Το ηφαίστειο Teide της Τενερίφης και το Tenerife Blue Trail καλούν Δασκαλόπουλο & Κουρκουρίκη!

Το 2016 επισκέφτηκα για πρώτη φορά τα Κανάρια Νησιά και πιο συγκεκριμένα την Τενερίφη. Πλησιάζοντας με το αεροπλάνο το αεροδρόμιο της Ν.Τενεριφης διαπίστωσα από το μικρό παράθυρο του αεροπλάνου μια τεράστια κορυφή. Ένα βουνό που έδειχνε εντυπωσιακό. Φαντάστηκα ότι απλά θα δείχνει έτσι γιατί πρόκειται για ένα νησί στη μέση του Ωκεανού οπότε λογικό είναι να φαίνεται τεράστιο. Αφού προσγειωθήκαμε με την παρέα μου στο αεροδρομιο και με σκοπό να περάσουμε απένατι στο νησί της La Palmas διαπίστωσα ότι είναι ακόμα πιο εντωσιακο από΄τι φαινόταν στο αεροπλάνο. Ρωτώντας εκεί μου είπαν, Ηφαίστειο Τέιδε!

Μπαίνοντας στο google διαβάζω. "Το Τέιδε είναι ηφαίστειο που βρίσκεται στο νησί Τενερίφη (Κανάρια νησιά, Ισπανία). Με ύψος 3.718 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και πάνω από 7.000 μέτρα πάνω από το θαλάσσιο πυθμένα, είναι η υψηλότερη κορυφή στην Ισπανία και το τρίτο μεγαλύτερο ηφαίστειο στον κόσμο μετρώντας από τη βάση του, μετά τα Μάουνα Κέα και Μάουνα Λόα, που βρίσκονται στο νησί της Χαβάης."

Ουαου, σκέφτομαι τι ωραίος αγώνας θα ήταν να ξεκινάς από τη θάλασσα και να βρίσκεσαι στη κορυφή του!!! Τελικά ρωτώντας και ψάχνοντας λίγο στο διαδίκτυο, διαπίστωσα ότι υπάρχει αγώνας εκεί και πώς να μην υπήρχε αφού βρισκόμαστε στην Ισπανία.

Το όνομα αυτου Tenerife Bluetrail.  (https://www.tenerifebluetrail.com/en).

Το 2018 επισκεφτηκα πάλι την Τενερίφη αυτή τη φορά με τους  φίλους Γιάννη Κουρκουρίκη και Χάρη Καλαμπούκα, οι οποίοι θα συμμετείχαν σε ένα άλλο αγώνα στο διπλανό νησί Λα Πάλμα. Με την επιστροφή μας στη Τενερίφη και με τη βοήθεια ενός αγαπημένου μου φίλου του Ματίας επισκεφτήκαμε το Τέιδε. Οδηγώντας μέσα από μια χολιγουντιανή διαδρομή προς τα 2300μ οπού υπήρχε ένα τελεφερίκ είχαμε σκοπό να ανέβουμε στη κορυφή του. Πραγματικά μετα από μια πανέμορφη διαδρομή που έμοιαζε με βόλτα σε σεληνιακό τοπίο φτάσαμε στη βάση του Τελεφερίκ (Refugio de Altavista) και αφού κόψαμε το ανάλογο εισιτήριο εντός 2 λεπτών βρισκόμασταν στα 3555μ.

 

 

Η θέα απίστευτη, το μπλέ του ουρανού πιο μπλε από ότι έχω δει στη ζωή μου. Αυτό οφείλεται ότι είναι στη μέση του ωκεανού. Η έλλειψη οξυγόνου όμως και η απότομη ανάβαση με το τελεφερίκ έκανε αισθητή τη παρουσία του στα σώματα μας με αποτέλεσμα να δίνει μια περίεργη αίσθηση μέθης στο σώμα αλλά και ζαλάδα. Χρειάστηκε να κάτσουμε και να προσπαθήσουμε να προσαρμόσουμε το σώμα μας σε αυτήν την μειωμένη παρουσία του οξυγόνου σε αυτό το ύψος.

Μιλώντας με τον Γιάννη (Κουρκουρίκη), του λέω : Γίνεται αγώνας εδώ, οπού ξεκινάει από εκείνη την πλευρά του νησιού και διπλά στη θάλασσα ανεβαίνει ως εδώ (κορυφή) και κατεβαίνει από την άλλη πλευρά!! Αυτός αποκρίθηκε ως κλασικός #KOURKOURIKISEISAI να έρθουμε να τον κάνουμε!! Ξέχνα το, του απαντώ!!!

