Syros City Trail 2017: Ο Σίμος Παπαγεωργίου σε μια συνέντευξη για τη φετινή διοργάνωση στην αρχόντισσα των Κυκλάδων!

Εδώ και τρία χρόνια, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, η Σύρος με την αρχοντική της πρωτεύουσα, την Ερμούπολη, φιλοξενεί με ιδιαίτερη επιτυχία έναν ξεχωριστό αγώνα, το Syros City Trail. Οι δυο διαδρομές της διοργάνωσης ξεχωρίζουν για την υψηλή αισθητική τους αξία, ενώ η μεγάλη αποτελεί και μια πολύ δύσκολη δοκιμασία, αφού οι αθλητές θα έχουν να αντιμετωπίσουν 5.000 σκαλιά. Το Syros City Trail ήταν από την πρώτη στιγμή συνδεδεμένο με τον Πολιτισμό και φέτος θα μας ταξιδέψει σε ρεμπέτικες νότες, αφού είναι αφιερωμένο στον μεγάλο Μάρκο Βαμβακάρη. Ο Σίμος Παπαγεωργίου της Chronosystems, μας μιλάει για την φετινή διοργάνωση και τις  οργανωτικές της αλλαγές, για τις αγωνιστικές διαδρομές, τις παροχές για τους αθλητές και τις παράλληλες εκδηλώσεις, ενώ μας δίνει και μια εικόνα για το πώς οραματίζονται οι Συριανοί το μέλλον της πετυχημένης διοργάνωσης στο νησί τους.

 

[Advendure]: Η φετινή διοργάνωση έχει κάποιες οργανωτικές αλλαγές. Πως πάει η μέχρι στιγμής προετοιμασία, λιγότερο από ένα μήνα πριν τον αγώνα, και αν θα δούμε κάποιες προσθήκες / αλλαγές σε αυτά που μας έχει συνηθίσει στα χρόνια που διεξάγεται.

[Σίμος Παπαγεωργίου]: Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δημήτρη Τρουπή προσωπικά, αλλά και όλη την ομάδα του Advendure διότι και τις τρεις χρονιές που διεξάγεται ο αγώνας Syros City Trail , το Advendure είναι Μεγάλος Χορηγός Επικοινωνίας και μας έχει βοηθήσει ιδιαίτερα στο επικοινωνιακό κομμάτι.

 

Ο αγώνας φέτος διοργανώνεται από τον Δήμο Ερμούπολης Σύρου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Αθλητικό πολιτιστικό Σύλλογο δρομέων Σύρου με μεγάλο χορηγό του αγώνα  την εταιρία Chronosystems. Ο αγώνας από την αρχή δημιουργήθηκε για να μείνει ως παρακαταθήκη στο Νησί από το οποίο κατάγομαι και με το οποίο με συνδέουν ιδιαίτεροι δεσμοί. Ως επακόλουθο ήταν η διοργάνωση να περάσει στα χέρια των Συριανών και εγώ πλέον να βοηθήσω όσο μπορώ στο οργανωτικό κομμάτι. Η προετοιμασία του 3ου Syros City Trail έχει ξεκινήσει αρκετά νωρίς και πλέον βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης. Εκτός από τις οργανωτικές αλλαγές η μόνη αλλαγή που έχει γίνει είναι στην μικρή διαδρομή του αγώνα την οποία την μειώσαμε κατά 1χλμ (πλέον είναι 3χλμ) και με λιγότερα σκαλοπάτια.

