“Θα πάω να τρέξω στη Δονούσα, θα έρθεις;” – ο Ηλίας Πράσινος μας μιλάει για το Donoussa Trail Running 2018!

By 23 Ιουλ 2018

Η Δονούσα μπήκε στον χάρτη των αγώνων ορεινού τρεξίματος πέρσι τον Οκτώβρη για πρώτη φορά, με το 1ο Donoussa Trail Running, που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στους αθλητές που το έτρεξαν. Ένα μικρό κυκλαδίτικο νησί, στο κέντρο του Αιγαίου, με ιστορία, μοναδικά τοπία και ένα σημαντικό δίκτυο μονοπατιών, πολλά από τα οποία χρησιμοποιούνται στον αγώνα. Μιλήσαμε με τον Ηλία Πράσινο, βασικό συντελεστή της διοργάνωσης, και στην αποκλειστική συνέντευξη του που δημοσιεύουμε σήμερα στο Advendure θα μάθουμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα, τόσο για τον αγώνα που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου, όσο και για το νησί της Δονούσας.

 

Μας μιλάει για την προσπάθεια ανάδειξης και προστασίας του δικτύου μονοπατιών του νησιού, για τις ομορφιές της διαδρομής απ’ όπου δεν χάνεται πουθενά η οπτική επαφή με το γαλάζιο της θάλασσας, για την γνωριμία με την αυθεντική Δονούσα και τους κατοίκους της μέσα από τον αγώνα, αλλά και για τις σημαντικές εκπτώσεις που εξασφάλισαν φέτος όσο αφορά τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τη διαμονή. “Θα πάω να τρέξω στη Δονούσα, θα έρθεις;” .. η απάντηση όπως μας λέει ο Ηλίας βρίσκεται στα χείλη του δρομέα που τερματίζοντας πάνω στην άμμο μετά τον κύκλο του νησιού, νιώθει πλέον ένα με αυτό το όμορφο κομμάτι γης στο κέντρο του Αιγαίου …

 

[Advendure]: Από τα αρχαία κιόλας χρόνια η Δονούσα αποτελούσε ένα σταθμό για τους θαλασσοπόρους του Αιγαίου. Από την περσινή χρονιά αποτελεί και έναν σταθμό για τους αθλητές που θα θελήσουν να ανακαλύψουν τα μονοπάτια της. Τι είναι αυτό που σας ενέπνευσε να μπείτε διοργανωτικά στο ορεινό τρέξιμο; Δώστε μας μια εικόνα τoυ σκεπτικού σας για τη δημιουργία και την εξέλιξη του Donoussa Trail Running.

[Ηλίας Πράσινος]: Το Donoussa Trail Running είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας που γίνεται τα τελευταία χρόνια στη Δονούσα για την ανάδειξη του συνόλου των παραδοσιακών μονοπατιών του νησιού μας. Θελήσαμε να δημιουργήσουμε έναν αγώνα ώστε ο αθλητής- ταξιδιώτης να γνωρίσει τη Δονούσα μέσα από τα μονοπάτια της. Να έρθει σε επαφή με το μοναδικό κυκλαδίτικο τοπίο, το περιβάλλον, τα χωριά και τους ανθρώπους του νησιού. Σκοπός μας είναι ο αγώνας να καθιερωθεί, ώστε να γίνει συνείδηση (πρώτα από όλα σε εμάς τους κατοίκους) η ανάγκη προστασίας και ανάδειξης των μονοπατιών και η Δονούσα να γίνει ένας προορισμός περιπατητικού και αθλητικού τουρισμού πρότυπο για ένα τόσο μικρό νησί.

 


[Advendure]: Μια διοργάνωση ορεινού τρεξίματος φέρνει πάντα την φιλοσοφία και τη σφραγίδα των διοργανωτών της. Συστηθείτε μας λοιπόν, ώστε να γνωρίσουμε την ομάδα που θα μας φέρει στο όμορφο κυκλαδίτικο νησί σας για έναν αγώνα ορεινού τρεξίματος.

