Αγωνιστική πανδαισία σε Ροδόπη, Νάξο, Γρεβενά!

Η σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει με μερικούς πολύ πετυχημένους και δημοφιλείς αγώνες που συγκέντρωσαν την προτίμηση του κόσμου του ορεινού τρεξίματος. Όσο μπαίνουμε όμως πιο βαθιά στην καρδιά της άνοιξης, οι ορέξεις αθλητών και διοργανωτών ανοίγουν αχόρταγα και καλά κάνουν μιας και αυτή η περίοδος αναδεικνύει τις ομορφιές, τα χρώματα και τα αρώματα των αγαπημένων μας βουνών. Αυτό το Σαββατοκύριακο, το οποίο τυχαίνει μάλιστα να συνδυάζεται με την αργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς και τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει σε σχεδόν καλοκαιρινές θερμοκρασίες, είναι ιδανικό για να μην αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη! Οι επιλογές πολλές για όλα τα γούστα: από τις εσχατιές και την παρθένα φύση της Ροδόπης στον Rodopi Challenge 50 Miles – ROC, στον πρωτοεμφανιζόμενο Naxos Trail Race που αναδεικνύει γνήσιο νησιώτικο άρωμα αλλά και στον αγαπημένο και εντυπωσιακό αγώνα των Γρεβενών, στον Orliakas Race!

Rodopi Challenge 50 Miles

 

Σαφώς και διεκδικεί την μερίδα του λέοντος από πλευράς ενδιαφέροντος το τελευταίο αυτό Σαββατοκύριακο του Απρίλη. Ένας αγώνας με σταθερά ανοδική πορεία που έχει καθιερωθεί στην συνείδηση και την προτίμηση του κόσμου τα τελευταία χρόνια, όχι άδικα χαρακτηρίζεται πια σαν ένα άτυπο ελληνικό Πρωτάθλημα 50 μιλίων βουνού! Μία απόσταση που τείνει να γίνει πολύ δημοφιλής, αφού πέρα από μία εισαγωγή στον μαγικό χώρο των υπεραποστάσεων για τους πρωτάρηδες, αποτελεί για τους πολύ δυνατούς αθλητές ένα χορταστικό μενού για τις ακόλαστες ορέξεις τους για ρεκόρ! Τα ρεκόρ συνεχώς καταρρίπτονται, ο αριθμός των συμμετοχών συνεχώς ανεβαίνει, το ίδιο και το ενδιαφέρον όσων δεν θα βρεθούμε στα μαγικά δάση της Ροδόπης.

 

 

Η ετοιμότητα της διοργάνωσης βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα όπως πάντα, όπως υψηλό είναι το επίπεδο πολλών από τους 260 περίπου συμμετέχοντες οι οποίοι θα προσπαθήσουν να καταρρίψουν το περσινό ρεκόρ του Νίκου Καλοφύρη (8.44.05) και της Ιωάννας Χουρίδου (12.17.50). Ανάμεσά τους και 100 περίπου πρωτάρηδες σε αυτή την απόσταση τονίζοντας έτσι ακόμη περισσότερο την ultra αντίθεση αυτού του εντυπωσιακού αγώνα!

 

 

Τα γεφυράκια είναι στημένα, η στάθμη του νερού στα πολλά υδάτινα περάσματα της διαδρομής παρόλο τον βαρύ χειμώνα σχετικά χαμηλή και πολλές άλλες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στην άψογη ψηφιακή τεχνική ενημέρωση που έχει ετοιμάσει η διοργάνωση για εσάς.

 

 

Μπορεί –τουλάχιστον φέτος!- ο αγώνας να μην έχει ατομική χρονομέτρηση (ελπίζουμε να σας άρεσε το πρωταπριλιάτικο αστείο), έτσι κι αλλιώς όμως θα είμαστε συντονισμένοι σε συχνότητα Ροδόπης γιατί το αγωνιστικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο! Το Advendure όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, δεν θα μπορούσε να λείψει από την ανοιξιάτικη ultra γιορτή. Ο rookie απεσταλμένος μας, Άρης Γαβριελάτος θα τρέξει τον αγώνα ζώντας και μεταφέροντας την εμπειρία του βαπτίσματος του πυρός στις υπεραποστάσεις βουνού. Καλή επιτυχία σε όλους!