 


[Advendure]: Γιατί να επιλέξει να τρέξει στο Syros City Trail 2017 ένας αθλητής που έχει ήδη συμμετάσχει στο παρελθόν στον αγώνα και γιατί να έρθει για πρώτη φορά κάποιος που δεν το έχει δοκιμάσει;

[Σίμος Παπαγεωργίου]: Η ιδιαιτερότητα ενός αγώνα City Trail είναι ότι δεν μπορεί να είναι συνέχεια ίδιος. Η πόλη αλλάζει , εμείς αλλάζουμε. Πάντα θα υπάρχει κάτι που θα το αφήσουμε για την επόμενη χρονιά να μας περιμένει εκεί, στα σοκάκια και στα αμέτρητα σκαλιά και τις ομορφιές της Σύρου. Πόσο μάλιστα αν αυτός ο αγώνας γίνεται στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με την αρχοντική Ερμούπολη. Όσες φορές και αν έχεις επισκεφτεί την Σύρο πάντα θέλεις να επιστρέψεις στο νησί. Πάντα θα υπάρχει η πρόκληση των 5.000 σκαλιών. Τόσο για αυτούς που έχουν τρέξει την διαδρομή των 10 χιλιομέτρων, όσο και για αυτούς που ξεκίνησαν με την μικρή διαδρομή και έβαλαν έπειτα σαν στόχο τα 5.000  σκαλιά.

 


[Advendure]: Ο αγώνας των 10 χιλιομέτρων είναι δύσκολος, κυρίως λόγω των “αμέτρητων” σκαλιών που συναντάει ο αθλητής. Τι πρέπει να προσέξει κάποιος που για πρώτη φορά θα συμμετάσχει στον αγώνα; θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές όσο αφορά το καθαρά τεχνικό κομμάτι;

[Σίμος Παπαγεωργίου]: Ο αγώνας Syros City Trail είναι ο μοναδικός City Trail αγώνας 10 χιλιομέτρων ο οποίος αποτελείται κυρίως από σκαλιά. Περίπου 5000 σκαλιά διαφορετικής δομής καλύπτουν όλη την διαδρομή των 10 χιλιομέτρων. Επίσης το γεγονός ότι η μεγαλύτερη ευθεία του αγώνα δεν ξεπερνά τα 200 μέτρα δίνει έναν ιδιαίτερα υψηλό βαθμό δυσκολίας στον αγώνα. Οι αθλητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι η μορφολογία της διαδρομής εναλλάσσεται συνέχεια. Όπως προαναφέραμε άλλωστε, ένας City Trail αγώνας δεν μπορεί να είναι συνέχεια ίδιος σε μια πόλη. Έτσι και φέτος έχουν γίνει μικρές αλλαγές οι οποίες θα διευκολύνουν τους αθλητές και θα τους χαρίσουν αξέχαστες στιγμές στα στενά σοκάκια της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου.

 


[Advendure]: H διαδρομή του Syros City Trail είναι εξαιρετικής αισθητικής. Δώστε μας μια εικόνα αυτών που θα θαυμάσουν οι αθλητές διασχίζοντας σχεδόν κάθε σπιθαμή της Ερμούπολης.

[Σίμος Παπαγεωργίου]: Καταρχήν, και μόνο η εκκίνηση του αγώνα η οποία γίνεται μόλις 2 μέτρα από τα πρώτα 90 σκαλιά που οδηγούν στο εσωτερικό του Δημαρχείου της Σύρου τα λέει όλα. Στην συνέχεια οι αθλητές θα διασχίσουν το εσωτερικό του Κτιρίου με κατεύθυνση τον εμβληματικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Η συνέχεια της διαδρομής φτάνει στο επίπεδο της θάλασσας, δίπλα ακριβώς στο κύμα,  στην μαγευτική περιοχή Βαπόρια, όπου οι λουόμενοι θα εμψυχώνουν με χειροκροτήματα τους αθλητές, καθώς θα περνούν από τα Αστέρια και θα κατευθύνονται προς τον Ιερό Ναό της Ανάστασης μέσα από τα σοκάκια της Ερμούπολης. Κάπου εκεί οι αθλητές της διαδρομής των 3χλμ θα ξεκινήσουν την επιστροφή τους προς το Δημαρχείο για τον τερματισμό τους ενώ οι αθλητές των 10χλμ θα ξεκινήσουν ίσως για το πιο όμορφο κομμάτι της διαδρομής. Το ανέβασμα στην Άνω Σύρο, το οποίο προσθέτει στην διαδρομή τόσο το πέρασμα από όμορφες αυλές γεμάτες λουλούδια, αλλά και την πανέμορφη θέα του Αιγαίου. Το τρέξιμο στα δαιδαλώδη σοκάκια πλησιάζοντας προς τον τερματισμό, αλλά και η είσοδος στην πανέμορφη κεντρική πλατεία για τα τελευταία μέτρα τη διαδρομής, σίγουρα θα αποζημιώσουν τον αθλητή.

