Αlaska's Mount Marathon - μοιραίος ο φετινός αγώνας Κύριο

Από 26 Σεπ 2012

Πάντα ο αγώνας αυτός είχε την φήμη του επικίνδυνου και πολύ σκληρού. Σκληρή ανάβαση στην κορυφή πάνω από το Seward της Αλάσκα, και κυρίως μια απίστευτη βραχώδης, κακοτράχαλη κατάβαση, όπου οι δρομείς διαλέγουν τον δρόμο καθόδου περνώντας από δύσκολες κόψεις εκτεθειμένες σε γκρεμούς. Η Cindy Clock που διοργανώνει μέσω του εμπορικού κέντρου του Seward τον αγώνα προφητικά είχε δηλώσει ότι αν ο αθλητής δεν είναι γνώστης της περιοχής της κατάβασης και ικανός σε τέτοια τερέν μπορεί να έχει πρόβλημα. Και δυστυχώς στον φετινό αγώνα είχαμε τραγωδία!

 

Ο αγώνας δεν έχει πόρτες (cut-off times) ούτε περιορίζει τον αριθμό των συμμετοχών. Την δεκαετία του 1980 και μέρος της δεκαετίας του 1990 υπήρχε ένα όριο 250 αθλητών, αλλά αντί να εισακουστεί ο τότε τεχνικός διευθυντής που τόνιζε ότι πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός συμμετοχών μιας και έμπαιναν πλέον πολλοί νέοι δρομείς σε αυτόν χωρίς τις αντίστοιχες ικανότητες και επίσης να υπάρξουν πόρτες, ώστε να μην συνεχίσουν στο πολύ επικίνδυνο τελευταίο κομμάτι οι πολύ αργοί αθλητές που θα έχουν και τον φόβο της νύχτας, οι συμμετοχές σχεδόν διπλασιάστηκαν (375 φέτος). Παρότι πιστεύουμε ότι οι ultra αγώνες έχουν μεγαλύτερο βαθμό κινδύνου, εντούτοις και ένας μικρός αλλά γρήγορος και πολύ τεχνικός αγώνας μπορεί να γίνει πολύ πιο επικίνδυνος λόγω μεγαλύτερης ταχύτητας των αθλητών. Πόσο μάλλον αν - όπως στον αγώνα αυτό - η κατάβαση δεν έχει οριοθετημένο και ασφαλές μονοπάτι. H πραγματικότητα μπορεί να είναι μοιραία!

 Οι εθελοντές του αγώνα είχαν κλείσει τον τελευταίο σταθμό (μετά από 10 ώρες) και κατέβαιναν στον τερματισμό. Σε κάποιο σημείο συνάντησαν έναν αθλητή (LeMaitre) ο οποίος συνέχιζε τελευταίος. Ίσως να ήταν λάθος τους που τον άφησαν να συνεχίσει ή τουλάχιστον δεν έμεινε κάποιος μαζί του. Αρκέστηκαν στην δήλωση του ότι είναι εντάξει, και από τότε δεν τον ξαναείδε κανείς! Εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Ελικόπτερα, ομάδες διάσωσης, ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, άρχισαν να τον ψάχνουν 3 ώρες μετά την τελευταία συνάντηση του με τους εθελοντές χωρίς ποτέ να βρεθεί. Σας θυμίζει κάτι; Τελικά ο κίνδυνος ελλοχεύει παντού. Μετά από περίπου 11 μέρες οι έρευνες σταμάτησαν και ο αγώνας μέτρησε τον πρώτο νεκρό του από το 1915 που διοργανώνεται!

Υπήρξαν όμως και δυο πολλοί σοβαροί τραυματισμοί. Ο Matthew Kenney, 41 ετών, είχε πολύ σοβαρή πτώση σε έναν γκρεμό που τον άφησε σε κώμα για αρκετό καιρό και με συντριπτικό κάταγμα στο ενα πόδι. Αναρρώνει πλέον με αργούς ρυθμούς. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο όμως του αγώνα ήτανε η πτώση της 34χρονης Penny Assman, που όλως τυχαίως αποθανατίστηκε από τον φωτογραφικό φακό. Ο φωτογράφος Carol Griswold κατάφερε και τράβηξε μια σειρά φωτογραφιών απο την στιγμή της πτώσης της.

