Δοκιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε το νέο Dynafit Feline SL! Κύριο

By 03 Ιουν 2015

Την Ιταλική Dynafit, με έδρα το Νότιο Τυρόλο στους Ιταλικούς Δολομίτες, την γνωρίσαμε μέσα από τις δοκιμές στο Advendure των Pantera και Feline Superlight. Ήδη μέσα από την συνέντευξη του κ. Γιώργου Κλαουδάτου - ο οποίος  αντιπροσωπεύει την εταιρεία στην χώρα μας - στα πλαίσια του Virtual Expo 2014, είχαμε λάβει τις πρώτες πληροφορίες για το νέο μοντέλο Feline SL και τις αλλαγές που θα έχει. Το  Feline SL που ήδη κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά διατηρεί φυσικά την φιλοσοφία του πολύ επιτυχημένου προηγούμενου μοντέλου, είναι ελαφρύ, γρήγορο και κατάλληλο για πολύ τεχνικό τρέξιμο Skyrunning, κρατώντας τις πολύ βασικές τεχνολογίες που το έκαναν να ξεχωρίζει, αλλά προσθέτοντας και κάποια χαρακτηριστικά που είναι εξαιρετικά σημαντικά και ενισχύουν τις ποιοτικές του ιδιότητες.

Όπως και στο Feline Superlight, η σχεδίαση του συνδυασμού της μεσόσολας και της σόλας του παπουτσιού αποτελεί το βασικότερο σχεδιαστικό χαρακτηριστικό, παρέχοντας πολύ καλή αντικραδασμική προστασία (cushioning), συγκρίσιμη με βαρύτερα μοντέλα ορεινού τρεξίματος, κρατώντας όμως το παπούτσι ελαφρύ και με πολύ ενισχυμένο κράτημα και πρόσφυση (traction) για τα τεχνικά μονοπάτια που συναντά ο αθλητής στα ελληνικά βουνά.

 

Στην σόλα ξεχωρίζει φυσικά το σήμα της Vibram®, χρησιμοποιώντας τρία διαφορετικά layers, σε ένα σύστημα που είχε και το προηγούμενο μοντέλο Feline και η εταιρεία το ονομάζει Vibram® Mapping Compound. Η σχεδίαση της σόλας έδινε πολύ καλά αποτελέσματα όπως είχαμε δει στο Feline Superlight και η εταιρεία την διατήρησε και στο καινούργιο μοντέλο. Κάθε layer έχει διαφορετική σκληρότητα – ανάλογα με την τοποθέτηση του στην σόλα - ώστε το παπούτσι να προσαρμόζεται σε κάθε τύπο εδάφους που θα συναντήσει στα μονοπάτια. Τα μεγάλα επιθέματα (lugs) έχουν διαφορετικές κατευθύνσεις σε κάθε layer ώστε να παρέχουν την κατάλληλη πρόσφυση είτε τρέχουμε σε ανηφόρα είτε σε κατηφόρα, σε πετρώδες έδαφος ή λάσπες. Τα εξωτερικά επιθέματα στο μπροστά μέρος της σόλας (forefoot) είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος, ενισχύοντας την ευστάθεια στο εξωτερικό μέρος του παπουτσιού.

 

 

 

Άλλο ένα βασικό χαρακτηριστικό που διατηρήθηκε στο νέο Feline SL είναι η σχεδίαση της μεσόσολας, η οποία περιέχει πολλαπλές στρώσεις από υλικό τύπου EVA σε όλο το παπούτσι (multi pad το ονομάζει η Dynafit) ώστε να προσαρμόζεται όσο αφορά την αντικραδασμική του προστασία (cushioning) στα διάφορα είδη τερέν που θα συναντήσει στα βουνά. Ακριβώς όπως και στο προηγούμενο μοντέλο Feline Superlight, ο συνδυασμός σόλας και μεσόσολας, παρέχει προστασία σε όλες τις κινήσεις του ποδιού στα τεχνικά μονοπάτια, υποστηρίζει τον μυϊκό συντονισμό και παρέχει βέλτιστη μεταφορά ενέργειας, ενώ προσπαθεί να ενισχύσει την ισορροπία και τον έλεγχο της κίνησης, όπως υποστηρίζει η εταιρεία.

