ROUT 2013, ήρθε η ώρα του μεγάλου αγώνα της Ροδόπης

H μαγική στιγμή της εκκίνησης του αγώνα... H μαγική στιγμή της εκκίνησης του αγώνα... GO Experience

Πλησιάζει η ώρα για τον την κορωνίδα των αγώνων υπεραπόστασης βουνού στην Ελλάδα, τον Rodopi AdvEnduRun 100 miles (ROUT). Ένας αγώνας συνώνυμο με την περιπέτεια τα τελευταία χρόνια, ένας αγώνας κατάθεση ψυχής για αθλητές, διοργανωτές και εθελοντές, ίσως τους καλύτερους που έχουμε δει σε αγώνα βουνού στην χώρα μας. Για όσους τον έχουν ζήσει και έχουν τρέξει στα μονοπάτια του, καταλαβαίνουν τι είναι αυτό που τους τραβάει κάθε χρόνο εκεί, στις εσχατιές της Ροδόπης. Η απίστευτη ομορφιά της διαδρομής, η εσωτερικότητα και το μυστηριακό τοπίο αυτής της όμορφης γωνιάς της πατρίδας είναι θέλγητρο για δεκάδες ultra trailers μέχρι σήμερα. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Αυτό που έλκει τους επίδοξους advendurunners είναι η απόλυτη πρόκληση του στοιχείου της περιπέτειας που ενσωματώνει αυτός ο αγώνας. Η στοιχειώδης εξωτερική υποστήριξη (μόλις έξι σταθμοί σε 164 χιλιόμετρα-100 μίλια) αναγκάζει τον αθλητή να στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις για να αντιμετωπίσει τις υποκειμενικές και αντικειμενικές δυσκολίες του αγώνα, διασχίζοντας εντελώς ακατοίκητες περιοχές και πανέμορφα δάση και τελικά γίνεται ένα με το φυσικό περιβάλλον, κάτι όμως που αποτελεί και την πεμπτουσία του γεγονότος. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η ζεστασιά των ανθρώπων της διοργάνωσης, διοργανωτών και εθελοντών είναι συγκλονιστική και συγκινητική. Τελικά όμως δεν είναι μόνο αυτά. Ο απόλυτος σεβασμός που δείχνουν διοργανωτές και εθελοντές στην τιτάνια προσπάθεια των αθλητών είναι αυτός που κάνει τους αθλητές να έρχονται και να ξαναέρχονται να ζήσουν την εμπειρία του ROUT και είναι αυτό που διαφοροποιεί τον αγώνα από όλους τους υπόλοιπους. Σεβασμός που αποτυπώνεται από την πρώτη στιγμή που θα βρεθεί ο αθλητής στο Δασικό Χωριό της Χαϊντούς, μέχρι την ώρα που αποχωρήσει, γεμάτος απίστευτα συναισθήματα, εικόνες και εμπειρίες από την υπερπροσπάθεια που θα έχει καταβάλλει…

Λίγες μέρες πριν το μεγάλο γεγονός λοιπόν και απομένουν οι τελευταίες πινελιές, πριν το Δασικό Χωριό υποδεχθεί τους αθλητές του Rodopi AdvEnduRun 2013 που θα τρέξουν στην διαδρομή των 164 χιλιομέτρων που έχει καθιερωθεί από το 2010, πρώτη χρονιά που διεξήχθη ως αγώνας 100 μιλίων και έχει μείνει απαράλλαχτη μέχρι σήμερα. Αυτό που διαφέρει στην φετινή χρονιά όμως από όλες τις υπόλοιπες είναι τόσο η ποσοτική όσο και η ποιοτική αναβάθμιση των συμμετεχόντων. Κάτι λιγότερο από 100 αθλητές αναμένεται να δώσουν το παρών στην εκκίνηση, αριθμός που εμφανώς αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Το μεγάλο όμως ενδιαφέρον του φετινού αγώνα έχει να κάνει με τους πρωταγωνιστές του: μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της εγχώριας ultra trail running σκηνής, παλιοί νικητές του αγώνα, νέοι «διεκδικητές» αλλά και κάποια ονόματα αλλοδαπών αθλητών με … ενδιαφέροντα διαπιστευτήρια, θα δώσουν το παρών σε μία «κοινή» προσπάθεια, αν όχι να «σπάσουν» το ρεκόρ του αγώνα που κατέχει ο Νίκος Πετρόπουλος από το 2011 με 24:46:36 ή και να «κατέβουν» τις 24 ώρες, τουλάχιστον να πρωταγωνιστήσουν και να δώσουν την δική τους μάχη για τις πρώτες θέσεις. Τις τελευταίες αυτές μέρες αυτοσυγκέντρωσης και ψυχολογικής προετοιμασίας πριν τον αγώνα, κλέψαμε λίγα λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο κάποιων από αυτούς για να μας εκμυστηρευθούν την τρέχουσα κατάστασή τους, τους στόχους τους αλλά και να μας δώσουν τις δικές τους προβλέψεις για τους πιθανούς πρωταγωνιστές.

