Ολύμπιος, Heroes Ultra, Ζήρεια, Θάσος, Σαμαριά και ... Zegama!

Ο Μάιος αποδεικνύεται κάθε χρόνο ο πιο παραγωγικός ίσως μήνας όσον αφορά τις αγωνιστικές εκδηλώσεις ορεινού τρεξίματος … και όχι μόνο! Ένας ευχάριστος πονοκέφαλος για όλους τους δρομείς οι οποίοι πραγματικά δεν ξέρουν τι να διαλέξουν και πολλές φορές η παρέα είναι αυτή που θα επηρεάσει το που τελικά θα «κάτσει η μπίλια». Εξαίρεση βέβαια αποτελούν οι μεγάλοι αγώνες υπεραπόστασης που αυτό το Σαββατοκύριακο θα μας απασχολήσουν αφού σίγουρα η συμμετοχή σε αυτούς προϋποθέτει μία σοβαρή προετοιμασία αρκετών μηνών. Μιλάμε βέβαια για τον Ολύμπιο Δρόμο, έναν από τους πιο σημαντικούς αγώνες υπεραπόστασης στην Ελλάδα και αρκετά δημοφιλής και στο εξωτερικό αλλά και για τη νέα προσθήκη στο ιδιαίτερο είδος των αγώνων μικτού τερέν, τον Heroes Ultra στην Κρήτη ο οποίος φιλοδοξεί να αποτελέσει σταθμό στο ετήσιο καλεντάρι. Από εκεί και μετά, πλούσια η δράση για τους αμιγώς βουνίσιους: Garmin Ziria Skyrace, Ορεινός Μαραθώνιος Θάσου και Samaria Run! Τελευταίο αφήσαμε ένα άλλο διαμάντι που δυστυχώς όμως δεν βρίσκεται και πολύ κοντά μας. Μιλάμε φυσικά για τον θρυλικό Zegama Aizkorri, έναν αγώνα όνειρο για χιλιάδες δρομείς στον κόσμο, αγώνα που συγκεντρώνει την αφρόκρεμα των απανταχού skyrunners και είναι φημισμένος τόσο για την σκληροτράχηλη και γνήσια skyrunning διαδρομή του, όσο και για την εκπληκτική ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι «φίλαθλοι» σε όλο το μήκος της διαδρομής, ιδιαίτερα στα δυσκολότερα σημεία της!

Ολύμπιος Δρόμος

Ο Ολύμπιος Δρόμος ξεκινάει από το αρχαίο Στάδιο της Νεμέας και τερματίζει μετά από 180 χιλιόμετρα μπροστά από το αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας. Πρόκειται για έναν αγώνα μικτού τερέν, σημαντικού βαθμού δυσκολίας με τα +3.700 μέτρα θετικής υψομετρικής, ο οποίος διασχίζει με εναλλαγές ασφάλτου και δασικών δρόμων τον φυσικό πλούτο των τοπίων που συναντά στους τέσσερις νομούς από όπου περνάει. Μπορεί να μην συγκαταλέγεται στους αμιγώς trail αγώνες ή αγώνες βουνού, παρόλα αυτά η διαδρομή του μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί χαρίζοντάς του 3 πόντους στην κλίμακα αξιολόγησης (στην παλιά κλίμακα, 5 στην καινούρια) σαν αγώνας κριτήριο για τοThe North Face® Ultra Trail du Mont Blanc. Η αφετηρία του Ολύμπιου Δρόμου βρίσκεται στο Αρχαίο Στάδιο της Νεμέας, όπου θα δοθεί η εκκίνηση στις 2:30 το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Μαϊου για περίπου 190 αθλητές, αριθμός συμμετοχών που αποτελεί και ρεκόρ για την διοργάνωση. Οι αθλητές θα έχουν στην διάθεσή τους 28 ώρες για να ολοκληρώσουν έγκαιρα τον αγώνα. Η διαδρομή που θα ακολουθήσου οι αθλητές κινείται στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Κορινθίας αρχικά και ύστερα της Αρκαδίας, για να καταλήξει 180 χιλιόμετρα μετά, στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του αγώνα, τα σημεία ελέγχου και ανεφοδιασμού είναι τα χωριά που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής αυτής και είναι 19. Αυτό γίνεται με σκοπό να ταυτιστούν οι αθλητές του αγώνα, με τους αθλητές της αρχαιότητας, οι οποίοι μεταβαίνοντας από τη Νεμέα στην Ολυμπία για να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αρκούνταν στην τροφοδοσία που τους παρείχαν οι οικισμοί που βρίσκονταν πάνω στο δρόμο τους. Μερικά από τα χωριά που περνούν οι αθλητές ήταν τα: Νεμέα, Σκοτεινή, Κανδήλα, Λεβίδι, Βυτίνα, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο, Περδικονέρι, Καστράκι, Άσπρα Σπίτια.