 

Μια σημαντική αλλαγή στο νέο Feline SL είναι η μεγάλη μείωση της διαφοράς ύψους μεταξύ της σόλας και της “μπάλας” του ποδιού (heel-to-toe drop) που από τα 12 mm κατέβηκε στα 8 mm, κάνοντας πλέον το παπούτσι να “ υποστηρίζει” περισσότερο το πάτημα με τομέσο ή το μπροστά μέρος του πέλματος σε τρεξίματα σε επίπεδα ή κατηφορικά εδάφη.

 

Πολύ μεγάλη αλλαγή έχει γίνει στην σχεδίαση του συστήματος των κορδονιών, καθώς και της κάλυψης τους. Καταρχάς, το Feline SL ξεφεύγει από την λογική των απλών κορδονιών του προηγούμενου μοντέλου και υιοθετεί πλέον το Quick Lacing σύστημα, το οποίο επιτρέπει το “κλείδωμα” των σκληρών και λεπτών κορδονιών με αυτόματο τρόπο σφίγγοντας το κατάλληλο πλαστικό κλιπ. Το μεγαλύτερο μέρος των κορδονιών καλύπτεται από μια υφασμάτινη και ελαστική επιφάνεια που είναι συνέχεια του υφάσματος που “δένει” την περίμετρο του παπουτσιού. Στην μεγάλη θήκη που σχηματίζει αυτή η επιφάνεια μπαίνει ολόκληρο το κλιπ αυτόματου δεσίματος και του μήκους του κορδονιού που περισσεύει όταν σφίξουμε το κλιπ, παρέχοντας εξαιρετική κάλυψη και προστασία. Η υφασμάτινη επικάλυψη είναι πολύ ανθεκτική, ταιριάζει όμορφα στο επάνω μέρος του ποδιού και προστατεύει από την είσοδο σκόνης, λάσπης και χαλικιών στο εσωτερικό.

 

Quick Lacing και χώρος αποθήκευσης κορδονιών - Εμφανείς οι οπές εξαερισμού της γλώσσας! 

 

Στην προστασία από την είσοδο σκόνης κτλ. στο εσωτερικό βοηθάει πολύ και η γλώσσα του παπουτσιού που είναι πολύ λεπτή (μια ακόμη διαφορά από το προηγούμενο μοντέλο Feline) και αγκαλιάζει ψηλά το πόδι. Επάνω στην γλώσσα υπάρχουν μικρές οπές για να βοηθούν στον εξαερισμό, ο οποίος ενισχύεται από μια ακόμη καινοτομία του νέου μοντέλου, που είναι μια ειδική κατασκευή «σχάρας» στις δυο πλευρές που αυξάνει την ευστάθεια του, αλλά βοηθά και στον εξαερισμό.

 

Ο χώρος των δακτύλων έχει αυξηθεί στο νέο μοντέλο, δίνοντας περισσότερο “αέρα” στο εμπρός μέρος του ποδιού, αλλά το παπούτσι συνεχίζει γενικά να αγκαλιάζει σαν γάντι το πόδι, αυξάνοντας την σταθερότητα που χρειάζεται το γρήγορο τρέξιμο σε τεχνικά μονοπάτια. Το πίσω μέρος του παπουτσιού είναι πιο συμπαγές και σκληρό για ενίσχυση της σταθερότητας στο πάτημα.

 

Εξαιρετική η προστασία στα δάκτυλα αλλά και περιμετρικά από χτυπήματα σε πέτρες και κλαδιά, καθώς είναι παρόν και στα νέα Feline SL το σύστημα των τριών layers προστασίας που η εταιρεία ονομάζει Ballistic Bumper, καθώς και η ενισχυμένη περιμετρική επικάλυψη (αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο).

 

Ενισχυμένη προστασία μπροστά, ενώ ο χωρος των δακτύλων έχει μεγαλώσει σε σχέση με το Feline Superlight! 

 

Τις πολύ σημαντικές βελτιωτικές αλλαγές συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο η υιοθέτηση πάτων Ortholite, οι οποίοι παρέχουν εγγυημένες αντιβακτηριδιακές ιδιότητες ενώ προσθέτουν ένα ακόμη επίπεδο αντικραδασμικής προστασίας στην ενδιάμεση σόλα του παπουτσιού.