 

Ο Λεωνίδας Αθανασόπουλος, νικητής του ROUT 2012Ξεκινώντας δικαιωματικά με τον περσινό μεγάλο νικητή του ROUT, Λεωνίδα Αθανασόπουλο και ρωτώντας τον για την πορεία της προετοιμασίας του μας απαντάει «Η προετοιμασία έχει πάει καλά, αν και διαφορετικά από τις προηγούμενες χρονιές, αφού φέτος είχα αρκετό φορτίο αλλά και έναν σοβαρό τραυματισμό - περαστικό ευτυχώς - που επηρέασαν την πορεία μου μέσα στην σεζόν. Έχω μάθει να μην αγχώνομαι από στόχους, οπότε προσαρμόζω την προετοιμασία στις συνθήκες. Επίσης φέτος υπάρχουν και αλλαγές σε προσωπικό επίπεδο (ευχάριστες) που φέρνουν νέες ισορροπίες. Όλα καλά!». Ερωτηθείς για τον φετινό του στόχο και για την δυνατότητα μίας επίδοσης sub24 (< 24:00) μας αναφέρει ότι «στόχος είναι να βρω τον ρυθμό μου και την άνεσή μου να κινούμαι αβίαστα και αρκετά γρήγορα στα πρώτα 100χλμ της διαδρομής και μετά να δω τι μπορεί να βγει. Το sub-24 είναι ένας προορισμός, αλλά σε αυτό παίζουν πολλά πράγματα ρόλο, όπως για παράδειγμα ο καιρός ή και η τύχη, αφού δεν ξεχνώ το περσινό μου "χάσιμο" μόλις 8χλμ πριν τον τερματισμό!». Ένας πρωταγωνιστής πρέπει να «γνωρίζει» και τους «αντιπάλους» του. Στην ερώτησή μας για τους πιθανούς φετινούς πρωταγωνιστές δεν διστάζει να προβλέψει ότι «ότι πρωταγωνιστές θα είναι ο Νίκος Πετρόπουλος, Αργύρης Παπαθανασόπουλος, ο Κώστας Τσαντός, ο Tom Sutton και ο Ντίνος Κοζανίτης ... και εγώ! Μου φαίνεται ότι δεν είναι στην λίστα ο Νίκος Σιδερίδης, αλλιώς σίγουρα θα έβαζα και αυτόν μέσα στο team. Από τις γυναικείες παρουσίες, νομίζω ότι η Nicky Taylor αν δεν επηρεαστεί από το διαφορετικό ύφος του αγώνα, θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον και θα κάνει ακόμα και εμάς να έχουμε το νου μας! Πιστεύω ότι ο καιρός όμως θα είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής, αφού μπορεί να μας επιφυλάξει εκπλήξεις. Νομίζω Σίγουρα φέτος θα υπάρχει πίεση στην κορυφή για όποιον "κυνηγάει" την πρώτη θέση!». Όπως μας αναφέρει στην συνέχεια θα ήθελε ακόμα περισσότερο ανταγωνισμό. «Μακάρι να είχαμε παρέα και τους Νίκο Καλοφύρη, Χρήστο Μαυρίκιο, Βαγγέλη Μπάκα και την Ranelle για να είχαμε έναν πραγματικό αγώνα με απαρτία». Τέλος δεν ξεχνάει να αναφερθεί στον Ρουμάνο Vasilache ο οποίος «πλέον ξέρει την διαδρομή και αυτό αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα.».

