Mount Baker Marathon, H αναβίωση ενός Θρύλου

Από 17 Φεβ 2017

Έχουν περάσει πάνω από 100 χρόνια από εκείνο το Αυγουστιάτικο βράδυ του 1911 όπου 14 τολμηροί είχαν στηθεί για να συμμετάσχουν σε μία «επικών διαστάσεων μάχη με τον χρόνο και τα στοιχεία της φύσης», ενάντια ο ένας στον άλλον και όλοι μαζί αντιμέτωποι με το επιβλητικό Mount Baker. Ενός βουνού του οποίου έπρεπε να βρεθούν στην κορφή και να γυρίσουν πίσω στην εκκίνηση, στο Bellingham της πολιτείας Washington των ΗΠΑ. Στο ενδιάμεσο είχαν να επιλέξουν για να μεταβούν στην βάση του βουνού είτε με τρένο είτε με αυτοκίνητο και να επιλέξουν μεταξύ 2 διαφορικών διαδρομών για την κορυφή όπου και οι δύο απαιτούσαν την διάσχιση ενός παγετώνα! Η ιστορία του πρώτου Mount Baker Marathon ήταν απλά συγκλονιστική και ο «αγώνας» συνεχίστηκε για δύο χρόνια, μέχρι και το 1913 και χαρακτηρίστηκε ως ο πρώτος αγώνας περιπέτειας και αντοχής στο βουνό. Μετά από αρκετά χρόνια προσπαθειών λοιπόν, η αναβίωση εκείνου του Θρύλου –αν και όχι ακριβώς με εκείνη την μορφή- φέτος πρόκειται να πάρει σάρκα και οστά…

Το Mount Baker με ύψος 3.286 μέτρα είναι ένα ενεργό ηφαίστειο με τον δεύτερο πιο θερμικά ενεργό κρατήρα στην οροσειρά Cascades στην Πολιτεία Washington. Σπουδαιότερό του χαρακτηριστικό, οι πολλοί παγετώνες του, όπου σε αριθμό υπολείπεται μόνο του πιο διάσημου Rainier  αλλά και τους τεράστιους όγκους χιονόπτωσης στον πλανήτη. Το Bellingham Mount Baker Trail εκτείνεται 60 μίλια από το Bellingham έως την βάση του παγετώνα Deming κάτω από το Baker. Αυτή θα είναι και η διαδρομή που θα ακολουθήσουν όσοι λάβουν μέρος στον αγώνα. Έπειτα, όσοι έχουν τον εξοπλισμό και την εμπειρία, θα χρειαστεί να περπατήσουν πάνω στον παγετώνα μέχρι την κορυφή του ηφαιστείου, στα 3.286 μέτρα…

 

Mount Baker


Τον Αύγουστο του 2016 η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Cascade Mountain Runners πήρε έγκριση από τις τοπικές αρχές για την κατασκευή ενός μονοπατιού από την ακτή της Washington μέχρι την 3η σε ύψος κορυφή της πολιτείας. Ήταν εκείνος ο θρυλικός αγώνας του 1911 ο οποίος ενέπνευσε τους ανθρώπους να ξεκινήσουν το 2013 την προσπάθεια αναβίωσης του γεγονότος αλλά και της διάνοιξης / συντήρησης των μονοπατιών που χρησιμοποιήθηκαν εκείνη την εποχή.

 

Όταν το 2014 δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά η πρόθεση αναβίωσης του Mount Baker Marathon, οι ελπίδες ήταν το λιγότερο αμυδρές. Δύο χρόνια προσπαθειών και πιέσεων όμως ευοδώθηκαν και το 2016 ο ιδρυτής της  Cascade Mountain Runners, Dan Probst, πήρε την πολυπόθητη άδεια για την αρχή των εργασιών διάνοιξης του μονοπατιού αλλά και της διοργάνωσης ενός αγώνα στην περιοχή. Ο αγώνας ο οποίος θα πάρει σάρκα και οστά στις 4 Ιουνίου του 2017 θα ξεκινήσει από μία εναλλακτική διαδρομή με εκκίνηση στην πόλη Concrete, θα είναι η απαρχή των εργασιών διάνοιξης του Bellingham Mount Baker Trail, εργασίες που αναμένεται να διαρκέσουν για χρόνια.

