Olympus Mythical Trail 2015, πολλά βήματα μπροστά!

Από 06 Ιουλ 2015
Στο Σκολιό περιμένοντας τους αθλητές... Στο Σκολιό περιμένοντας τους αθλητές... © Κώστας Κανδύλης

Ο Olympus Mythical Trail δεν είναι ένας απλός αγώνας ορεινού τρεξίματος. Αποτελεί για τον καθένα μία γνήσια βουνίσια εμπειρία, πολύ διαφορετική από ότι έχει δοκιμάσει κάποιος που τρέχει το αγώνα πρώτη φορά μέχρι τώρα. Μία εμπειρία που θα μείνει ανεξίτηλα ζωγραφισμένη στον πολύχρωμο καμβά των εμπειριών ενός δρομέα βουνού… Πόσο απλός άλλωστε μπορεί να είναι ένας αγώνας 100 χιλιομέτρων στον Όλυμπο με πάνω από 7 χιλιόμετρα ανάβασης;

«Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015 στις 12:00 μμ ξεκινά ο Olympus Mythical Trail και μαζί με τους αθλητές ξεκινά και η βροχή.

Σκολιό ώρα 12:00 μμ, εδώ και 10 λεπτά η βροχή ξεκίνησε, ο δυνατός αέρας την σπρώχνει δυνατά πάνω στα αντίσκηνα τα οποία θα αποδειχθούν αναξιόπιστα. Το επόμενο τρίωρο θα είναι δύσκολο.

Σάββατο 4 Ιουλίου 03:00 πμ ευτυχώς η βροχή σταμάτησε, η εναλλακτική μπλούζα που είναι βρεγμένη γίνεται πατσαβούρα (εντάξει υπάρχει και άλλη εναλλακτική). Η θερμοκρασία είναι +2c και ο άνεμος ανελέητος, κάποιοι αθλητές έχουν ήδη εγκαταλείψει στο άκουσμα του ασύρματου. Ίσα ίσα προλαβαίνουμε να κοιμηθούμε καμιά ώρα.

Σάββατο 4 Ιουλίου 04:30 πμ ήδη όλη η ομάδα του check point είναι στο πόδι και κάνει τις προετοιμασίες για να υποδεχθεί τους πρώτους αθλητές. Αφήνω για λίγο την ομάδα και κατηφορίζω πιο χαμηλά για να τοποθετήσω τα φώτα – φλασάκια, και ακόμα πιο κάτω στην διασταύρωση πάνω από τα Καζάνια. Άρχισαν να εμφανίζονται μες στο σκοτάδι και την ομίχλη τα πρώτα φωτάκια και το ενδεικτικό laser μου τους δείχνει το δρόμο. Η συνέχεια είναι φανταστική!!!»

 

Δεν μπορείς να μην ανατριχιάσεις με αυτή την συγκλονιστική μαρτυρία του Κώστα Κανδύλη, εκ των ανθρώπων που επάνδρωσαν τον σταθμό ελέγχου στο Σκολιό στα 2.906 μέτρα. Οπότε δικαιωματικά η αναφορά μας στον αγώνα δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει αλλιώς παρά με τους ανθρώπους οι οποίοι ήταν συγκλονιστικοί καθ’ όλη την διάρκειά του και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους ηρωικούς εθελοντές! Προφανώς έχει ξαναγραφτεί αλλά δεν πρέπει να σταματήσει να γράφεται, να αναφέρεται και να εξυμνείται. Όταν υπήρχαν άνθρωποι εκτεθειμένοι στις δύσκολες καιρικές συνθήκες των πρώτων ωρών του αγώνα, διασκορπισμένοι σε ένα εύρος 100 χιλιομέτρων, υπομονετικοί και πάνω από όλα πρόθυμοι να βοηθήσουν σε οτιδήποτε προκύψει, αυτό είναι το ελάχιστο που μπορεί κάποιος να κάνει για αυτούς....

