Simple Hydration Bottle: Απλό αλλά ... καινοτομικό! Κύριο

Το άρθρο είναι αφιερωμένο σε ένα μπουκάλι. Κάποιος μπορεί εύκολα να πει, μα τι στο καλό έχει ένα μπουκάλι και του αφιερώνετε ένα ολόκληρο άρθρο; Ουσιαστικά μας κίνησε την περιέργεια εδώ και πολύ καιρό, όταν βλέπαμε ότι το χρησιμοποιούσε τόσο ο Anton Krupicka σε αγώνες 100 μιλίων, αλλά και άλλοι εξαιρετικοί αθλητές σε προσπάθειες τους, όπως π.χ. οι Hal Koerner και Mike Wolfe στην προσπάθεια τους να καταρρίψουν το John Muir Trail (JMT) FKT. Με τον καιρό παρατηρήσαμε ότι στην Αμερική κάνει πάταγο και από την στιγμή που είναι πλέον διαθέσιμο και στην Ελλάδα, μπήκαμε στην διαδικασία να το δοκιμάσουμε ώστε να δούμε αν αξίζει τον κόπο ο θόρυβος που έχει γίνει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για το συγκεκριμένο υδροδοχείο.

Αξίζει να αρχίσουμε την παρουσίαση, με μια αναφορά στον εφευρέτη του Simple Hydration Bottle, αλλά και στην διαδικασία παραγωγής του. Δεν πρόκειται για κάποιον ελίτ αθλητή, η κάποια μεγάλη εταιρεία – στα αρχικά τουλάχιστον στάδια – αλλά για μια ιδέα που ήρθε σε κάποιον μέσο αθλητή αγώνων τριάθλου και ultra-trail, τον Brian Hock, ο οποίος στην διάρκεια της προετοιμασίας του για το Louisville Ironman ήθελε να βρει έναν τρόπο να απαλλαγεί από το να κρατάει μπουκάλια στα χέρια (προσφιλής αμερικανικός τρόπος υδροληψίας σε αγώνες) αλλά και να μην φοράει σακίδιο ή κάποια ζώνη που του πρόσθετε δυσκολία στην κίνηση. Κατέληξε λοιπόν στην ιδέα να προσπαθήσει να υλοποιήσει ένα πρωτότυπο μπουκάλι, που μέσω του  ιδιαίτερου σχήματος του θα μπορούσε να “φορεθεί” στο επάνω μέρος του κολάν ή στο σορτς.


Εδώ λοιπόν προκύπτει μια μεγάλη διαφορά του τρόπου που σκέφτονται για την παραγωγική διαδικασία σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, και στην χώρα μας. Ο Brian Hock υλοποίησε όντως την καινοτομική ιδέα του και έφτιαξε μέσα από μια σειρά δοκιμών το πρότυπο που τον ικανοποιούσε ως λύση. Πως όμως και με τι κεφάλαια θα το έβγαζε στην παραγωγή; Χρησιμοποίησε μια “πλατφόρμα” η οποία ονομάζεται Kickstarter και συνδέει ανθρώπους που παράγουν μια ιδέα Το καινοτομικό σχήμα του μπουκαλιού επιτρέπει την απλή τοποθέτηση του στο σορτσάκι ή στο κολάν καθώς τρέχουμε!(εφευρέτες ας πούμε) με απλό κόσμο που θα ήθελε να χρηματοδοτήσει την παραγωγή της ιδέας γιατί πιστεύει πολύ στην επιτυχία της, χωρίς βέβαια να έχει εξασφαλιστεί ότι θα πάρει πίσω τα λεφτά του.  Το Simple Hydration Bottle χρειάστηκε $21.180, από 180 ανθρώπους ώστε να βγει στην παραγωγή και να φτάσει να είναι το πιο επιτυχημένο project αυτής της μορφής στο Cincinnati του Ohio και να έχει ήδη διαδοθεί σε πολλές χώρες του κόσμου!