 


[Advendure]: Στην μέχρι τώρα πορεία της η διοργάνωση είχε έντονο πολιτιστικό χαρακτήρα με εξαιρετικά αφιερώματα στην Κυβέλη και τον Δημήτρη Βικέλα, αλλά και ξεναγήσεις στην Ερμούπολη. Tο φετινό Syros City Trail είναι αφιερωμένο στο μεγάλο μουσικό του Ρεμπέτικου τραγουδιού Μάρκο Βαμβακάρη. Μίλησε μας λίγο για αυτή την πτυχή του φετινού αγώνα και ποιες σχετικές εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα.

[Σίμος Παπαγεωργίου]: Από την πρώτη χρονιά είχαμε βάλει σαν στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σύρου, εκτός από την δημιουργία ενός νέου αθλητικού προορισμού. Το 2015 με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενηθήκαμε από την Κυρία Βαλεντίνη Ποταμιάνου στους χώρους του Ινστιτούτου Κυβέλη. Εκεί οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν και να θαυμάσουν αρχειακό υλικό στο βιωματικό Μουσείο που μέρος του στεγάζεται εντός της οικίας Κυβέλη και περιλαμβάνει κομμάτι της συλλογής κειμηλίων, αντικειμένων τέχνης, φωτογραφιών, θεατρικών κοστουμιών και βιβλίων της Συλλογής του Ινστιτούτου.

 

 Το 2016, χρονιά των Ολυμπιακών αγώνων στο Ρίο δεν θα μπορούσαμε να μην αφιερώσουμε τον αγώνα σε έναν πρωτοπόρο άνθρωπο, τον Συριανό Δημήτριο Βικέλα, 1o πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και οραματιστή της αναβίωσης των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα το 1896. Ο Δημήτριος Βικέλας έλαβε μέρος στο Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο των Παρισίων το 1894. Η ιδέα του Βαρώνου Πιέρ ντε Κουμπερτέν για τον Ολυμπισμό και την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας στην σύγχρονη εποχή βρήκε σάρκα και οστά στο Συνέδριο, στο οποίο ιδρύθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, εκλέχθηκε πρώτος της πρόεδρος ο Δημήτριος Βικέλας και αποφασίστηκε να διεξαχθούν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα το 1896 μετά από πρόταση του Δημητρίου Βικέλα. Είναι αυτός που υποδέχτηκε στην Αθήνα τους αθλητές που ήρθαν να πάρουν μέρος στα αγωνίσματα που όρισε η τότε επιτροπή. Προς τιμήν του, προσθέσαμε μόνιμα την “σφραγίδα” Demetrius Vikelas Birthplace σε όλες μας τις αθλητικές διοργανώσεις εντός Σύρου!

 

Φέτος είναι η χρονιά του ‘’Πατριάρχη’’ του ρεμπέτικου Τραγουδιού Μάρκου Βαμβακάρη. Ο Μάρκος Βαμβακάρης υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός Έλληνας μουσικός του ρεμπέτικου τραγουδιού. Θεωρείται ο «Πατριάρχης» του ρεμπέτικου, καθώς έκανε γνωστό το είδος λόγω της μεγάλης επιτυχίας που είχαν τα δισκογραφημένα τραγούδια του. Γεννήθηκε στις 10 Μαΐου του 1905 στο συνοικισμό Σκαλί της Άνω Χώρας της Σύρου από οικογένεια Καθολικών (για τον λόγο αυτό αργότερα απέκτησε και το παρατσούκλι «Φράγκος»). Μεταξύ άλλων, το 1935 έγραψε και φωνογράφησε τη «Φραγκοσυριανή» (το γνωστότερο ίσως τραγούδι του), το οποίο όμως έγινε πολύ μεγάλη επιτυχία 25 χρόνια αργότερα με τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Από την Παρασκευή 1/9 έως και την Κυριακή 3/9/2017 οι συμμετέχοντες Syros City Trail καθώς και οι συνοδοί τους θα τύχουν δωρεάν πρόσβασης στο Θέατρο Απόλλων, στο Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου και στο Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη στην Άνω Σύρο.