[Ηλίας Πράσινος]: Το Donoussa Trail Running είναι μία συλλογική προσπάθεια των κατοίκων του νησιού και των φορέων που τους εκπροσωπούν. Είμαστε ο Πολιτιστικός- Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δονούσας “ΠΟΣΕΙΔΩΝ” και η Ένωση Δονουσιωτών Κυκλάδων που συνδιοργανώνουμε σε εξαιρετική συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Δονούσας και το Σύλλογο Επαγγελματιών Δονούσας. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον τεχνικό διευθυντή μας Γιάννη Πανουργιά από την Αμφίκλεια Παρνασσού και  το “Μονοπάτι Παρνασσού”, ο οποίος και μας παρέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία- εμψύχωση ώστε ο αγώνας αυτός να γίνεται πραγματικότητα. Εργαζόμαστε από κοινού ο καθένας στον τομέα του, με γνώμονα την ήπια ανάπτυξη του νησιού μας, με σεβασμό στο περιβάλλον, την κλίμακα και όλη αυτή την ομορφιά που μας κληρονομήθηκε από τους παλαιοτέρους.

 


[Advendure]: Μιλήστε μας για τα μονοπάτια του νησιού. Την ιστορία τους και την χρήση τους στο πέρασμα του χρόνου. Πόσα από αυτά χρησιμοποιούνται στον αγώνα; Υπάρχουν και κάποια που δημιουργήθηκαν για τι ανάγκες του Donoussa Trail Running;

[Ηλίας Πράσινος]: Στην αρχή η Δονούσα είχε μόνο κατσικόδρομους. Τη δεκαετία του ΄50 ανοίχτηκαν τα πρώτα μονοπάτια συνδέοντας μεταξύ τους τα τέσσερα χωριά της Δονούσας Σταυρός, Μεσαριά, Μερσήνι, Καλοταρίτισσα. Τα μονοπάτια χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου οι κάτοικοι της εποχής να έχουν πρόσβαση στα χωράφια, στις πηγές, στους στάβλους, στους μύλους και στα φυσικά λιμανάκια. Μιλάμε για ένα δίκτυο περίπου 20 χιλιομέτρων. Με τη χάραξη του δρόμου τη δεκαετία του ΄90 απέμεινε ένα κομμάτι 13 χιλιομέτρων μισοεξαφανισμένο, το οποίο με τα χρόνια φροντίσαμε να αναδείξουμε, να καθαρίσουμε και να σηματοδοτήσουμε.

Για τις ανάγκες του trail, χρησιμοποιούνται τα 10 χιλιόμετρα του επίσημου σηματοδοτημένου δικτύου. Προκειμένου να ενοποιηθεί η κυκλική διαδρομή ανοίχτηκαν και καινούρια μονοπάτια που οδηγούν στην ψηλότερη κορυφή της Δονούσας και στη βόρεια πλευρά του νησιού στο κεδρόδασος και το φάρο της Καλοταρίτισσας. Όλα σημεία μοναδικής ομορφιάς και ενατένισης.

Το Donoussa Trail Running υπήρξε η αφορμή προκειμένου να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια ανάδειξης του δικτύου μονοπατιών και τώρα είμαστε περήφανοι διότι βρισκόμαστε λίγο πριν την ένταξη στο Εθνικό Μητρώο Μονοπατιών με τελικό στόχο τη διεθνή πιστοποίησή του.

 


[Advendure]: Μια διαδρομή ορεινού τρεξίματος αφήνει έντονο αποτύπωμα στο μυαλό του αθλητή κυρίως από την φύση στην οποία εξελίσσεται. Ποιές ομορφιές του νησιού θα ανακαλύψουν οι αθλητές που στις 20 Οκτωβρίου θα έρθουν στην Δονούσα για να τρέξουν στον αγώνα;

[Ηλίας Πράσινος]: Είμαστε περήφανοι για τη διαδρομή μας διότι πέρα από το καθαρά τεχνικό κομμάτι θεωρείται και ιδιαίτερα υψηλής αισθητικής, με κύριο χαρακτηριστικό τη θέα της θάλασσας από οποιοδήποτε σημείο της. Η διαδρομή είναι κυκλική, οπότε οι αθλητές θα δουν όλο το νησί. Την ήμερη αγροτική νοτιοανατολική πλευρά, την άγρια και ανεμοδαρμένη βορειοδυτική πλευρά. Θα ανέβουν στο Πάπα την ψηλότερη κορυφή του νησιού (385μ) με την 360 μοιρών θέα ολόκληρου του Αιγαίου και των γύρω νησιών, θα  διασχίσουν το κεδρόδασος της Καλοταρίτισσας και κορυφογραμμή - κορυφογραμμή θα φτάσουν στο φάρο της Καλοταρίτισσας όπου... τύφλα να χει το απέραντο γαλάζιο!