Αφού λοιπόν αναφερθήκαμε σε κάποιες – ενδιαφέρουσες πιστεύω – λεπτομέρειες γύρω από τον άνθρωπο που το επινόησε και την διαδικασία παραγωγής του, ας δούμε τώρα τι ακριβώς διαθέτει αυτό το μπουκάλι ώστε να έχει αυτήν την επιτυχή πορεία. Ουσιαστικά, η ιδέα είναι πολύ απλή. Λίγο επάνω από τα 2/3 του μήκους του κορμού του μπουκαλιού σχηματίζεται κατά πλάτος μια σχισμή – με αρκετά μεγάλη καμπύλη – ώστε να το κρατάει στην θέση του καθώς τρέχουμε έχοντας το τοποθετήσει μέσα στο κολάν, το σορτσάκι ή ακόμη και σε μια τσέπη! Η καινοτομία του δηλαδή είναι ότι δεν χρειάζεται κανείς ζώνη ή σακίδιο για να το μεταφέρει … απλά το βάζει στο κολάν ή το σορτσάκι και τρέχει!


Στα κάτω 2/3 του το μπουκάλι είναι επίπεδης σχεδίασης, ενώ διαθέτει μια σειρά από μικρούς ανάγλυφους κύκλους στην εσωτερική πλευρά ώστε να γαντζώνεται στο χέρι όταν το κρατάμε στην παλάμη μας, αλλά και στο ύφασμα του κολάν όταν έρχεται σε επαφή. Η σχεδίαση του είναι καμπυλωτή από την πλευρά που ακουμπάει στο σώμα, ώστε να εφαρμόζει τέλεια καθώς το φοράμε ακολουθώντας την φυσική γραμμή του σώματος, αλλά και να μας διευκολύνει όταν το κρατάμε στο χέρι.


Το άνοιγμα του στόμιου του μπουκαλιού είναι 53 mm, αρκετά μεγάλο για το μέγεθός του, ενώ διαθέτει πιπίλα στο πώμα ώστε να μην χρειάζεται να το αφαιρούμε όταν πίνουμε. Χωράει 384 ml (13 oz.) νερό ή ηλεκτρολύτες, ενώ άδειο ζυγίζει 56 gr. Είναι φτιαγμένο από χαμηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο (LDPE) και δεν χρησιμοποιεί καθόλου Bisphenol A (BPA), το οποίο έχει κατηγορηθεί για διάφορα ζητήματα υγιεινής.


Η ετυμηγορία:

Είναι πρωτότυπη η ιδέα του να βάλεις απλά το μπουκάλι στο κολάν, ή το σορτσάκι και να βγεις για τρέξιμο. Η πρώτη αίσθηση που είχα ήταν φυσικά περίεργη. Μάλιστα, επειδή το πρώτο τρέξιμο που θα έκανα με το μπουκάλι στο κολάν ήταν ένα long-run σε άσφαλτο (διάρκειας περίπου 2 ωρών), το To μπουκάλι "κάθεται" στο επάνω μέρος του σόρτς ή του κολάν!σκέφτηκα καθώς άρχισα την προπόνηση μου καθώς μου φάνηκε αρχικά άβολο και θεώρησα ότι θα κουνιέται πολύ καθώς τρέχω. Μετά από λίγη ώρα όμως το συνήθισα και σταμάτησα να το σκέφτομαι. Παρότι φυσικά δεν μπορείς να αποφύγεις μια μικρή ταλάντωση (την οποία βέβαια έχεις και στις ζώνες υδροδοσίας), ουσιαστικά το ξεχνάς από ένα σημείο και έπειτα επειδή είναι επίπεδο στα κάτω 2/3 του και ακολουθεί την καμπύλη του σώματος εφαρμόζοντας σωστά, αλλά επίσης επειδή το βάρος του – γεμάτο με υγρά - είναι μελετημένο ώστε να είναι στο όριο που εξασφαλίζει ότι θα κρατιέται όσο γίνεται σταθερότερα στην θέση του. Σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζεται ένα κολάν που έχει στιβαρή εφαρμογή στην μέση ή ένα σορτς που δένει καλά. Αν εξασφαλίζουμε αυτούς τους παράγοντες τότε εφαρμόζει πολύ καλά και το ξεχνάμε όσο τρέχουμε. Στα πρώτα 2-3 τρεξίματα μου άφησε μια μικροενόχληση στο σημείο επαφής μετά το τρέξιμο η οποία έφυγε αργότερα όταν το συνήθισε το σώμα μου, γεγονός λογικό μιας και πρέπει να συνηθίσει κάποιος την άμεση επαφή που έχει με το κάτω μέρος της πλάτης. Αυτό βέβαια εξαρτάται άμεσα και από το πόσο σφικτά εφάπτεται στο σώμα, οπότε θέλει κάποιον πειραματισμό.