 


[Advendure]: Ένας αγώνας σε νησί σίγουρα χρειάζεται ενίσχυση από χορηγούς, αλλά και την τοπική κοινωνία (την οποία έχουμε θαυμάσει στις μέχρι τώρα διοργανώσεις με άψογη δουλειά εθελοντών και υποστήριξης του κόσμου), λόγω κυρίως του κόστους μεταφοράς. Τι προσφορές θα υπάρχουν για τους αθλητές φέτος και ποια η υποστήριξη της διοργάνωσης από την τοπική κοινωνία και από χορηγούς;

[Σίμος Παπαγεωργίου]: Όπως και τις προηγούμενες χρονιές έχουμε μεριμνήσει έτσι ώστε οι αθλητές που θα λάβουν μέρος στον αγώνα Syros City Trail 2017 να έχουν όσο είναι δυνατόν λιγότερα έξοδα. Φέτος η συμμετοχή του κόσμου στις εγγραφές έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Κάτι που περιμένουμε να φανεί και την ημέρα του αγώνα. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος και φέτος από σπουδαίους αθλητές είναι μεγάλη και ήδη εξαιρετικοί αθλητές έχουν δηλώσει συμμετοχή.

 

Οι παροχές προς τον αθλητή που συμμετέχει στο Syros City Trail είναι οι εξής:

1. Έκπτωση 30% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια Blue Star Ferries

2. Νούμερο αθλητή με αναγραφόμενο όνομα

3. Ηλεκτρονικό τσιπ χρονομέτρησης

4. Τ-shirt με το  λογότυπο αγώνα

5. Η Λέσχη φωτογραφίας Σύρου έχει αναλάβει την κάλυψη του αγώνα και θα διαθέσει το υλικό δωρεάν

6. Όλοι οι αθλητές θα λάβουν αναμνηστικό ανάγλυφο μετάλλιο

7. Όλοι οι αθλητές θα μπουν σε κλήρωση για δώρα από τους Δωροθέτες μας

 


[Advendure]: Η διοργάνωση μετά από 3 χρόνια έχει ωριμάσει, κατακτώντας ένα εξαιρετικό επίπεδο σε όλους τους τομείς. Πως βλέπετε το μέλλον της; Θα μείνει σε αυτή τη μορφή ή υπάρχει σκέψη και για κάτι διαφορετικό;

[Σίμος Παπαγεωργίου]: Προσωπικός στόχος από την αρχή ήταν και είναι η ανάδειξη της Σύρου ως τουριστικό, πολιτιστικό και αθλητικό προορισμό. Οι βάσεις στο εσωτερικό έχουν μπει και από την επόμενη διοργάνωση θέτουμε ως στόχο την παρουσίαση του αγώνα στο εξωτερικό και την προσέλκυση ξένων αθλητών, που πρώτα θα θελήσουν να γνωρίσουν την Σύρο, αλλά θα έχουν και την ευκαιρία να τρέξουν στα σοκάκια της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου και θα δεχτούν την πρόκληση των 5.000 σκαλιών και της συναρπαστικής διαδρομής του αγώνα.

 


[Advendure]: Σίμο, σε ευχαριστούμε για την συνέντευξη και ευχόμαστε καλή δύναμη στην συνέχεια της προετοιμασίας και καλή επιτυχία στον φετινό αγώνα. Ραντεβού στη Σύρο!

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