Chianti Trail Ultra 2019: Η ακατέργαστη ηρεμία του Κιάντι!

Από 30 Μαρ 2019

Κάθε τόπος που καταφέρνει να αφήσει μια ιδιαίτερη αίσθηση στην ψυχή μας έχει ένα ή περισσότερα γνωρίσματα που τον κάνουν να ξεχωρίζει. Τα βουνά προκαλούν δέος, οι μεγάλες πόλεις συναρπάζουν με το πλήθος κόσμου και τις εντυπωσιακές κατασκευές, ενώ τα νησιά είναι ταυτισμένα με τον ήλιο και την αύρα της θάλασσας. Επιστρέφοντας με το αεροπλάνο στην Ελλάδα μετά από την δεύτερη συμμετοχή μου στο Chianti Trail Ultra 2019, σκεφτόμουν τι είναι τελικά αυτό που κάνει την Τοσκάνη, και ιδιαίτερα το Κιάντι, να προκαλεί σχέση εξάρτησης σε όσους την επισκέπτονται και μάλιστα για ένα αγώνα ορεινού τρεξίματος.

 

 

Την απάντηση μου την είχε δώσει η ίδια η διαδρομή του αγώνα, με τις γήινες και πορτοκαλί αποχρώσεις και τις πρώτες ηλιαχτίδες καθώς ξημέρωνε να δημιουργούν μια εικόνα ακατέργαστης ηρεμίας στο τοπίο με τις σειρές των αμπελιών και τις φροντισμένες φάρμες με τα χαρακτηριστικά κυπαρίσσια. Το ίδιο συναίσθημα που είχα και δοκιμάζοντας τις απλές γεύσεις της κουζίνας του Κιάντι, αλλά και τα περίφημα κρασιά της περιοχής, που τους αρκεί μια μόνο ποικιλία, το Sangiovese -που εξελίσσεται σαν ζωντανός οργανισμός μέσα στα χρόνια- για να προσφέρουν μια μοναδική απόλαυση. Εδώ δεν υπάρχει επιτηδευμένη λάμψη, ούτε ματαιοδοξία. Υπάρχει μια αθώα ομορφιά στο φυσικό περιβάλλον, στα χωριά και στις γεύσεις, την οποία ζει με τον καλύτερο τρόπο αυτός που θα διασχίσει ολόκληρη την περιοχή στο πλαίσιο των αγώνων της διοργάνωσης, περνώντας ταυτόχρονα και ένα όμορφο τριήμερο στο Radda in Chianti.

 

 

Στην περσινή, πρώτη, έκδοση του Chianti Trail Ultra, οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και η λάσπη στα μονοπάτια ήταν το κυρίαρχο στοιχείο. Φέτος οι όροι αντιστράφηκαν, με την Άνοιξη να κάνει αισθητή την παρουσία της και τον ήλιο λαμπερό και δυνατό σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Παρόλα αυτά, τρέχοντας στα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής, η νυχτερινή παγωνιά είχε αφήσει το “λευκό” ίχνος της στο γρασίδι. Καθώς οι ώρες όμως περνούσαν αρχίσαμε να νιώθουμε για ποιο λόγο η συγκεκριμένη εποχή είναι η πλέον κατάλληλη για τον αγώνα, αφού η ζέστη ήταν ιδιαίτερα αισθητή παρότι βρισκόμαστε στα τέλη Μαρτίου.

 

 

Οι τρεις διαδρομές της διοργάνωσης (73Κ, 37Κ και 15Κ) περνούν μέσα από την πανέμορφη εξοχή της Τοσκάνης, από αμπελώνες, αγροκτήματα και μεσαιωνικά χωριά όπως το Radda in Chianti και το πανέμορφο Castello di Volpaia, ενώ στο δεύτερο και σαφώς δυσκολότερο τμήμα της μεγάλης διαδρομής διανύει τα πυκνά δάση και τα μονοπάτια του βουνού San Michelle. Όπως είχαμε επισημάνει και στο περσινό μας άρθρο, η ευκολία των “λευκών” χωματόδρομων και των εύκολων μονοπατιών του πρώτου μισού της διαδρομής εναλλάσσεται με το δύσκολο και σαφώς πιο τεχνικό δεύτερο κομμάτι, αφήνοντας μια γεύση Dr Jekyll & Mr Hyde στους αθλητές!