 

 

Τελικά στη ζωή ποτέ μη λες ποτέ.!! Φέτος στις 7 Ιουν 2019 και ώρα 23:30 στην παραλία FENABE ADEJE θα σταθούμε στην εκκίνηση της ULTRA διαδρομής 104χλμ με 6784 θετικής υψομετρικής και με σκοπό να διασχίσουμε το ηφαίστειο Teide και το νησί της Τενερίφης από τη μια πλευρά ως την άλλη.

Εμείς βρήκαμε και τον Δ/ντη του αγώνα Fernando Ordoñez  και τον ρωτήσαμε να μας πει κάποια πράγματα για τον εν λόγω αγώνα και να μας δώσει κάποιες πληροφορίες για τον αγώνα και το τι θα συναντήσει κάποιος.

Πες μας λίγο για αυτόν τον αγώνα. Ποτέ ξεκίνησε? Και ποιανού ιδέα ήταν?

Ο αγώνας ξεκίνησε το 2011. Είμασταν και εμείς μια παρέα δρομέων οι οποίοι είμαστε από το νησί της Τενερίφης, οπότε ήταν φυσικό επακόλουθο να δημιουργήσουμε αυτόν τον αγώνα.

Έχει αλλάξει κάτι αυτά τα χρονιά που πραγματοποιείται?

Στις πρώτες διοργανώσεις οι δρομείς δεν περνούσαν από την κορυφή του Τέιδε, για λόγους κατ΄αρχην ασφαλείας αλλά και ειδικής αδείας που χρειαζόταν να πάρουμε από την Αρχή Προστασίας του πάρκου Τέιδε. Κάτι το οποίο πλέον αλλάξαμε παρέχοντας την απαραίτητη ασφάλεια στους δρομείς αλλά και εξασφαλίζοντας την ειδική άδεια η οποία απαιτείται ώστε να μπορέσεις να ανέβεις στη κορυφή του, καθώς μην ξεχνάμε ότι είναι προστατευόμενη περιοχή.

Είναι δύσκολο να στηθεί αυτός α αγώνας και σε ποιές είναι κυρίως οι δυσκολίες που συναντάει η διοργάνωση και ποιες οι αθλητές ?

Οι κανονισμοί του Εθνικού Πάρκου περιορίζουν από πολλές απόψεις την οργάνωση ενός τέτοιου γεγονότος, και είναι κατι που σεβόμαστε αλλά προσπαθούμε σε συνεργασία με αυτούς τους φορείς να λύσουμε σεβόμενοι πάντα την προστατευμένη περιοχή. Για τους συμμετέχοντες, πέραν των διανυθέντων χιλιομέτρων και διαφοράς ύψους, θα πρέπει να ξεπεράσουν το υψόμετρο και τις κλιματικές αλλαγές που έχει το νησί. καθώς κατά τη διάρκεια των αγώνων μπορεί να υπάρξουν διαφορές θερμοκρασίας άνω των 20 βαθμών κελσιου και να προχωρήσουμε από τον καλό καιρο  καιρό σε έντονη βροχή και από ζέστη σε κρύο.

 

 

Τι θα συναντήσει κάποιος στις διαδρομές που έχετε ετοιμάσει?

Αναχώρηση από παραλία με 23/24 βαθμούς στις 23:30 τη νυχτα για την ULTRA διαδρομή, περνώντας μέσα από τραχιές χαράδρες, μοναδικά τοπία πάνω από τα σύννεφα με θέα που ξεπερνούν τα όρια του νησιού, ηφαιστειακά μονοπάτια, ηφαιστειακά τοπία που έρχονται σε αντίθεση με το πράσινο των πεύκων, παράκτιες διαδρομές από βράχους διακοσμημένοι με φοίνικες και φυσικά ένα μεγάλο τερματισμό που θα έχουν οι συμμετέχοντες με ένα παθιασμένο κοινό καθώς επίσης και καλλιτεχνικές παραστάσεις καθ΄όλη διάρκεια της ημέρας.

Το υψόμετρο που μπαίνουν που θα χρειαστεί να τρέξουν οι αθλητές είναι κάτι που επηρεάζει την απόφαση τους.

Ναι, η ασθένεια σε ύψος μπορεί να είναι μια προϋπόθεση για τους δρομείς που θα τους επηρεάσει σίγουρα την απόφαση πριν αλλά και κατά τη δειάρκεια της διαδρομής. Εντός της Τενερίφης Bluetrail υπάρχουν 2 αγώνες που δεν υπερβαίνουν τα 1700 μέτρα υψόμετρο που μπορεί να είναι πιο κατάλληλο για αυτούς τους ανθρώπους.

Για πιο λόγο θα προτείνατε στους Έλληνες δρομείς να έρθουν να τρέξουν σε κάποιο από τις διαδρομες του αγωνα σας, Τι θα περιμένουν να συναντήσουν και τι είναι που κάνει διαφορετική αυτή η διοργάνωση?