 

Από τις εργασίες διάνοιξης | Photo (c): Dan Probst

 

«Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις την γραφειοκρατία τριών μεγάλων Δημόσιων Οργανισμών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας και την Υπηρεσίας Δασών, καταλαβαίνετε γιατί χρειαστήκαμε τέσσερα χρόνια για να πάρουμε την άδεια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Probst.

 

Στον αγώνα τότε, οι αγωνιζόμενοι έφταναν στην βάση του βουνού με αυτοκίνητο ή τρένο και από εκεί επέλεγαν μεταξύ 2 μονοπατιών για να ανέβουν και να κατέβουν από την κορυφή. Το ένα από τα δύο αποτελεί πλέον χιονοδρομικό κέντρο ενώ το άλλο, το Ridley Creek Trail, υφίσταται ακόμη, τουλάχιστον ένα μέρος του. «Από τα 14 μίλια του μονοπατιού, τα πρώτα 10 έχουν παραμείνει και συντηρούνται ακόμη. Τα υπόλοιπα έχουν εγκαταλειφθεί και ξεχαστεί εδώ και χρόνια αφού η Υπηρεσία Δασών σταμάτησε να τα συντηρεί. Έχουμε δουλέψει αρκετά μαζί τους για να αποκαταστήσουμε και αυτά» αναφέρει ο Probst.

 

O νικητής του αγώνα το 1913, Paul Westerlund!

 

Τα πρώτα 25 μίλια του μονοπατιού, από το Bellingham έως την αρχή του Ridley Creek Trail θα αποτελεί μία εντελώς καινούρια διαδρομή, σχεδιασμένη όσο το δυνατόν στο ίδιο ίχνος με την αρχική διαδρομή ενώ θα αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από μονοπάτια. Μία αισιόδοξη πρόβλεψη για τον χρόνο κατασκευής αυτών των 25 μιλίων κάνει λόγο για οκτώ χρόνια εργασιών. «Η εθελοντική εργασία και τα χρήματα είναι αυτά που θα καθορίσουν τον τελικό χρόνο αποπεράτωσης του τεράστιου αυτού έργου» λέει χαρακτηριστικά ο Probst.

 

Από την τοπική κοινωνία υπάρχει μεγάλη υποστήριξη όπως φαίνεται μίας και το μονοπάτι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ποδηλάτες, δρομείς και πεζοπόρους και αναμένεται να τονώσει την τουριστική κίνηση όλης της περιοχής. Πλέον από την πόλη του Bellingham το μόνο που θα χωρίζει όποιον θέλει να κινηθεί στην κορυφή του Baker θα είναι το ίδιο το μονοπάτι, κάτι που θα φέρει αρκετό κόσμο στην περιοχή και θα συμβάλλει στην ήπια τουριστική της ανάπτυξη.

 

Η είδηση της κατασκευής του μονοπατιού έγινε δεχτή με ενθουσιασμό όμως και έξω από την τοπική κοινωνία του Bellingham. Το ΔΣ του Pacific Northwest Trail, ενός μονοπατιού 1200 μιλίων το οποίο συνδέει την χερσόνησο Olympic (η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και το βουνό … Όλυμπο!) με το Glacier National Park, σκέφτεται να μεταβάλλει την διαδρομή του και να περάσει από το Bellingham Mount Baker Trail όταν αυτό ολοκληρωθεί.

 

Έτσι λοιπόν, μετά από χρόνια προσπαθειών ο μοντέρνος Mount Baker Marathon θα διεξαχθεί στις 4 Ιουνίου του 2017. Δυστυχώς όμως, δεν γίνεται να διεξαχθεί στην ίδια διαδρομή στην οποία στόχευαν τα τελευταία χρόνια. Από αυτήν θα χρησιμοποιηθούν μόνο δύο μίλια από την γνήσια διαδρομή μιας και η υπόλοιπη θα περνάει από τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού του Baker όπου και απαγορεύονται ρητά διεξαγωγές αγώνων μαζικού τύπου εκτός αν έχουν λάβει ειδική άδεια από το Κογκρέσο.

