Σπάρταθλον, 30 χρόνια (1983-2012) Νικητές Stu και Hawker

30 Σεπ 2012

Ο Γερμανός Στου Θομς αναδείχθηκε νικητής στο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», που φέτος συμπλήρωσε 30 χρόνια ιστορίας. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη απόστασης 246 χλμ. Μετείχαν 310 αθλητές και αθλήτριες, από 36 χώρες. Από πλευράς γυναικών, η εκπληκτική Ελίζαμπεθ Χόουκερ, από τη Βρετανία, τερμάτισε τρίτη στη γενική κατάταξη, σημειώνοντας χρόνο 27 ώρες 02΄.17΄΄, που είναι ο καλύτερος στην 30χρονη ιστορία του θεσμού. Το προηγούμενο ρεκόρ στη κατηγορία των γυναικών ανήκε στη Σούμι Ιναγκάκι από την Ιαπωνία, με χρόνο 27 ώρες 39΄.49΄΄, από το 2009.

Ο φετινός αγώνας έκρυβε εκπλήξεις καθώς σημειώθηκαν πολλές εναλλαγές λόγω της μεγάλης ζέστης με αποτέλεσμα να επηρεάσει τις προσπάθειες των αθλητών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν πολλοί αθλητές και αθλήτριες. Πίσω από το Γερμανό νικητή Στου Θομς, τερμάτισε ο Ιάπωνας Τέτσουο Κίσο, ενώ τρίτος άνδρας (τέταρτος στη γενική κατάταξη), είναι ο Αυστριακός καρδιοχειρουργός Μάρκους Θάλμαν, που είναι επίτιμος δημότης Σπαρτιατών! Καλύτερος Έλληνας, είναι ο Στέργιος Αναστασιάδης που τερμάτισε στη 14η θέση της γενικής κατάταξης. Δεύτερη γυναίκα, μετά την Ελίζαμπεθ Χόουκερ, είναι η Λεόνι Βαν Ντε Χάακ, από την Ολλανδία (8η στη γενική κατάταξη) και τρίτη, η περσινή νικήτρια Σίλβια Λούμπικς από την Ουγγαρία (13η στη γενική κατάταξη).

Στου Θομς: Είναι μεγάλη τιμή, η συμμετοχή και η νίκη στο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» Χαρούμενος και συγκινημένος που τερμάτισε πρώτος στη Σπάρτη, μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα, ήταν ο Γερμανός Στου Θομς, που δήλωσε: «Σας ευχαριστώ όλους. Είναι μεγάλη τιμή, η συμμετοχή και η νίκη στο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ». Ήταν ένας συναρπαστικός αγώνας. Είναι απίστευτο, είναι απίστευτο», για να προσθέσει με αρκετή δόση χιούμορ: «Αφού ήρθα εδώ και τερμάτισα πρώτος στο άγαλμα του Λεωνίδα, ε τότε μπορώ να σταματήσω εδώ την καριέρα μου».

Ελίζαμπεθ Χόουκερ: «Είμαι χαρούμενη που κέρδισα αυτό τον ιστορικό αγώνα» «Ο αγώνας είχε πολλές δυσκολίες. Έκανε πολύ ζέστη, η ανάβαση στο βουνό (Παρθένιο Όρος) τη νύχτα με δυσκόλεψε, γιατί είχα πρόβλημα στο δεξί γόνατο και αυτό με κούρασε. Όλα αυτά όμως τα ξεχνάς όταν τερματίζεις σε έναν ιστορικό αγώνα, όπως είναι το «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ». Είμαι πολύ χαρούμενη για τη συμμετοχή μου και την πρώτη θέση που κατέκτησα»

Όλα πήγαν καλά και φέτος, μία σημαντική χρονιά για το «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» που συμπλήρωσε 30 χρόνια από το 1983 που καθιερώθηκε (όταν ο Βρετανός σμήναρχος της RAF John Foden και η ομάδα του ένα χρόνο νωρίτερα έτρεξαν πειραματικά από την Αθήνα στη Σπάρτη).

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ κ. Παναγιώτης Τσιακίρης πραγματικά χαρούμενος που όλα κύλησαν ομαλά και στη φετινή διοργάνωση, δήλωσε: «Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ συμπλήρωσε 30 χρόνια, αναβιώνοντας κάθε χρόνο την Ελληνική ιστορία. Έχει καταξιωθεί σε όλο τον κόσμο και έχει γίνει θεσμός. Ο αγώνας ήταν δύσκολος και απαιτητικός, λόγω των καιρικών συνθηκών και της μεγάλης συμμετοχής. Η υψηλή θερμοκρασία, με ζέστη και υγρασία, είναι ένα στοιχείο, που δυσκόλεψε σημαντικά τις προσπάθειες των αθλητών. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του Συνδέσμου που δούλεψαν για πολλούς μήνες, ώστε να παρουσιάσουμε έναν άψογο αγώνα. Επίσης τον Δήμο Σπάρτης και την τροχαία για την εξαιρετική συνεργασία, που φάνηκε με την ομαλή εξέλιξη του αγώνα. Υπήρχαν πολλά εφόδια σε όλους τους σταθμούς που πέρασαν οι αθλητές και θεωρώ, ότι καταφέραμε να τους εξυπηρετήσουμε όλους».

Ο κ. Τσιακίρης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο Ίδρυμα «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από τα βάθη της καρδιάς μου, ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Ίδρυμα «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ», που είναι ο αποκλειστικός δωρητής στο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2012» και για διάρκεια τριών ετών. Πιστεύω, ότι με την βοήθεια του Ιδρύματος, προβάλαμε την Ελλάδα για μία ακόμη χρονιά σε όλο τον κόσμο, με την εξαιρετική διοργάνωση αυτού του ιδιαίτερα απαιτητικού αγώνα».
Σήμερα (Σάββατο), ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Σπάρτης θα διοργανώσει εκδήλωση που θα γίνει στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 9 το βράδυ, όπου θα πραγματοποιηθεί η απονομή στους αθλητές και αθλήτριες που συμμετέχουν στον αγώνα. Η αυλαία για το «30ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», θα πέσει τη Δευτέρα το βράδυ στην Αθήνα, όταν ο Διεθνής Σύνδεσμος ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, θα τιμήσει τους αθλητές και τις αθλήτριες που συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση.

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