La Sportiva Akasha II: Το δημοφιλές μοντέλο της Ιταλικής εταιρείας επιστρέφει βελτιωμένο!

By 30 Ιουν 2022

Όπως είχαμε αναφέρει και στο άρθρο μας για το Akasha, η ονομασία του μοντέλου προκύπτει από την λέξη “Αιθέρας” στα Σανσκριτικά. Αν αφήσουμε στην άκρη το μυστικιστικό χαρακτήρα του θέματος, οι αλλαγές και οι  προσθήκες που έκανε η La Sportiva σε ένα ήδη ιδιαίτερα πετυχημένο μοντέλο είναι εμφανέστατες στην απόδοση του Akasha II, χωρίς να αλλοιώνουν στο κατ’ ελάχιστον τις ιδιότητες που το έκαναν τόσο δημοφιλές. Εδώ να αναφέρουμε για ιστορικούς λόγους – και γιατί του έχουμε αδυναμία φυσικά -  ότι για το Akasha η La Sportiva δούλεψε στη σχεδίαση και με τον περίφημο Anton Krupicka. Το παπούτσι δοκιμάστηκε σε προπονήσεις σε κάθε είδους τερέν, αλλά και στο marathon race του mοzart100 by UTMB®, στο οποίο έτρεξα πριν λίγες ημέρες. Το Akasha II είναι μια πρώτης τάξεως επιλογή για ιδιαίτερα τεχνικούς ultra – trail αγώνες και μεγάλα τρεξίματα. 

Πριν ξεκινήσουμε την ανάλυση των διαφορών τμημάτων του παπουτσιού, είναι σημαντικό να σταθούμε λίγο στο μέγεθος και στο βάρος του. Οπωσδήποτε θα πρέπει να το δοκιμάσετε σε κατάστημα πριν το αγοράσετε. Και αυτό γιατί η μεταφορά του Ευρωπαϊκού μεγέθους σε Αμερικανικό από την La Sportiva, αλλά και ο ίδιος ο ορισμός των μεγεθών μεταξύ των μοντέλων της εταιρείας μπορεί να σας μπερδέψει, κάτι που σίγουρα δεν θα θέλετε, ιδιαίτερα σε παπούτσι για ultra καταστάσεις. Προσωπικά, ενώ το μέγεθος 12US μου είναι ιδανικό στην συντριπτική πλειοψηφία των παπουτσιών, εδώ χρειάστηκα 12 ½ για να είμαι εντάξει. Αυτό το γεγονός κάνει λίγο ιδιαίτερη και τη διαδικασία να δούμε που “κινείται” το Akasha II και σε σχέση με το βάρος του σε σύγκριση με παπούτσια της ίδιας κατηγορίας. Με αναγωγή στα μεγέθη λοιπόν, τα 310gr του Akasha ΙΙ είναι λίγο πάνω από το μέσο όρο, αλλά είναι και 20gr ελαφρύτερο από το Akasha και εδώ έχουμε την πρώτη διαφορά με τον προκάτοχο του.

 

 

Εξωτερικό μέρος

Η δεύτερη διαφορά του Akasha II σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο είναι στο ύφασμα AirΜesh που διατρέχει όλο το μπροστά τμήμα, τα πλάγια, την γλώσσα, αλλά και το κολάρο στον αστράγαλο. Είναι της ίδιας αντοχής αλλά βελτιωμένο όσο αφορά την διαπνοή.  