 

Το βάρος του παπουτσιού κυμαίνεται στα  290 gr, δηλαδή σε πολύ καλά επίπεδα για γρήγορο τρέξιμο σε σχέση και με την εξαιρετική προστασία και την αντικραδασμικότητα που διαθέτει. Βγαίνει σε τρία διαφορετικά χρώματα, κόκκινο, μπλέ και μαύρο/ασημί.

 

 

 

Δοκιμή και Συμπεράσματα:

 

To Hydra’s Trail Event αλλά και το Orliakas Race ήταν δυο αγώνες που προσφέρονταν, λόγω του τεχνικού πεδίου τους και της εναλλαγής εδαφών, για την δοκιμή του νέου Feline SL. Φυσικά το παπούτσι δοκιμάστηκε και σε λάσπες και χωμάτινα μονοπάτια όπως αυτά του Μετσόβου.

 

Τα έντονα χρώματα του παπουτσιού (δοκίμασα το κόκκινο μοντέλο), καθώς και η νέα σχεδίαση των κορδονιών και κυρίως οι πλευρικές “σχάρες” αμέσως τραβάνε την προσοχή όσο αφορά την εμφάνιση.  Αυτό που αμέσως καταλαβαίνει κάποιος όταν το φορέσει είναι ότι το παπούτσι είναι πολύ άνετο και δένει σαν γάντι στο πόδι. Σε αυτό βοηθά και το σύστημα Quick Lacing των κορδονιών, αλλά και η μικρή αύξηση του χώρου στα δάκτυλα σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Το Feline SL είναι όπως και το προηγούμενο μοντέλο πιο ευλύγιστο μπροστά και πιο στιβαρό και σταθερό πίσω, και παρέχουν εξαιρετικό πάτημα. Χρειάζεται προσοχή στα πρώτα τρεξίματα ώστε ο αθλητής να συνηθίσει την στενή γραμμή τους, αλλά όταν εξοικειωθεί δεν θα έχει πρόβλημα. Έχουν πολύ καλή σταθερότητα η οποία ενισχύεται και από την πλευρική στήριξη που δίνουν οι ειδικής κατασκευής «σχάρες» στις δυο πλευρές του παπουτσιού.

 

 

 

Η διατήρηση του Vibram® Mapping Compound  καθώς και των μεγάλων επιθεμάτων της σόλας διατηρεί την φοβερή πρόσφυση που είχε και το προηγούμενο μοντέλο Feline, σε οποιοδήποτε έδαφος, όσο τεχνικό και να είναι αυτό. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι από τα δυνατότερα στοιχεία του παπουτσιού.

 

Οι πολλαπλές στρώσεις από υλικό τύπου EVA σε όλο το παπούτσι παρέχουν την πολύ καλή αντικραδασμική προστασία που είχε και το προηγούμενο μοντέλο, η οποία όμως ενισχύεται από την προσθήκη των Ortholite πάτων που προσθέτουν ένα ακόμη επίπεδο αντικραδασμικής προστασίας στο παπούτσι. Όσο αφορά λοιπόν το cushioning έχουμε σημαντική αναβάθμιση στο ήδη πολύ καλό επίπεδο που είχε το Feline Superlight.

 

Στιβαρό το πίσω μέρος του παπουτσιού, προσφέρει ενισχυμένη σταθερότητα!

 

Το σύστημα των κορδονιών (αυτόματο Quick Lacing) καθώς και της κάλυψης τους είναι εντελώς διαφορετικό στο νέο Feline SL και θα λέγαμε σημαντικά αναβαθμισμένο όσο αφορά κυρίως την ευκολία δεσίματος και την λειτουργικότητα του. Το Quick Lacing δουλεύει πολύ καλά, αλλά και η κάλυψη των κορδονιών και του τμήματος που περισσεύει όταν σφίξει το αυτόματο κλιπ είναι πολύ έξυπνα σχεδιασμένη. Η γλώσσα είναι πολύ λεπτότερη και αυτό βοηθάει στο να αγκαλιάζει το πόδι και να μην επιτρέπει να μπαίνει σκόνη, χαλικάκια κτλ., όπως διαπιστώσαμε, αλλά θέλει λίγο προσοχή στο σφίξιμο γιατί μπορεί να ερεθίσει το πάνω μέρος του coup de pied.