 

Ο σταθμός ελέγχου και καταγραφής στο Σκολιό, στα 2906μ | Φωτό (c) Κώστας Κανδύλης

 

Λίγες ώρες πριν την εκκίνηση του φετινού αγώνα ο Λάζαρος Ρήγος, εμπνευστής και τεχνικός διευθυντής του αγώνα, έδινε τον τόνο στην τεχνική ενημέρωση: Το βουνό είναι απρόβλεπτο, ειδικά όταν μιλάμε για τον Όλυμπο, με το δικό του μικροκλίμα και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε όλη την μεγάλη έκταση στην οποία εκτείνεται.

 

Τεχνική ενημέρωση στον ειδυλλιακό χώρο του 'Λάκου', κάτω από το πάρκινγκ του Λιτοχώρου

 

Ακόμα και μία ώρα πριν την εκκίνηση του αγώνα, η θαυμάσια ξαστεριά που σκέπαζε το Λιτόχωρο, αλλά και οι καιρική πρόβλεψη των τελευταίων ωρών, δεν προμήνυε σε καμία περίπτωση αυτό που συνέβη ακριβώς με την εκκίνηση. Μία καταρρακτώδης βροχή έδωσε έναν τόνο περιπέτειας στο γεγονός αλλά δεν πτόησε σε καμία περίπτωση τους 104 τολμηρούς δρομείς που ξεκίνησαν ακριβώς τα μεσάνυχτα της Παρασκευής την δική τους Μυθική περιπέτεια. Στην ειδυλλιακή περιοχή του Λάκκου η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αισθητικά αναβαθμιστεί, όπου ήταν για ακόμη μία φορά η έδρα του Olympus Mythical Trail, η ατμόσφαιρα στην εκκίνηση ήταν πραγματικά πανηγυρική παρόλη την δυνατή βροχή που μόλις είχε ξεκινήσει.

 

Ο αγώνας έχει μόλις ξεκινήσει και ο ενθουσιασμός αθλητών και θεατών μεγάλος! | Φωτό (c) Advendure / Δ.Τρουπής

 

Η βροχή δυσκόλεψε λίγο τους αθλητές καθώς το τερέν ήθελε σε αρκετά σημεία προσοχή αφού είχε γίνει αρκετά ολισθηρό, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που αντιμετώπισαν πρόβλημα με το στομάχι τους. Αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε με εναλλασσόμενη ένταση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου όπου δειλά δειλά λίγο πριν το ξημέρωμα τα σύννεφα παραμέρισαν αφήνοντας τα εμφανιστεί ένα απίθανο φεγγάρι που φώτιζε τις πλαγιές του βουνού που λαμπύριζαν μέσα στο πυκνό σκοτάδι. Ο καιρός από εκείνο το σημείο και μετά ήταν προφανής σύμμαχος των αθλητών αφού τόσο οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, όσο και η νέφωση το μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα βοήθησαν τα μέγιστα.

 

Εκπληκτική η φωτό του Μπάμπη Γκιριτζιώτη ο οποίος αποτύπωσε με τον καλύτερο τρόπο την μοναδική ατμόσφαιρα του βουνού με το πρώτο άνοιγμα του καιρού

 

Συγκλονιστική η δουλειά της διοργανωτικής ομάδας όσον αφορά τον καθαρισμό των μονοπατιών αφού ειδικά στα κομμάτια της διαδρομής που δεν είναι πολυπερπατημένα, τα σημάδια της … τσάπας ήταν παραπάνω από εμφανή! Όσον αφορά την σήμανση θα μιλάγαμε για τελειότητα αν δεν υπήρχε το σημείο στο 54ο περίπου χιλιόμετρο, στον χωματόδρομο μετά τον σταθμό Μπιχτέσι (Κ-47), όπου αρκετούς αθλητές μπέρδεψε η πολύ πρόσφατη παρέμβαση ορειβατικού συλλόγου της περιοχής και που η διοργάνωση δεν είχε φροντίσει για την έγκαιρη σωστή σηματοδότηση.