Όπως και στο Akasha, υπάρχει το λαστιχένιο πλέγμα που η La Sportiva ονομάζει ProTechTion™ το οποίο εκτείνεται μέχρι εμπρός στα δάκτυλα και υπόσχεται ενισχυμένη προστασία και καλή εφαρμογή αφού δένει άριστα με το προστατευτικό υλικό της φτέρνας. Έχει αλλάξει όμως πλευρικά η διάταξη των λωρίδων ώστε να ενισχύεται και με αυτό τον τρόπο η διαπνοή (πιο λεπτές λωρίδες, περισσότερη επιφάνεια υφάσματος ενδιάμεσα, άλλη διάταξη πλέγματος) αλλά και το πώς δένει στο πόδι ώστε να ενισχύεται η περιμετρική σταθερότητα και ασφάλεια. Φυσικά αυτό το πλαστικό πλέγμα είναι θερμοκολλημένο εξωτερικά, ώστε εσωτερικά το πόδι να έρχεται σε επαφή μόνο με το μαλακό ύφασμα, αποφεύγοντας τριβές και ερεθισμούς.

Η πλαστική ενίσχυση στα δάκτυλα παραμένει κορυφαία, δηλαδή μπορείτε να κλωτσάτε πέτρες και κλαδιά άφοβα! Από τη μέση του πέλματος και μπροστά, περιμετρικά, υπάρχει μια μικρή σε πλάτος λωρίδα που ενώνει το ύφασμα με την ενδιάμεση σόλα. Στο Akasha ήταν πλαστική, άρα έχουμε καλύτερη διαπνοή και από εδώ και επίσης καλύτερη αντοχή στη φθορά (σκίζεται πιο δύσκολα στο σημείο επαφής σε σχέση με το πλαστικό όταν ακουμπάει κατευθείαν στο ύφασμα) και λιγότερο βάρος. To μέγεθος του χώρου των δακτύλων είναι ικανοποιητικό, όχι βέβαια σε επίπεδα άλλων πιο oversized μοντέλων για ultra, αλλά δεν θα σας προβληματίσει και είναι όσο χρειάζεται, ιδίως αν σφίξετε σωστά τα κορδόνια, ξεκινώντας χαλαρά από τα κάτω και πιο σφιχτά όσο ανεβαίνουμε στο κουντεπιέ.

Η επόμενη αλλαγή από το Akasha είναι στα κορδόνια και τις θηλιές τους. Είχαμε δει στο άρθρο για τα Akasha ότι υπήρχε ένας ελαστικός ιμάντας στο πρώτο τους πέρασμα στο κουντεπιέ που έδινε άριστη εφαρμογή με το πάνω μέρος του πέλματος αλλά και αντοχή στον χρόνο. Στο Akasha II όλες οι θηλιές πλέον είναι περασμένες σε ιμάντα και έτσι δένει ακόμα καλύτερα το παπούτσι στο πόδι. Τα κορδόνια επίσης είναι λίγο μαλακότερα με συνέπεια να μην λύνονται εύκολα.

Η γλώσσα είναι μαλακή, με μεγαλύτερη διαπνοή αφού είναι επίσης κατασkευασμένη από ύφασμα AirMesh (άλλη μια διαφορά από το Akasha) και δεν γλιστράει εύκολα αριστερά – δεξιά.

Στο πίσω μέρος του Akasha II παραμένει η πολύ πετυχημένη κατασκευή του προκατόχου του (TPU Exo-Skeleton), με ημίσκληρο TPU υλικό από θερμοπλαστική πολυουρεθάνη με συνδυασμό δηλαδή σκληρού πλαστικού και μαλακής σιλικόνης. Το υλικό αγκαλιάζει την φτέρνα και εκτείνεται μέχρι σχεδόν την μέση του παπουτσιού και είναι υπεύθυνο για την σταθερότητα του ποδιού σε πλάγιες κλίσεις και απότομες εναλλαγές πορείας αλλά και την προστασία από περιφερειακά χτυπήματα, κάτι που λειτουργεί άψογα όπως διαπιστώσαμε.

Μια ακόμη διαφορά από το Akasha εντοπίσαμε στην περιοχή του Αχίλλειου τένοντα, μιας και υπάρχει εκεί λωρίδα υφάσματος που πάει μέχρι κάτω στη φτέρνα, αντί για πλαστικό, που σε συνδυασμό με την μαλακή αίσθηση όλης της περιμέτρου του κολάρου, κάνουν το Akasha II ακόμα πιο άνετο και με τέλεια εφαρμογή στον Αχίλλειο.

