O Άρκαλος ... μας μιλάει για το Sfakia Sky Marathon & Vertical Run!

O Άρκαλος (ενδημικός ασβός της Κρήτης), είναι ένα ζώο αργό αλλά ευέλικτο και πεισματάρικο. Ενέπνευσε μια παρέα “πωρωμένων trail runners” και έτσι προέκυψε σαν όνομα ο Arkalos, ένα σωματείο με έδρα τα Χανιά και με πολλές outdoor δραστηριότητες, όραμα, αλλά και διοργανωτές του Sfakia Sky Marathon & Vertical Run. Τα μονοπάτια και τα τοπία της Κρήτης είναι πολύ όμορφα και το έδαφος τραχύ, ενώ η "ορεινή έρημος" των Λευκών Ορέων είναι τοπίο εκπληκτικό. Το ίδιο και η θέα της θάλασσας, είτε την αγναντεύεις από τις κορυφές, είτε την νιώθεις από κοντά στο Λουτρό Σφακίων. Ποιος κουζουλός θα κουβαλήσει τη γραβιέρα, πόσες φορές θα ακουστεί η καμπάνα της εκκλησιάς στο τέλος του vertical και ποιος θα κερδίσει την συμμετοχή στο Grossglockner Ultra Trail ή θα φτάσει πρώτος στην κορυφή Πάχνες στα 2.453 μέτρα; Πολλές οι πρωτοτυπίες της διοργάνωσης, πολλά και αυτά που μάθαμε για το σωματείο, τον αγώνα και το όραμα της παρέας του Άρκαλου, μέσα από την συνέντευξη στο Advendure. Και μια είδηση της τελευταίας στιγμής: Η Hillary Gerardi, μια κορυφαία αθλήτρια sky running με πρωτιές και βάθρα στο Skyrunner World & Extra Series, αλλά και σπουδαίους αγώνες όπως τα Tromso Skyrace, Trofeo Kima και Glencoe Skyline, θα συμετάσχει στους αγώνες στις 30 – 31 Οκτωβρίου!

 

 

[Advendure]: Ας ξεκινήσουμε με το σωματείο σας, τον Arkalos. Πείτε μας λίγα λόγια για την ίδρυση του, τους σκοπούς του, τους ανθρώπους που το εμπνεύστηκαν και τις δράσεις του, ώστε να σας γνωρίσουμε καλύτερα.

[Άρκαλος]: Ο Arkalos ξεκίνησε μέσω της γνωριμίας τεσσάρων «πωρωμένων» trail  runners στην περιοχή των Χανίων. Ένας Χανιώτης, ένας Βολιώτης, ένας Αθηναίος κι ένας Μανιάτης συναντήθηκαν στην κορυφή ενός βουνού! (Σαν αρχή ανεκδότου ακούγεται αυτό…) .

-Οκ να γίνουμε ομάδα, και πώς θα λεγόμαστε?

Σαν λάτρεις της άγριας πανίδας αρχίσαμε να σκεφτόμαστε ονόματα ενδημικών ζώων: προσπεράσαμε αμέσως το ΚΡΙ-ΚΡΙ, θέλαμε κάτι λιγότερο elite και αθλητικό, η ομάδα να είναι για όλους! Επιλέξαμε το Άρκαλος (ενδημικός ασβός της Κρήτης) ως αργό, αλλά ευέλικτο και πεισματάρικο ζώο. Η παρέα αυτή άρχισε να μεγαλώνει, έφτιαξε το πρώτο μπλουζάκι και άρχισε να κάνει εκδρομές απολαμβάνοντας τα βουνά , να τρέχει αγώνες στην Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Μετά από 1 χρόνο ,το 2018 όταν μάθαμε ότι το Sfakia Vertical Run θα σταματούσε να διοργανώνεται ,ξεκινήσαμε την επιχείρηση διάσωσης! Κινήσαμε τις διαδικασίες να γίνουμε επίσημος σύλλογος ,ώστε να διοργανώνουμε εμείς τον αγαπημένο μας αγώνα , όπως και γίνεται από τότε!

