La Sportiva Jackal - Ένα τσακάλι των βουνών στα πόδια σας!

H Ιταλική εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού βουνού La Sportiva έχει πλέον καθιερωθεί πανευρωπαϊκά τόσο για την ποιότητα, όσο και για το εύρος κάλυψης των αναγκών των αθλητών από τα μοντέλα της, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για ορεινό τρέξιμο. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς, ξεκινώντας από το θρυλικό Ultra Raptor, το Akasha, το Akyra, το Bushido και πιο πρόσφατα το Kaptiva, μοντέλα που έχουμε δοκιμάσει και παρουσιάσει αναλυτικά στο Advendure. Το νέο μοντέλο της Ιταλικής εταιρείας, το Jackal, έρχεται με τη σειρά του να ταράξει τα νερά, καθώς παρέχει λύσεις σε ένα από τα πιο απαιτητικά κομμάτια της αγοράς, αυτό των ultra-trail αγώνων και των πολύωρων προπονήσεων σε κάθε είδους μονοπάτι. Το “τσακάλι” είναι όνομα και πράγμα, καθώς κρατάει τα κύρια χαρακτηριστικά των μοντέλων της La Sportiva, που είναι η προστασία, η σταθερότητα και η πρόσφυση, αλλά δίνει καινούργιο “αέρα” στην προστασία από κραδασμούς και την επιστροφή ενέργειας, αλλά και στην άνεση και την εφαρμογή του παπουτσιού.

 

 

Εξωτερικό μέρος

Ένας συνδυασμός υφάσματος πυκνής ύφανσης (Mesh) με πολύ λεπτές θερμοκολλημένες λωρίδες πλαστικού στα πλάγια και το πίσω μέρος του παπουτσιού, εξασφαλίζουν ένα συνδυασμό πολύ καλής διαπνοής αλλά και κορυφαίου κρατήματος. Το ύφασμα είναι πολύ λεπτό στα πλάγια και γίνεται λίγο παχύτερο στο μπροστά τμήμα, όπου το Jackal έχει ικανοποιητικό χώρο για τα δάκτυλα, ιδανικό για πολύωρες προπονήσεις και αγώνες ultra-trail, στους αθλητές των οποίων άλλωστε αναφέρεται. Εσωτερικά το παπούτσι είναι μαλακό και δεν προκάλεσε κανένα ερεθισμό μετά από πολλές προπονήσεις σε κάθε είδους έδαφος.

 

 

Με το Jackal η Ιταλική εταιρεία αποφάσισε να μεγαλώσει λίγο το εύρος των μοντέλων της, τα οποία συνήθως είναι εφαρμοστά και στενά, και το καταφέρνει ικανοποιητικά σε μεγάλο βαθμό. Το παπούτσι είναι ιδιαίτερα άνετο και μετά από κάποια τρεξίματα μπορώ να πω ότι είναι από τα πιο “ξεκούραστα” παπούτσια που έχω φορέσει. Προσοχή χρειάζεται όμως στην επιλογή του μεγέθους, μιας και σίγουρα θα χρειαστείτε ½ με ένα νούμερο μεγαλύτερο από αυτό που φοράτε σε La Sportiva, άρα η καλή δοκιμή πριν το αγοράσετε κρίνεται απαραίτητη.

 

 

Το κολάρο είναι σχετικά λεπτό και χαμηλό, ενώ το σκληρό πλαστικό περιμετρικά της φτέρνας παρέχει πολύ καλή προστασία, ιδιαίτερα σε γρήγορες καταβάσεις στο μονοπάτι. Το πίσω μέρος, στον Αχίλλειο, είναι αρκετά κάθετο και με μικρή κλίση προς τα μέσα, το οποίο σε συνδυασμό με το λεπτό κολάρο θέλει προσοχή, και αρκετό στρώσιμο για να το συνηθίσει το πόδι μας και να μην ερεθιστεί ο τένοντας, ιδιαίτερα σε πολύ κάθετες καταβάσεις. Είναι άλλο ένα σημείο που τονίζουμε ώστε να γίνει η σωστή επιλογή νούμερου και να μην είναι στενό, συντείνοντας σε πιθανό ερεθισμό.