 

Ο Νίκος Πετρόπουλος στον ROUT 2011Η συνέχεια ανήκει στον κάτοχο του ρεκόρ αγώνα, του πολύ αγαπητού σε όλους μας Νίκο Πετρόπουλο. Μεγάλη εμπειρία σε αγώνες υπεραπόστασης βουνού, ήρεμη δύναμη, τακτική που "σκοτώνει" τους αντιπάλους, χαμηλό προφίλ, αλλά υψηλή αθλητική ικανότητα και ένα από τα καλύτερα παιδιά που θα συναντήσουμε στο βουνό. Ο Νίκος μας εξομολογείται ότι «η προετοιμασία πήγε μια χαρά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Ανάμεσα στο Lakeland και τον Rout είναι 2,5 μήνες, νομίζω ότι κράτησα μια καλή ισορροπία ανάμεσα στο να μην μείνω απροπόνητος αλλά και να μην ‘καω’ , Το Σαββάτο θα ξέρω αν τα κατάφερα. Πέρα από την γκρίνια μου για 2-3 παραπανίσια κιλά και για την κούραση τελευταία στη δουλειά, νιώθω μια χαρά». Ρωτώντας τον για τον στόχο που έχει φέτος είναι ξεκάθαρος «…πάντα κάτι καλύτερο από την προηγούμενη φόρα. Γίνεται; Θέλω να ελπίζω πως ναι και πως δεν έχω φτάσει σε ηλικιακή φαση:| ‘κάθε πέρυσι και καλύτερα’ . Σε καλή κατάσταση είμαι, καλό καιρό φαίνεται ότι θα έχουμε, με φίλους θα τρέχουμε και καλός συναγωνισμός θα υπάρχει, όλα δείχνουν ιδανικά για νέα προσωπικά ρεκόρ». Δεν διστάζει να αναφερθεί σε αρκετούς αθλητές που περιμένει να πρωταγωνιστήσουν καθώς όπως –ορθά- αναφέρει έχουν πια την απαραίτητη εμπειρία αλλά και βελτίωση αλλά και –μετριόφρων όπως πάντα- να «ελπίζει» να είναι … κάπου μπροστά! «Περισσότεροι πρωταγωνιστές από παλαιοτέρα εφέτος και δεν φαντάζομαι να πρωτοτυπήσω, όλοι γνωριζόμαστε καλά έξαλλου. Ο Αργύρης (Παπαθανασόπουλος) είναι μάλλον ο πιο καλός αθλητής. Ο Λεωνίδας (Αθανασόπουλος) και ο Κώστας ο Τσαντός θα είναι φαντάζομαι κάπου μπροστά, μαζί τους και εγώ … ελπίζω. Ο Πολυχρονίδης είναι γρήγορος αλλά δεν ξέρω σε τι κατάσταση είναι φέτος. Υπάρχουν πολλοί ακόμα πιθανοί πρωταγωνιστές: ο Κοζανίτης έχει κάνει πολύ καλούς αγώνες εφέτος, ο Βασίλης ο Περικλέους επίσης, ο Καλικάς είναι γρήγορος και πιστεύω έχει αποκτήσει πια εμπειρία απο ultra, ο Δεσποινιάδης έχει ξαναπάει καλά στον αγώνα και όλο και κάποιον δεν θα έχω προσέξει καθώς εμφανίζονται συνέχεια νέοι καλοί αθλητές». Ο Νίκος δεν αποτελεί την εξαίρεση μη γνωρίζοντας το προφίλ των ξένων αθλητών που έρχονται για πρώτη φορά καθώς «ξέρω τον Tom Sutton, με τον οποίο τρέξαμε για λίγο μαζι στην Αγγλία, πολύ καλός αθλητής. Φαντάζομαι και ο Vasilache θα είναι από τους πρωταγωνιστές. Τους υπόλοιπους δεν τους γνωρίζω. Γενικά μαζεύονται πολλοί καλοί αθλητές και προβλέπω πολύ όμορφο συναγωνισμό».