Κάνοντας περίπου 180Km μέχρι στιγμής με το Akasha II - στο Mozart100 marathon στην Αυστρία που είχε όλα τα είδη τερέν - αλλά και σε προπονήσεις στην Ελλάδα, επισημαίνουμε την εξαιρετική αντοχή στη φθορά του επάνω μέρους του παπουτσιού, την βελτίωση της διαπνοής – που δεν είναι πάντως στα επίπεδα άλλων ελαφρύτερων μοντέλων – αλλά και βελτίωση της άνεσης και την άψογης πλευρικής σταθερότητας που είχε κάνει το Akasha ήδη δημοφιλές.

 

 Ενδιάμεση σόλα

Για τους φανατικούς φίλους του Akasha έχουμε πολύ καλά νέα, αφού η κορυφαία προστασία από κραδασμούς και αίσθηση όχι μόνο διατηρείται, αλλά ενισχύεται κιόλας. Έτσι, εκτός του αφρού “Dual-Injection Shock Absorbing MEMIex” ο οποίος έχει δημιουργηθεί με έγχυση (injection) και όχι με τον παραδοσιακό τρόπο της συμπίεσης, ώστε να διατηρεί τα χαρακτηριστικά του για περισσότερο χρονικό διάστημα, η La Sportiva προσέθεσε και αφρό πάχους 3 mm (LaSpEVA), ακριβώς μεταξύ του μαλακού Ortholite πάτου και του MEMIex. Θα καταλάβετε την διαφορά ιδιαίτερα σε πετρώδη και σκληρά εδάφη, τόσο στην άνεση και την προστασία από κραδασμούς. Μια ακόμη προσθήκη είναι τα ενθέματα από TPU υλικό κάτω από την καμάρα του πέλματος, με σκοπό την ενίσχυση του ελέγχου όταν το έδαφος είναι πολύ τεχνικό. Τέλος, στο Akasha II έχουμε και μια ελαφριά καμπύλη για να ενισχυθεί η μετάβαση από το πάτημα στη φτέρνα μπροστά στα δάκτυλα.

Αν αφήσουμε όλες αυτές τις ορολογίες κατά μέρος και “get to the point” που λένε και στο χωριό μου, αυτό που διαπιστώσαμε είναι κορυφαία αντικραδασμικότητα, άνεση και σταθερότητα. Φυσικά το νιώθεις σχετικά βαρύ το παπούτσι όταν τρέχεις σε άσφαλτο ή χωματόδρομους αλλά όταν μπεις σε τεχνικά – και κυρίως πετρώδη - μονοπάτια που είναι και το playground του, αυτή η αίσθηση χάνεται, σαν να έχει βάρος πολύ μικρότερο και γίνεται ένα με το πόδι. Φυσικά, ο αφρός του είναι πιο σκληρός σε σχέση με το “βούτυρο” άλλων oversized παπουτσιών για ultra, αλλά και θα σε προστατέψει από κραδασμούς και θα λειτουργήσει σαν “τανκ” σε πολύ τεχνικά εδάφη χωρίς να “πονέσει” το πέλμα σου. Παρέχει επίσης και καλή αίσθηση του εδάφους, σε σχέση πάντα με την ποσότητα αφρού που διαθέτει. Τέλος, τα 6 mm drop βοηθάνε στο πιο γρήγορο τρέξιμο και αντισταθμίζουν λίγο το βάρος, όπως και το ελαφρά καμπυλοειδές σχήμα της σόλας.

 

Εξωτερική σόλα

Στην εξωτερική σόλα δεν έχουμε διαφορές σε σχέση με το Akasha. Έτσι, και στο Akasha II η La Sportiva τοποθέτησε καουτσούκ Frixxion XT Red το οποίο υπόσχεται πολύ καλή πρόσφυση και αντοχή στον χρόνο. Όλη η επιφάνεια διατρέχεται από επιθέματα ύψους 4.5 mm, με διαφορετική κατεύθυνση στο μπροστά μέρος, σε σχέση με τη φτέρνα. Αυτό η εταιρεία το ονομάζει Impact Brake System και είναι μια μέθοδος για να γραπώνει στις ανηφόρες και να φρενάρει εξίσου στις κατηφόρες.