Πλέον ο Arkalos είναι αθλητικό σωματείο ορεινού τρεξίματος και δραστηριοτήτων αντοχής σε φυσικό περιβάλλον και απαριθμεί 40 περίπου μέλη . Έδρα του είναι η πόλη των Χανίων. Σκοπός του είναι να διαδώσει το τρέξιμο στο βουνό και τα οφέλη του. Απευθύνεται λοιπόν σε όλα τα επίπεδα δρομέων όλων των ηλικιών, ακόμα και σε άτομα που θέλουν απλά να αφήσουν τον καναπέ τους και να γίνουν και πάλι δραστήριοι. Η ομάδα αποτελεί μια κοινότητα για δρομείς που θέλουν να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση, να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, ή απλά να εξερευνήσουν καινούρια μονοπάτια και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με τους παθιασμένους για ορεινό τρέξιμο συναθλητές τους!

Κάποιες από τις δράσεις της ομάδας αφορούν:

  • Διοργάνωση αγώνων τρεξίματος και διαγωνισμών.
  • Προγραμματισμός εβδομαδιαίων ομαδικών τρεξιμάτων.
  • Επιμόρφωση και πληροφόρηση του κοινού μέσω social media, e-mail, κοινωνικών εκδηλώσεων και σεμιναρίων.
  • Φιλανθρωπικές και κοινωφελείς δράσεις.

 

 

[Advendure]: Δυο αγώνες περιλαμβάνει το πρόγραμμα στις 30 & 31 Οκτωβρίου, τον Sfakia Sky Marathon (43Km, +3000m) και τον  Sfakia Vertical Run(4,5Km, +690m). Το Vertical θα πραγματοποιηθεί για 3η φορά, αλλά ο κυρίως αγώνας φέτος “ανέβηκε” στα 43 χιλιόμετρα. Αυτό έχει να κάνει με τα περισσότερα τοπία και τις ομορφιές της Κρήτης που θέλετε να αναδείξετε ή και με το να φτιάξετε έναν αγώνα πολύ δυνατό που θα προσελκύσει καλύτερα αθλητές από όλη την Ελλάδα;

[Άρκαλος]: Το vertical είναι παλιός αγώνας με πρώτη διοργάνωση το 2013. θα πραγματοποιηθεί 7η φορά όμως (2015 και 2020 δεν πραγματοποιήθηκε)! 3η από τον δικό μας σύλλογο. Η «επέκταση» του μεγάλου αγώνα αφορά όλα τα παραπάνω. Προσθέσαμε την είσοδο στην «καρδιά» του βουνού ,στο πιο απομονωμένο οροπέδιο του νησιού , στην τοποθεσία Κατσιβέλι στα 2.000 μέτρα στα μιτάτα του οποίου οι κτηνοτρόφοι τυροκομούσαν πριν λίγα χρόνια. Επίσης προσθέσαμε πατροπαράδοτη-παραδοσιακή Κρητική κατηφόρα για να τερματίζει ο αγώνας στο χωριό! (Ανώπολη). Φυσικά στο μυαλό μας είναι να προσφέρουμε ακόμα παραπάνω εμπειρίες και τοπία τα επόμενα χρόνια κι έτσι να προσφέρουμε μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία των Λευκών ορέων σε αυτούς που θα αποφασίζουν να κατέβουν! (εδώ ,κλείνουμε το μάτι στους λάτρεις της αλπικής περιπέτειας!)

 

 

[Advendure]: Δώστε μας μια εικόνα των τοπίων, των ομορφιών αλλά και των δυσκολιών της Κρητικής γης που θα συναντήσουν οι αθλητές των δυο αγώνων.

[Άρκαλος]: Το Λουτρό , χτισμένο αμφιθεατρικά σ’ έναν απάνεμο κόλπο, με το φυσικό του λιμάνι και με τα χαμηλά, άσπρα σπιτάκια του, σε βάζει από την πρώτη στιγμή σε ρυθμούς απόλυτης χαλάρωσης και ηρεμίας.  Στη σκιά των επιβλητικών Λευκών Ορέων, οι μαγευτικές παραλίες με τα πεντακάθαρα, καταγάλανα νερά, οι θρύλοι και τα κάστρα, συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο/ Το Λουτρό είναι ένα μικρό αλλά πανέμορφο, γραφικό παραθαλάσσιο χωριουδάκι . Δεν έχει δρόμους ούτε αυτοκίνητα, είναι ένας κρυμμένος παράδεισος του Νότου.

Η ιστορική Ανώπολη είναι κτισμένη σε υψόμετρο 600 μέτρων, σε ένα εύφορο οροπέδιο διαστάσεων 3 επί 1,5 χιλιόμετρα στα νότια των Λευκών Ορέων, το οποίο καλύπτεται από ελαιώνες και βοσκότοπους. Η αρχαία πόλη βρισκόταν στο λόφο της Αγίας Αικατερίνης, τοποθεσία που θα περάσουν οι αθλητές, στα νότια-νοτιοδυτικά του σημερινού οικισμού, με θέα το Λιβυκό Πέλαγος.

