Suunto 9 Peak Pro - Η "ναυαρχίδα" της SUUNTO στα ρολόγια προπόνησης!

Όταν κάποιος δει το νέο Suunto 9 Peak Pro από κοντά θα αναρωτηθεί γιατί μπήκαν στον κόπο οι Φινλανδοί να φτιάξουν ένα ολόιδιο ρολόι με το Peak 9 βάζοντας και ένα “Pro” στην ονομασία; Και όμως. Το νέο προπονητικό ρολόι της Suunto, η ναυαρχίδα αυτή την στιγμή στα ρολόγια προπόνησης της εταιρείας, μπορεί εξωτερικά να είναι πανομοιότυπο με τον προκάτοχό του, εσωτερικά όμως αποτελεί ίσως την καλύτερη αναβάθμιση που έχει κάνει η SUUNTO σε ρολόι, τόσο από πλευράς hardware όσο και από πλευράς software / γραφικού interface!

Πολύ συνοπτικά οι σημαντικότερες διαφορές / αναβαθμίσεις από το Suunto Peak 9:

 • Νέος πολύ πιο ισχυρός επεξεργαστής
 • Νέο γραφικό interface με γρήγορη απόκριση και νέα χρώματα και fonts
 • Αυξημένη ζωή μπαταρίας κατά 50% (40 ώρες full mode GPS)
 • Ταχύτερη φόρτιση
 • Νέος αισθητήρας καρδιακών παλμών της LifeQ με μικρότερη κατανάλωση μπαταρίας
 • Νέο GPS chipset της Sony (GPS/QZSS/Galileo/Beidou/GLONASS)
 • Wigdet customization (προσθέστε μόνο όσα χρειάζεστε)
 • Ενισχυμένη ανθεκτικότητα κατά τα στρατιωτικά πρότυπα MIL-STD-810
 • Περισσότερα SuuntoPlus guides (mini apps)

Θα επικεντρωθούμε λοιπόν περισσότερο στα βελτιωμένα χαρακτηριστικά σε σχέση με το “απλό” Peak 9 χωρίς βέβαια να παραλείψουμε να αναφέρουμε τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που το κατατάσσουν ως την ναυαρχίδα των προπονητικών ρολογιών της εταιρείας.


Μπαταρία

Από τις 25 στις 40 ώρες σε full GPS mode είναι μια τεράστια διαφορά! Από μόνη της μπορεί να δικαιολογήσει την αναβάθμιση, τόσο που να απορεί κανείς γιατί να υπάρχουν αυτή τη στιγμή και τα δύο ρολόγια στην αγορά. Μόνο αν κάποιος βρει το απλό Peak 9 σε μια καλή προσφορά με γενναία διαφορά τιμής θα μπορούσε πλέον να δικαιολογήσει την αγορά του. Από τις 14 στις 21 μέρες για καθημερινή χρήση είναι μια επίσης μεγάλη διαφορά. Όπως βέβαια ξέρουμε, οι ονομαστικές τιμές που δίνουν οι εταιρείες δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα ή μάλλον λένε την μισή αλήθεια. Για παράδειγμα ποιος ο λόγος να αγοράσεις το ρολόι φορώντας το για «καθημερινή χρήση» μόνο; Άρα λοιπόν θα πρέπει να δούμε την διάρκεια της μπαταρίας σε πραγματικές συνθήκες με χρήση τόσο καθημερινή όσο και προπονητική. Ε λοιπόν θα ξεχνάτε να το φορτίζετε! Με μέση προπονητική χρήση 6-8 ωρών την βδομάδα θα διαρκέσει από 10-14 ημέρες ανάλογα το τι έχετε ενεργοποιημένο στο ρολόι. Για παράδειγμα με ενεργοποιημένα phone notifications, δόνηση, καθημερινή καταγραφή καρδιακών παλμών, sleep tracking και “raise to wake” το φως της οθόνης τόσο στην προπόνηση όσο και σε καθημερινή χρήση, το ρολόι κράτησε 10 μέρες με 10 ώρες προπόνησης σε full GPS mode. Δεν είχαμε τον χρόνο να το δοκιμάσουμε σε μια συνεχόμενη μεγάλη καταγραφή έτσι ώστε να δούμε σε πραγματικές συνθήκες αγώνα ποια θα ήταν η διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Συνοπτικά το Suunto 9 Peak Pro λειτουργεί στα παρακάτω διαφορετικά modes για την λειτουργία του GPS κατά την διάρκεια της προπόνησης, κάτι που προφανώς επηρεάζει και την διάρκεια της μπαταρίας:

 • Performance: 40h
 • Endurance: 70h
 • Tour: 300h
 • Custom: Συνδυασμός επιλογής Performance mode & Display timeout

Άλλη μια σημαντική βελτίωση που αφορά τη μπαταρία δεν είναι άλλη από την ταχύτατη φόρτιση, πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό σε έναν αγώνα ultra για να μην κουβαλάς μαζί σου powerbank. To ρολόι έγραψε “0-100” σε μία ώρα! Κοινώς από σχεδόν αφόρτιστο σε πλήρη φόρτιση σε κάτι λιγότερο από 60 λεπτά. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι αν σε έναν αγώνα ultra χρειαστούμε ταχεία φόρτιση σε κάποιον σταθμό τροφοδοσίας που θα έχουμε αφήσει ένα powerbank, με 15λ φόρτισης έχουμε επιπλέον 8-10 ώρες ζωής της μπαταρίας!

User Interface

Ότι ξέρατε από Suunto ξεχάστε το. Εγώ θα έβαζα αυτό το χαρακτηριστικό ακόμα και πάνω από την βελτιωμένη μπαταρία. Καλαίσθητο, ευδιάκριτο, πρακτικό, μοντέρνο και το σημαντικότερο, χωρίς «κολλήματα». Σε αυτό βοήθησε προφανώς και ο νέος πιο δυνατός επεξεργαστής που έδωσε άλλον αέρα στο ρολόι.

Γρήγορη πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες και άμεση απόκριση είναι αυτά που χαρακτηρίζουν το νέο interface:

 • Το πάνω κουμπί οδηγεί απευθείας στα sport modes που έχουμε ορίσει ότι θέλουμε να έχουμε στο ρολόι,
 • το μεσαίο οδηγεί σε όλα τα “widgets” όπως οι τελευταίες ειδοποιήσεις (notifications) από το κινητό, καρδιακοί παλμοί, κορεσμός οξυγόνου, ιστορικότητα sleep tracking, πυξίδα κ.α Μπορούμε να ορίσουμε ποια θέλουμε και δεν θέλουμε να εμφανίζονται μέσω του Suunto App. Tip: Κρατώντας το πατημένο, πάμε κατευθείαν στις Ρυθμίσεις (Settings).
 • Το κάτω κουμπί οδηγεί κατευθείαν στο μενού των επιλογών (Navigation, Logbook, Alarms, Settings κλπ)

Η μοναδική ένσταση του νέου user interface έχει να κάνει με το “Start” – “Stop” κουμπί της προπόνησης. Τι πιο απλό (όπως ήδη γινόταν), το “Start” και “Stop” να είναι το ίδιο κουμπί. Εδώ τώρα, αν πατήσεις το πάνω κουμπί για να κάνεις “Stop” (ή μάλλον καλύτερα “Pause”), ανοίγει ένα μενού όπου για να συνεχίσεις πρέπει να πατήσεις το μεσαίο κουμπί. Οπότε αυτό είναι κάτι που θέλει μια μικρή εξοικείωση.

Πολύ σκληρό για να πεθάνει!

Η SUUNTO αναφέρει ότι το ρολόι έχει δοκιμαστεί κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες, γεγονός που του χάρισαν την σφραγίδα του στρατιωτικού προτύπου MIL-STD 810G των ΗΠΑ. Οι δοκιμές που έγιναν για να του χαρίσουν την σφραγίδα αυτή ήταν οι εξής:

 • MIL-STD-810H - Test Method 500.6 Low Pressure (Altitude)
 • MIL-STD-810H - Test Method 501.7 High Temperature, operation
 • MIL-STD-810H - Test Method 502.7 Low Temperature, operation
 • MIL-STD-810H - Test Method 503.7 Temperature Shock
 • MIL-STD-810H - Test Method 507.6 Humidity
 • MIL-STD-810H - Test Method 509.7 Salt Fog
 • MIL-STD-810H - Test Method 516.8 Shock
 • MIL-STD-810H - Test Method 516.8 Drop
 • MIL-STD-810H - Test Method 521.4 Icing/Freezing Rain
 • MIL-STD-810H - Test Method 505.7 Solar Radiation
 • MIL-STD-810H - Test Method 510.7 Sand and dust