 

 

Στο κομμάτι της προστασίας, για άλλη μια φορά η La Sportiva εντυπωσιάζει, αφού το σκληρό πλαστικό TPU μπροστά στα δάκτυλα σε συνδυασμό με το ότι η εξωτερική σόλα σηκώνεται ψηλά μπροστά στην μύτη του παπουτσιού σας “αφήνει” να κλωτσάτε πέτρες και κλαδιά όσο συχνά θέλετε! Εξαιρετική υλοποίηση.

 

 

Η γλώσσα είναι λεπτή και ελαστική, ενώ αγκαλιάζει το πόδι εσωτερικά με δυο υφασμάτινα πτερύγια και μένει απόλυτα σταθερή μετά από πολύωρο τρέξιμο. Πολύ δύσκολα θα διεισδύσει χώμα ή πετραδάκια. Εξαιρετική η ιδέα να έχει ασυμμετρία στο κέντρο της στο επάνω τμήμα, ώστε να μην ερεθίζει τον τένοντα στις αναβάσεις. Συνολικά, είναι από τις καλύτερες υλοποιήσεις που έχω δει.

 

 

Τα κορδόνια είναι κλασσικού τύπου, λίγο ελαστικά, σχετικά επίπεδα και χοντρά. Έξυπνη ιδέα να μην δένουν απευθείας στα πλάγια του παπουτσιού, αλλά σε θηλιές, ώστε καθώς περνά η ώρα στο μονοπάτι και πρήζεται το πόδι, να προσαρμόζεται όλο το παπούτσι στο μέγεθος.

 

 

Ενδιάμεση σόλα

Στην ενδιάμεση σόλα του Jackal η La Sportiva εφαρμόζει μια ενδιαφέρουσα καινοτομία. Αποτελείται από συμπιεσμένο αφρό EVA (διατήρηση της ιδιότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα) διπλής πυκνότητας (άρα σκληρό), αλλά με την προσθήκη δυο ενθεμάτων Πολυουρεθάνης (τεχνολογία Infinitoo™) με υψηλή επιστροφή ενέργειας και πιο μαλακά ώστε να αντισταθμίζουν την σκληρότητα του αφρού EVA. Το μπροστά ένθεμα αυξάνει την απορρόφηση κραδασμών, ενώ το πίσω ενισχύει τη σταθερότητα του παπουτσιού.

 

 

Σε αυτή την σχεδίαση έρχεται να προστεθεί ένα rock-plate, από υψηλής πυκνότητας (1,5 mm) αφρό EVA, για προστασία του πέλματος από την πρόσκρουση σε χαλίκια και κοφτερές πέτρες. Τέλος, εσωτερικά υπάρχει η εγγύηση του πάτου Ortholite® για πρόσθετη αντικραδασμικότητα και αντιμικροβιακή προστασία.

 

 

Πως δουλεύει όλο αυτό σύστημα; Εξαιρετικά! Η απορρόφηση κραδασμών και το κράτημα είναι σε κορυφαία επίπεδα, κάτι που φαίνεται ιδιαίτερα σε παρατεταμένες καταβάσεις, ακόμη και σε πετρώδη κακοτράχαλα μονοπάτια. Αλλά το βασικότερο είναι ότι προσδίδει μια πολύ καλή ισορροπία μεταξύ αντικραδασμικότητας και επιστροφής ενέργειας, με αποτέλεσμα – σε συνδυασμό και με το χαμηλό προφίλ και το drop των 6 mm -  να είναι πολύ ξεκούραστο αλλά και γρήγορο παπούτσι για το βάρος του και τα υλικά που φέρει στην ενδιάμεση σόλα. Μεγάλη έκπληξη ήταν η συμπεριφορά του και σε τρεξίματα σε άσφαλτο, όπου είναι ότι πιο κοντά σε παπούτσι δρόμου έχω δει από όσα trail παπούτσια έχουν περάσει από τα πόδια μου. Με το Jackal η La Sportiva προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα το θέμα της αποδοτικής σχεδίασης της ενδιάμεσης σόλας.