Δεν μπορείτε να χάσετε το θαύμα του Εθνικού Πάρκου Teide. Θα απολαύσετε τοπία που θα φαίνονται σαν ένας άλλος πλανήτης. Θα αναπνεύσετε τον καθαρό αέρα της υψηλότερης κορυφής στην Ισπανία. Θα περπατήσετε ανάμεσα στην ηφαιστειακή λάβα και θα νιώσετε μικροσκοπική όταν θα δείτε το εντυπωσιακό περιβάλλον που δηλώθηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 2007 ως φυσικό αγαθό. Επιπλέον, θα νιώσετε τη ζεστασιά και την φιλοξενία και υποστήριξη των κατοίκων του νησιού, που δημιουργούνται γύρω από τις διαδρομές του αγώνα.

Τι περιμένει να συναντήσει κάποιος και τι κάνει αυτή η οργάνωση διαφορετικά από άλλες;

Η λειτουργία της διοργάνωσής αυτής να πω ότι αποτελείται από περίπου 600 άτομα που θα παρακολουθήσουν ολους τους δρομείς, κάνοντας τους να αισθάνονται προστατευμένοι και ασφαλισμενοι για 160 χιλιόμετρα σε κάποιες από τις 5 μορφές που απαρτίζουν τον αγώνα Tenerife Bluetrail.Αυτός είναι ενας από τους κυρίως λόγους αλλά και φυσικά η απαράμιλλη ομορφιά του νησιού μας.

Για ποιο λόγο ξεκινάει την στις 23:00 τη νύχτα ο μεγάλος αγώνας?

Η ώρα αναχώρησης καθορίζεται από την άφιξη στο Pico del Teide του δρομέα που οδηγεί τον αγώνα, αφού για να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες που απαιτείται στο Σχέδιο Ασφαλείας πρέπει να περάσει από εκείνο το σημείο όταν ο ήλιος ανεβαίνει, περίπου στις 7:15 το πρωί, οπότε ήταν μονόδρομος η έναρξη του αγώνα να γίνει την νυχτα. Φυσικά αυτό συνεπάγεται ότι ολοι οι δρομείς του μεγάλου αγώνα θα έχουν τη χαρά να δουν την φανταστική ανατολή του ήλιου στην κορυφή του 3ου μεγαλύτερου Ηφαίστειου του κόσμου.

Σε ευχαριστώ πολύ Fernando, ραντεβού στη 7/6/2019 στο όμορφο νησί σας.

 

Εμείς θα επανέλθουμε με νεότερα μετά την επιστροφή μας στην Ελλάδα και τη συμμέτοχή με τον φίλο Γιάννη με σκοπό να σας ενημερώσουμε για την εμπειρία μας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

70 χρόνια ΕΕΠΦ - η μνήμη της ελληνικής φύσης – 11/4/2021: https://t.co/YNv3ZZGciT https://t.co/EZnqYeJyzY
@RunMessinia : Στις 5-14 Ιουνίου 2021 - 10 συνολικά μαραθώνιοι σε 10 ημέρες για την ελευθερία:… https://t.co/uK4jSLVgPW
Φαράγγι Ριντόμου, Χαλασμένο, Λαγκάδα ... Ο Γιώργος Μάλαμας μας αποκαλύπτει την άγρια ομορφιά της Μεσσηνιακής Γης:… https://t.co/9KKq7ni5kj
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

70 χρόνια ΕΕΠΦ - η μνήμη της ελληνικής φύσης – 11/4/2021!

Run Messinia: Στις 5-14 Ιουνίου 2021 - 10 συνολικά μαραθώνιοι σε 10 ημέρες για την ελευθερία!

Φαράγγι Ριντόμου, Χαλασμένο, Λαγκάδα ... Ο Γιώργος Μάλαμας μας αποκαλύπτει την άγρια ομορφιά της Μεσσηνιακής Γης!

Mike Horn: Η περιπέτεια και η εξερεύνηση "κυλούν" στο αίμα του!

Ξεκινούν και πάλι από 19 Απριλίου οι αγώνες Ορεινού Τρεξίματος, αλλά με απρόβλεπτες εξελίξεις (Πρωταπριλιάτικο)!

Dick Dorworth: Τελευταία φορά επικεφαλής!

Ορειβατική αποστολή στις Άνδεις, στο εξωτικό Εκουαδόρ (Ισημερινός)!

Barkley Marathons 2021: και πάλι έφαγε τα παιδιά του!!!

Αντώνης Συκάρης: Η πρώτη, ελληνική αποστολή στο βουνό Anapurna (8.091 μ.)!

Κάντε τη νύχτα μέρα στο ποδήλατο με τον NITECORE BR35 !

Τρέξιμο και Οστικοί Τραυματισμοί!

Ζώνη τρεξίματος & soft flask NITECORE !