Ίσως τα παραπάνω να μην σας λένε απολύτως τίποτα, η αλήθεια όμως είναι ότι το 9 Peak Pro έχει κορυφαία ποιότητα κατασκευής αφού το στεφάνι του σώμα του είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι, το τζάμι από ζαφείρι και το κυρίως σώμα είναι κατασκευασμένο από πολυαμίδιο ενισχυμένο με ίνες γυαλιού. Αν θέλετε το κάτι παραπάνω, υπάρχουν και οι εκδόσεις “Titanium Slate” και “Titanium Sand” με στεφάνη από τιτάνιο αλλά αυξημένη – προφανώς – τιμή (629,00 €). Το ρολόι της παρουσίασης είναι η απλή έκδοση “Ocean Blue” με τιμή  499,00 €.

Α, να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι στη θάλασσα φτάνει μέχρι τα 100 μέτρα βάθος! Δεν ξέρουμε ποιοι από εσάς θα φτάσετε σε τέτοιο βάθος, και ούτε θα σας πούμε πόσο καλά λειτουργεί εκεί κάτω! Εμείς είμαστε του βουνού!

Για όποιον ενδιαφέρεται να εμβαθύνει στις λεπτομέρειες του προτύπου MIL-STD 810G μπορεί να ρίξει μια ματιά εδώ: https://keystonecompliance.com/mil-std-810-g/


Εμφάνιση – Μέγεθος – Βάρος

Οι οπαδοί των ρολογιών με τις τεράστιες οθόνες θα απογοητευτείτε. Είμαι και εγώ ένας από αυτούς. Παρόλα αυτά ο όγκος τους (άρα και το εξτρά βάρος) ίσως τα κάνουν λίγο ενοχλητικά ειδικά σε γρήγορα τρεξίματα. Το 9 Peak Pro με την 43mm οθόνη και τα 64 γραμμάρια βάρος σε κάνει να θες να το φοράς χωρίς να ενοχλεί, όλη μέρα, κάθε μέρα. Το λουράκι από σιλικόνη είναι αρκετά φαρδύ και κουμπώνει στην άκρη του με ένα πρακτικό κλιπάκι.

Οθόνη αφής - κουμπιά

Δεν είμαστε οπαδοί της οθόνης αφής. Ωραία είναι για να παίζεις αλλά στο βουνό ειδικά όταν οι συνθήκες είναι … περίεργες ή σε μια δύσκολη προπόνηση, το τελευταίο που θα σε απασχολήσει θα είναι αυτό. Παρόλα αυτά, η οθόνη αφής στο Peak 9 Pro θα ανταποκριθεί με σχετική ακρίβεια στο άγγιγμά σας ακόμα και με γάντια, ακόμα και βρεγμένη. Τα τρία κουμπιά από την δεξιά του μεριά αποπνέουν ποιότητα και στιβαρότητα, αφήνοντας ένα «κλικ» για να είμαστε σίγουροι ότι πατήθηκαν. Ίσως χρειαζόταν ακόμα ένα κουμπί από την αριστερή μεριά για το πολυπόθητο “Back” από κάποιο υπομενού. Εδώ τώρα θα πρέπει να σύρεις στην οθόνη με το δάκτυλο προς τα δεξιά για να γυρίσει «πίσω» στο προηγούμενο μενού.

GPS

Για όσο διάστημα το χρησιμοποιήσαμε δεν είχαμε παράπονο, είτε στο βουνό, είτε στην πόλη. Έδειξε ότι «κλειδώνει» τάχιστα το σήμα των δορυφόρων και η καταγραφή ήταν ακριβής, πάντα βέβαια σε “Performance” mode. Σε καμία περίπτωση δεν έδειξε να χάνει το σήμα ή να έχει περίεργες αποκλίσεις από την διαδρομή.