 

 

O φακός του Carol Griswold "πιάνει" την πτώση της Penny Assman

 

Η Assman γλίστρησε με την πλάτη περίπου 20 μέτρα πριν πέσει από τον μικρό γκρεμό που φαίνεται στην φωτογραφία. Προσπάθησε να κρατηθεί σε μια συστάδα θάμνων αλλά δεν μπόρεσε. Το αποτέλεσμα ήταν πολλαπλά κατάγματα στα πλευρά και μια μέρα αναίσθητη στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι. Ευτυχώς, ξεπεράστηκε αυτό το πρόβλημα. Όπως και ένα τραύμα στο συκώτι της. Η Assman μόνο τυχαία δεν είναι πάντως. Διοικητής της φρουράς της περιοχής και ελικοπτέρου μάχης, έχοντας υπηρετήσει το 2009 και το 2010 σε πολεμική μονάδα στο Ιράκ! Η πτώση είναι πτώση όμως για όλους...

Η νικήτρια του αγώνα και πολύπειρη αθλήτρια Holly Brooks λέει ότι το ρίσκο υπάρχει πάντα σε ορεινούς αγώνες. Ο αθλητής πρέπει να έχει τουλάχιστον περπατήσει την διαδρομή του αγώνα μια φορά, μιας και π.χ. η Assman παραδέχτηκε ότι ακολούθησε σε ένα σημείο αριστερή κατεύθυνση ενώ η πιο ομαλή ήταν η δεξιά. Η διευθυντής του αγώνα συμφωνεί με την άποψη αυτή. Ίσως όμως θα έπρεπε να ακούσει αυτούς που λένε ότι οι πόρτες και η συμμετοχή με κριτήρια σε δύσκολους αγώνες προλαμβάνουν καταστάσεις τραγικές σαν και αυτή..Στο διαδίκτυο πάντως πολλοί αθλητές που έχουν εμπειρία απο τον αγώνα τονίζουν ότι υπάρχει μια κάθοδος "πιο ασφαλής" απο τις άλλες και ότι πρέπει να σηματοδοτηθεί και υποχρεωτικά οι αθλητές να περνούν απο εκεί. Η ασφάλεια είναι πάνω απ'όλα άλλωστε!

Δημήτρης Τρουπής

 

 

 

 

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Η @courtdauwalter ξεκίνησε την προσπάθεια της για FKT στο περίφημο Colorado Trail: https://t.co/SeIqvFnBuf https://t.co/kXG99H3j4y
Ο Λ. Παρασκευάς και ο Λ. Πρατίλας σε μια αποκλειστική συνέντευξη για το Φθινοπωρινό και πολύ ενδιαφέρον μπουκέτο αγ… https://t.co/pA02LKnLWr
@GregoryPacks - Citro 30L, αναλυτική δοκιμή και παρουσίαση στο @Advendure_Net : https://t.co/GW95UEVAsD https://t.co/fJ5JODDZTj
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Η Courtney Dauwalter ξεκίνησε την προσπάθεια της για FKT στο περίφημο Colorado Trail!

Ο Λ. Παρασκευάς και ο Λ. Πρατίλας σε μια αποκλειστική συνέντευξη για το Φθινοπωρινό και πολύ ενδιαφέρον μπουκέτο αγώνων του Tihio Race 2020!

ITRA Infographic 2013 - 2019

GREGORY Packs - Citro 30L

Φορητή ενέργεια από την Nitecore: Power Stations NPS600 & NPS200 και ηλιακό πάνελ SFP100!

DYNAFIT Alpine Running Vest & Transalper Dynastretch Vest

ITRA - COVID-19: Προτεινόμενες οδηγίες προς διοργανωτές αγώνων

Hoka Speedgoat 4: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail και μεγάλα τρεξίματα σε τεχνικά μονοπάτια!

Η Άνδρος ... αλλιώς!

Ξεκινάει το Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020, το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου!

Salomon Supercross, ένα άξιο μέλος της "Cross" οικογένειας

Διάσχιση της Ορεινής Ελλάδας ενάντια στην αιολική καταστροφή των ελληνικών βουνών!