 

Εξωτερική σόλα

Στην εξωτερική σόλα η La Sportiva χρησιμοποιεί για το Jackal FriXion® Red καουτσούκ, “παίζοντας” και εδώ με την ισορροπία μεταξύ πολύ καλής πρόσφυσης και αντοχής (6,7 – 6,7 σύμφωνα με τις προδιαγραφές του FriXion®).

 

 

Τα επιθέματα (lugs) έχουν ύψος 3 mm, ενώ είναι τοποθετημένα με διαφορετικό προσανατολισμό ανάλογα με το σημείο της πατούσας για καλύτερο φρενάρισμα ή με το εμπρός ή με το πίσω μέρος του ποδιού σύμφωνα με το Impact Brake System (IBS) της εταιρείας, όπως αυτό αναλύεται στο επόμενο σχεδιάγραμμα. Στο μπροστά τμήμα της εξωτερικές σόλας υπάρχουν παράλληλες αυλακώσεις, ώστε να αυξηθεί η ευλυγισία του παπουτσιού σε αναβάσεις.

 

 

Παρότι τα επιθέματα δεν είναι από τα ψηλότερα στην σειρά της La Sportiva, η πρόσφυση του Jackal κινείται σε εξαιρετικά επίπεδα, ιδιαίτερα σε πετρώδη τερέν. Δεν προβληματίζονται και σε σαθρά εδάφη, γρασίδι και σε ελαφρά λασπώδη μονοπάτια. Τα χαμηλού ύψους επιθέματα κάνουν σαφώς πιο άνετο το τρέξιμο σε χωματόδρομο και άσφαλτο. Η αντοχή τους στο χρόνο είναι στα κορυφαία επίπεδα που η Ιταλική εταιρεία μας έχει συνηθίσει.

 

 

Το Τσακάλι στην φύση κινείται μεταξύ της αγριάδας και της ορμής του λύκου την οποία εξισορροπεί η  οικειότητα και η αίσθηση ασφάλειας το σκύλου. Το Τσακάλι (Jackal) σαν παπούτσι παρέχει και αυτό την ιδανική ισορροπία ανάμεσα σε αντικραδασμικότητα και προστασία δίνοντας πολύ καλή αίσθηση του εδάφους και πρόσφυση, καθώς και μεγάλη άνεση στο πόδι. Απευθύνεται σε αθλητές που τους αρέσουν τα βουνίσια τεχνικά μονοπάτια, αλλά τρέχουν και σε χωματόδρομο ή άσφαλτο, ενώ το πεδίο του είναι οι πολύωρες προπονήσεις και οι αγώνες ultra-trail. Σίγουρα είναι από τα πιο εμφατικά μοντέλα της χρονιάς.

 

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Εξωτερικό Τμήμα:  Διαπνέον ύφασμα πυκνής ύφανσης (Mesh), θερμοκολλημένες λωρίδες λεπτού πλαστικού στα πλάγια και πίσω, ενισχυμένη προστασία με σκληρό πλαστικό TPU στα δάκτυλα, λεπτό ύφασμα στο κολάρο, λεπτή γλώσσα με πλάγιες λωρίδες που αγκαλιάζει το πόδι.

Ενδιάμεση σόλα: Αφρός EVA διπλής πυκνότητας, Ένθεμα από Πολυουρεθάνη (τεχνολογία Infinitoo™), Υψηλής πυκνότητας 1,5 mm αφρός EVA σαν rock-plate, εσωτερική σόλα Ortholite® για πρόσθετη αντικραδασμικότητα και αντιμικροβιακή προστασία.

Εξωτερική σόλα: FriXion® Red καουτσούκ, με επιθέματα (lugs) ύψους 3mm, Impact Brake System (IBS)

Drop: 6 mm25/19 mm (φτέρνα/δάκτυλα)

Βάρος: 300 gr (9 US)

Υποστήριξη: Ουδέτερο (Neutral)

Κορδόνια: Κλασσικά, παχιά και μαλακά κορδόνια, επίπεδα και με ελαστικότητα, που προσαρμόζουν σε θηλιές στα πλάγια.

Άλλες Τεχνολογίες: Vegan Friendly προϊόν

Ενδεικτική Λιανική Τιμή: 159€

 

Δημήτρης Τρουπής

 

View this photo set on Flickr

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