Συνοπτικά

- Εκκίνηση: Παρασκευή 20 Μαϊου, 14:30 στο Αρχαίο Στάδιο της Νεμέας
- Λίστα συμμετοχών: Πατήστε εδώ
- Ζωντανά αποτελέσματα: Πατήστε εδώ

 

Παράλληλα με τον Ολύμπιο Δρόμο και με κοινή αφετηρία και διαδρομή Αγώνας Δρόμου 62 χλμ. Ο αγώνας θα ακολουθήσει τη διαδρομή από το Αρχαίο Στάδιο της Νεμέας έως το Λεβίδι και θα έχει διάρκεια όχι περισσότερο από 10 ώρες.

 

Heroes Ultra

O Heroes Ultra κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του στο καλεντάρι των αγώνων υπεραποστάσεων στην χώρα μας φιλοδοξώντας να αποτελέσει ένα διεθνές δρομικό γεγονός. Ο αγώνας είναι εμπνευσμένος από την ηρωική απαγωγή του Γερμανού στρατηγού Κράιπε τον Απρίλιο του 1944 και η διαδρομή του που φτάνει τα 156 χιλιόμετρα με πάνω από 5.000μ υψομετρικής διαφοράς, «πατάει» ακριβώς πάνω στα χνάρια των ηρωικών απαγωγέων που χάρισαν στην Ελλάδα άλλη μια χρυσή σελίδα στον αγώνα κατά των κατοχικών δυνάμεων. Κινείται σε μικτό τερέν με άσφαλτο, χωματόδρομο και μονοπάτι και δρομείς θα έχουν στην διάθεσή τους για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδρομής 30 ώρες. Το Heroes Ultra ξεκινάει στη Μονή Βωσάκου στον Μυλοπόταμο στις 8πμ το Σάββατο 21η Μαΐου 2016 και τερματίζει στην Παραλία Περιστερέ, το σημείο εκκένωσης της ομάδας των απαγωγέων του Στρατηγού Κράιπε, στις 2μμ την Κυριακή 22 Μαΐου 2016. Οι αθλητές θα υποστηρίζονται στη διαδρομή από 9 ενδιάμεσους σταθμούς ανεφοδιασμού, καθώς και αρκετά άλλα επανδρωμένα και μη επανδρωμένα σημεία ανεφοδιασμού με νερό. Ο φετινός αγώνας αποτελεί κριτήριο για τα Ultra Trail du Mont Blanc 2017 και 2018, με το μέγιστο των 6 βαθμών. Ο Τίμος Δασκαλόπουλος, ως απεσταλμένος του Advendure θα τρέξει και θα μας μεταφέρει μετά το πέρας του όλο το ρεπορτάζ και την εμπειρία του από την παρθενική διεξαγωγή του σημαντικού αυτού αγώνα!



Συνοπτικά

- Εκκίνηση: Σάββατο 21 Μαϊου, 8:00πμ στη Μονή Βωσάκου στον Μυλοπόταμο
- Λίστα Συμμετοχών: Πατήστε εδώ
- Ζωντανά αποτελέσματα: Πατήστε εδώ


