Atromitos Race Sifnos 2018: Κολύμβηση & Ορεινό Τρέξιμο σε ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο κέφι!

Ο Henry Miller είχε πει ότι ένα ταξίδι δεν είναι ποτέ ένα μέρος, αλλά ένας νέος τρόπος να βλέπουμε τα πράγματα. Πόσο ταιριάζει αυτό το γνωμικό με τον αθλητισμό και πόσο περισσότερο ενισχύεται μέσα μου αυτή η άποψη με τα ταξίδια μου για αγώνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τα σκληροτράχηλα Πυρηναία και την δοκιμασία του Pyrenees Stage Run βρέθηκα λοιπόν στην Σίφνο το Σαββατοκύριακο 15 & 16 Σεπτεμβρίου, για το Atromitos Race Sifnos 2018. Από τις ψηλές κορυφές, τα πυκνά δάση και τις αλπικές λίμνες της Καταλονίας και της Ανδόρας, στα μονοπάτια με τους κέδρους, τους ελαιώνες, τα γραφικά χωριά και το μαγευτικό γαλάζιο της θάλασσας των Κυκλάδων. Από την ένταση της μεγάλης προσπάθειας, το κυνήγι ενός αθλητικού στόχου υψηλής δυσκολίας και το δάκρυ και την συγκίνηση ενός τελικού τερματισμού που ήρθε με πολύ κόπο, στην απόλαυση μιας διοργάνωσης που πρόσφερε κέφι, συνδύασε με τον καλύτερο τρόπο τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το Αιγαίο και μας γέμισε πλατειά χαμόγελα όλο το Σαββατοκύριακο. Μια εντελώς διαφορετική προοπτική που ξεκίνησε όμως από την ίδια αφετηρία. Την αγάπη των διοργανωτών για τον αθλητισμό, τον τόπο τους και τους ανθρώπους.

 

Σε αντίθεση με το Ανοιξιάτικο Sifnos Trail Race, το Atromitos Race μας μετέφερε σε ένα άλλο, εξίσου όμορφο τοπίο της Σίφνου, τον Πλατύ Γιαλό. Βοήθησε σε αυτό και ο καιρός που ήταν καθαρά καλοκαιρινός και έκανε την διάθεση όλων μας ιδιαίτερα χρωματιστή και ζεστή. Γι’ αυτό φρόντισαν εξίσου και οι διοργανωτές, όχι μόνο προσφέροντας εξαιρετικές θαλάσσιες διαδρομές για το κολύμπι και μονοπάτια για το ορεινό τρέξιμο, αλλά και όμορφες εκδηλώσεις που συμπλήρωσαν με τον καλύτερο τρόπο το puzzle ενός πανέμορφου αθλητικού Σαββατοκύριακου.

 

 

Το κολυμβητικό κομμάτι της διοργάνωσης περιελάμβανε μια ποικιλία διαδρομών, μέσα στον κόλπο του Πλατύ Γιαλού (1.200 & 3.000 μέτρα το Σάββατο), η οποία συνδυάστηκε και με το ορεινό τρέξιμο για όσους το επιθυμούσαν. Κερασάκι στην τούρτα των αγωνισμάτων της κολύμβησης η εντυπωσιακή – καθαρά open water – διαδρομή της Κυριακής, μήκους 3.000 μέτρων, που ξεκινούσε από την παραλία του Αποκοφτού, δίπλα στο πασίγνωστο μοναστήρι της Χρυσοπηγής και κατέληγε στον τερματισμό στην αμμουδιά του Πλατύ Γιαλού. Μια συναρπαστική όπως αποδείχτηκε διαδρομή, όχι μόνο για την ομορφιά της αφού διεξαγόταν σε ανοιχτά νερά και περνούσε από τον κάβο του Μοναστηριού, αλλά και γιατί είχε έντονο συναγωνισμό με τους έξι πρώτους αθλητές να δίνουν μεγάλη μάχη και να τερματίζουν με απόσταση 40 δευτερολέπτων!