 

Τόσο το δώρο προς όλους τους αθλητές, όσο και το μετάλλιο στους τερματίσαντες ήταν για άλλη μια φορά ισάξια της μεγάλης προσπάθειας των αθλητών...

 

Τα εύσημα πρέπει να απονείμουμε στην γραμματεία του αγώνα η οποία συντόνιζε τις επικοινωνίες, επίλυε προβλήματα και φρόντιζε να ενημερώνει την ιστοσελίδα του αγώνα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα με τα περάσματα των αθλητών αφού ήταν πάρα πολύς ο κόσμος που παρακολουθούσε τον αγώνα από το σπίτι του! Πλούσιο το racepack για άλλη μια φορά αφού η διοργάνωση φρόντισε να ανταμείψει όλους τους αθλητές για την συμμετοχή τους σε έναν τόσο δύσκολο αγώνα με ένα πολύ χρηστικό αντιανεμικό / αδιάβροχο που αποτελεί και το μοναδικό υποχρεωτικό κομμάτι εξοπλισμού και το οποίο διαπιστώσαμε ότι χρησιμοποίησαν αρκετοί μέσα στον αγώνα

 

Η φίλη και συνεργάτης του Advendure Άντζυ Τερζή, υπεύθυνη καταγραφής στον σταθμό υποστήριξης στο Οροπέδιο, μεταδίδει με τον υπεύθυνο επικοινωνιών τα περάσματα των αθλητών στην γραμματεία του αγώνα | Φωτό (c) Ελπίδα Δεσποινιάδου

 

Η τροφοδοσία στους περισσότερους σταθμούς ήταν παραπάνω από επαρκής ενώ κυρίαρχο σημείο συζήτησης σε πηγαδάκια μεταξύ των αθλητών ήταν … σε ποιόν σταθμό προσφερόταν η καλύτερη σούπα! Εδώ ο Μιχάλης Στύλλας (Καταφύγιο Κάκαλος, Κ-25) συνάντησε φέτος σοβαρό ανταγωνισμό αφού τόσο στην Πετρόστρουγκα (Κ-19), όσο και στα Πριόνια (Κ-89), η ζεστή σούπα γλύκανε τα στομάχια όλων των αθλητών!

 

Marius Vasilache (αριστ) και Hiroki ISHIKAWA στον σταθμό τροφοδοσίας στο Οροπέδιο | Φωτό (c) Ελπίδα Δεσποινιάδου

 

Τα ρεκόρ υπάρχουν για να καταρρίπτονται και αυτό είχε κατά νου τόσο ο Marius Vasilache, όσο και η Paula Dogaru και τα βάθρα των νικητών απέκτησαν χρώμα Ρουμανίας! Ο Marius δεν άφησε σε κανένα σημείο να αμφισβητηθούν οι προθέσεις του και στο τέλος με μία επίδοση 14.57.06 κατέρριψε το δικό του περσινό ρεκόρ (15.35.56). Το ίδιο ισχύει και για την Ρουμάνα Dogaru η οποία όχι μόνο κατέγραψε εντυπωσιακό γυναικείο ρεκόρ με 18.46.34, αλλά τερμάτισε και στην 7η θέση της γενικής κατάταξης!

 

 Marius Vasilache και Paula Dogaru οι μεγάλοι νικητές του αγώνα! | Φωτό (c) Στάθης Φίλιππας (αριστ), Ελπίδα Δεσποινιάδου

 