 

 

Οι σταθμοί ήταν όπως και πέρσι εξαιρετικοί, με ποικιλία τροφών, αναψυκτικών κτλ, ενώ είχε προστεθεί ένας ακόμη σταθμός στο 20ο χιλιόμετρο της μεγάλης διαδρομής. Η σηματοδότηση ήταν πολύ καλή και, αν εξαιρέσουμε μια αστοχία ενός δείκτη/εθελοντή, που οδήγησε το πρώτο γκρουπ των αθλητών του μεγάλου αγώνα για κάποιο διάστημα στην διαδρομή των 37Κ, κατά τα άλλα δεν υπήρξαν σημαντικά προβλήματα. Παρότι η περιοχή είναι πολύ “φρέσκια” σε σχέση με το τρέξιμο, φέτος υπήρχε σαφώς μεγαλύτερη και θερμότερη συμμετοχή του κόσμου στον αγώνα, κάτι πολύ σημαντικό.

 

 

Αναβαθμισμένη σημαντικά ήταν η διοργάνωση φέτος όσον αφορά στην expo, που, με βασικούς χορηγούς την New Balance και την BORN Italia, έγινε σε εσωτερικό χώρο και όχι στην κεντρική πλατεία του Radda in Chianti, όπως πέρσι. Πολύ όμορφο το τεχνικό μπλουζάκι της New Balance, ενώ το buff που δόθηκε στους αθλητές είναι από τα ωραιότερα που έχουμε δει σε αγώνα ορεινού τρεξίματος. Πολύ καλαίσθητα ήταν και τα κεραμικά κύπελλα / έπαθλα για τους νικητές των αγώνων της διοργάνωσης.

 

 

Μεγάλος νικητής στον αγώνα των 73Κ (CUT) ήταν ο Σουηδός Johan Carl Sorman, με επίδοση 06.28.39, δεύτερος ο Ιταλός Andrea Macchi, με 07.10.11 και τρίτος ο επίσης Ιταλός Domenico Giosi, με 07.20.32. Στις γυναίκες μετά από μεγάλη μάχη επικράτησε η Ιταλίδα Giulia Vinco, με επίδοση 08.32.29 (ρεκόρ διαδρομής), ενώ δεύτερη τερμάτισε η επίσης Ιταλίδα Simona Pievani, με 8.34.02 και τρίτη η Αμερικανίδα Alyssa Clark, με χρόνο 8.36.12.

 

Στον μεσαίο σε μήκος αγώνα του Chianti Trail Ultra (CHT - 37K) στο πρώτο σκαλί του βάθρου των αντρών ανέβηκε ο Βρετανός Thomas Payn, με χρόνο 02.49.32 (ρεκόρ διαδρομής), δεύτερος τερμάτισε ο Ιταλός Mauro Previtali, με 03.05.43 και τρίτος ο επίσης Ιταλός Lorenzo Naldi, με χρόνο 03.10.51. Πρώτη γυναίκα ήταν η Ιταλίδα Katia Fori, με επίδοση 03.39.35, στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Ιταλίδα Federic Carlotta Montanera, με 04.01.38, ενώ τρίτη ήταν η Ιταλίδα Giulia Petreni, με χρόνο 04.08.08.

 

Στον μικρό αγώνα της διοργάνωσης (CST– 15K), νικητής στους άντρες ήταν ο Ιταλός Alessandro Galizzi, με επίδοση 01.07.31, δεύτερος ο Ιταλός Dionigi Gianola, με 01.07.39 και τρίτος ο επίσης Ιταλός Luca Rosi, με 01.08.53. Πρώτη γυναίκα ήταν η Ιταλίδα Martina Brustolon, με χρόνο 01.25.14, δεύτερη η Ιταλίδα Gianola Serena, με 01.25.40 και τρίτη η Ιταλίδα Franca Ruzzi, με χρόνο 01.28.20.