 

Στοιχεία αγώνα:
- Απόσταση: 82χλμ
- Υψομετρική διαφορά: +4.200μ
- Σταθμοί Υποστήριξης: 3
- Εκκίνηση: Σάββατο 29 Απρίλη, 6:00
- Όριο έγκυρου τερματισμού: 18 ώρες
- Όριο τερματισμού για κριτήριο ROUT: 17 ώρες
- Ιστοσελίδα: www.rout.gr

 

Naxos Trail Race

Είχαμε επισημάνει ήδη από την φετινή Έκθεση Ορεινού Τρεξίματος ότι το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι οι αγώνες βουνού στα νησιά μας, τα οποία μπορούν να συνδυάσουν αυτό που η Ελλάδα έχει να προσφέρει καλύτερα από όλους: Βουνό και Θάλασσα! Αυτό το αφουγκράστηκαν στο πανέμορφο Κυκλαδονήσι της Νάξου και είναι έτοιμοι να μας προσφέρουν ένα μενού που αποπνέει γνήσιο ελληνικό άρωμα και χρώμα. Μία διοργάνωση που όσο επαγγελματισμό αποπνέει άλλο τόσο εκπέμπει αγάπη για το νησί και πάθος για το ορεινό τρέξιμο, κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

 

Στη Νάξο δεν θα πάμε για πρώτη φορά. Είχαμε τρέξει στα μονοπάτια του «Απόλλωνα και του Διονύσου» αρκετό καιρό πριν, προσκεκλημένοι της διοργάνωσης, για να δούμε πρώτοι εμείς τι είναι αυτό που θα συναντήσετε όσοι τυχεροί ταξιδέψετε μέχρι το υπέροχο Κυκλαδονήσι το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Περιμέναμε τότε πολλά και δεν διαψευστήκαμε. Υψηλής αισθητικής αξίας οι διαδρομές, με πολλές εναλλαγές τοπίων και με όμορφη θέα σε πολλά σημεία. Πολλά νερά, πολύ πράσινο – σπάνιο για Κυκλαδίτικο νησί – ειδικά αυτή την εποχή, τοπία βραχώδη και αλλόκοτα, η θέα του Αιγαίου και ιστορικών μνημείων αλλά και η διάσχιση όμορφων χωριών της ενδοχώρας της Νάξου, σίγουρα προσφέρουν κάτι διαφορετικό και συναρπαστικό σε αυτό τον νέο αγώνα ορεινού τρεξίματος.

 

 

Όλο το νησί της Νάξου είναι στο πόδι για να υποδεχθεί τους περίπου 300 εκδρομείς αθλητές οι οποίοι μαζί με τους συνοδούς τους θα απολαύσουν τόσο τους αγώνες των 25 και 11 χιλιομέτρων αλλά και τις πολλές παράλληλες εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου. Εκδηλώσεις οι οποίες ξεκινούν το Σάββατο 29 Απριλίου και ολοκληρώνονται την Πρωτομαγιά. Ξενάγηση στο παλιό κάστρο, pasta party με τοπικές λιχουδιές και έμφαση στη μουσική παράδοση και πεζοπορία στην κορυφή του νησιού είναι μερικές από αυτές!

 

Παρόλη την σίγουρη εκδρομική διάθεση όλων, δεν θα λείψουν οι στιγμές αθλητικού συναγωνισμού αφού ανάμεσα στους συμμετέχοντες θα διακρίνουμε τους Μαρία Μαλάι, Γιώργο Μπάτα και Περικλή Ρίπη αθλητές της La Sportiva – Odlo, Δημήτρη Ελευθερίου, Φωτεινή Κολόκα και Θανάση Λιοπύρη- που υποστηρίζονται από τη Dynafit - Θανάση Παγουνάδη, αθλητή της adidas Running και Myprotein, Νίκο Ροδόπουλο αθλητή της Tecnica Blizzard και τον Ναξιώτη Ηλία Σαγκριώτη από την ομάδα North outdoor training μεταξύ πολλών άλλων.

 

 

Η ομάδα του Advendure με τους Δημήτρη Τρουπή και Τάκη Τσογκαράκη θα είμαστε εκεί, παρέα με τον Μπάμπη Γκιριτζιώτη (GOExperience / Canon Greece) και τον έμπειρο φακό του, για να ζήσουμε ένα συναρπαστικό Σαββατοκύριακο ορεινού τρεξίματος στο κέντρο του Αιγαίου και να σας μεταφέρουμε εμπειρίες και εικόνες!