 

 

O Αργύρης Παπαθανασόπουλος τερματίζει στον Western States 100Ένα άλλο μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της νίκης δεν μπορεί παρά να είναι και ο αθλητής με τις μεγαλύτερες «παραστάσεις» σε πολλούς αγώνες στο εξωτερικό αφού έχει καταφέρει να τρέξει με περισσή επιτυχία σε μερικά από τα πιο αφιλόξενα μέρη του πλανήτη. Marathon des Sables, Atacama Crossing, Namib Desert Challenge αλλά και Western States 100, Al Andalus Ultimate Trail 250K, είναι μερικά μόνο από τα διαπιστευτήρια που θα κουβαλήσει στις βαλίτσες του από το Manchester όπου και διαμένει τα τελευταία χρόνια ο Αργύρης Παπαθανασόπουλος. «Η προετοιμασία μου για το εγχείρημα της Ροδόπης ολοκληρώθηκε χωρίς τραυματισμούς και μικροενοχλήσεις, δίνοντας μου την αυτοπεποίθηση ότι το σώμα είναι έτοιμο να ταλαιπωρηθεί για ένα σκληρό αγώνα όπως το ROUT. Μετά και την μεγάλη προπόνηση στην διαδρομή του ΟΜΤ, υπό δυσχερείς συνθήκες καιρού και αϋπνίας, πιστεύω ότι είμαι έτοιμος να μπω στον αγώνα και να δώσω ότι καλύτερο μπορώ. Τέλος μεγάλη σημασία δίνω στην ψυχολογία που είναι στα ψηλότερα επίπεδα τελευταία λόγω διάφορων θετικών καταστάσεων που συμβαίνουν στην προσωπική μου ζωή και που θα μου επιτρέψουν να είμαι γαλήνιος στις πολύωρες στιγμές μοναξιάς στο δάσος.» μας απαντάει ο Αργύρης ρωτώντας για την πορεία της προετοιμασίας του. Ρωτώντας τον με τι στόχο κατεβαίνει στον αγώνα, πρωτιά ή επίδοση ακόμα και sub24, δεν διστάζει να μας απαντήσει το προφανές για έναν αθλητή του επιπέδου του ότι «στόχος φυσικά και είναι να παλέψω για το καλύτερο! Ποτέ δεν μπαίνω σε αγώνα για να τρέξω απλά. Λατρεύω την ευγενή άμιλλα και την ιδέα να σπρώξω τα όρια μου όσο περισσότερο μπορώ, με πάντα ερέθισμα τους συναθλητές μου. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους φετινούς πρωταγωνιστές είναι και καλοί φίλοι, καθιστά την προσπάθεια ακόμα πιο συναρπαστική. Θα μπώ στον αγώνα με την φιλοδοξία να πρωταγωνιστήσω σε μια από τις τρείς πρώτες θέσεις και φυσικά θα προσπαθήσω να καταρρίψω το ρεκόρ του Νίκου, το οποίο φαντάζει εφικτό λόγω του υψηλού συναγωνισμού φέτος. Με τόσους "μνηστήρες" για την πρώτη θέση, θα υπάρχει μια υπερπροσπάθεια που θα οδηγήσει σ' ένα χρόνο κάτω του 24ώρου». Δεν διστάζει να δώσει τις δικές του προβλέψεις που είναι … άκρως ενδιαφέρουσες «θεωρώντας ότι φέτος έχουμε την μεγάλη τύχη να τρέχουν δύο από τους τρεις νικητές των προηγούμενων διοργανώσεων (Πετρόπουλος, Αθανασόπουλος) , αυτομάτως είναι και οι πιο πιθανοί πρωταγωνιστές του αγώνα. Ξέρουν την διαδρομή, τις κακοτοπιές αλλά και την ατμόσφαιρα του αγώνα που τους δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα.Επιπλέον, μετά την εκπληκτική απόδοση του δίδυμου Αθανασόπουλου - Πετρόπουλου στο Lakeland, τους περιμένω για σπουδαία επίδοση, και πιθανότερους τερματίσαντες στις πρώτες τρεις θέσεις. Ο αδελφικός μου φίλος Τσαντός, είναι άλλη μια "κρυφή δύναμη" που αν καταφέρει να τρέξει έξυπνα και να διαχειριστεί σωστά τα απίστευτα ενεργειακά και ψυχικά αποθέματά του, τότε σίγουρα θα βρεθεί μπροστά στις πρώτες θέσεις.» Ερωτηθείς για κάποιους αλλοδαπούς που θα μπορούσαν να μπουν σφήνα στην διεκδίκηση των πρώτων θέσεων μας απαντάει ότι «Ο Sutton τερματίζοντας παρέα με τον Αθανασόπουλο στο Lakeland,έχει δώσει ήδη "δείγματα γραφής" , ενώ o Marius Vasilache τερμάτισε 2ος στον ΟΜΤ και 5ος στο ROUT πέρυσι, καθιστώντας τον άξιο λόγου αναφοράς». Η μακρά του απουσία από την ελληνική αγωνιστική πραγματικότητα σίγουρα είναι ένα μειονέκτημα αφού –απολύτως δικαιολογημένα- δεν γνωρίζει κάποιους άλλους που θα μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν όπως μας αναφέρει και ο ίδιος. «Συνοψίζοντας έχουμε τουλάχιστον 4 - 5 Έλληνες αθλητές να διεκδικούν μια καλή θέση και σίγουρα θα υπάρχει ακόμα κάποιος άλλος που αγνοώ είτε γιατί δεν πρόσεξα καλά τη λίστα συμμετοχών, είτε γιατί δεν έτυχε να γνωρίζω προσωπικά, λόγω της απουσίας μου από την Ελλάδα. Ας με συγχωρέσει».

