Οι “Ψυχές” των Αγώνων: Λουκάς Πρατίλας και Ορεινός Μαραθώνιος Οίτης!

Ο Κώστας Τσαντός σε ένα από τα "ψηλά" σημεία της διαδρομής του Μαραθωνίου! Ο Κώστας Τσαντός σε ένα από τα "ψηλά" σημεία της διαδρομής του Μαραθωνίου!

Ξεκινάμε σήμερα μια νέα στήλη στο Advendure η οποία έχει να κάνει με ανθρώπους που έχουν προσφέρει πολλά στο ορεινό τρέξιμο μέσα από την τεχνική διεύθυνση ή την ηγεσία κάποιων διοργανώσεων, οι οποίες έχουν αφήσει ισχυρό και διαχρονικό αποτύπωμα στο άθλημα μας. Οι “ψυχές” των αγώνων που επιλέξαμε για τη σειρά των άρθρων / συνεντεύξεων μπορεί να είναι τεχνικοί διευθυντές και σε άλλους αγώνες, αλλά βρίσκονται συνδεδεμένοι στην συνείδηση της κοινότητας μας κυρίως με μια διοργάνωση και ένα τόπο. Μπορεί πάλι να είναι επικεφαλής κάποιου αγώνα, αλλά να στέκονται πίσω από τις “κουϊντες”, αφανείς ήρωες στη διαδρομή μιας διοργάνωσης στο χρόνο. Μιλάμε λοιπόν για δίδυμα “ηγέτης - ψυχή & διοργάνωση”, για να είναι σαφές το νόημα της στήλης κι αυτούς που επιλέξαμε σαν ανθρώπους και διοργανώσεις. Οι ίδιοι μας απαντούν στα – σχεδόν ίδια σε όλους με μικρές διαφοροποιήσεις – ερωτήματα μας, για την έμπνευση, τις δυσκολίες και τις χαρές, την επιλογή των διαδρομών, τις προκλήσεις και τις αλλαγές που έφερε ο χρόνος σε αυτούς και τις διοργανώσεις, το πόσο άλλαξε ο τόπος και οι ντόπιοι καθώς πέρναγαν τα χρόνια και άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα όπως η προστασία των οικοσυστημάτων από τη διοργάνωση που “τρέχουν”. Στόχος είναι να γνωρίσουμε καλύτερα αυτούς που μας πρόσφεραν εμπνευσμένους αγώνες γεμάτους συναισθήματα και όμορφες στιγμές, αλλά και να παραδειγματιστούν νέοι διοργανωτές που θέλουν και αυτοί με τη σειρά τους να αναπτύξουν τον τόπο τους και το άθλημα του ορεινού τρεξίματος. Ξεκινάμε σήμερα με τον Λουκά Πρατίλα και τον Ορεινό Μαραθώνιο της Οίτης "Ηρακλής"!

 

 

[Advendure]: Λουκά, πότε και πως γεννήθηκε η ιδέα για μια διοργάνωση ορεινού τρεξίματος στην Οίτη;

[Λουκάς Πρατίλας]: Ο τότε δήμαρχος Υπάτης μου ζήτησε να κάνουμε μια εκδήλωση για την προβολή του βουνού. Ήταν άνοιξη του 2007 και με το Δημήτρη Μπουραζάνη είχαμε διοργανώσει το 1ο Μονοπάτι Παρνασσού. Είχα δει εκεί την δυναμικότητα που θα είχε τα επόμενα χρόνια το άθλημα και έτσι του πρότεινα να κάνουμε όχι απλά έναν αγώνα trail αλλά έναν Μαραθώνιο. Μέχρι τότε μόνο ο Όλυμπος είχε μαραθώνιο. Εξάλλου η διαδρομή ήταν σχεδόν "έτοιμη" καθώς ο τότε αντιδήμαρχος (Θ. Σκούρας) είχε καλέσει τον Αντώνη Καλογήρου (pezoporia.gr) και είχαν κάνει μελέτη για τα μονοπάτια της Οίτης. Απλά την περπατήσαμε και αρχίσαμε αμέσως την συντήρηση των μονοπατιών που ομολογουμένως ήταν σε πολύ κακή κατάσταση.

 

         "Ταξίδι" στο χρόνο: Μαγγίτσης (νέος) και ο Ράιος (πιτσιρικάς), σε μια από τις πρώτες διοργανώσεις!