Πλοήγηση: Μπορούμε να πλοηγηθούμε σε μια διαδρομή που θα έχουμε φορτώσει στο ρολόι από το Suunto App αλλά και να δούμε στο υψομετρικό προφίλ της διαδρομής που ακριβώς βρισκόμαστε, πόσο υψομετρική έχουμε κάνει και πόσο έχουμε ακόμα. Τρομερά χρήσιμο σε αγώνες! Για την πλοήγηση, πολύ σημαντική δυνατότητα για όσους δεν το γνωρίζουν είναι  η δυνατότητα “Snap to Route”, το οποίο σε μια πρώτη σκέψη δείχνει κάτι απλό, αλλά τελικά αν το δεις σε βάθος είναι μια εξαιρετική καινοτομία που σίγουρα θα βάλει και άλλους κατασκευαστές GPS ρολογιών σε σκέψεις. Ουσιαστικά, φορτώνουμε μια διαδρομή στο ρολόι μέσω του mobile app (διαδρομή αγώνα, παλιότερη προπόνηση κτλ..), επιλέγουμε άσκηση (running, mountain running και γενικά ένα από τα sports mode που χρειάζεται το GPS), επιλέγουμε την πλοήγηση (navigation) και αντί να βάλουμε απλά μια διαδρομή, βάζουμε το “snap to route” σε μια προκαθορισμένη διαδρομή. Ξεκινάμε το τρέξιμο μας και το 9 Peak Pro με την βοήθεια του αλγόριθμου “FusedSpeed” (δείτε παρακάτω) θα μας οδηγήσει ακριβώς σε αυτή την διαδρομή, άσχετα από το αν έχουμε καλό σήμα GPS ή όχι! Αυτό ήταν. Δεν νοιαζόμαστε ποια για αλλοίωση του σήματος από ψηλά κτίρια, γέφυρες, ομίχλη ή ότι άλλο, αφού είναι να σαν τρέχουμε “δεμένοι σε ένα καλώδιο” που είναι τραβηγμένο σε όλη τη διαδρομή! Ουσιαστικά αγνοεί το GPS για μικρές αλλοιώσεις στο σήμα.

Αυτό που θα θέλαμε κάποια στιγμή από την SUUNTO για το ρολόι "ναυαρχίδα", είναι να δούμε ενσωματωμένους χάρτες όπως κάνει ήδη ο ανταγωνισμός...

FusedSpeed: O υπολογισμός της ταχύτητας μας όταν τρέχουμε γίνεται στο με την βοήθεια ενός εξελιγμένου αλγόριθμου, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη μόνο το σήμα GPS αλλά και τις ενδείξεις ενός αισθητήρα επιτάχυνσης (accelerometer, επιταχυνσιόμετρο) που είναι ενσωματωμένος στο hardware του ρολογιού. Παρατηρώντας το πιο κάτω σχήμα, βλέπουμε το πόσο μεγάλη διακύμανση έχουν οι μετρήσεις του GPS (γκρι ίχνος). Συνήθως το πρόβλημα αυτό λύνεται με φιλτράρισμα του σήματος συνυπολογίζοντας τις τελευταίες τιμές και παίρνοντας συνεχώς τον μέσο όρο. Η τεχνική αυτή όμως έχει το μειονέκτημα ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν χαθεί προσωρινά το σήμα και κυρίως ακολουθεί πολύ αργά τις αλλαγές στην ταχύτητα του αθλητή (επιτάχυνση) όπως βλέπουμε από το κίτρινο ίχνος στο γράφημα. Ο αλγόριθμος Fusedspeed™ χρησιμοποιεί τον αισθητήρα επιτάχυνσης όμως, ώστε όταν αυξάνει η ταχύτητα να γίνεται πολύ συχνότερα η διαδικασία υπολογισμού του μέσου όρου του σήματος GPS, οπότε η καμπύλη (κόκκινο ίχνος) ακολουθεί με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια την καμπύλη πραγματικής ταχύτητας. Ο αλγόριθμος Fusedspeed™ δίνει λοιπόν μεγάλη ακρίβεια όταν κινούμαστε με σταθερή ταχύτητα, ακριβή προσαρμογή στις έντονες αλλαγές ρυθμού και τέλος συνέχιση της καμπύλης ταχύτητας όταν χάνεται προσωρινά το σήμα των δορυφόρων, κάτι που δοκιμάσαμε σε τούνελ και δουλεύει πολύ ικανοποιητικά. Για προφανείς λόγους η Suunto συστήνει όταν χαθεί το σήμα GPS μέσα σε ένα βαθύ φαράγγι ή τούνελ να μην κρατάμε το χέρι μας μπροστά βλέποντας τις ενδείξεις του ρολογιού διότι έτσι χάνεται το χέρι σταματάει την κίνηση μπρος – πίσω, κίνηση που ουσιαστικά χρησιμοποιεί το επιταχυνσιόμετρο για να δώσει την όσο το δυνατόν καλύτερη ένδειξη.

