμως από τους 6 + 3 δεν καταφέρει να ολοκληρώσει έναν ολόκληρο κύκλο μέσα σε μία ώρα (συμπεριλαμβανομένων και των όποιων στάσεων) θα παίρνει κατευθείαν "κόκκινη" το οποίο σημαίνει και αποκλεισμός από τη συνέχεια του αγώνα και ένα τιμητικό DNF! Νικητής θα αναδειχθεί ο τελευταίος άντρας και η τελευταία γυναίκα που θα καταφέρουν να κάνουν μόνοι τους τον τελευταίο κύκλο σε αυτόν το ρυθμό! Όριο κύκλων δεν υπάρχει παρά μόνο η αντοχή των γενναίων που θα μπουν στον αγώνα!


Εικόνα από το μέλλον: Ο Loukas δείχνει την κόκκινη κάρτα και την πόρτα της εξόδου στον τελευταίο άτυχο του κύκλου...

 

Η διαδρομή είναι εύκολη, trail στο μεγαλύτερο τμήμα της και η δυσκολία και πρωτοτυπία της  - εκτός του format της φυσικά – είναι ότι παρότι οι αθλητές δεν θα κυνηγούν το χρονόμετρο θα είναι συνέχεια σε ένταση, για να συνεχίσουν την κούρσα μέχρι το τέλος. Κάθε αθλητής θα έχει ειδικής σχεδίασης chip πάνω του και ξέρει σε κάθε σημείο αποκλεισμού που βρίσκεται ως προς την κατάταξη. Είναι προφανές ότι σε αγώνα “By Advendure & Pratilas” δεν υπάρχει περίπτωση να μην τιγκάρει στην αδρεναλίνη και να τεντώσει από σφυγμούς και κομμένη ανάσα ο αθλητής από τον πρώτο (που θα κερδίσει το έπαθλο) μέχρι τον τελευταίο (ώσπου να κοπεί φυσικά)! 

Όλοι οι αθλητές θα πάρουν μετάλλιο, άσχετα αν συνέχισαν μέχρι τέλους τον αγώνα ή όχι. Αυτοί που θα μπουν στην τρίτη στροφή θα κερδίσουν ένα buff Advendure, ενώ οι τελευταίοi 6 άντρες και 3 γυναίκες που θα διεκδικήσουν τη νίκη στο τέλος του τέταρτου κύκλου θα κερδίσουν επιπρόσθετα και μια μπλούζα Advendure. 

Ο νικητής και η νικήτρια θα ταξιδέψουν και θα συμμετάσχουν στο original Backyard Ultra στις ΗΠΑ (backyard ultras με διάφορα format διοργανώνονται σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως μπορεί να δει κάποιος στο site, και σκοπός μας είναι να μπει και το Ελληνικό κάποια στιγμή στο καλεντάρι), με τα έξοδα (μεταφορικά, διαμονή, συμμετοχή) καλλυμένα από το Advendure! Εκεί το format είναι λίγο διαφορετικό αλλά εξίσου τρελό και δύσκολο, όπως θα περίμενε ο καθένας από τον Lazarus (Gary Cantrell), του Barkley! Οι αγωνιζόμενοι πρέπει να διανύσουν διαδοχικά την απόσταση των 6.706 μέτρων (4,167 μίλια) σε λιγότερο από μία ώρα. Όταν ολοκληρώνεται κάθε γύρος, ο χρόνος που απομένει εντός της ώρας χρησιμοποιείται συνήθως για την ανάκαμψη για τον αγώνα της επόμενης ώρας. Φυσικά οι δικοί μας νικητές θα σκίσουν και σε αυτό το format του lazarus! Είμαστε σίγουροι!                                        Τέτοιες εικόνες θα είναι κάτι το σύνηθες στον Pratilas Backyard Ultra...

 
Σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε τον αγώνα το Φθινόπωρο του 2022, ενώ η ακριβής ημερομηνία, το κόστος συμμετοχής, η αναλυτική προκήρυξη και η ημερομηνία έναρξης των εγγραφών θα ανακοινωθούν στις αρχές Ιουνίου. 

Θα κλείσουμε αυτή την αναφορά στον πρώτο αγώνα του Advendure, με ποιόν άλλο από τον Λουκά Πρατίλα: “Μετά από χρόνια στην τεχνική διεύθυνση αγώνων και λαμβάνοντας υπόψη καταρχάς την φιλία μου με τον Δημήτρη και τον Τάκη, την πρωτοτυπία του project, αλλά και το ότι θα γίνω μέλος αυτής της πρώτης προσπάθειας του Advendure, δέχτηκα την πρόταση τους και ανυπομονώ να σας υποδεχθώ στην … αυλή μου .. για μια σκληρή δοκιμασία! Η Λαμία μπαίνει δυνατά στο καλεντάρι αγώνων trail και μάλιστα με πολύ ενδιαφέρον τρόπο. Σας υπόσχομαι πόνο, ιδρωτα και απόγνωση, αλλά γι’ αυτό θα έρθετε και αυτό περιμένετε από μένα και τα παιδιά, έτσι δεν είναι;”.

 

Δημήτρης – Τάκης - Λουκάς

ΥΓ .. όχι μόνο “by UTMB” .. και “by Advendure” .. να τα λέμε και αυτά!

ΥΓ2 .. Lazarus τρέμε! Το έχουμε! Pratilas is coming!

 

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com