 

 

Στο ChiantiTrailUltra 2019  συμμετείχαν και 6 έλληνες αθλητές με τα ακόλουθα αποτελέσματα:

 

(CUT – 73K)

Δημήτρης Τρουπής (DNF – 30K)

(CHT – 37K)

Χρήστος Κατσικογιώργος – 05.28.29

(CST – 15K)

Ελένη Καραφωτάκη – 02.05.29

Μαρία Μιχαήλ – 02.08.08

Μαρία Σκαρλάτου – 02.34.32

Αθανάσιος Παππάς – non competitive

 

 Να επισημάνουμε ότι συνολικά στους τρεις αγώνες της διοργάνωσης έτρεξαν φέτος 890 αθλητές, μια σημαντική αύξηση της τάξης του 29% σε σχέση με τους 640 που πήραν εκκίνηση την προηγούμενη χρονιά. Τα συνολικά αποτελέσματα για το 2019 μπορείτε να τα δείτε εδώ: 73K, 37K και 15K.

 

 

Φυσικά μια διοργάνωση ultra-trail που πραγματοποιείται στο Κιάντι, δεν θα μπορούσε να αφορά μόνο στο τρέξιμο, αλλά επίσης τα πολύ δυνατά αβαντάζ της περιοχής, που δεν είναι άλλα από τον πολιτισμό, την ιστορία, τις γεύσεις και το κρασί. Το δείπνο που δόθηκε το Σάββατο βράδυ μετά τον αγώνα στο εντυπωσιακό Chianti Classico House –ένα παλιό Φραγκισκανικό μοναστήρι που μετατράπηκε σε μουσείο κρασιού, μας ταξίδεψε μέσα από μια ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα στις ιδιαίτερες γεύσεις του φαγητού και των κρασιών της περιοχής.

 

 

Το ULTRA WINE του επόμενου πρωινού ήταν πραγματικά συναρπαστικό σαν εμπειρία. Ο καθένας μας έπαιρνε ένα ποτήρι κρασί και ακολουθούσε μια διαδρομή που τον οδηγούσε σε θεματικά δωμάτια όπου μάθαινε πώς να ξεχωρίζει τα αρώματα, τη γεύση, αλλά και την ιστορία των αμπελιών της περιοχής. Μετά την περιήγησή μας ήμασταν σε θέση να διακρίνουμε τι κρασί είχαμε στο ποτήρι μας! Ακολούθησε σεμινάριο στο οποίο μας αναλύθηκαν τα πάντα (με γευστικές δοκιμές) για τα κρασιά του Κιάντι, την παλαίωση τους και τις ζώνες αμπελιών της περιοχής. Πραγματικά μια μοναδική εμπειρία που προσθέτει πολλούς πόντους στο μη αγωνιστικό κομμάτι της διοργάνωσης.

 

 

Θα θέλαμε να αναφερθούμε ιδιαίτερα στο χώρο όπου φιλοξενηθήκαμε στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, στην Villa Vistarenni Vistarenni, που, εκτός από χορηγός του Chianti Trail Ultra, αποτελεί και ένα ιστορικό και αρχιτεκτονικό κόσμημα της Τοσκάνης. Η μεγάλη ιστορία της ξεκινάει το 1700 περίπου σαν ιδιοκτησία της οικογένειας Cecchini από το Panzano, ενώ το 1852 πέρασε στην κατοχή μιας από τις σπουδαιότερες οικογένειες της Φλωρεντίας, της οικογένειας των Strozzi. Το 1892 πέρασε στην κατοχή του Βαρώνου Giorgio Sonnino, ενώ στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών επεκτάθηκε, απέκτησε πολλαπλές χρήσεις και σήμερα λειτουργεί ως ξενώνας υπό την ιδιοκτησία της οικογένειας Tognana. Μια περιήγηση στο εσωτερικό της αποτελεί και μια αναδρομή στην ιστορία αυτού του τόπου, ενώ παρέχει όλες τις ανέσεις για μια πολυτελή φιλοξενία. Ο εξωτερικός χώρος της βίλλας αποτέλεσε μάλιστα σταθμό ανεφοδιασμού των αγώνων. Δεν σας κρύβουμε ότι έχουμε κάνει κάποιες πρώτες συζητήσεις για την επόμενη χρονιά στο πλαίσιο ενός πακέτου Advendure για το Chianti Trail Ultra 2020, το οποίο περιλαμβάνει και την Villa Vistarenni στα σχέδια μας.Στο τέλος του άρθρου μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους της βίλλας, όπως φυσικά και από τον αγώνα.