“Over the air” update

Για να κάνετε update το firmware του ρολογιού, όσοι είστε από παλιά Suunto fans, ξεχάστε τα καλώδια, τους υπολογιστές και το Suuntolink application. Πλέον, το firmware update γίνεται ασύρματα, κατευθείαν από το Suunto mobile App στο ρολόι, κάτι που ξεκίνησε από το Suunto 9 Peak αν δεν κάνουμε λάθος.

Suunto Plus

Στα τελευταία μοντέλα της SUUNTO, έχει ενσωματωθεί το application (περί τούτου πρόκειται ουσιαστικά) Suunto Plus, το οποίο περιλαμβάνει σε κάθε ρολόι ένα σωρό «καλούδια» που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην προπόνηση. Οι δυνατότητες του SuuntoPlus™ ποικίλλουν ανάλογα με το μοντέλο του ρολογιού. Μόνο μία από τις λειτουργίες SuuntoPlus™ μπορεί να είναι ενεργή κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης. Στο SUUNTO 9 Peak Pro αυτές έχουν εμπλουτιστεί τόσο ώστε να είναι πρακτικά αδύναντον να τις αναφέρουμε όλες! Ας δούμε τις πιο σημαντικές:

Burner: Η λειτουργία Burner σάς δίνει πληροφορίες για το πόσο γρήγορα καίτε γραμμάρια λίπους και υδατάνθρακες κατά την άσκηση. Εδώ μπορούμε να δούμε κατά πόσο η θεωρία γίνεται πράξη. Θα διαπιστώσουμε ότι σε μια έντονη προπόνηση καίμε περισσότερους υδατάνθρακες ενώ σε μια λιγότερο έντονη δραστηριότητα το ποσοστό καύσης λίπους σε σχέση με τους υδατάνθρακες αυξάνεται. Μπορείτε να παρακολουθείτε τον ρυθμό καύσης λίπους και υδατανθράκων σε γραμμάρια/ώρα ενώ ασκείστε καθώς και πόσα κάψατε συνολικά κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ο ρυθμός καύσης θα αλλάξει όταν η ένταση της άσκησης αυξάνεται ή μειώνεται.

Training Peaks: Σε συνεργασία με την προπονητική πλατφόρμα TrainingPeaks, έχει σχεδιαστεί μια οθόνη που δίνει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία:

 • Normalized Graded Pace™ (NGP™): το να κρατάς το ίδιο pace σε μια διαδρομή με ανηφόρες και κατηφόρες είναι απλά αδύνατον. Το NGP είναι ένας δείκτης που μας δείχνει το ισοδύναμο του τρέχοντος pace αν τρέχαμε σε μια επίπεδη διαδρομή! Έτσι πλέον σε μια ανηφόρα μπορούμε να έχουμε μια πιο σωστή εκτίμηση του ρυθμού μας. Περισσότερες λεπτομέρειες από τον ίδιο τον δημιουργό του αλγόριθμου μπορείτε να διαβάσετε στο https://www.trainingpeaks.com/blog/what-is-normalized-graded-pace/
 • Intensity Factor® (IF®): μας δίνει την σχετική ένταση του τρεξίματός μας συγκρίνοντας το Normalized Graded Pace με ένα αναερόβιο pace. Ουσιαστικά είναι μία μέτρηση για το πόσο σκληρά εκείνη τη στιγμή προπονούμαστε:
  • Για recovery θα πρέπει να είναι < 0.75
  • Για αερόβια άσκηση: 0.75-0.85
  • Για tempo προπονήσεις 0.85-0.95
  • Για αναερόβια διαλλειματική προπόνηση: 0.95-1.05.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στο https://www.trainingpeaks.com/blog/normalized-power-intensity-factor-training-stress/