Garmin Ziria Skyrace

Αναμφίβολα διατηρεί την φήμη ενός από τους πιο σκληρούς αγώνες στην Ελλάδα σε αυτή την απόσταση, αγώνας που παρά την μικρότερη του μαραθωνίου απόστασή του που φτάνει τα 30 χιλιόμετρα, λόγω της μεγάλης του υψομετρικής (2620μ) και του πολύ σκληρού τερέν, άνετα θα μπορούσε κάποιος να τον κατατάξει σε αυτή την κατηγορία. Ο αγώνας έχει εκκίνηση και τερματισμό το χωριό Γκούρα που βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές της Ζήρειας και στα 950μ υψόμετρο στο βόρειο τμήμα του Φενεού και κάθε χρόνο αποτελεί στόχο εκατοντάδων δρομέων που θέλουν να βάλουν αρκετά σκληρά χιλιόμετρα στα πόδια τους, προετοιμαζόμενοι για τους μεγαλύτερους αγώνες που ακολουθούν. Η Ασημίνα Συλαίου, μία από τις παλιές αθλήτριες του χώρου, η οποία και έχει την γενική εποπτεία του αγώνα, έχει δουλέψει σκληρά για να δώσει στους αθλητές μία διαδρομή αντάξια της φήμης και της ομορφιάς της σκληροτράχηλης Ζήρειας που σκαρφαλώνει στα 2457 μέτρα! Φέτος εκτός από τον μικρότερο αγώνα Ziria Scalerace που συμπληρώνει το κύριο αγωνιστικό γεγονός, προστίθεται και αγώνας σκυταλοδρομίας στην ίδια διαδρομή με αυτή του Skyrace. Ο πρώτος θα ξεκινήσει κανονικά από την πλατεία της Γκούρας όπως και στο Skyrace και θα τερματίσει όταν φτάσει στο σαλέ και κεντρικό σταθμό του αγώνα. Εκεί θα τον περιμένει το δεύτερο άτομο της ομάδας του όπου θα πάρει τη "σκυτάλη" και θα ξεκινήσει τον δικό του αγώνα μέχρι να τερματίσει στην πλατεία της Γκούρας.

 

 

Συνοπτικά

- Ημερομηνία Διεξαγωγής: Κυριακή, 22 Μάιος, 2016 - 09:30
- Μήκος Αγώνα: 30χλμ
- Θετική Υψομετρική Αγώνα: 2620μ
- Λίστα συμμετοχών: Πατήστε εδώ

 

Ορεινός Μαραθώνιος Θάσου

Τα τελευταία χρόνια η Θάσος έχει βάλει για τα καλά το στίγμα της στο καλεντάρι αγώνων βουνού διοργανώνοντας με επιτυχία έναν πραγματικά εντυπωσιακό αγώνα! Το Υψάριον Μονοπάτι όπως είναι η ονομασία του μεγάλου αγώνα των 44 χιλιομέτρων αποτελεί μια ολοκληρωμένη διάσχιση του σημαντικότερου ορεινού όγκου του νησιού, διερχόμενη από τις 2 ψηλότερες κορυφές του νησιού (Υψάριον 1204μ, Καζαβιτιανός Προφ. Ηλίας 1152μ). Κύρια χαρακτηριστικά της διαδρομής οι εντυπωσιακοί βραχώδη σχηματισμοί στο Υψάριον όρος, μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλους με, αποκλειστική δασοκάλυψη Άρκευθου (άγεθρου, Αγριοκυπάρισου ), η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής και προστατευόμενη περιοχή ‘Natura’. Φέτος για πρώτη φορά η διοργάνωση προσφέρει και έναν μικρότερο αγώνα 12 χιλιομέτρων με όνομα «Πέτρινο Γεφύρι 12Κ»

 


Συνοπτικά

- Εκκίνηση: Κυριακή 22 Μαΐου 2016, 8.00πμ
- Μήκος διαδρομής: 44.3χλμ.
- Θετική υψομετρική: 1975μ
- Αρνητική υψομετρική: 2206μ
- Χρονικό όριο αποκλεισμού: 10 ώρες
- Λίστα συμμετοχών: Πατήστε εδώ

 