 

Ο Κωνσταντίνος ΚοζανίτηςΘα τον βοηθήσουμε όμως παίρνοντας την σκυτάλη και δίνοντάς την σε έναν αθλητή που τρώει τα χιλιόμετρα στο βουνό με το κουτάλι. Πέρυσι τον σταμάτησαν με το ζόρι στο Tor des Geants λίγο μετά τα 300 χιλιόμετρα λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών ενώ βρισκόταν στην πολύ τιμητική 99η θέση. Λίγες μέρες μετά, στον ROUT, αφού μπήκε στον αγώνα «χαλαρά», αποφάσισε στο τέλος να ανοίξει καταφέρνοντας στα τελευταία 40 χιλιόμετρα που είναι και τα πιο δύσκολα του αγώνα να πετύχει μία τρομερή επίδοση (6:44), που αποτελεί και μακράν την γρηγορότερη επίδοση στην ιστορία του αγώνα για το συγκεκριμένο κομμάτι στα τρία χρόνια διεξαγωγής του ως 100 miler, σκαρφαλώνοντας 13 θέσεις στην κατάταξη του περσινού αγώνα! Δεν μπορούμε λοιπόν να μην αναφερθούμε στον Ντίνο Κοζανίτη ιδίως όταν μας πληροφορεί ότι «φετος ο ROUT ειναι ο αγωνας στοχος της χρονιας. Είμαι σε καλή κατάσταση. Οποτε θα παω οσο παει... στα κοκκινα». Η 4η θέση του στον πρόσφατο TERA με το πολύ καλό 11:31 επιβεβαιώνει την καλή του κατάσταση… Ο ίδιος, αρκετά μετριόφρων, ερωτηθείς για τον στόχο του μας αναφέρει «Αρχικά γύρω στις 26-27 ωρες. Ανάλογα τον καιρό όπως και σε τι μέρα θα βρεθώ, την σηματοδότηση κτλ θα χρειαστούν ανάλογες προσαρμογές. Το sub24 είναι πάρα πολύ δύσκολο. Κάνα δυο παιδιά πιστεύω ότι είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν για μια τέτοια επίδοση. Θα πρέπει να σταθούν όμως λίγο τυχεροί στο θέμα της σηματοδότησης, απο τα πιο βασικά στοιχεία του ROUT». Αφού μας έδωσε ο ίδιος την πάσα, του την επιστρέφουμε ρωτώντας τον για τους πιθανούς διεκδικητές του βάθρου. «Νομίζω ότι φέτος ο ανταγωνισμός θα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και με πολλούς καλούς ultrarunners. Θα πόνταρα στον Αργυρη τον Παπαθανασόπουλο, στον Λεωνίδα τον Αθανασόπουλο, στον Κώστα τον Τσαντό που ειναι σε πολύ καλή κατάσταση, οπωσδήποτε στον Νίκο τον Πετρόπουλο και για έκπληξη τον Βασίλη τον Περικλέους». Η φετινή χρονιά είναι η πρώτη με τόσες πολλές αξιόλογες διεθνείς συμμετοχές οπότε ας είμαστε όλοι με τα μάτια ανοικτά για μερικές … εκπλήξεις! Όπως είναι φυσικό, δεν γνωρίζουμε αρκετά για τους αθλητές που θα έρθουν να μας τιμήσουν τρέχοντας μαζί μας στα μονοπάτια της Ροδόπης. Οπότε σαν φυσικό επακόλουθο ο Ντίνος ερωτηθείς για τις διεθνείς συμμετοχές του αγώνα απαντάει ότι «για ξένους δεν γνωρίζω αρκετά. Αλλά με βάση παλιότερες επιδόσεις θα έλεγα τον Ρουμάνο Vasilache που τερμάτισε περσι 5ος και τον Άγγλο Tom Sutton που έτρεξε με τους Αθανασόπουλο-Πετρόπουλο στο φετινό Lakeland. Για τον ίδιο λόγο θα πόνταρα στην Αγγλίδα Nicky Τaylor στον αγώνα των γυναικών»