 Στη συνέχεια θα μπουν στα μικρά παραδοσιακά χωριά μας με τους λιγοστούς κατοίκους και βγαίνοντας θα γνωρίσουν το καθαρό κυκλαδίτικο τοπίο με τις ξερολιθιές, τα θρούμπια, τα ρείκια, τις φραγκοσυκιές, τα κατσίκια και τους νησιώτες να τους χαιρετούν με κάποιους να απορούν και άλλους να ενθαρρύνουν! Και μην ξεχάσουμε το πέρασμα από τις πανέμορφες παραλίες της Μέσα Άμμου, του Σταυρού και φυσικά την παραλία του Κέδρου μία από τις 8 καλύτερες παραλίες του κόσμου για το 2018 σύμφωνα με το περιοδικό Forbes!

 

[Advendure]: Κυκλάδες σημαίνει γαλάζιο της θάλασσας, αέρας και ήλιος. Τι ρόλο παίζουν αυτά τα στοιχεία στον αγώνα σας;

[Ηλίας Πράσινος]: Το μπλε του ουρανού και της θάλασσας, το εκθαμβωτικό φως και ο αέρας μελτέμι ή νοτιάς ορίζουν τις Κυκλάδες, ορίζουν τις ζωές των ανθρώπων. Συνεπώς αυτά είναι και τα βασικά στοιχεία του αγώνα μας. Ο αθλητής τρέχει off season στη μέση του Αιγαίου πάνω σε ένα μικρό νησί με τα 4 βασικά στοιχεία της φύσης γη, νερό, φωτιά, αέρας να τον περιβάλλουν. Για κάποιους αυτό μπορεί να αποτελέσει μοναδική εμπειρία.

 

[Advendure]: Γιατί επιλέξατε για τη διοργάνωση μια ημερομηνία προς το τέλος Οκτωβρίου; Αγώνες σε νησιά – πόσο μάλλον στις Κυκλάδες – έχουν τον χαρακτήρα αθλητικού τουρισμού, οπότε δεν θα ήταν καλύτερα να συνδυάσει κάποιος τα μπάνια του και τις διακοπές του με το ορεινό τρέξιμο;

[Ηλίας Πράσινος]: Η Δονούσα είναι ένα μικρό Κυκλαδονήσι, από τα λίγα που διατηρούν την αυθεντικότητά τους. Αυτή ακριβώς την αυθεντικότητα θέλουμε να αναδείξουμε και αυτή η αυθεντικότητα είναι καλύτερα ορατή στα νησιά μας με το τέλος του καλοκαιριού. Όταν φεύγουν τα πλήθη και οι κάτοικοι επιστρέφουμε στους φυσιολογικούς αργούς ρυθμούς μας. Η επικοινωνία τότε είναι πιο άμεση και η φιλοξενία πιο ζεστή. Αυτή την εμπειρία της φθινοπωρινής Δονούσας θέλουμε να προσφέρουμε στους αθλητές- ταξιδιώτες που θα μας επισκεφθούν. Μία εμπειρία γνήσια και διαφορετική. Και αυτό ακριβώς θεωρούμε ότι είναι μέρος μίας σύγχρονης προσέγγισης του αθλητικού -και όχι μόνο- τουρισμού.

 


[Advendure]: Τα 19 χιλιόμετρα με τα +1.000 θετικής υψομετρικής της διαδρομής του Donoussa Trail Running δεν φαντάζουν δύσκολα, αλλά ίσως κρύβουν εκπλήξεις. Περιγράψτε μας λίγο την φιλοσοφία της διαδρομής όσο αφορά το τεχνικό της κομμάτι.