Samaria Run

Στο καλεντάρι αγώνων της Κρήτης δεσπόζει κάθε χρόνο ένας αγώνας που το όνομά του είναι συνώνυμο με ένα από τα πιο γνωστά φαράγγια στον κόσμο, πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο που θέλουν να το διασχίσουν από άκρη σε άκρη! Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι το πλέον γνωστό διεθνώς και το πλέον επισκέψιμο, αφού έχουν την τύχη να το διαβαίνουν πάνω από τριακόσιες χιλιάδες φυσιολάτρες κάθε χρόνο. Είναι ένα θαυμαστό τοπίο, με σπάνιους γεωλογικούς σχηματισμούς. Μοναδικός βιότοπος με ξεχωριστή σε πλούτο χλωρίδα και πανίδα, και μια πλούσια μυθολογία που φθάνει ως τα προϊστορικά χρόνια και ιστορία πολυτάραχη στη δύσκολη για την Κρήτη χρόνια. Η διαδρομή του αγώνα κινείται σε ακτίνα 4 χιλιομέτρων από το Ξυλόσκαλο (Βόρεια είσοδος του φαραγγιού της Σαμαριάς) και η διαδρομή του φτάνει τα 17 χιλιόμετρα.

 

- Περισσότερες πληροφορίες: Πατήστε εδώ

 

 

Zegama? It’s Zegama!”

Το 2008, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Skyrunning που φιλοξενήθηκε εκεί, όταν ο Kilian Jornet ρωτήθηκε για τον αγώνα απάντησε απλά: “Zegama? It’s Zegama!”. Με άλλα λόγια...κύριοι δεν έχουμε πολλά να πούμε. Η φήμη του αγώνα μιλάει από μόνη της. Αρκούν οι χιλιάδες θεατές στα δύσκολα σημεία του αγώνα, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών για να καταλάβει κάποιος για ποιόν αγώνα μιλάμε...It’s Zegama! Αποτελώντας έναν από τους κυριότερους αγώνες στο καλεντάρι της ISF τα τελευταία χρόνια, ο αγώνας σε μία πανέμορφη περιοχή στα Πυρηναία στην χώρα των Βάσκων έχει γίνει περιζήτητος αποκτώντας μεγάλη φήμη. Χιλιάδες ήταν αυτοί που δήλωσαν συμμετοχή και φέτος, αλλά πολύ λίγοι οι τυχεροί αφού η διοργάνωση θέτει αυστηρό όριο 450 αθλητών. Highlight του αγώνα οι χιλιάδες θεατές κατά μήκος όλης της διαδρομής, περίπου 8.000 παρακαλούθησαν πέρυσι τον αγώνα, οι οποίοι δίνουν φτερά στα πόδια των κουρασμένων αθλητών.

 

 

Φέτος ο αγώνας συμπληρώνει 15 χρόνια ζωής και το γιορτάζει με -τι άλλο;- με την συμμετοχή δεκάδων κορυφαίων ονομάτων του χώρου. Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να κάνουμε στην συμμετοχή του επτά φορές νικητή του αγώνα Kilian Jornet ο οποίος αφήνει για λίγο την προετοιμασία του για το Έβερεστ και γυρνάει στις ρίζες του, σε αυτό που αγαπάει και ξέρει πολύ να κάνει. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Kilian φέτος βάζει μόνο αυτόν και τον Hardrock 100 στο καλεντάρι του, αφού είναι επικεντρωμένος στον μεγάλο στόχο της κατάρριψης του ρεκόρ ανάβασης / κατάβασης στην Στέγη του Κόσμου. Εκτός από τον Kilian όμως … χαμός! Ο περσινός νικητής Tadei Pivk, ο τρομερός Luis Alberto Hernando, αλλά και οι Manuel Merillas, Remi Bonnet, Aritz Egea, Tom Owens, Pere Rullan, Hassan Ait Chaou, Zaid Ait Malik, Alfredo Gil, Sintu Vives, Jessed Hernadez (μία βδομάδα πριν έρθει στο Μέτσοβο), Eirik Haugsnes, Jokin Lizeaga, Marc Lauenstein. Remigio Huaman, Saul Padua, Marco De Gasperi και Ionut Zinca προκαλούν τουλάχιστον δέος!

 


Στις γυναίκες η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη αφού τα μεγάλα φαβορί των περασμένων ετών λείπουν λόγω τραυτματισμών. Έτσι η Megan Kimmel θα έχει αντιπάλους τις Azara Garcia, Maite Maiora Oihana Kortazar αλλά και τις Aitziber Ibarbia Eva Moreda, Gemma Arenas, Marta Molist και Ester Alves.

 

Καλή επιτυχία σε όλους, στους δρόμους και τα βουνά!

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