The North Face Ultra MT II

Από 05 Αυγ 2018

«Τρέξτε στα σκληρότερα μονοπάτια με το Ultra MT II, το απόλυτο παπούτσι για ορεινό τρέξιμο. Με το προχωρημένο σύστημα σταθερότητας που διαθέτει και την αποκλειστικού σχεδιασμού Vibram® Megagrip σόλα του, το παπούτσι προσφέρει απαράμιλλη υποστήριξη και κράτημα ακόμα και στα πιο σκληρά τερέν. Η τεχνολογία ESS Snake Plate™ εξασφαλίζει καλύτερη επιστροφή ενέργειας και προστατεύει τα πέλματά σας από τις αιχμηρές πέτρες. Το ύφασμα FlashDry™ διώχνει γρήγορα την υγρασία και κρατάει μακριά τις φουσκάλες μέχρι το τέλος της προπόνησης ή του αγώνα». Η παραπάνω περιγραφή συνοδεύει τις φωτογραφίες στη σελίδα της The North Face για το μονοπατίσιο sequel της γνωστής εταιρείας, Ultra MT II. Ισχύουν όμως τα παραπάνω στην πράξη?

Έχοντας ουσιαστικά διαλύσει το πρώτο μοντέλο της σειράς στα μονοπάτια της Πάρνηθας για περισσότερα από δύο χρόνια και περίπου 500 χιλιόμετρα ήρθε η ώρα να δούμε αν οι σχεδιαστές της The North Face αφουγκράστηκαν τα σχόλια και βελτίωσαν στα σημεία ένα παπούτσι που δεν ήθελε και πολλά για να γίνει απροβλημάτιστο όταν το φοράς για πολλές ώρες σε κακοτράχαλα μονοπάτια.

 

 

Το πρώτο πράγμα που έψαξα όταν πήρα τα παπούτσια στα χέρια μου ήταν τα κορδόνια τα οποία ήλπιζα να έχουν αλλάξει καθώς ειδικά σε προπονήσεις υπό βροχή ταλαιπωρούσαν αρκετά καθώς λύνονταν ακόμα και με διπλό κόμπο. Το κερωμένο κορδόνι τους δε μπορούσε να κρατήσει το δέσιμο με αποτέλεσμα αρκετές στάσεις σε κάθε προπόνηση ή αγώνα. Ε λοιπόν προφανώς και κατάλαβαν το λάθος τους και έχουν αντικαταστήσει τα δύσκαμπτα αυτά κορδόνια με νέα πιο εύκαμπτα τα οποία και δένουν με μηχανισμό κλειδώματος δίνοντας έτσι την πρόσθετη δυνατότητα να σφίγγεις (αν χρειαστεί) το δέσιμο με ένα απλό τράβηγμα και κλείδωμα του μηχανισμού.

 

 

Στη συνέχεια παρόλο που δεν υπάρχει στη γλώσσα παπουτσιού η γνωστή θήκη που θα περιμέναμε για να φιλοξενήσει τα κορδόνια, υπάρχουν 2 ελαστικοί ιμάντες κατά μήκος της με ειδικά πιασίματα για να την τοποθετείς από κάτω προκειμένου να μην εξέχει καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να πιαστεί κάπου όπως τρέχουμε αν αυτά ήταν ελεύθερα. Αυτό και μόνο άλλαξε όλη την εικόνα του παπουτσιού (μολονότι είχα ήδη αντικαταστήσει στο προηγούμενο μοντέλο τα κορδόνια με συμβατικά τα οποία και επίλυαν το πρόβλημα, το νέο σύστημα πρόσδεσης προφανώς και εμπνέει μεγαλύτερη σιγουριά.

 

Πέραν τούτου οι τεχνολογίες είναι οι ίδιες καθώς πραγματικά δεν υπήρχε λόγος αλλαγής σε κάτι που έτσι κι αλλιώς δούλευε καλά.

 

Στη σόλα η γνωστή Megagrip της Vibram, η οποία έχει γίνει πρώτη επιλογή για πολλούς πλέον κατασκευαστές παπουτσιών εκτός της The North Face που την εμπιστεύτηκε από την αρχή σε όλη σχεδόν τη σειρά των trail παπουτσιών της και κέρδισε απλά είναι εγγύηση.

