Salewa: Ορειβατικές μπότες και παπούτσια πρόσβασης για όλα τα πεδία

Από 05 Μαρ 2018

Η ιστορία της SALEWA ξεκινά πίσω στο 1935 και το Μόναχο όπου ο Josef Liebhart στις 8 Ιουλίου ξεκινά την οικογενειακή τότε επιχείρηση κατασκευής σελών και δερμάτινων ταπετσαριών Saddler and Leather Wares: SA (Sattler / Saddler) LE (Leder / Leather) WA (Waren / Wares). Με έδρα σήμερα στην καρδιά των Δολομιτών, στο Μπολζάνο του Ν. Τιρόλου έχει μια τεράστια παράδοση στην κατασκευή ποιοτικού τεχνικού εξοπλισμού και ρουχισμού εξολοκλήρου προσανατολισμένο σε ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων βουνού, από μία απλή πεζοπορία έως τις πιο απαιτητικές αποστολές. Αντίσκηνα, υπνόσακοι, σακίδια, μπότες, τεχνικά ρούχα και κάθε λογής ορειβατικός εξοπλισμός έχουν γαλουχήσει γενεές ορειβατών σε όλον τον κόσμο χαρίζοντας στην εταιρεία την εξέχουσα θέση την οποία κατέχει στην αγορά. Η Salewa πρωτοπόρος στην κατασκευή κορυφαίων μποτών ορειβασίας / πεζοπορίας και υποδημάτων πρόσβασης (approach) συνεχίζει να παρουσιάζει μοναδικής ποιότητας παπούτσια, εκ των οποίων θα παρουσιάσουμε κάποιους χαρακτηριστικούς «εκπροσώπους».

Στην προηγούμενη παρουσίασή μας είχαμε παρουσιάσει εκτενώς την σειρά της SALEWA Speed Hiking η οποία περιελάμβανε παπούτσια για ορεινό τρέξιμο ή γρήγορη κίνηση στο βουνό. Σήμερα παρουσιάζουμε από ένα χαρακτηριστικό μοντέλο από τις άλλες σειρές της Salewa. Από την σειρά Mountaineering το Rapace GTX, από την σειρά Alpine Trekking το MTN Trainer Mid GTX και από την σειρά παπουτσιών πρόσβασης High Tech Approach το Wildfire Vent.

 

Mountain Trainer Mid GTX®

 

To Mountain Trainer Mid GTX® είναι μία πεζοπορική / ορειβατική μπότα κατασκευασμένη από ανθεκτικό δέρμα suede πάχους 1.6mm και υψηλής αντοχής ύφασμα με επένδυση GORE-TEX® για αδιαβροχοποίηση ενώ περιμετρικά 360o καλύπτεται από σκληρό καουτσούκ για προστασία. Εξαιρετικής ποιότητας και αντοχής θα γίνει ο αχώριστος σύντροφός σας σε πολύωρες πεζοπορίες σε ιδιαίτερα τεχνικά τερέν καθώς διαθέτει αρκετά χαρακτηριστικά προστασίας και άνεσης για το πεδίο. Ενσωματώνει στην μεσόσολα το σύστημα Bilight για περισσότερη σταθερότητα στις πλάγιες κλίσεις στην περιοχή της φτέρνας αλλά και διπλή επίστρωση για καλύτερη απορρόφηση κραδασμών και καλή εφαρμογή του πέλματος μέσα στο παπούτσι. Στην περιοχή της φτέρνας, το “Flex Collar” το οποίο είναι ιδιαίτερα μαλακό και χαμηλό δεν θα σας ενοχλήσει στον αχίλλειο μεν και θα σας αφήσει μεγάλο εύρος κίνησης τόσο σε απότομες αναβάσεις όσο και καταβάσεις. Στην σόλα είναι εξοπλισμένο με το λάστιχο της Vibram® Wrapping Thread Combi. Στον αχίλλειο ενσωματώνει το μοναδικό σύστημα της Salewa 3F που εδώ δείχνει εντυπωσιακό με το ανοξείδωτο σύρμα το οποίο «δένει» αρμονικά με τα κορδόνια στο κουτεπιέ για την όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή. Διαθέτει το σύστημα Multifit Footbed βάσει του οποίου έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς πάτους που έρχονται με την αγορά της μπότας για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή του μπροστινού μέρους πέλματος μέσα στο παπούτσι. Κορυφαίος ο χώρος εμπρός για τα δάκτυλα και πολύ εργονομικός και απόλυτα «ορειβατικός» ο τρόπος δεσίματος των κορδονιών, δίνει την δυνατότητα να τα σφίξουμε εκεί που θεωρούμε περισσότερο αναγκαία για καλύτερη εφαρμογή. Σχετικά σκληρή η αίσθηση του ειδικά όταν πρωτοφορεθεί, προτείνεται για χρήση σε μικτά ή τεχνικά / βραχώδη πεδία και λιγότερο σε πιο μαλακά τερέν. Φοριέται όλες τις εποχές του χρόνου ακόμη και σε –ήπιες όμως- χειμερινές συνθήκες χωρίς σκληρό χιόνι.