 

[Advendure]: Πως προσέγγισες τη σχεδίαση και την εξέλιξη μέσα στα χρόνια των διαδρομών της διοργάνωσης;

[Λουκάς Πρατίλας]: Συνεργάστηκα με ντόπιους που ήξεραν τα παλιά μονοπάτια (όπως ο Χ. Χονδραλής) για να αφαιρέσουμε κάποιους δρόμους και να προσθέσουμε μονοπάτια. Μεγάλο ρόλο έπαιξε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Υπάτης με τον διευθυντή του Σ. Συλεούνη που μας έδειξε πολλά μονοπάτια και έτσι εκτός από το μαραθώνιο μπορέσαμε να υλοποιήσουμε και τις μικρότερες διαδρομές των 6 & 16 χιλιομέτρων.

 

    Και ποιός δεν θυμάται ένα από τα χαρακτηριστικότερα σημεία κοντά στην εκκίνηση των αγώνων της Οίτης!

 

[Advendure]: Τι πιστεύεις ότι είναι αυτό που κάνει το τρέξιμο στα μονοπάτια της Οίτης τόσο ξεχωριστό;

[Λουκάς Πρατίλας]: Η Ελλάδα έχει δέκα Εθνικούς Δρυμούς και ο ένας από αυτούς είναι η Οίτη. Ο αγώνας περνάει μέσα από ένα τόσο σημαντικό οικοσύστημα και δίνει τη δυνατότητα στον δρομέα να γνωρίσει τη σπάνια βιοποικιλότητα με τα 1400 είδη φυτών. Βέβαια το μεγάλο highlight είναι το πέρασμα από τις 3 ψηλότερες κορυφές του βουνού που είναι και οι 3 πάνω από 2000 μέτρα υψόμετρο. Εκπληκτική θέα σε Βαρδούσια, Γκιώνα, Παρνασσό, Καλλίδρομο, Βελούχι και Άγραφα.

 

7η διοργάνωση το 2013 και ο Γιάννης Κουρκουρίκης μετά τον τερματισμό του στο πρώτο ίσως live streaming σε αγώνα ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα, από ραδιοφωνική παραγωγό, η οποία μεταδιδόταν στο διαδίκτυο!

 

[Advendure]: Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που συνάντησες στην πολύχρονη διαδρομή του Ορεινού Μαραθώνιου Οίτης;

[Λουκάς Πρατίλας]: Η πιο μεγάλη πρόκληση είναι να κρατήσουμε τα μονοπάτια ανοιχτά όχι μόνο για τους αγώνες αλλά και για τους πεζοπόρους. Η Οίτη έχει αρκετά νερά που την κάνουν μοναδική. Συνδυάζει την βλάστηση του Μεσογειακού αλλά και του Βαλκανικού προτύπου. Όμως ταυτόχρονα η οργιώδης βλάστηση κάνει πιο δύσκολη την συντήρηση. Μπορεί να έχουμε πιο πολύ δουλειά στα μονοπάτια αλλά αξίζει.

 

Μια δεκαετία πίσω, ο Τάκης Τσογκαράκης με την τούρτα των πρώτων γενεθλίων του Advendure, τα οποία είχαμε γιορτάσει στην Οίτη με τόσους πολλούς και καλούς φίλους!

 

[Advendure]: Δώσε μας 2-3 από τις πιο όμορφες στιγμές για σένα στην ιστορία της διοργάνωσης.

[Λουκάς Πρατίλας]: Η πρώτη εκκίνηση το 2007 είναι η κορυφαία στιγμή καθώς έβλεπα να γίνεται πραγματικότητα ο πρώτος μαραθώνιος εκτός Ολύμπου! Πολύ συγκινητική ήταν και η παραλαβή του λογότυπου από τον φοβερό ορειβάτη και καλλιτέχνη Χατζηρβασάνη. Μας σχεδίασε το αγριόγιδο της Οίτης (rupicapra rupicapra balcanica) σαν δρομέα!

 

       2008 και η πρώτη πιστα αναρρίχησης για παιδιά, σαν παράλληλη εκδήλωση της διοργάνωσης!