Διατηρείται επίσης το σύστημα που έχει ονομάσει η La Sportiva Trail Rocker (το κόκκινο μέρος της εξωτερικής σόλας) το οποίο χρησιμοποιεί διαφορετικής σκληρότητας υλικό και διαφορετική σχεδίαση των επιθεμάτων, για ακόμη μεγαλύτερη αντοχή και προστασία σε όλη την φάση προσγείωσης – απογείωσης του ποδιού από το έδαφος.

Η πρόσφυση που έχει το Akasha II είναι πολύ καλή, καθώς κολλάει κυριολεκτικά σε πέτρες, είτε στεγνές – είτε βρεγμένες με λίγη προσοχή, λειτουργεί άψογα χωρίς να χάνουμε βήμα σε σαθρές ανηφόρες, κρατάει πολύ καλά σε σαθρές κατηφόρες με μικρές πέτρες / χαλίκια και ανταποκρίνεται πολύ καλά σε ελαφρά λασπώδη τερέν, αλλά όχι και σε βαθιά λάσπη όπως διαπίστωσα σε κομμάτι της διαδρομής του αγώνα στην Αυστρία. Ένα αξιοσημείωτο θέμα είναι το ότι όταν τρέχεις σε άσφαλτο ή πατημένους σκληρούς χωματόδρομους δεν νιώθεις καθόλου τα επιθέματα των 4.5 mm. Το τοποθετούμε αναμφισβήτητα στο “πάνω ράφι” των ultra μοντέλων όσο αφορά την εξωτερική σόλα, αφού δεν είδαμε και καμία απολύτως φθορά σε αυτήν μετά από 180 χιλιόμετρα δοκιμών σε κάθε είδους τερέν.

Συμπερασματικά, η La Sportiva είχε το δύσκολο έργο να βελτιώσει ένα μοντέλο που ήταν ήδη απόλυτα επιτυχημένο στην αγορά. Τα κατάφερε και μάλιστα διατηρώντας τις ιδιότητες που έκαναν το Akasha τόσο δημοφιλές, δηλαδή την προστασία από κραδασμούς, την άνεση και τη εφαρμογή του, ενώ με τις κατάλληλες “πινελιές” βελτίωσε τη διαπνοή του και άλλες παραμέτρους που συνεισφέρουν στις πιο πάνω ιδιότητες. Σίγουρα το προτείνουμε για καθαρόαιμο βουνίσιο τρέξιμο και ιδιαίτερα για πολύ τεχνικούς, ultra – trail αγώνες, όπως το Grossglockner Ultra Trail στην Αυστρία ή το TeRA του Zagori Mountain Running.

 

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

 

Εξωτερικό Τμήμα: Πυκνό Ύφασμα AirMesh, TPU Exo-Skeleton, Ενίσχυση Dynamic ProTechTion™, Ύφασμα με θερμικά κολλημένες μικροϊνες, TPU για προστασία δακτύλων

Ενδιάμεση σόλα: mm LaSpEVA, Διπλής έγχυσης αφρός MEMlex EVA, Cushion Platform™, ενθέματα TPU STB

Εξωτερική σόλα: Καουτσούκ FriXion® XT 2.0, Trail Rocker™ με Impact Brake System™, επιθέματα 4.5mm

Drop: 6 mm 

Βάρος: 310 gr (Νούμερο 42)

Υποστήριξη: Ουδέτερο (Neutral)

Κορδόνια: Κλασσικά κορδόνια με ελαστικό ιμάντα στην τελευταία σειρά

Ενδεικτική Λιανική Τιμή: 155€  

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