View this photo set on Flickr

 

 

Χαρακτηριστικά

 • Υλικό: 1.6mm suede, 360 ° επένδυση σκληρό καουτσούκ, εσωτερική επένδυση GORE-TEX® Extended Comfort 
 • Μεσόσολα: Μέτριας σκληρότητας, Bilight
 • Σόλα: Vibram® WTC
 • Βάρος: 670 g

 

Rapace GTX®

 

 

Το Rapace GTX είναι μία στιβαρή ημιάκαμπτη ορειβατική μπότα κατασκευασμένη από ανθεκτικό δέρμα 1.8mm nubuck και υψηλής αντοχής ύφασμα με επένδυση GORE-TEX® για αδιαβροχοποίηση ενώ περιμετρικά καλύπτεται από σκληρό καουτσούκ για προστασία. Ιδανική μπότα για αυτούς που ξεκινούν στο χειμερινό βουνό καθώς μπορούμε με ασφάλεια να εφαρμόσουμε δετά ή semi-fast (μικτά) κραμπόν αφού στην φτέρνα υπάρχει η αντίστοιχη υποδοχή ενώ και στη μεσόσολα ενσωματώνεται 27% fiberglass. Δεν προτείνεται όμως για πολύωρη χρήση σε σοβαρές χειμερινές συνθήκες και πολύ παγωμένο χιόνι σε μεγάλες κλίσεις. Κατά τα άλλα διαθέτει μία πληθώρα χαρακτηριστικών και διαθέτει αρκετά χαρακτηριστικά προστασίας και άνεσης για το πεδίο. Ενσωματώνει στην μεσόσολα το σύστημα Bilight για περισσότερη σταθερότητα στις πλάγιες κλίσεις στην περιοχή της φτέρνας αλλά και διπλή επίστρωση για καλύτερη απορρόφηση κραδασμών και καλή εφαρμογή του πέλματος μέσα στο παπούτσι. Στην περιοχή της φτέρνας, το “Flex Collar” το οποίο είναι ιδιαίτερα μαλακό και χαμηλό δεν θα σας ενοχλήσει στον αχίλλειο μεν και θα σας αφήσει μεγάλο εύρος κίνησης τόσο σε απότομες αναβάσεις όσο και καταβάσεις. Στην σόλα είναι εξοπλισμένο με το λάστιχο της Vibram® Wrapping Thread Combi. Στον αχίλλειο ενσωματώνει το μοναδικό σύστημα της Salewa 3F που εδώ δείχνει εντυπωσιακό με το ανοξείδωτο σύρμα το οποίο «δένει» αρμονικά με τα κορδόνια στο κουτεπιέ για την όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή. Διαθέτει το σύστημα Multifit Footbed βάσει του οποίου έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς πάτους που έρχονται με την αγορά της μπότας για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή του μπροστινού μέρους πέλματος μέσα στο παπούτσι. Κορυφαίος ο χώρος εμπρός για τα δάκτυλα και πολύ εργονομικός και απόλυτα «ορειβατικός» ο τρόπος δεσίματος των κορδονιών, δίνει την δυνατότητα να τα σφίξουμε εκεί που θεωρούμε περισσότερο αναγκαία για καλύτερη εφαρμογή.