 

 

Κορυφαίο κράτημα σε στεγνό και βρεγμένο, πετρώδες, με χόρτα ή και χωμάτινο μονοπάτι είναι τα χαρακτηριστικά της και άρα αυξάνουν την ευελιξία του παπουτσιού στις έτσι κι αλλιώς ευμετάβλητες που συναντάμε τρέχοντας στα βουνά. Η επιτυχία μάλιστα είναι τέτοια για τη Vibram Megagrip που ακόμα και σε αγώνες που τρέξαμε στο εξωτερικό συναντήσαμε το ειδικά διαμορφωμένο όχημα -εργαστήριο της γνωστής εταιρείας που μπορούσε να αντικαταστήσει τη σόλα των παπουτσιών όποιου το επιθυμούσε, ανεξαρτήτως μοντέλου και μάρκας με τη Megagrip . Η διάταξη των επιθεμάτων στη σόλα δεν έχει αλλάξει από το απερχόμενο μοντέλο και καλώς κατά τη γνώμη μας αφού και τη λάσπη έκοβε όταν χρειαζόταν και στο στεγνό μονοπάτι δεν προβλημάτιζε.

 

 

Άλλη επίσης αλλαγή που διακρίνεται με την πρώτη ματιά είναι το υλικό που έχει τοποθετηθεί στο μπροστά μέρος του παπουτσιού στο χώρο των δαχτύλων για επιπλέον προστασία από πέτρες αλλά καλύπτοντας και ένα κομμάτι του πάνω μέρους κρατώντας έξω πέτρες και αγκάθια που πιθανόν να εισέρχονταν. Η απουσία ραφών επίσης στο σημείο αυτό είναι επίσης εμφανής μειώνοντας για να μειώσει τις τριβές και το βάρος, που όμως είναι κατά 10 περίπου γραμμάρια μεγαλύτερο στην νέα αυτή έκδοση σε ένα παπούτσι συνολικά ελαφρύ κάτω από τα 300 γραμμάρια (286 γραμ. περίπου το βάρος στο νούμερο 42 που είναι και το sample όλων των εταιριών στο αντρικό παπούτσι).

 

To offset (drop) παρέμεινε στο πιο ευέλικτο 8 mm επιτρέποντας και σε όσους θέλουν να πατήσουν με το εμπρός μέρος του παπουτσιού (forefooters) να το κάνουν αλλά και σε heel crashers να πατάνε με τη φτέρνα, κοινώς θεωρούμε ότι τα 8mm είναι στο μεταίχμιο της κατηγορίας και προσθέτει μια ευελιξία στο παπούτσι.

 

Μεγάλο προσόν του ULTRA MT II η κατευθυντικότητα καθώς χωρίς να είναι γάντι στο πόδι κλειδώνει αρκετά καλά και ο συνδυασμός του offset που αναφέραμε παραπάνω μαζί με την πολύ καλή grippy σόλα του μπορεί να γίνει πολύ γρήγορο σε στενό κατηφορικό μονοπάτι.

 

 

Το πάνω μέρος δίνει καλύτερη διαπνοή χρησιμοποιώντας υλικά που δίνουν την αίσθηση ότι μάλλον θα κρατήσουν περισσότερο από το προηγούμενο μοντέλο, που παρόλο που και αυτό άντεξε τελικά περισσότερο από ότι περιμέναμε αφού από τις πρώτες κιόλας προπονήσεις είχε μικρά σκισήματα περιμετρικά.

 

Επίσης για να μην το αδικούμε είναι ένα παπούτσι που αν φορεθεί στο πεδίο του (τεχνικά μονοπάτια) σίγουρα θα φθαρεί πολύ περισσότερο από το να τρέχαμε σε δασικούς χωματόδρομους. Τα υλικά είναι αρκετά καλά και δεν είχαμε ούτε φουσκάλες ούτε και τριβές παρόλο που το χρησιμοποίησαμε αρκετά σε τεχνικά μονοπατια με αρκετή ζέστη.