Οι πιο μυστηριώδεις και αλλόκοτοι, οι πιο τρομακτικά όμορφοι τόποι της Κρήτης όμως βρίσκονται πολύ μακριά από τα σπίτια και τους τουριστικούς προορισμούς. Στο υψηλότερο νότιο μισό των Λευκών Ορέων, γυμνές κωνικές βουνοκορφές που μοιάζουν μεταξύ τους και έχουν κλίση 32 μοιρών καταλήγουν σε ξερές κοιλάδες. Στο εσωτερικό τους υπάρχει μια «κυψέλη» από δολίνες σε σχήμα ανεστραμμένου κώνου. Με την πρώτη ματιά όλη αυτή η περιοχή μοιάζει εντελώς γυμνή. Στην πραγματικότητα όμως είναι γεμάτη από φυτά που έχουν προσαρμοστεί στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Οι επιστήμονες ονομάζουν την περιοχή αυτή Ορεινή Έρημο. Οι μελέτες τους έχουν δείξει ότι σχεδόν η μισή από τη χλωρίδα της Ορεινής Ερήμου δεν συναντάται πουθενά αλλού. Λίγο χαμηλότερα από την Ορεινή Έρημο, στο βόρειο υψηλό κομμάτι των Λευκών Ορέων και σε υψόμετρο 1.400 έως 2.000 περίπου, υπάρχουν τα θερινά βοσκοτόπια των Σφακιανών. Στις αρχές του καλοκαιριού που τα πεδινά και ημιορεινά βοσκοτόπια έχουν εξαντληθεί, τα κοπάδια βρίσκουν στα σημεία αυτά πλούσια τροφή που μπορεί να τα συντηρήσει τους δύσκολους μήνες του καλοκαιριού. Χάρη στα πολλά ενδημικά φυτά αναπτύχθηκε εδώ και χιλιάδες χρόνια ένα πολύ ιδιαίτερο σύστημα κτηνοτροφίας.

Όπως και τα τοπία ,έτσι και η δυσκολία του τερέν εναλλάσσεται ,έχοντας μεγάλες αποκλίσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα… Κάτι άλλο που εναλλάσσεται είναι η θερμοκρασία .Μπορεί κανείς να ξεκινήσει μόνο με το σορτσάκι του από το επίπεδο της θάλασσας, και στην κορυφή να χρειαστεί  αντιανεμικό, σκούφο και γάντια. Περισσότερες λεπτομέρειες στην τεχνική ενημέρωση!

 

 

[Advendure]: Σίγουρα η διοργάνωση έχει πολλές και όμορφες πρωτοτυπίες, αλλά θα θέλαμε να σταθούμε λίγο στα δώρα, όπως η συμμετοχή των πρώτων στο Grossglockner Ultra Trail και το “φέρε το τυρί”! Πως τα εμπνευστήκατε;

[Άρκαλος]: Θέλαμε να δώσουμε ισχυρά κίνητρα στους αθλητές ,αλλά όχι μόνο σε αυτούς που θα τρέξουν για τη νίκη! Επίσης θέλαμε να προσθέσουμε έναν παράγοντα fun για τους πιο «μερακλήδες»!  Έτσι έχουμε τα εξής επιμέρους challenge:

  • Sea to summit: Βράβευση του πρώτου άνδρα και της πρώτης γυναίκας που θα φτάσουν στην κορυφή Πάχνες στα 2.453 μέτρα αρκεί να τερματίσουν τον αγώνα. Αυτό το κομμάτι είναι στην ουσία ο περυσινός μας αγώνας και θέλαμε να κρατήσουμε την βράβευση των καλύτερων ανηφοράκηδων!
  • Φέρε το τυρί: Το 2ο challenge του αγώνα είναι αφιερωμένο σε όλους εκείνους τους ανώνυμους βοσκούς των που έφτιαξαν και διατήρησαν τα μονοπάτια (τις στράτες) των Λευκών Ορέων και τον οποίον η ζωή και η επιβίωση ταυτίστηκε με το βουνό. Να σημειωθεί ότι στα Λευκά όρη, οι βοσκοί/τυροκόμοι διατηρούν ακόμη και σήμερα τα μιτάτα τους σε ένα πραγματικά αφιλόξενο βουνό σε υψόμετρο γύρω από τα 2000m. Στο 26Km, λοιπόν, θα υπάρχει ένα κεφάλι παραδοσιακής γραβιέρας, βάρους τεσάρωνκιλών, η οποία θα έχει παρασκευαστεί και ωριμάσει στην καρδιά των Λευκών ορέων, με τον πλέον παραδοσιακό τρόπο. Ο πρώτος αθλητής που θα επιλέξει να φέρει το κεφάλι του τυριού στον τερματισμό, το κερδίζει, μαζί με την αθλητική τσάντα μεταφοράς του (προσφορά γνωστής αθλητικής εταιρείας) και ανακηρύσσεται νικητής του challenge. Φυσικά αναρωτιόμαστε και έχουμε αγωνία να δούμε, ποιος «κουζουλός/ή» θα το κάνει!
  • Εισιτήρια πρώτου άνδρα και πρώτης γυναίκας για το Grossglockner UltraTrail : Εδώ μας βοήθησε η γνωριμία μας με τον κ. Γιώργο Κλαουδάτο ο οποίος μεσολάβησε και κανόνισε με την Julbo την συγκεκριμένη χορηγία ,αλλά και την δωροθεσία 6 ζευγαριών γυαλιών ηλίου που θα κληρωθούν στους συμμετέχοντες. Τον ευχαριστούμε θερμά!

 

 

[Advendure]: Πως τα πάτε όσο αφορά τις χορηγίες αλλά και τον εθελοντισμό για την διοργάνωση; Υπάρχει ενδιαφέρον από την τοπική κοινωνία, αλλά και γενικότερα όσο αφορά τους συνεργάτες σας; Υπάρχουν προσφορές για τους αθλητές όσο αφορά την μεταφορά και φιλοξενία τους;

[Άρκαλος]: Το ενδιαφέρον για εθελοντισμό μεγαλώνει , όσο αναπτύσσεται οι κοινότητά μας (με κρυφή ελπίδα να γίνουμε τόσοι πολλοί που να μπορούμε να στηρίξουμε ένα μεγάλο ultra)! Χαιρόμαστε πάρα πολύ επίσης που έχουμε την στήριξη του Δήμου Σφακίων ως συνδιοργανωτή και της περιφερειακής ενότητας Χανίων. Η πλειονότητα των χορηγιών προέρχονται από τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες, παρά την υγειονομική – οικονομική κρίση δείχνουν αγάπη στη διοργάνωση. Αυτό δίνει και μια έξτρα ηθική τόνωση στους ανθρώπους που βάζουν κόπο καθώς αισθανόμαστε ότι η προσπάθειά μας όλα αυτά τα χρόνια αναγνωρίζεται από τους συντοπίτες μας!

Όσον αφορά τη μετακίνηση, υπάρχει προσφορά της ΑΝΕΚ για μειωμένα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από Πειραιά προς Χανιά με επιστροφή, ενώ η μεταφορά με το ferry boat από την χώρα Σφακίων στο Λουτρό από όπου ξεκινάνε οι αγώνες είναι δωρεάν εξαιτίας του μεγαλύτερου χορηγού μας, της ΑΝΕΝΔΥΚ που είναι τοπική ναυτιλιακή εταιρία. Επίσης όλες οι μεταφορές μέσα στα Σφακιά γίνονται δωρεάν υπό την ευθύνη της διοργάνωσης.

Γεύμα δωρεάν με παραδοσιακά τοπικά προϊόντα παρέχεται στους αθλητές του sky marathon το Σάββατο μετά το τέλος του αγώνα ενώ έχουμε προβλέψει και για την καλύτερη θερμιδική τους κάλυψη ,άρα και φιλοξενία στο απαιτητικό μας τερέν με την παροχή  2 gel και μιας ενεργειακής μπάρας (πέρα από το φαγητό των σταθμών), προσφορά του extreme stores Chania.

Την Κυριακή ,μετά τον μικρό μας αγώνα, πραγματοποιείται το after party ,κατά πολλούς highlight της διοργάνωσης. Ο πολιτιστικός σύλλογος της Ανώπολης φτιάχνει παραδοσιακό Χανιώτικο πιλάφι για όλους όσους βρίσκονται στην πλατεία του χωριού, η εταιρία ΣΟΛΟ βάζει άφθονη φρέσκια τοπική μπύρα και το κέφι απογειώνεται!