Στοιχεία αγώνων:

- Apollon Race: Η μεγάλη διαδρομή απευθύνεται σε όσους έχουν «γράψει» χιλιόμετρα στα πόδια τους σε αγώνες ορεινού τρεξίματος. Αποτελείται κυρίως από μονοπάτια χωμάτινα, δε λείπουν όμως τα πλακόστρωτα κομμάτια, μικρά διαλείμματα σε τσιμεντένιο έδαφος, τα σκαλιά μέσα στα χωριά και το υγρό στοιχείο, αφού περνάει από αρκετά ποτάμια και καταρράκτες! Απόσταση 25χλμ. με θετική υψομετρική 1000μ. Εκκίνηση: Κυρ 30/4, 10:00

- Dionisos Race: Η μικρή διαδρομή απευθύνεται σε όσους ξεκινούν τώρα το ορεινό τρέξιμο ή έχουν «γράψει» χιλιόμετρα και θέλουν μια γρήγορη και σύντομη διαδρομή. Απόσταση 10,8χλμ. με θετική υψομετρική 500μ.. Εκκίνηση: Κυρ 30/4, 10:15

 

Περισσότερα στο www.naxostrailrace.gr

 

Orliakas Race

Πέρυσι είχαμε ακούσει και είχαμε διαβάσει τόσο για την ζεστασιά με την οποία οι άνθρωποι του αγώνα τον έχουν αγκαλιάσει όσο βέβαια και για την ομορφιά και την δυσκολία της διαδρομής του. Επιβεβαιώσαμε και τα δύο από πρώτο χέρι. Βλέποντας πόσο αγαπάνε τον τόπο τους θέλοντας να δώσουν ζωή σε ένα όνειρο ετών για έναν αγώνα στα μονοπάτια που αγάπησαν από παιδιά δεν μπορούσες παρά να αισθανθείς θαυμασμό αλλά και μία μικρή ζήλεια που και εσύ δεν μεγάλωσες σε εκείνα τα μέρη. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων που κατάφεραν με ίδια –ουσιαστικά- μέσα να στήσουν κάτι τόσο όμορφο και αξιόλογο που δίνει ζωή σε μια περιοχή που ειδικά αυτή την εποχή πάσχει από έλλειψη επισκεψιμότητας, δίνοντας ζωή σε μονοπάτια, καλντερίμια, γεφύρια και κορυφογραμμές.

 

Την διαδρομή του μεγάλου αγώνα, Adventure Race των 33 χιλιομέτρων μπορείς να την παρομοιάσεις με μια διχασμένη προσωπικότητα. Οι αλλαγές στην κλίση, την βλάστηση και το τερέν αλλάζουν χωρίς να το καταλάβεις. Παρόλα αυτά, το πολύ μαλακό τερέν και το συχνά δασοσκέπαστο μονοπάτι σε κάνει να ξεχνιέσαι και μέχρι το 23ο χιλιόμετρο νομίζεις ότι τον αγώνα τον «έχεις». Και εκεί που νομίζεις ότι τον έχεις το σκηνικό έρχεται να σου θυμίσει γιατί επέλεξες να τρέξεις στο βουνό και όχι σε μία άχαρη ασφάλτινη διαδρομή. Η ομορφιά του ορεινού τρεξίματος μαζεμένη σε μερικά τετραγωνικά χιλιόμετρα. Εκεί που οι υπολογισμοί του «τόσο το χιλιόμετρο επί τόσα χιλιόμετρα πάω για τόσο» πάει περίπατο.

 

 

Ο μικρός αγώνας της διοργάνωσης, το Portitsa Trail των 10 χιλιομέτρων με 650 μέτρα θετική υψομετρική διαφορά, δεν μπορεί με ευκολία να θεωρηθεί … fun run. Η κατάβαση και η ανάβαση από το γιοφύρι της Πορτίτσας στο Σπήλαιο και τον τερματισμό, αλλά και η ανάβασή του στο χαρακτηριστικότερο σημείο της περιοχής δίνει μια εξαιρετικά καλή γεύση καθαρόαιμου ορεινού τρεξίματος στους αθλητές που συμμετείχαν.

 

Για τους εκδρομείς που θα ταξιδέψουν μέχρι το Σπήλαιο Γρεβενών, οι επιλογές δεν σταματούν εκεί αφού μπορούν να επιλέξουν να κάνουν τον οργανωμένο περίπατο στο Φαράγγι της Πορτίτσας ή την ποδηλατοβόλτα των 18 χιλιομέτρων στην εντυπωσιακή φύση πέριξ του Σπηλαίου.

 

Ένας αγαπημένος αγώνας σε έναν εντυπωσιακό ορεινό όγκο που θα προσφέρει συγκινήσεις!


Στοιχεία αγώνα:

- ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ:Σάββατο 29 & Κυριακή 30 Απριλίου 2017.
- ΩΡΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ: Κυριακή 30 Απριλίου 2017: Orliakas Adventure Race: 33 χλμ στις 08:30 π.μ., Portitsa Trail: 10 χλμ στις 10:30 π.μ., Περίπατος στο φαράγγι: 4 χλμ περιπατητικός στις 11:30 π.μ.

 

Περισσότερα στο www.sdyg.gr 

Καλό αγωνιστικό τριήμερο σε όλους! 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