 

To trailer του Mt. Baker Ultra Marathon 

 

Αν’ αυτού, ο αγώνας θα ξεκινάει και θα τελειώνει στην πόλη  Concrete ενώ οι αθλητές θα φτάνουν μέχρι την κορυφή Sherman, μία προ-κορφή του Baker η οποία βρίσκεται στα 3.098 μέτρα και η οποία δεν βρίσκεται στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού όπως η κορυφή του Baker. Η διαδρομή για την Sherman δεν έχει τεχνικές δυσκολίες, διασχίζει όμως παγετωνικό τερέν οπότε η ασφάλεια των αθλητών είναι κάτι που ανησυχεί τους διοργανωτές. Έτσι λοιπόν για να αποδεσμεύσουν τους αθλητές από την ανάγκη παράλληλης κίνησης δεμένοι με σχοινιά, θα φιξάρουν περίπου 3 χιλιόμετρα σταθερά σχοινιά κατά μήκος της διαδρομής προς την κορφή.

 

«Μόνο το κόστος των σταθερών σχοινιών που θα απαιτηθούν αγγίζει τις 6.000$» λέει ο Probst. «Θα χρειαστούμε την συμμετοχή 75 τουλάχιστον αθλητών μόνο και μόνο για να μην μπούμε ‘μέσα’». Εκτός αυτού, ο Probst έχει προσλάβει το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αλπινισμού για να καταστρώσει ένα πλάνο ασφαλούς διέλευσης διαμέσου του παγετώνα. Πέντε οδηγοί βουνού θα δουλέψουν μαζί με εθελοντές για να φιξάρουν τα σχοινιά και να στελεχώσουν έναν σταθμό ανεφοδιασμού και ελέγχου στο σημείο αυτό.

  

Αναμένουμε με αγωνία και ενδιαφέρον την αναβίωση ενός τόσο ιστορικού γεγονότος κι ας μην έχει την επική μορφή που είχε τότε. Οι άνθρωποι που θα δουλέψουν για να ανοίξουν το Bellingham Mount Baker Trail είναι άξιοι συγχαρητηρίων και δείχνουν τον σωστό δρόμο για την ήπια εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της περιοχής τους. Ας παραδειγματιστούμε από αυτό…

 

Διαβάστε την συγκλονιστική ιστορία του Mount Baker Marathon, μια επικών διαστάσεων μάχη με τον χρόνο και με τα στοιχεία της φύσης, στο άρθρο Mount Baker Marathon, έτσι ξεκίνησαν όλα!


Πηγή: Trail Runner Magazine

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"Ιστορίες της Πλάκας για τις μέρες της καραντίνας: 'Παρασκευή και 13'", ο δεύτερο άρθρο της σειράς του Γιώργου Βουτ… https://t.co/dDYD0IWRLx
"Παρουσίαση και δοκιμή της απωθητικής συσκευής σκύλων Ultrasonic Dogchaser": https://t.co/KE5cIwXvHW https://t.co/YlTaHXkiYu
"'Ενα από τα ομορφότερα μονοπάτια του πεζοπορικού δικτύου της Άνδρου απειλείται", άρθρο της Αριάνας Μασέλου:… https://t.co/lqbJo9A3bC
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Ιστορίες της Πλάκας για τις μέρες της καραντίνας: 'Παρασκευή και 13' ...

Παρουσίαση και δοκιμή της απωθητικής συσκευής σκύλων Ultrasonic Dogchaser!

'Ενα από τα ομορφότερα μονοπάτια του πεζοπορικού δικτύου της Άνδρου απειλείται!

Χειμερινή ανάβαση στο Κ2 - Ο Αντώνης Συκάρης στο κυνήγι του ακατόρθωτου!

Ιστορίες της Πλάκας για τις μέρες της καραντίνας: 'Πονάει πάντα η πρώτη φορά' !

Winter expedition K2 / 2020-21: Η πρώτη ελληνική, χειμερινή συμμετοχή σε αποστολή στα Ιμαλάια!

Ενώνοντας 12 καταφύγια του Ολύμπου: Ένα δύσκολο ορειβατικό εγχείρημα που ολοκληρώθηκε με επιτυχία

Nitecore SCL10: Φωτιστικό για φωτογραφικές μηχανές και αποθήκευση ενέργειας σε μια συσκευή!

Φώτης Ζησιμόπουλος: Το “Εξπρές” της Ροδόπης μιλάει στο Advendure!

SALOMON Alphacross Blast GTX® - Ένα all around παπούτσι για τα χειμερινά τρεξίματά μας

SCARPA Maverick Mid GTX - Ιδανικό για τις πρώτες πεζοπορίες σας

PETZL IKO Core: Ένας "ιδιαίτερος" φακός κεφαλής !