Ghost Runner: Ιδανικό για … παιχνίδι! Η λειτουργία Ghost runner σάς βοηθά να ρυθμίζετε τον ρυθμό σας κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, ορίζοντας ένα ρυθμό στόχο για τον δρομέα φάντασμα και δείχνοντας την απόσταση σας από αυτόν τον δρομέα φάντασμα κατά τη διάρκεια. Θα πρέπει να έχετε ορίσει στις ρυθμίσεις προπόνησης πριν την έναρξή της κάποιον στόχο, είτε σε διάρκεια, είτε σε απόσταση. Στην οθόνη “Ghost Runner”, η αριστερή γωνία δείχνει τον ρυθμό στόχο για το τρέχον τρέξιμο όπως προσδιορίζεται αυτόματα με βάση το πρώτο χιλιόμετρο από τον τελευταίο μη αυτόματο μέσο ρυθμό γύρου. Πριν κλειδώσετε τον ρυθμό στόχο σας στην αρχή της διαδρομής, αυτό το πεδίο θα δείξει τον μέσο ρυθμό που τελικά θα γίνει ο ρυθμός στόχος σας. Η τιμή στη μέση δείχνει την απόσταση από τον εικονικό δρομέα που κινείται με τον καθορισμένο ρυθμό στόχο. Μια θετική τιμή σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή είστε μπροστά από το “φάντασμα.”

SuuntoPlus Guides

Χαρακτηριστικό για όσους θέλουν το κάτι παραπάνω… Σε συνεργασία με γνωστές προπονητικές πλατφόρμες, μπορείτε να κατεβάσετε το προσωπικό πρόγραμμα προπόνησης στο ρολόι και να σας καθοδηγεί ευλαβικά μέρα με την ημέρα. Ανάμεσα στις πλατφόρμες αυτές βρίσκονται οι:

 • Training Peaks
 • RunMotion
 • Ultra Trail Coaching (by Karel Sabbe & Xavier Thévenard παρακαλώ!)
 • AI Endurance
 • Humango
 • κ.α

Σαν να μην έφτανε αυτό, η Suunto σε συνεργασία με την σειρά αγώνων Golden Trail Series η οποία περιλαμβάνει αγώνες το Zegama-Aizkorri, Pikes Peak, Sierre Zinal κ.α μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε στο ρολόι πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο όπως την πορεία του αγώνα, τι ανάβαση έχουμε μπροστά μας, πότε είναι ο επόμενος σταθμός τροφοδοσίας, εκτιμώμενος χρόνος τερματισμού και άλλα ωραία. Θα μου πείτε πόσοι από εμάς θα βρεθούμε σε κάποιον από αυτούς? Δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε!

Βέβαια οι επιλογές εδώ είναι ανεξάντλητες αφού μέσα από το SuuntoPlus Store μπορείτε να «κατεβάσετε» και ενεργοποιήσετε στο ρολόι πολλά διαφορετικά applications και guides. Μόνο όμως 15 από αυτά μπορούν να είναι «κατεβασμένα» στο ρολόι, ενώ κατά την διάρκεια της προπόνησης μόνο ένα από αυτά (προφανώς) μπορεί να είναι ενεργό.

Suunto App

Όταν η SUUNTO είχε πάρει την απόφαση να καταργήσει τo Movescount, την desktop πλατφόρμα προβολής και επεξεργασίας προπονήσεων, τότε πολλοί – ανάμεσά τους κι εγώ – δεν το είχαμε πάρει με καλό μάτι. Για όσους έχουμε συνηθίσει να δουλεύουμε μπροστά σε υπολογιστή ήταν ένα πισωγύρισμα. H Suunto είχε πάρει την απόφαση να επενδύσει στο Suunto mobile app σαν το μοναδικό interface ανάμεσα στο ρολόι και τον χρήστη για να το εξελίξει σε αυτό που έχουμε σήμερα στα χέρια μας. Πράγματι, το Suunto App είναι πλέον ένα ολοκληρωμένο application με άπειρες οθόνες πληροφοριών οι οποίες χρειάζονται ένα άρθρο από μόνες τους. Τα πάντα γίνονται από το Suunto App: ανέβασμα διαδρομών για μεταφορά στο ρολόι, customization οθονών προπόνησης κ.α Για όσους θέλουμε και υπολογιστή, το πολύ καλό integration – μέσω αυτόματου upload μετά το τέλος της προπόνησης - με third party προπονητικές πλατφόρμες όπως το Strava, δίνει την έμμεση δυνατότητα να έχουμε και στον υπολογιστή μας όλη την πληροφορία.

Smart watch

Εδώ θα κάνει τα απολύτως βασικά όπως να λάβουμε όσα notifications έχουμε ορίσει ότι θέλουμε να παίρνουμε ενώ το κάτι παραπάνω μας το δίνει η δυνατότητα – μόνο για Android συσκευές - να απαντάμε σε μηνύματα μέσω προκαθορισμένων απαντήσεων.