 

 

Το Atromitos Race όμως μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε κι άλλα μονοπάτια της Σίφνου, μιας και ο αγώνας ορεινού τρεξίματος “πάτησε” πάνω σε μια από τις εντυπωσιακότερες κυκλικές διαδρομές του δικτύου Sifnos Trails, το μονοπάτι αριθμός 4, που ξεκινάει από τον Πλατύ Γιαλό, περνάει από την όμορφη και απομονωμένη παραλία της Φυκιάδας και επιστρέφει στον Πλατύ Γιαλό. Η διαδρομή είχε όλα τα χαρακτηριστικά της αγριάδας των κυκλαδίτικων μονοπατιών, αλλά και ποικιλομορφία.

 

 

Το πρώτο κομμάτι ανάβασης με τους κέδρους πέρναγε από το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία του Κοντού και συνέχιζε τραβερσάροντας μεσα από πυκνό δάσος κέδρων κατεβαίνοντας προς την Φυκιάδα. Το τμήμα μεταξύ 2ου και 3ου χιλιομέτρου ήταν ιδιαίτερα τεχνικό και ανέβαζε την αδρεναλίνη. Η εντυπωσιακή Φυκιάδα με τις ελαφρόπετρες έδινε ανάσες με την πνοή της θάλασσας, πριν την μεγάλη ανάβαση που έδινε και το μεγαλύτερο μέρος της υψομετρικής του αγώνα. Η διάσχιση ελαιώνων που πρόσφερε σκιά ξεκούραζε τα πόδια. Σε ένα ξεχωριστό τμήμα της διαδρομής, η διάσχιση της ακτής με τα πολύχρωμα ηφαιστειακά βράχια έδινε άλλο χρώμα στην προσπάθεια, ενώ το τελευταίο τμήμα ήταν ένα πανέμορφο και εύκολο τεχνικά μονοπάτι που οδηγούσε κατηφορικά στον Πλατύ Γιαλό. Τερματισμός με ενθουσιασμό και πολλά χειροκροτήματα κατά μήκος του οικισμού του Πλατύ Γιαλού, στην αμμουδιά και μόλις 2-3 μέτρα από την θάλασσα … οι περισσότεροι μάλιστα βούτηξαν κατευθείαν στα δροσερά νερά.

 

 

12,5 χιλιόμετρα με +450 θετική υψομετρική, άψογη σήμανση που συμπεριελάμβανε και ταμπελάκια στα μονοπάτια με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, εξαιρετικοί εθελοντές σε όλα τα πόστα με πολλά νέα παιδιά και πολύ καλή τροφοδοσία χαρακτήρισαν τον αγώνα ορεινού τρεξίματος, με μόνο ψεγάδι ένα μικρό χάσιμο που είχαμε οι πρωτοπόροι από λάθος ένδειξη εθελοντή δείκτη στο πρώτο χιλιόμετρο του αγώνα. Να επισημάνουμε ιδιαίτερα ότι όπως μάθαμε οι εθελοντές που μάζεψαν μετά το τέλος του αγώνα την σήμανση δεν βρήκαν καθόλου σκουπίδια στα μονοπάτια, γεγονός που δείχνει σεβασμό από τους αθλητές στην φύση, που μας φιλοξενεί για να κάνουμε το χόμπι μας.

 

 

Τα προσωρινά αποτελέσματα όλων των αγωνισμάτων μπορείτε να τα δείτε εδώ.

 

Μας άρεσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι στο race pack που έπαιρνε κάθε αθλητής με την εγγραφή του περιέχονταν δυο τεχνικές μπλούζες! Μια αμάνικη για τις προπονήσεις και ένα t-shirt, εξαιρετικά καλαίσθητα και πολύ καλής κατασκευής. Τα φτιαγμένα με το χέρι ξύλινα έπαθλα για τους νικητές, τα κεραμικά μετάλλια (δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά στην Σίφνο), οι  όμορφα σχεδιασμένες πετσέτες θαλάσσης εξαιρετικής ποιότητας για τους πρώτους στα αγωνίσματα της κολύμβησης και τα buff για αυτούς του τρεξίματος, έδειξαν το πόσο προσοχή δίνουν στην λεπτομέρεια και την ποιότητα οι διοργανωτές του Atromitos Race.