 

 

Run your Chianti dream είναι το μότο της διοργάνωσης και, αν κρίνουμε από τις εντυπώσεις μας από την συμμετοχή μας στις δυο πρώτες χρονιές του Chianti Trail Ultra, είναι απόλυτα εύστοχο. Η Τοσκάνη και η περιοχή του Κιάντι είναι από τις περιοχές που αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφθεί κάποιος στη ζωή του και με την συμμετοχή του σε κάποιον από τους αγώνες της διοργάνωσης του δίνεται η ευκαιρία να χαρεί έναν αγώνα με πολλές συγκινήσεις, αλλά και να εξερευνήσει την ιστορία, τον πολιτισμό, την γαστριμαργία και τα εξαιρετικά κρασιά της περιοχής. Μάλιστα, όπως κατ’ αποκλειστικότητα μας δήλωσε ο επικεφαλής της διοργάνωσης κ. Matteo Matteuzzi, την επόμενη χρονιά θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές προς το καλύτερο, όπως η αύξηση της διαδρομής του αγώνα των 37Κ σε 42Κ και η βελτίωση του αγώνα των 73Κ σε κάποια σημεία της διαδρομής του ώστε να γίνουν πιο συναρπαστικοί και με μεγαλύτερη θετική υψομετρική.

 

 

To Advendure θα είναι και το 2020 επίσημος χορηγός επικοινωνίας του Chianti Trail Ultra, ενώ, όπως αναφέραμε ήδη, δουλεύουμε σε συνεργασία με τους διοργανωτές πάνω στην δημιουργία ενός πακέτου για Έλληνες αθλητές που θα θελήσουν να ζήσουν μαζί μας το “όνειρο του Κιάντι”.

 

Δημήτρης Τρουπής

 

Chianti Trail Ultra 2019 Photos:

View this photo set on Flickr

 

Villa Vistarenni Photos:

View this photo set on Flickr

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

70 χρόνια ΕΕΠΦ - η μνήμη της ελληνικής φύσης – 11/4/2021: https://t.co/YNv3ZZGciT https://t.co/EZnqYeJyzY
@RunMessinia : Στις 5-14 Ιουνίου 2021 - 10 συνολικά μαραθώνιοι σε 10 ημέρες για την ελευθερία:… https://t.co/uK4jSLVgPW
Φαράγγι Ριντόμου, Χαλασμένο, Λαγκάδα ... Ο Γιώργος Μάλαμας μας αποκαλύπτει την άγρια ομορφιά της Μεσσηνιακής Γης:… https://t.co/9KKq7ni5kj
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

70 χρόνια ΕΕΠΦ - η μνήμη της ελληνικής φύσης – 11/4/2021!

Run Messinia: Στις 5-14 Ιουνίου 2021 - 10 συνολικά μαραθώνιοι σε 10 ημέρες για την ελευθερία!

Φαράγγι Ριντόμου, Χαλασμένο, Λαγκάδα ... Ο Γιώργος Μάλαμας μας αποκαλύπτει την άγρια ομορφιά της Μεσσηνιακής Γης!

Mike Horn: Η περιπέτεια και η εξερεύνηση "κυλούν" στο αίμα του!

Ξεκινούν και πάλι από 19 Απριλίου οι αγώνες Ορεινού Τρεξίματος, αλλά με απρόβλεπτες εξελίξεις (Πρωταπριλιάτικο)!

Dick Dorworth: Τελευταία φορά επικεφαλής!

Ορειβατική αποστολή στις Άνδεις, στο εξωτικό Εκουαδόρ (Ισημερινός)!

Barkley Marathons 2021: και πάλι έφαγε τα παιδιά του!!!

Αντώνης Συκάρης: Η πρώτη, ελληνική αποστολή στο βουνό Anapurna (8.091 μ.)!

Κάντε τη νύχτα μέρα στο ποδήλατο με τον NITECORE BR35 !

Τρέξιμο και Οστικοί Τραυματισμοί!

Ζώνη τρεξίματος & soft flask NITECORE !