Sleep tracking – Stress and recovery

Μπορεί να μην διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, δεν μπορεί όμως να μην ικανοποιεί το γεγονός ότι αγοράζοντας ένα προπονητικό ρολόι έχουμε και έναν καθημερινό οδηγό κούρασης αλλά και καταγραφής ύπνου. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είχα χρησιμοποιήσει στο παρελθόν κάτι τέτοιο και είναι απολύτως χρήσιμα αν κάποιος το παρακολουθήσει σε τακτική βάση. Ειδικά στο ζήτημα του ύπνου, κάτι το οποίο είναι πλέον βασικό για να αντιμετωπιστεί μια δύσκολη καθημερινότητα με εργασιακά 10ωρα, υποχρεώσεις και κάπου μέσα στριμωγμένη μια προπόνηση πολλές φορές εξαντλητική. Δεν είναι να απορείς μετά «γιατί σήμερα σέρνομαι». Για όλα υπάρχει μια εξήγηση. Μέσα λοιπόν από αυτά τα δύο χαρακτηριστικά του Suunto 9 Peak Pro μπορείτε να εποπτεύσετε τόσο τον ύπνο σας όσο και τα επίπεδα ενέργειας του σώματός σας.

Για την σωστή καταγραφή του “Stress and Recovery” θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένη η καθημερινή καταγραφή καρδιακών παλμών μέσω του optical HR που διαθέτει το ρολόι.

Μέτρηση κορεσμού οξυγόνου

Κάτι που μάθαμε (καλώς ή κακώς…) στην covid εποχή… Παρότι λοιπόν στην covid εποχή μάθαμε να «μετράμε το οξυγόνο» μας, αυτό το χαρακτηριστικό στο ρολόι δεν έχει ιατρικούς σκοπούς. Ουσιαστικά απευθύνεται σε ορειβάτες κυρίως, που μένουν για ημέρες σε πολύ υψηλά υψόμετρα, στα οποία το ποσοστό οξυγόνου στο αίμα πέφτει αρχικά από τις κανονικές τιμές στο επίπεδο της θάλασσας (96 – 99%) σε τιμές λίγο χαμηλότερα και σταδιακά με τον εγκλιματισμό ανεβαίνει και πάλι. Η μειωμένη τιμή του οξυγόνου είναι επίσης και μια ένδειξη υπερπροπόνησης / κούρασης. Η μέτρηση είναι στιγμιαία, δεν υπάρχει δλδ ιστορικότητα όπως στην μέτρηση καρδιακών παλμών - σε πρώτη φάση τουλάχιστον, δεν ξέρουμε αν η Φινλανδική εταιρεία την προσθέσει  σε μελλοντική αναβάθμιση.

Σημαντική σημείωση εδώ! Μην δοκιμάσετε μέτρηση κορεσμού οξυγόνου στον καρπό. Αφού θα περιμένετε αρκετή ώρα, το λιγότερο θα σας τρομάξει μιας και θα δείξει αρκετά χαμηλότερη τιμή. Για σωστή μέτρηση, βγάλτε το ρολόι και βάλτε το δάκτυλό σας πάνω στον αισθητήρα (εκπέμπει κόκκινο φως) και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα θα λάβετε την σωστή μέτρηση!