 

O Κώστας Τσαντός αμέσως μετά τον τερματισμό του ROUT 2012Αναφέροντας διεκδικητές πρώτων θέσεων δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στον Κώστα Τσαντό, έναν πραγματικά βουνίσιο αθλητή. Οι φετινές επιδόσεις του στους αγώνες που έτρεξε (Kentavros Ultra Trail 1ος-5:55, Ορεινός Αγώνας Κισσάβου 1ος-3:38, Psiloritis Race 3ος-3:06, Faethon Olympus Marathon 2ος-6:09) μαρτυρούν ότι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση παρά το ότι ο ίδιος, πάντα σεμνός και μετριόφρων μας δήλωσε ότι «αν και ήθελα να είμαι πιο προπονημένος, δυστυχώς κάποιες υποχρεώσεις δεν με άφησαν να αφοσιωθώ απόλυτα στο στόχο. Επιδίωξή μου είναι να κάνω φέτος καλύτερο χρόνο από τον περσινό (σσ 28:42:26)». Δεν θέλει να κάνει ρισκάρει κάνοντας συγκεκριμένες προβλέψεις αλλά παραδέχεται ότι «υπάρχουν αθλητές που μπορούν να προσεγγίσουν το sub24. Γνωρίζω κάποιους και πιστεύω ότι μέσα στην 5άδα θα υπάρχει και ξένος αθλητής που σίγουρα θα πρωταγωνιστήσει μαζί με τους Λεωνίδα (Αθανασόπουλο), Νίκο (Πετρόπουλο) και Αργύρη (Παπαθανασόπουλο)»

 

Εκτός των προαναφερομένων αξίζει να αναφερθούμε και στις συμμετοχές αξιόλογων ελλήνων αθλητών που αναμένεται να πλασαριστούν σε καλές θέσεις στην κατάταξη: Οι "πρωτάρηδες" στον αγώνα Τόλης Τσακίρης και Θοδωρής Λυμπερόπουλος, αλλά και οι "παλιοί" Δημήτρης Τρουπής, Θεόδωρος ΠολυχρονίδηςΔημήτρης Δεσποινιάδης, Βασίλης Περικλέους όπως και ο Δημήτρης Ζιαμπάρας φλερτάρουν με την πρώτη δεκάδα του αγώνα.

 