 Τέλος ,για πρώτη φορά φέτος θα υπάρχει οργανωμένος χώρος για camping , ενώ η μέση τιμή για ένα δίκλινο δωμάτιο στην ευρύτερη περιοχή των Σφακίων είναι περίπου 30 ευρώ.

 

 

[Advendure]: Θα υπάρξουν κάποιες παράλληλες εκδηλώσεις; Εκτός των αγώνων, τι άλλο μπορεί να κάνει και να απολαύσει ο επισκέπτης στην Κρήτη την περίοδο της διοργάνωσης;

[Άρκαλος]: Τα Χανιά τέλος Οκτωβρίου αρχίζουν και ηρεμούν από τον μαζικό τουρισμό, οπότε είναι ευκαιρία για κάποιον που θέλει να ξεφύγει από την πεπατημένη , να το κάνει αυτή την εποχή με πολύ μεγαλύτερη άνεση!  Επίσης οι θερμοκρασίες είναι πιο ευχάριστες. Όποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες ας μην διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μας καθώς οι επιλογές είναι απεριόριστες, ειδικά σε ότι σχετίζεται με το φυσικό περιβάλλον. Για να καταλάβετε τι ακριβώς εννοούμε, το μουσείο φυσικής ιστορίας Κρήτης εξέδωσε πρόσφατα ένα βιβλίο με τίτλο «Κρήτη : Μια ήπειρος μέσα σε ένα νησί.( Crete, a continent in an island)».

 

[Advendure]: Σίγουρα η Κρήτη με τα φυσικά της τοπία μπορεί να αποτελέσει βασικό πεδίο αγώνων ορεινού τρεξίματος, αλλά και ultra trail. Εσείς πως βλέπετε την πορεία του αθλήματος στο νησί και τι πρέπει να γίνει ώστε να προσελκύσει περισσότερους αθλητές από την χώρα μας, αλλά και το εξωτερικό;

[Άρκαλος]: Τα τοπία υπάρχουν, βουνά και ατέλειωτα χιλιόμετρα από μονοπάτια υπάρχουν.  Η πορεία του αθλήματος είναι σαφέστατα ανοδική κι εμείς θέλουμε να είμαστε ένα γερό θεμέλιο στην ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας του ορεινού τρεξίματος πρωτίστως! Από εκεί πιστεύουμε ότι θα ξεκινήσει η προσέλκυση περισσότερων εγχώριων και ξένων αθλητών. Ήδη το βλέπουμε: Όσο περισσότεροι μπαίνουν στο ορεινό τρέξιμο ,τόσο αναπτύσσονται οι τοπικοί αγώνες καθώς πέρα από τις συμμετοχές, όλο και περισσότερος κόσμος ενδιαφέρεται να στηρίξει την  τοπική σκηνή είτε ως εθελοντής , είτε ως χορηγός ,είτε στο οργανωτικό κομμάτι. Έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε ποιοτικότερες διοργανώσεις οπότε και μεγαλύτερη προσέλκυση αθλητών. (Έτσι στο μέλλον θα υποστηριχτεί  και η δημιουργία του πρώτου ultra). Δεν μας αρέσουν  τα πυροτεχνήματα…

Το εύκολο είναι ότι τα Χανιά είναι ήδη κλασσικός τουριστικός προορισμός (για τη θάλασσα…), οπότε μένει να εδραιώσουμε στο μυαλό του  κόσμου ότι το ορεινό τρέξιμο και γενικά οι δραστηριότητες στο βουνό είναι κάτι για το οποίο ο τόπος μας προσφέρεται εξίσου!

 

 

[Advendure]: Πως θα θέλατε να δείτε τόσο τον Arkalos, όσο και την διοργάνωση τα επόμενα χρόνια;

[Άρκαλος]: Θα θέλαμε ο Άρκαλος να είναι ο πρώτος σύλλογος με τμήματα υποδομής για το ορεινό τρέξιμο, να στηρίζουμε νέους και παλιούς αθλητές να κάνουν αυτό που αγαπούν με κάθε δυνατό τρόπο. Επίσης να εδραιώσουμε τα Χανιά ως μια παραδοσιακή δύναμη και ως έναν προορισμό ιδανικό για το άθλημα που αγαπάμε.

Για τη διοργάνωση θα θέλαμε να εδραιώσουμε την ποιότητά της  και να προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο να αγωνιστεί αλλά και να συμμετέχει ως χορηγός ,εθελοντής ή θεατής!

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