[Ηλίας Πράσινος]: Η διαδρομή προσπαθεί να αποτυπώσει γεωγραφικά την ονομασία της “Γύρος της Δονούσας”. Για το λόγο αυτό προσπαθεί- στο μέτρο του δυνατού- να περιγράψει το νησί ακολουθώντας μονοπάτια που ενώνουν οικισμούς, παραλίες και βοσκοτόπια. Η θάλασσα είναι πανταχού παρούσα και στον ορίζοντα ξεπροβάλλουν άλλες αγαπημένες φιγούρες η Νάξος, τα Κουφονήσια, η Κέρος, η Αμοργός, η Ικαρία. Το έντονο ανάγλυφο της ελληνικής γης δίνει και εδώ ένα συνεχές ανεβοκατέβασμα από παραλία σε κορυφή και από κορυφή σε διάσελο παρασέρνοντας σε αυτόν τον κυματισμό σφυγμούς, ταχύτητα και σκέψεις. Ολοκληρώνοντας τη διαδρομή ο αθλητής έχει σχηματίσει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του νησιού και έχει αποκρυπτογραφήσει το χώρο. Πλησιάζοντας στον τερματισμό, όταν ο κύκλος κοντεύει να κλείσει, τρέχοντας τα τελευταία μέτρα πάνω στην άμμο της παραλίας, με τη γλυκιά κούραση του δρομέα, εκεί δίνεται η απάντηση στο ερώτημα: Θα πάω να τρέξω στη Δονούσα, θα έρθεις;

 


[Advendure]: Η θάλασσα είναι το “μαγικό” στοιχείο των Κυκλάδων, αλλά αποτελεί και έναν ανασταλτικό παράγοντα για αρκετούς αθλητές όπως έχουμε διαπιστώσει, λόγω των μεγάλων αποστάσεων και του κόστους του ταξιδιού. Θα υπάρξουν κάποιες διευκολύνσεις για τους αθλητές και τους συνοδούς τους όσο αφορά αυτό το κομμάτι; Υπάρχουν κάποιες άλλες προσφορές που συζητάτε για τον φετινό αγώνα;

[Ηλίας Πράσινος]: Οι αθλητές που θα συμμετέχουν στον αγώνα θα έχουν μία έκπτωση της τάξης του 40- 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια της Blue Star Ferries. Την ίδια στιγμή θα υπάρξει έκτακτο δρομολόγιο της εταιρείας το πρωί της Κυριακής 21 Οκτωβρίου προκειμένου να εξυπηρετηθεί η επιστροφή των αθλητών. Ταυτόχρονα θα υπάρχει και έκτακτο δρομολόγιο του Express Skopelitis την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσοι θέλουν να τρέξουν από τα γύρω νησιά. Στο κομμάτι της διαμονής οι τιμές διανυκτέρευσης θα είναι αρκετά χαμηλές για όσους μας επισκεφθούν γύρω στα 20 με 30 ευρώ το δίκλινο. Περισσότερες προσφορές που θα υπάρξουν θα ανακοινωθούν από τη σελίδα μας στο facebook και την επίσημη ιστοσελίδα μας.

 

 [Advendure]: Χορηγικά ποια είναι η βοήθεια που έχει το Donoussa Trail Running; Ποιοι βοηθούν στην διοργάνωση του ως άτομα ή εταιρείες, από το νησί σας ή/και υπόλοιπη Ελλάδα;

[Ηλίας Πράσινος]: Η μεγάλη δύναμη του Donoussa Trail Running είναι η στήριξή του από τον ντόπιο κόσμο, ειδικά τη νεολαία και τους επιχειρηματίες του νησιού, τόσο ηθικά και πρακτικά στο κομμάτι του εθελοντισμού όσο και οικονομικά στο κομμάτι των χορηγιών. Πάνω από 40 τοπικές επιχειρήσεις χρηματοδοτούν τον αγώνα αριθμός που δείχνει την σύμπνοια και την πίστη στο εγχείρημα.

Η παρουσία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό μας και συνεχίζει. H Blue Star Ferries και το Express Skopelitis αλλάζουν τα δρομολόγια τους για να μας διευκολύνουν, πράξη ανεκτίμητη καθώς από αυτό εξαρτάται ο αγώνας μας!