 

 

 

Όλο το διήμερο η εξαιρετική μουσική στα deck συνόδευε τις προσπάθειες και τους τερματισμούς των αθλητών, ενώ ο έμπειρος Πέτρος Παρθένης στο μικρόφωνο μας εντυπωσίασε με τον τρόπο που κάλυπτε κάθε τερματισμό και κάθε τι που άξιζε να αναφερθεί, χωρίς περιττά λόγια, αλλά με ακρίβεια και νόημα. Και μιας και μιλάμε για μουσική, το βραδινό party του Σαββάτου στο Palmira με τους Happy Dog Project ήταν μια πολύ καλή προσθήκη στην ατμόσφαιρα κεφιού της διοργάνωσης. Το ίδιο φυσικά και η απολαυστική ρεβυθάδα που προσφέρθηκε μετά το πέρας των απονομών την Κυριακή στο κατάστημα Κυκλάδες, όπως και η υποδοχή των αθλητών μόλις βγήκαν από το καράβι στο νησί, από τα παιδιά του Πολιτισμικού Συλλόγου Σίφνου με παραδοσιακή μουσική και τοπικά γλυκίσματα!

 

 

Πολύ σημαντική επίσης η δωρεάν μεταφορά στον Πειραιά από και προς την Αθήνα με λεωφορείο της διοργάνωσης και φυσικά τα άφθονα και παγωμένα αναψυκτικά και νερά Βίκος που μας ξεδίψασαν στους τερματισμούς του διημέρου.

 

Είδαμε πολλά νέα παιδιά από τη Σίφνο τόσο σαν εθελοντές να πασχίζουν να μας βοηθήσουν και να μας ομορφύνουν την προσπάθεια με το χαμόγελο τους και μια καλή κουβέντα, όσο και σαν αθλητές στα αγωνίσματα να ξεχύνονται με την δύναμη της νεότητας τους στην θάλασσα και τα μονοπάτια. Και μόνο γι’ αυτό, ο Αλέξανδρος, ο Πέτρος και η Φλώρα, σαν διοργανωτές, θα πρέπει να είναι πολύ ικανοποιημένοι. Γιατί είναι αυτό που θα δώσει συνέχεια στον αθλητισμό στο νησί. Ένα νησί που αγκάλιασε ακόμη μια αθλητική προσπάθεια με τον καλύτερο τρόπο, τόσο από πλευράς θεσμών με τον πάντα χαμογελαστό Δήμαρχο παρόντα στο διήμερο, όσο και από τον άλλο μεγάλο αγώνα ορεινού τρεξίματος της Σίφνου, με τον Γιώργο Κόμη αλλά και άλλους συντελεστές να βοηθάνε σε σταθμούς και ως σκούπα στον αγώνα. Η Σίφνος έχει μπει για τα καλά στο καλεντάρι του Ορεινού Τρεξίματος, αλλά και της κολύμβησης πλέον, και με το εξαιρετικό δίκτυο μονοπατιών του Sifnos Trails, αλλά και την ποικιλία κολυμβητικών διαδρομών που δίνουν οι θάλασσες της, είναι έτοιμη για ακόμη ομορφότερα πράγματα στο μέλλον.

 

 

Πολλές φορές όμως ένα μολύβι, ένα τετράδιο και οι εικόνες που έχει στο μυαλό του ένα παιδί λένε όλη την αλήθεια με άμεσο τρόπο. Ας αφήσουμε λοιπόν την μικρή Πηνελόπη να κλείσει αυτό το άρθρο για τον Atromitos Race 2018, με το κείμενο που έγραψε γυρίζοντας από το νησί!

 

 

Δημήτρης Τρουπής

 

View this photo set on Flickr

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