Τα 384 ml που χωράει σημαίνει ότι μπορεί πολύ άνετα να μας καλύψει σε τρεξίματα μικρής διάρκειας, ή σε διαδρομές με συχνό ανεφοδιασμό σε νερό. Για μεγάλα τρεξίματα που δεν θα συναντήσουμε νερό χρειάζεται κάτι μεγαλύτερο. Η πιπίλα του ανοίγει πολύ εύκολα (ακόμη και με τα δόντια πάνω στην κίνηση), ενώ λόγω μεγάλου πλάτους στομίου ο ανεφοδιασμός από βρύση ή πηγή είναι πολύ εύκολος και γρήγορος. Το ιδιαίτερο καμπυλωτό σχήμα του το κάνει εύχρηστο όταν το κρατάμε στο χέρι ή πίνουμε εν κινήσει. Δεν παρατήρησα διαρροές καθώς έτρεχα, ενώ βιδώνει και ξεβιδώνει πολύ εύκολα. Γενικά λοιπόν θα το χαρακτήριζα πολύ εύχρηστο μπουκάλι.


Ένα προβληματάκι που εντόπισα τώρα τον χειμώνα είναι η αίσθηση που αφήνει όταν ακουμπάει στο σώμα το παγωμένο νερό στους ανεφοδιασμούς. Μεταφέρει την αίσθηση του κρύου άμεσα στον Οι μικροί ανάγλυφοι κύκλοι που διευκολύνουν το "γάντζωμα" του μπουκαλιού!κορμό μας, πράγμα που το καλοκαίρι θα μπορούσε να είναι και ένα φυσικό air condition, αλλά τώρα τον χειμώνα σε κάνει να σκέφτεσαι λίγο πριν το ακουμπήσεις στο σώμα μετά από τον ανεφοδιασμό! Εδώ υπερτερεί μια ζώνη μιας και δεν έχει άμεση επαφή με το σώμα.


Ανακεφαλαιώνοντας, το Simple Hydration Bottle αποτελεί μια ιδιαίτερη σχεδίαση μεταφοράς του νερού ή των ηλεκτρολυτών μας που θα αρέσει ιδιαίτερα στους αθλητές που θέλουν να κινούνται μινιμαλιστικά, κρατώντας το μπουκάλι στο χέρι για κάποιο διάστημα ή/και προσαρμόζοντας το στο σορτσάκι ή στο κολάν στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής. Είναι περισσότερο κατάλληλο για σχετικά σύντομες διαδρομές αλλά κάνει και για μεγαλύτερα τρεξίματα στα οποία όμως θα έχουμε συχνά σημεία ανεφοδιασμού. Θέλει τον χρόνο του για να το συνηθίσει ο αθλητής, αλλά τελικά κάνει πολύ καλά την δουλειά για την οποία είναι σχεδιασμένο, ενώ είναι προσεγμένο στην κάθε λεπτομέρεια και πολύ εύχρηστο. Κοστίζει 19.95 ευρώ και θα το βρείτε στο κατάστημα PULSE100 στην Ν. Ερυθραία (Τατοϊου 102).


Στο βίντεο που ακολουθεί ο Brian Hock παρουσιάζει αναλυτικά το Simple Hydration Bottle (το βίντεο είναι από την εποχή που αναζητούσε χρήματα για να προχωρήσει στην παραγωγή):

 

 

 

 

Οι Hal Koerner και Mike Wolfe χρησιμοποίησαν το Simple Hydration Bottle στο JMT FKT!

 



Δημήτρης Τρουπής
Photo ©:SimpleHydration, Δημήτρης Τρουπής, Journeyfilm / JB Benna

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