Πληροφορίες προπονητικής απόδοσης

 • PTE (Peak Training Effect). Tο Peak Training Effect (PTE), οποίο ουσιαστικά μας δίνει - σε μια τιμή που κυμαίνεται μεταξύ 1-5 - την επίδραση που είχε η συγκεκριμένη προπόνηση στο επίπεδο της αεροβικής μας κατάστασης. Το 1 αντιστοιχεί σε προπόνηση αποκατάστασης, το 2 σε συντήρηση της αερόβιας ικανότητας, το 3 σε βελτίωση της, το 4 σε μεγάλη βελτίωση αλλά πρέπει να γίνεται το πολύ 1-2 φορές την εβδομάδα και να ακολουθείται από 1-2 προπονήσεις τύπου 1 και το 5 δείχνει προπόνηση μέγιστης προσπάθειας και της μεγαλύτερης δυνατής βελτίωσης της αερόβιας ικανότητας αλλά δεν πρέπει να εκτελείται συχνά και σίγουρα να ακολουθείται από προπονήσεις τύπου 1.
 • EPOC. Για να υπολογιστεί το PTE γίνεται μέτρηση μιας άλλης παραμέτρου, την οποία επίσης μπορούμε να δούμε στο Suunto App αλλά και στο ρολόι μετά την προπόνηση, και αυτή είναι το Excess Post Exercise Oxygen Comsumption (EPOC). Το EPOC μας λέει ουσιαστικά πόσο πρόσθετο οξυγόνο χρειάζεται το σώμα μας για να κάνει αποκατάσταση μετά το τέλος της προπόνησης. Η EPOC αρχίζει να συσσωρεύεται από την αρχή της προπόνησης και κάποια στιγμή φτάνει μια μέγιστη τιμή, η οποία αντιστοιχίζεται σε μια τιμή του PTE. Όπως φαίνεται και στο πιο κάτω γράφημα, ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής μας κατάστασης σε άλλους μπορεί η ίδια τιμή EPOC να δίνει π.χ. PTE 4,7 και σε άλλους 5,2. Δηλαδή να έχει μεγαλύτερη επίδραση σε λιγότερο προπονημένους.
 • Recovery. Πολύ σημαντικό ρόλο στις προπονήσεις μας παίζει η αποκατάσταση (recovery). Η μέτρηση αποκατάστασης σχετίζεται άμεσα με το PTE και μας δείχνει πόσο χρόνο χρειάζεται το σώμα μας για να αποκατασταθεί ώστε να μπει σε δυνατή προπόνηση και πάλι. Ο χρόνος αποκατάστασης συγκεντρώνεται από όλους τους τύπους άσκησης. Με άλλα λόγια, συγκεντρώνουμε χρόνο αποκατάστασης για μεγάλης διάρκειας και χαμηλές σε ένταση προπονήσεις, καθώς και για υψηλές σε ένταση. Ο χρόνος συγκεντρώνεται από όλες τις προπονήσεις, έτσι αν προπονηθούμε πριν τη λήξη του χρονικού ορίου, ο χρόνος που συγκεντρώθηκε πρόσφατα προστίθεται στον υπόλοιπο της προηγούμενης μας προπόνησης. Άρα, το PTE μας βοηθάει να κάνουμε προπονήσεις για αύξηση της μέγιστης απόδοσης μας, ενώ ο χρόνος αποκατάστασης (recovery time) για βελτίωση της βασικής μας αντοχής, αλλά και για να μην μπαίνουμε σε δύσκολες προπονήσεις χωρίς να έχουμε αποκατασταθεί.


Έλεγχος μουσικής

Μπορούμε να έχουμε κάποιες βασικές λειτουργίες ελέγχου της μουσικής που ακούμε από το κινητό μας. Δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης τραγουδιών στο ρολόι.

 

Πλήρως προσαρμοσμένες πληροφορίες προπόνησης

Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο από τα 95 προκαθορισμένα sport modes, μέσα από το Suunto App έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε εμείς τις δικές μας προπονητικές οθόνες και να τις προσαρμόσουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε από τις πάνω από 50 διαθέσιμες παραμέτρους μέτρησης και καταγραφής. Άλλες πληροφορίες θέλουμε να βλέπουμε όταν τρέχουμε σε έναν ultra αγώνα, άλλες όταν κάνουμε διαλλειματική προφανώς.

 

Τιμή

Οι προτεινόμενες λιανικές τιμές του Suunto 9 Peak Pro κυμαίνονται ως εξής:

 • Suunto 9 Peak Pro Ocean Blue (ρολόι δοκιμής) / All Black / Pearl Gold / Forest Green: 499,00 €
 • Suunto 9 Peak Pro Titanium Slate / Titanium Sand : 629,00 €

 

Τεχνικές πληροφορίες κατασκευαστή

Measurements 43 x 43 x 10,8 mm / 1,69 x 1,69 x 0,43 "
Weight 64 g / 2,26 oz
Bezel material: Stainless steel
Glass material: Sapphire crystal
Case material: Glass fibre reinforced polyamide
Strap material: Silicone
What's in the box?

Suunto 9 Peak Pro All Black, charging cable, printed user documentation 

  

ACTIVITY TRACKING

GPS TRACKING & NAVIGATION

INTERVAL TRAINING

SWIMMING

 

 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