 

Το Ballistic Bumper στα δάκτυλα όπως και οι σκληρές πλαστικές επιστρώσεις στα πλάγια και πίσω κάνουν εξαιρετική δουλειά και όπως είναι φυσικό η Dynafit το διατήρησε στο νέο μοντέλο. Όσο αφορά την προστασία από χτυπήματα είναι από τα κορυφαία μοντέλα της αγοράς.

 

Πολύ σημαντική αναβάθμιση αποτελεί η μείωση του drop (από τα 12 στα 8 mm), κάτι που είχαμε εντοπίσει και σημειώσει στο review του προηγούμενου μοντέλου και με μεγάλη χαρά είδαμε να εφαρμόζει η Dynafit στο νέο Feline SL. Το χαρακτηριστικό αυτό σε συνδυασμό με το χαμηλό του βάρος ευνοεί το γρήγορο τρέξιμο σε επίπεδα κομμάτια μονοπατιών ή χωματόδρομων.

 

Η γλώσσα του παπουτσιού είναι πολύ λεπτή και αγκαλιάζει ψηλά το πόδι! 

 

Με το νέο Feline SL η Dynafit βελτιώνει σημαντικά ένα μοντέλο που ήδη είχε μπει πολύ δυνατά στην αγορά, σαν μια εξαιρετική λύση για γρήγορο τρέξιμο σε τεχνικά μονοπάτια. Διατήρησε τα χαρακτηριστικά υποδομής του παπουτσιού (Vibram® Mapping Compound, multipad, Ballistic Bumper), που παρείχαν κορυφαία πρόσφυση, ευστάθεια και εξαιρετική προστασία από χτυπήματα και από τους κραδασμούς και αναβάθμισε προς το καλύτερο συστήματα που παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στο mountain running (8 mm drop, κορδόνια, πάτοι, γλώσσα, πλευρικές σχάρες, χώρος δακτύλων). Σε όλα αυτά να προσθέσουμε την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, που θα δώσει διάρκεια στον χρόνο ζωής του παπουτσιού. Εξαιρετική λοιπόν λύση για αγώνες Skyrunning, Vertical, Ορεινούς Μαραθώνιους σε σκληρά πεδία (π.χ. Olympus Marathon και Garmin Ziria Skyrace) αλλά και σε μαλακό και λασπώδες έδαφος (Metsovo Race, αγώνες ultra-trail τύπου Ροδόπης με αλλαγή).

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων Dynafit είναι ο Γιώργος Κλαουδάτος. Μπορείτε προς το παρόν να τα προμηθευτείτε από το e-shop του κ. Κλαουδάτου:  http://www.klaoudatos-skishop.gr/, αλλά και από τα ακόλουθα καταστήματα:

 

- Runner Store
- OutRun
- Pulse100
- POLO centrers
- Κλαουδάτος Περιστέρι 
- Escape
- Sports & Ski Θεσσαλονίκη 
- Fifth Element Ιωάννινα 
- Sea World Κέρκυρα 
- 55 summits Λιτόχωρο

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

- Βάρος: 290  gr

- Drop: 8 mm

- Σόλα: Vibram® Mapping Compound με μεγάλα επιθέματα (lugs) πολλαπλών κατευθύνσεων

- Μεσόσολα: Πολλαπλές στρώσεις EVΑ (multi pad)

- Ballistic Bumper και περιμετρικές πλαστικές επιστρώσεις για προστασία από χτυπήματα 

- Πάνω/εξωτερικό μέρος: Διαπνέον ύφασμα, συνθετικές επιστρώσεις για προστασία και υφασμάτινη ελαστική επικάλυψη στην περιοχή των κορδονιών - ειδική κατασκευή «σχάρας»στις δυο πλευρές που αυξάνει την ευστάθεια

- Κορδόνια: Αυτόματο σύστημα Quicklacing

- Λιανική τιμή: 140€

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