 

[Advendure]: Τι είναι αυτό που σε ευχαριστεί περισσότερο ως Τεχνικός Διευθυντής αλλά και ψυχή του αγώνα;

[Λουκάς Πρατίλας]: Με συγκινεί πολύ ότι όλα τα χωριά της περιοχής ενώνονται με τους εθελοντές τους για να γίνει ο αγώνας αυτός. Νομίζω μόνο μια φορά το χρόνο συμβαίνει όλοι μαζί να λειτουργούν για μια εκδήλωση. Επίσης με ικανοποιεί αφάνταστα ο ρόλος μας στην προστασία του βουνού. Οι χιλιάδες αθλητές που έχουν τρέξει όλα αυτά τα χρόνια είναι μαζί μας στην προσπάθεια μας να μην μπουν ανεμογεννήτριες σε αυτό το παρθένο βουνό. 

 

        Ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος σε ένα από τα εντυπωσιακά λιβάδια της διαδρομής του Μαραθωνίου!

 

[Advendure]: Ποια πράγματα είδες να αλλάζουν ριζικά για τη διοργάνωση από την πρώτη της χρονιά μέχρι και την πιο πρόσφατη; Για το Ορεινό Τρέξιμο γενικότερα; Για σένα ως άνθρωπο μέσα από την εμπειρία σου με τη διοργάνωση;

[Λουκάς Πρατίλας]: Θα έλεγα ότι το ορεινό τρέξιμο είναι πλέον "επίσημο" άθλημα. Έχει διαδοθεί και πολύς κόσμος το ακολουθεί. Παλιά ήμασταν κάποιοι περίεργοι που "θα χαλάγαμε τα πόδια μας επειδή τρέχαμε στα κατσάβραχα".......χαχαχα. Τώρα όλοι το κοιτάζουν με ενδιαφέρον και όταν δοκιμάσουν λένε την φράση: "Κρίμα που τόσα χρόνια έτρεχα μόνο άσφαλτο και δεν είχα έρθει σε επαφή με την φύση μέσα από τους ορεινούς αγώνες".  Είναι μεγάλη η ικανοποίηση που μέσα από τους αγώνες δώσαμε την ευκαιρία σε δρομείς να γνωρίσουν τα βουνά.

 

[Advendure]: Ποιες δράσεις αφορούν τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της διοργάνωσης, η οποία διατρέχει ένα ευαίσθητο οικοσύστημα όπως είναι αυτό της Οίτης;

[Λουκάς Πρατίλας]: Είμαστε σε άμεση συνεργασία με τον Φορέα του Εθνικού Δρυμού Οίτης και όπου χρειάστηκε αλλάξαμε την διαδρομή ώστε να μην κάνουμε ζημιά σε σπάνια φυτά και λουλούδια. Επίσης αποφεύγουμε την χρήση πλαστικών μπουκαλιών....έτσι και αλλιώς στην Οίτη παντού τρέχουν νερά. Τέλος να πω ότι τα τελευταία 6 χρόνια έχουμε θεσμοθετήσει την δωρεάν μετακίνηση με λεωφορεία από Αθήνα και Θεσσαλονίκη ώστε οι αθλητές να αποφεύγουν την χρήση ΙΧ αυτοκινήτων.

 

[Advendure]: Πόσο επηρέασε την ίδια την περιοχή η διοργάνωση, όσο αφορά τους ανθρώπους, τις υποδομές και τον τουρισμό;

[Λουκάς Πρατίλας]: Στην αρχή ήταν λίγο δύσκολο να καταλάβουν τι κάνουμε οι τοπικές επιχειρήσεις. Σύντομα όμως έγινε αγαπητός ο αγώνας. Εξάλλου η περιοχή στηρίζεται από τον ορεινό αθλητικό τουρισμό (πεζοπορικό, ποδηλατικό, αναρριχητικό). Οι πιο πολλές ξενοδοχειακές μονάδες βρίσκονται στα Λουτρά Υπάτης όπου είναι και τα ιαματικά (6 χιλιόμετρα από την εκκίνηση του αγώνα). Πλέον η περιοχή θα λέγαμε είναι γνωστή και στους αθλητές και αυτό βοηθάει ώστε να μεγαλώνει η τουριστική σεζόν.

 

[Advendure]: Κάποιες σκέψεις σου για την διοργάνωση του 2024;

[Λουκάς Πρατίλας]: Μάλλον οι σκέψεις μας είναι στραμμένες στο 2026....χαχαχα. Συμπληρώνουμε τότε 20 χρόνια και θέλουμε να κάνουμε κάτι μεγάλο για τους δρομείς.....αλλά δεν θα το αποκαλύψουμε!!!

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