Η μπύρα Νήσος πάντοτε μας ξεδιψάει στο τερματισμό, ενώ το Advendure, η ΑegeanVoice, το SportsCyclades 24, το Runningnews.gr, το Naxospress.gr και η CycladesVoice ως χορηγοί επικοινωνίας βοηθούν να φτάσει το μήνυμα πιο μακρυά!

Και φυσικά να αναφέρουμε ξανά το Γιάννη Πανουργιά από την Αμφίκλεια Παρνασσού και το “Μονοπάτι Παρνασσού” χωρίς τον οποίον δε θα γινόταν τίποτα.

 

[Advendure]: Δεύτερη χρονιά φέτος για το Donoussa Trail Running. Τι γεύση σας άφησε η περσινή πρώτη απόπειρα; Αγκάλιασε το νησί την προσπάθεια; Προφανώς για να πηγαίνουμε προς την δεύτερη διοργάνωση το πρόσημο είναι θετικό, αλλά θέλουμε να μάθουμε τι είναι αυτό που σας δίνει την έμπνευση και τη δύναμη να συνεχίσετε;

[Ηλίας Πράσινος]: Όπως σας είπα και πιο πριν είναι η στήριξη του ντόπιου πληθυσμού που δίνει ουσία και ζεστασιά στον αγώνα μας. Στην περσινή πρώτη προσπάθεια αυτό ήταν κάτι που σημειώθηκε θετικά από όλους τους συμμετέχοντες και μας έδωσε την ώθηση να συνεχίσουμε και φέτος.  Όσο υπάρχει αυτή η στήριξη ο αγώνας θα συμβαίνει. Επίσης εμείς η ίδιοι διοργανωτές και εθελοντές περάσαμε υπέροχα! Γνωρίσαμε υπέροχους ανθρώπους από όλη την Ελλάδα, μαγειρέψαμε για αυτούς, γλεντήσαμε παρέα και κάποιοι από το νησί έτρεξαν τη διαδρομή ρίχνοντας το σπόρο ώστε κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι Δονουσιώτες να τρέχουν τη διαδρομή. Έμπνευση για τη συνέχεια αποτελεί αυτή ακριβώς η συλλογικότητα και η πεποίθηση πως σε αυτά τα μικρά μέρη όταν δουλεύουμε όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε θαύματα.

 


[Advendure]: Ποιο είναι το όραμα σας για το μέλλον του αγώνα αλλά και της ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού στο νησί;

[Ηλίας Πράσινος]: Θέλουμε το Donoussa Trail Running να καθιερωθεί ως ένας ποιοτικός αγώνας ορεινού τρεξίματος (μακριά από λογικές αρπαχτής) και να έρχεται κάθε χρόνο κόσμος να τρέχει στο νησί μας. Θέλουμε ο αγώνας να παραμείνει στην κλίμακα της Δονούσας και να διατηρήσει αυτό το ζεστό και ανθρώπινο στοιχείο που τον χαρακτηρίζει. Καθότι η σήμανση είναι μόνιμη θέλουμε επίσης οι αθλητές από τα γύρω νησιά να γνωρίσουν τη διαδρομή και να ξέρουν ότι στη Δονούσα μπορούν να προπονηθούν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Όσο αφορά το κομμάτι του αθλητικού τουρισμού είναι μία θεμιτή επιδίωξη για εμάς, καθώς μέσα από αυτή τη μορφή εναλλακτικού τουρισμού γίνεται κατανοητό σε όλους μας, ότι η ανάγκη προστασίας του τοπίου και του περιβάλλοντος είναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Ένα μικρό νησί όπως η Δονούσα μέσα από την προστασία του δικτύου μονοπατιών της και τη διαρκή βελτίωση του Donoussa Trail Running μπορεί να αποτελέσει πρότυπο προς αυτή την κατεύθυνση.

 


[Advendure]: Ηλία, σε ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες που μας έδωσες για το όμορφο νησί σας και το Donoussa Trail Running. Σύντομα, θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στην κοινότητα του ορεινού τρεξίματος όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για τα μονοπάτια της Δονούσας και την διαδρομή του αγώνα, μέσα από την επίσκεψη μας στο νησί!


Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