 

Η γλώσσα κράτησε το padding από το πρώτο μοντέλο και αν και λεπτή προστατεύει όσο χρειάζεται από το σφιχτό δέσιμο των κορδονιών και μένει στη θέση της χωρίς το ενοχλητικό πέρα -δώθε.

 

Το Ess Snake plate που χρησιμοποιεί η The North Face στη μεσοσόλα επίσης βοηθάει στο κατηφορικό τρέξιμο δίνοντας μια επιπλέον προστασία στο παπούτσι που με stack height 17 mm στη φτέρνα και 9 mm (8mm drop) μπροστά σίγουρα τη χρειάζεται.

 

 

Σαν αρνητικό θα λέγαμε για το Ultra MT II ότι δεν είναι ένα δρομικό παπούτσι καθώς είναι σχετικά άκαμπτο και η σόλα είναι κάπως σκληρή. Δηλαδή δε μπορείς να τρέξεις με αυτό σε διαδρομές αποκλειστικά δασικό χωματόδρομο και αυτό όχι γιατί δε μπορεί να το κάνει ή θα μας δημιουργήσει κάποιο θέμα αλλά γιατί σε σύγκριση με το πόσο καλό είναι στα τεχνικά μονοπάτια θα το αδικήσουμε.

 

Θα ήταν πιο δίκαιο για το τμήμα Marketing της The North Face να του δώσει το όνομα ενός παλαιότερου μοντέλου της μάρκας, του Single Track, αφού ακριβώς αυτό είναι το πεδίο του παπουτσιού αυτού ξεκάθαρα.

 

Επίσης όπως αναφέραμε και πιο πάνω το stack height δεν παρέχει αρκετή προστασία για να φορεθεί σε ultra αγώνες άνω των 50-60 χιλιομέτρων για τους οποίους έτσι κι αλλιώς έχουν στη The North Face άλλα παπούτσια πιο ειδικά όπως το Ultra Endurance και το Ultra Endurus.

 

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η προτροπή να τρέξουμε στα πιο σκληρά μονοπάτια μαζί τους μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους και σε αυτό το πεδίο διακρίνεται ως παπούτσι.

 

Και για να επιβεβαιωθούμε περί του flash back για το single track ο ασπρόμαυρος χρωματισμός επίσης παραπέμπει εκεί αν και προσωπικά το πορτοκαλί ή ακόμα και το κόκκινο θεωρούμε ως πιο πετυχημένη επιλογή.

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Η @courtdauwalter ξεκίνησε την προσπάθεια της για FKT στο περίφημο Colorado Trail: https://t.co/SeIqvFnBuf https://t.co/kXG99H3j4y
Ο Λ. Παρασκευάς και ο Λ. Πρατίλας σε μια αποκλειστική συνέντευξη για το Φθινοπωρινό και πολύ ενδιαφέρον μπουκέτο αγ… https://t.co/pA02LKnLWr
@GregoryPacks - Citro 30L, αναλυτική δοκιμή και παρουσίαση στο @Advendure_Net : https://t.co/GW95UEVAsD https://t.co/fJ5JODDZTj
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Η Courtney Dauwalter ξεκίνησε την προσπάθεια της για FKT στο περίφημο Colorado Trail!

Ο Λ. Παρασκευάς και ο Λ. Πρατίλας σε μια αποκλειστική συνέντευξη για το Φθινοπωρινό και πολύ ενδιαφέρον μπουκέτο αγώνων του Tihio Race 2020!

ITRA Infographic 2013 - 2019

GREGORY Packs - Citro 30L

Φορητή ενέργεια από την Nitecore: Power Stations NPS600 & NPS200 και ηλιακό πάνελ SFP100!

DYNAFIT Alpine Running Vest & Transalper Dynastretch Vest

ITRA - COVID-19: Προτεινόμενες οδηγίες προς διοργανωτές αγώνων

Hoka Speedgoat 4: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail και μεγάλα τρεξίματα σε τεχνικά μονοπάτια!

Η Άνδρος ... αλλιώς!

Ξεκινάει το Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020, το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου!

Salomon Supercross, ένα άξιο μέλος της "Cross" οικογένειας

Διάσχιση της Ορεινής Ελλάδας ενάντια στην αιολική καταστροφή των ελληνικών βουνών!