Στους άντρες δεύτερος τερμάτισε με 15.22.04 ο Παναγιώτης Γούναρης ο οποίος όπως ανέφερε στον Δημήτρη Τρουπή που είχε επιφορτιστεί το έργο του σχολιασμού του αγώνα εκ μέρους του Advendure, έκανε καλή κατανομή δυνάμεων και όλα πήγαν βάσει προγράμματος, αναλογιζόμενος και τον μεγάλο στόχο του Παναγιώτη που για φέτος δεν είναι άλλος από τον UTMB! Να σημειώσουμε ότι και η επίδοση του Παναγιώτη Γούναρη κατέρριψε το περσινό ρεκόρ του Vasilache. Στην 3η θέση ο εκπληκτικός Θανάσης Καλογερόπουλος ο οποίος παρότι αντιμετώπισε στομαχικά προβλήματα για μεγάλο διάστημα του αγώνα, απόρροια των άσχημων καιρικών συνθηκών τις πρώτες ώρες του Σαββάτου, εντούτοις το 16.46.56 δεν παύει να είναι μια πολύ επίδοση, πολύ κοντά στο 16.40.47 που είχε πετύχει πέρυσι.

 

Οι τρεις πρώτοι της γενικής κατάταξης του Olympus Mythical Trail 2015 | Φωτό (c) Ελπίδα Δεσποινιάδου 

 

Όσον αφορά τους άντρες θα μας επιτρέψετε μία ειδική αναφορά στον Ιάπωνα Hiroki Ishikawa ο οποίος ταξίδεψε από την Ιαπωνία με ένα βαρύ βιογραφικό στις αποσκευές του: Hardrock, 2005 (31:55), UTMB, 2005 (25:13), Western States, 2007 (18:14), Wasatch Front, 2004 (27:05), Bear 100M, 2004 (33:17), Miwok 100k, 2007 (9:42), Vermont 100M, 2007 (16:56), Leadville 100M, 2007 (22:41), Rocky Raccoon 100M, 2011 (19:30), Tarawera 100k, 2012 (9:28), UTMF, 2014 (28:01). Ο Ishikawa τερμάτισε 4ος σε 17.53.18 παρότι όπως αποδεικνύει και το GPS που κατέγραφε τον αγώνα του έκανε μερικά χιλιόμετρα παραπάνω λόγω απώλειας της σωστής διαδρομής! Στο τέλος του αγώνα παραδέχθηκε ότι είναι από τους πιο σκληρούς αγώνες που έχει τρέξει ενώ υποσχέθηκε να μεταφέρει  στην χώρα του την εμπειρία που αποκόμισε από τον Olympus Mythical Trail, ίσως το μεγαλύτερο κέρδος από την συμμετοχή ενός τέτοιου αθλητή.

 

O Hiroki ISHIKAWA στον σταθμό Τσουκνίδα στο 75ο χλμ | Φωτό (c) Στάθης Φίλιππας

 

Στις γυναίκες και σε έναν αγώνα όπως ο Olympus Mythical Trail τα πράγματα είναι εξ’ ορισμού πιο ξεκάθαρα μιας και στην εκκίνηση στάθηκαν μόλις επτά αθλήτριες. Στην 2η θέση τερμάτισε μία έμπειρη του αγώνα, η Βάσω Σταύρου στην 3η της συμμετοχή στον Olympus Mythical Trail. Με το 22.34.08 μπορεί να μην έκανε προσωπικό ρεκόρ, κέρδισε όμως τις εντυπώσεις αφού αγωνίστηκε μεγάλο κομμάτι του αγώνα με εξαρθρωμένο ώμο! Τρίτη τερμάτισε η Ρουμάνα Iuliana Postica σε 24.18.23.

 

Οι τρεις πρώτες γυναίκες του αγώνα | Φωτό (c): Κώστας Κανδύλης

 

Στην κατηγορία των Βετεράνων (50+) στο βάθρο ανέβηκαν οι Ανίβας Τσιακίρης με 19.37.42, δεύτερος ο Παναγιώτης Τούλης με 20.25.18 και 3ος ο Τάσος Μαστροθεόδωρος με 21.31.16 ενώ το κύπελλο του ομαδικού πήρε η ομάδα των Παναγιώτη Γούναρη και Βασίλη Τσανταρλιώτη.