O Marius Vasilache τερματίζει στον Olympus Mythical Trail 2013Αναπόφευκτα φέτος η κουβέντα πολλές φορές μεταφέρθηκε στις αρκετές διεθνείς συμμετοχές αθλητών οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό… Δεν αναφερόμαστε βέβαια στον γνωστό μας Ρουμάνο Marius Vasilache ο οποίος σίγουρα μπορεί να αποτελέσει φόβητρο και να μπει σφήνα στους πρώτους του αγώνα. Γνωρίζει την διαδρομή από πέρυσι (5η θέση, 28:42:26) και η 2η θέση του φέτος στον Olympus Mythical Trail (15:53:21) μαρτυρά ότι είναι … έτοιμος για όλα! Ο Βρετανός Tom Sutton ο οποίος τερμάτισε μαζί με τους Λεωνίδα Αθανασόπουλο και Νίκο Πετρόπουλο στην 11η θέση του φετινού Lakeland 100, ενός από τους δυσκολότερους 100 milers επί Βρετανικού εδάφους είναι, σύμφωνα και με την μαρτυρία τους, ένας διόλου ευκαταφρόνητος «αντίπαλος». Μειονέκτημά του προφανώς το ότι δεν γνωρίζει την διαδρομή και τα μυστικά της. Αν συνεχίσουμε θα δούμε ότι και οι υπόλοιποι έρχονται με … γερά βιογραφικά. Ας έχουμε λίγο στραμμένη την προσοχή μας στον Ρώσο Dmitry Erokhin. Πώς να μην το κάνουμε αυτό όταν μετά την φετινή 43η θέση του στον φετινό Marathon des Sables, έτρεξε στον TDS ως μέλος της Ρώσικης Εθνικής ομάδας τερματίζοντας σε 25:49:57, στην 284η θέση της γενικής κατάταξης. Ο Erokhin όμως θα έχει και παρέα από την Ρωσία. Ο Anatoly Markin έρχεται και αυτός φέτος από ένα πετυχημένο Marathon des Sables αφού κατάφερε και τερμάτισε σε κάτι περισσότερο από 40 ώρες, στην 469η θέση της γενικής κατάταξης, ανάμεσα σε περίπου 1.000 συμμετέχοντες από όλον τον κόσμο. Στην συνέχεια έτρεξε και αυτός στον TDS όπου και τερμάτισε σε 27:27:33 στην 450η θέση της γενικής κατάταξης. Εκτός από τον Marius Vasilache του οποίου τις επιδόσεις γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, η πολυπληθής Ρουμάνικη ομάδα που απαριθμεί ούτε λίγο, ούτε πολύ 7 άντρες και γυναίκες έχει και άλλα αξιόλογα στελέχη. Πρώτος και καλύτερος ο Mihai Orleanu με τις τρεις συμμετοχές του στον Olympus Marathon στον οποίο έχει σταθερά εκπληκτικές επιδόσεις (2010 – 5:58, 2011 – 5:45, 2013 – 5:46) αλλά σε μεγάλους αγώνες στο εξωτερικό (UTMB 2011 – 35:55, 184η γενικής, Goretex Transalpine Run 2009 – 31:38). Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε στους δύο Ολλανδούς που έρχονται και αυτοί πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο Mark Zwart έχει συμμετάσχει σε αρκετούς αγώνες ultra trail στην Ευρώπη (Zugspitz-Ultratrail - 20:30:20, Transgrancanaria 123 - 23:44:06 κ.α, ενώ ο Michiel Panhuysen εκτός από τους Ronda dels Cims 2013 (51:11:57) και TDS 2012 (29:27:54) θα έχει να μας διηγηθεί από πρώτο χέρι την εμπειρία του στον παρανοϊκό Barkley Marathons όπου συμμετείχε και το 2012 και το 2013 ολοκληρώνοντας μόνο το ένα από τα πέντε loops του αγώνα! Μπορείτε και εσείς από «πρώτο χέρι» να διαβάσετε την εμπειρία του εδώ.

 

Στον αγώνα των γυναικών τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά σαν απόρροια της απουσίας όλων των πρωταγωνιστριών των περασμένων ετών (Παπουνίδου, Ρεπσένκο, Μακκόη). Παρόλα αυτά υπάρχει μία συμμετοχή που σωστά επισήμανε ο Ντίνος Κοζανίτης και αυτή δεν είναι άλλη από της Βρετανίδας Nicky Taylor. Μεταξύ άλλων, πέρυσι τερμάτισε 3η στον Lakeland 100, στον αγώνα που έτρεξαν φέτος οι Αθανασόπουλος-Πετρόπουλος με επίδοση 30:30:06, φέρνοντάς την στο 3ο σκαλί του γυναικείου βάθρου! Φέτος στον ίδιο αγώνα δεν κατάφερε να τερματίσει καθώς αντιμετώπισε πρόβλημα τραυματισμού. Η Βρετανίδα αν βρεθεί σε καλή μέρα είναι ικανή να πλασαριστεί σε μία πολύ καλή θέση στην γενική κατάταξη. Πέρα από την Nicky Taylor, στον αγώνα θα τρέξουν οι γνωστές μας από τις συμμετοχές στον Olympus Marathon τα τελευταία χρόνια Ρουμάνες Silvia και Cornelia David. H Cornelia έτρεξε πέρυσι με επιτυχία και τον ROUT τερματίζοντας σε 40:21:38. Η μόνη –δυστυχώς- ελληνική συμμετοχή στον αγώνα για φέτος είναι της πρωτόπειρης στον αγώνα Jo Γεωργίας Μαντά η οποία ολοκλήρωσε φέτος τον Rodopi Challenge 50M σε 17:07, 10η ανάμεσα σε 39 δρομείς.