 

 

View this photo set on Flickr

Χαρακτηριστικά

 • Υλικά: 1.8mm nubuck, 360 ° επένδυση σκληρό καουτσούκ, εσωτερική επένδυση GORE-TEX® Performance Comfort
 • Μεσόσολα: Bilight + 27% fiberglass, συμβατή με δετά ή semi fast κραμπόν
 • Σόλα: Vibram® WTC
 • Βάρος: 680g


Wildfire Vent

 

Το Wildfire Vent είναι ένα αυστηρά καλοκαιρινό και χαμηλό παπούτσι πρόσβασης με βασικές δυνατότητες ήπιας αναρρίχησης ή scrambling χάρις στην εξαιρετική Vibram ™ Tech Approach EVO που εξοπλίζεται με το γνωστό μας πια λάστιχο της εταιρείας Megagrip. Πλήρως αεριζόμενο καθώς δεν ενσωματώνει κάποιο ύφασμα παρά μόνο δικτυωτό υλικό στο πάνω μέρος δεν θα κουράσει στην πολύωρη πεζοπορία μέχρι να φτάσετε στην βάση της πλαγιάς στην οποία θα σκαρφαλώσετε. Θα βρούμε και εδώ πολλά από τα «καλούδια» της Salewa όπως το 3F στην φτέρνα για καλύτερη υποστήριξη και εφαρμογή ή το ορειβατικό δέσιμο των κορδονιών.

View this photo set on Flickr

Χαρακτηριστικά

 • Υλικό: Microfiber Forefoot, Ballistic Mesh, Exa Shell Over Injected 3D Cage
 • Σόλα: Vibram® Tech Approach EVO
 • Βάρος: 400 g

 

Συνοπτική παρουσίαση / επεξήγηση τεχνολογιών

3F

 

Σε όλα της τα παπούτσια η SALEWA έχει ενσωματώσει το πατενταρισμένο σύστημα 3F το οποίο υπόσχεται πολύ καλή πλευρική στήριξη της φτέρνας και του αστραγάλου. Η πλευρική στήριξη ειδικά σε μονοπάτια με μεγάλη πλάγια κλίση είναι ένα πεδίο στο οποίο πάσχουν αρκετά μοντέλα παπουτσιών της αγοράς. Το 3F αποτελείται από επικαλύψεις από καουτσούκ σε σημεία κλειδιά κάτω από τον αστράγαλο. Στα ορειβατικά παπούτσια υλοποιείται μέσω ανοξείδωτου σύρματος ενώ στα πιο hiking / τρεξίματος, με υφασμάτινους ιμάντες

 

Bilight Μεσόσολα

 

Εργονομική, μακράς διάρκειας και ανθεκτική προσφέρει πολύ καλή απορρόφηση κραδασμών. Το εργονομικό σχήμα της και οι μηχανικές της ιδιότητες παρέχουν κορυφαία απορρόφηση κραδασμών στα πιο απότομα έδαφος για μεγαλύτερη άνεση από μια τυπική σόλα.

 

Flex Collar

 

Το ιδιαίτερης σχεδίασης και μηχανικής μαλακό κολλάρο ακολουθεί την κίνηση του αστραγάλου και δίνει μεγάλο εύρος κίνησης σε απότομες καταβάσεις χωρίς να ερεθίσει και να κουράσει τον αχίλλειο τένοντα.

 

Multifit Footbed

 

Δυνατότητα επιλογής ανάμεσα από δύο διαφορετικούς πάτους που έρχονται με την αγορά της μπότας για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή του μπροστινού μέρους πέλματος μέσα στο παπούτσι.

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος της SALEWA στην Ελλάδα είναι η POLO ΑΒΕΕ, Συντ. Ζησιμοπούλου 62, 175 64, Π.Φάληρο – Αθήνα 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