 

Οι τρεις πρώτοι της κατηγορίας 50+. Από αριστ. Παναγιώτης Τούλης, Ανίβας Τσιακίρης, Τάσος Μαστροθεόδωρος | Φωτό (c) Ελπίδα Δεσποινιάδου

 

Ιδιαίτερα θετική εντύπωση έκανε σε όλους το βραβείο που είχε θεσπίσει η εταιρεία του φίλου και συναθλητή Τόλη Βυζαρέλη για τον πρώτο και τον … τελευταίο αθλητή του φετινού Olympus Mythical Trail, βραβείο που δεν είχε ανακοινωθεί πριν την τελετή λήξης και απονομών του αγώνα! Τα δύο τάμπλετ που είχαν οριστεί σαν βραβείο πήραν ο Marius Vasilache και ο Κώστας Καστανιώτης μετά από κλήρωση μεταξύ των τριών αθλητών που «έκλεισαν» τους έγκυρους τερματισμούς με 27.58.35!

 

Ο Κώστας Καστανιώτης παραλαμβάνει το δώρο του από τον τεχνικό διευθυντή του αγώνα Λάζαρο Ρήγο. Η τριάδα Καστανιώτη, Λαμπρινίδη και του Σέρβου Tasic απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο ότι ο τερματισμός σε έναν τέτοιο αγώνα απαιτεί τεράστια ψυχικά αποθέματα... | Φωτό (c) Κώστας Κανδύλης

 

Συνολικά 76 αθλητές τερμάτισαν έγκαιρα και έγκυρα στο δύσκολο φέτος νέο όριο των 28 ωρών (μέχρι πέρυσι το όριο ήταν στις 30 ώρες) από τους 104 που ξεκίνησαν τον αγώνα, σε ένα ποσοστό δηλαδή που φτάνει το 73%, ποσοστό που είναι εμφανώς μεγαλύτερο από το 69% το 2014, 65% το 2013 και 70% το 2012, απόρροια της ευνοϊκών καιρικών συνθηκών στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, εξαιρουμένων των πρώτων ωρών του Σαββάτου.

 

Το επόμενο βήμα για τον αγώνα, κάτι που θα τον εκτοξεύσει πραγματικά σε διεθνές επίπεδο, είναι η διεθνής αναγνώριση μέσω της συμμετοχής αλλοδαπών αθλητών μιας και θεωρούμε ότι ο συγκεκριμένος αγώνας έχει ένα «ταβάνι» αριθμού συμμετοχής ελλήνων δρομέων βουνού. Έχει πραγματικά όλα τα χαρακτηριστικά για κάτι τέτοιο και είμαστε σίγουροι ότι αυτό δεν θα αργήσει να γίνει μιας και η οργανωτική ομάδα έχει προχωρήσει πάρα πολλά βήματα μπροστά από την πρώτη διοργάνωση του 2012.

 

Ποιός εραστής των υπεραποστάσεων βουνού δεν θέλει να ζήσει μια τέτοια εμπειρία; | Φωτό (c) Μπάμπης Γκιριτζιώτης

 

Όλοι οι αθλητές αποχώρησαν με εικόνες, εμπειρίες και συναισθήματα που πραγματικά ήταν δύσκολο να χωρέσουν στις «αποσκευές τους», τόσο διαφορετικά από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, ατμόσφαιρα που όλοι όσοι βρέθηκαν εκεί προσπάθησαν να αποβάλλουν για να ζήσουν την δική τους περιπέτεια…

 

Η μεγάλη οικογένεια του Olympus Mythical Trail! | Φωτό (c) Ελπίδα Δεσποινιάδου

 

Ραντεβού με όλους το πρώτο Σαββατοκύριακο το 2016 στον επόμενο Olympus Mythical Trail!

 

Δείτε τα - ανεπίσημα ακόμη - αποτελέσματα εδώ.
Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ τις ημέρες του αγώνα εδώ

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