 

 

Η μόνη αλλαγή στους κανονισμούς σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές έχει να κάνει με τα ενδιάμεσα σημεία αποκλεισμού τα οποία φέτος είναι μόνο τρία (3) δίνοντας έτσι μεγαλύτερη ευελιξία στους τελευταίους αθλητές να συνεχίσουν τον αγώνα. Πιο συγκεκριμένα τα σημεία αποκλεισμού βρίσκονται στο Κ-41 (Ζαρκαδιά-1, 8:00), στο Κ-69 (Κρούσοβο, 15:00) και στο Κ-123 (Ζαρκαδιά-2, 29:00). Οι σάκοι ανεφοδιασμού παραμένουν δύο, τους οποίους οι αθλητές θα τους συναντήσουν στους σταθμούς ανεφοδιασμού που αναφέρθησαν, ένας στην Ζαρκαδιά τον οποίον θα συναντήσουν και στην επιστροφή και ένας στο Κρούσοβο.

 

Η διαδρομή του αγώνα είναι 164 χιλιόμετρα μήκος, από τα οποία τα 109 είναι μονοπάτια (67%), τα 52 χωματόδρομοι κάθε βατότητας (32%) και τα 3 άσφαλτος (1%). Η συνολική θετική υψομετρική διαφορά (ανάβαση) φτάνει τα 7940 μέτρα, το ίδιο και η αρνητική (κατάβαση), δεδομένης της σύμπτωσης εκκίνησης και τερματισμού στο Δασικό Χωριό Ερύμανθου, στη Χαϊντού. Τέλος, ο δείκτης ανάβασης φτάνει στο 49. Σημειώνεται ότι η εκκίνηση δίνεται στις 06:00 (ξημερώματα) Παρασκευής από το Δασικό Χωριό στην περιοχή της Χαϊντούς και ο αγώνας κλείνει στο ίδιο σημείο, στις 12 τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, δίνοντας στους αθλητές ένα χρονικό περιθώριο 42 ωρών για να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους. Δείτε εδώ αναλυτικά τα δεδομένα του φετινού αγώνα

 

  • Τύπος αγώνα: ultra-trail adventure 100 miler
  • Μήκος διαδρομής: 163,871 χιλιόμετρα (101,85 μίλια) 
  • Κατανομή πεδίου διαδρομής: 67% μνπ, 32% χδρ, 1% άσφ
  • Τύπος διαδρομής: Kυκλική
  • Ψηλότερο σημείο: 1620 μέτρα
  • Χαμηλότερο σημείο: 245 μέτρα
  • Μέσο υψόμετρο: 799 μέτρα
  • Θετική υψομετρική διαφορά: 7877 μέτρα
  • Αρνητική υψομετρική διαφορά: 7877 μέτρα
  • Δείκτης ανάβασης: 48
  • Σταθμοί Υποστήριξης: 6
  • Σημεία Ελέγχου: 25
  • Ενδιάμεσα όρια αποκλεισμού: 3
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Όχι
  • Εκκίνηση/Τερματισμός: Δασικό Χωριό, Χαϊντού Ξάνθης
  • Ώρα εκκίνησης: 06:00 Παρασκευής 18 Οκτωβρίου 2013
  • Χρονικό Όριο Εγκυρότητας: 42 ώρες
  • Κλείσιμο αγώνα: 24:00 Σαββάτου 19 Οκτωβρίου 2013

 

Φέτος αναμένεται ένας αγώνας κορυφαίου συναγωνισμού άρα και ενδιαφέροντος. Η Ροδόπη έχει ντυθεί με τα φθινοπωρινά χρώματά της και καλεί τους αθλητές να ζήσουν για άλλη μια χρονιά την κορυφαία εμπειρία του ROUT. Το Advendure θα βρίσκεται στην καρδιά του αγώνα, στο Δασικό Χωριό της Χαϊντούς από την Πέμπτη 17 Οκτώβρη και θα σας μεταφέρει όλη την εξέλιξη του μοναδικού αυτού γεγονότος! Μείνετε συντονισμένοι στο www.advendure.com όπου θα υπάρξει ζωντανή εξέλιξη του αγώνα μέσω της διαδικτυακής live blogging πλατφόρμας του Coveritlive.com, στην σελίδα μας στο Facebook και βέβαια στο Twitter.

 

Φωτο ©: Babis Giritziotis/GOExperience, dionolympos.gr, orizontas.org

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