1o Tecnica Patras City Trail – Ανακαλύπτοντας την … Πάτρα! Κύριο

Από 30 Μαρ 2015

Οι αγώνες τύπου city-trail αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς και στην χώρα μας πλέον, προσφέροντας μια δυνατή και πρωτότυπη εμπειρία τρεξίματος που οδηγεί τους αθλητές που συμμετέχουν σε μια σειρά αστικών περιοχών και διαδρομών με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά και βαθμό δυσκολίας. Στις 29 Μαρτίου η Πάτρα φιλοξένησε τον πρώτο της αγώνα city-trail, σε μια διαδρομή 13 χιλιομέτρων η οποία προσέλκυσε 256 δρομείς από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

 

Η επιτυχία στην σχεδίαση της διαδρομής - που αποτελεί όπως έχουμε ξαναπεί το κυρίαρχο στοιχείο για την καθιέρωση κάποιου αγώνα, είτε αυτός διεξάγεται σε βουνό είτε στην πόλη – φάνηκε από τις συζητήσεις των αθλητών από την Πάτρα μετά τον αγώνα, αφού όλοι μας αναφερθήκαμε στην δυνατότητα που μας δόθηκε να γνωρίσουμε περιοχές της πόλης που δεν είχαμε ξαναδεί, ούτε χρησιμοποιήσει στις καθημερινές μας προπονήσεις και περιπάτους. Η διαδρομή “εξερευνούσε” το ιστορικό κέντρο της πόλης με τα πανέμορφα μνημεία (Αρχαίο Ωδείο, Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, τον αρχαιολογικό χώρο της Ηφαίστου, σκάλες Αγίου Νικολάου), τα πανέμορφα μονοπάτια του Δασυλλίου, αλλά και συνοικίες της Πάτρας με όμορφα σοκάκια όπως την περιοχή του Διάκου και την Αρόη. Το πέρασμα από την περιοχή των κεραιών προσέφερε μια πανοραμική θέα ολόκληρης της πόλης της Πάτρας, των λιμανιών της και της θάλασσας και φυσικά της επιβλητικής γέφυρας του Ρίου-Αντιρρίου. Εντυπωσιακό το πέρασμα μέσα από το φρούριο της Πάτρας και τους κήπους του, ανέδειξε την σημαντική δουλειά συντήρησης και ανάδειξης που έχει γίνει στον χώρο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

 

 Το "ποτάμι" των αθλητών ανεβαίνει τα επίπονα σκαλιά της Αγίου Νικολάου, λίγα μόλις λεπτά μετά την εκκίνηση του αγώνα!

 

Ο βαθμός δυσκολίας της διαδρομής ήταν σημαντικός, ιδιαίτερα στα πρώτα 4-5 χιλιόμετρα, όπου ο αθλητής έπρεπε μετά από 500 μέτρα τρέξιμο να ανέβει τα 200+ σκαλοπάτια της Αγίου Νικολάου, μετά να συνεχίσει με έντονες ανηφοροκατηφόρες στα μονοπάτια του Δασυλλίου και τέλος να ανέβει τρέχοντας μέχρι τις κεραίες ψηλά πάνω από την περιοχή του Δασυλλίου. Το δεύτερο κομμάτι τη διαδρομής ήταν πολύ πιο εύκολο και σε μεγάλο μέρος του κατηφορικό, αν και τα πόδια ήταν ήδη επιβαρυμένα από τις ανηφοριές και τα σκαμπανεβάσματα του πρώτου τμήματος. Τα τελευταία 2 χιλιόμετρα διέσχιζαν τους πολύ όμορφους επίπεδους πεζόδρομους της Ηφαίστου, της Παντανάσσης και της Ρήγα Φεραίου, μέχρι τον τερματισμό στην επιβλητική πλατεία Γεωργίου, μιας από τις μεγαλύτερες πλατείες της χώρας. Οι αθλητές που παρασύρθηκαν σε γρήγορους ρυθμούς στο πρώτο κομμάτι σίγουρα θα ένιωσαν την δυσκολία του.

 Το Δασύλλιο ήταν από τα ωραιότερα και απαιτητικότερα σημεία της διαδρομής!

 

Η σήμανση της διαδρομής ήταν πολύ καλή, ενώ εξαιρετική δουλειά (σκαλοπάτια, εξομαλύνσεις κτλ) είχε γίνει στα μονοπάτια του Δασυλλίου. Τις προηγούμενες ημέρες, όπως και μέχρι 2-3 ώρες πριν την εκκίνηση του αγώνα έβρεχε συνεχώς, αλλά παρόλα αυτά οι διοργανωτές κατάφεραν να κάνουν πολύ καλή δουλειά στα μονοπάτια. Σε όλες τις διασταυρώσεις της διαδρομής υπήρχαν εθελοντές που έδειχναν στους αθλητές τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν. Δυο σημεία που χρήζουν βελτίωσης για την επόμενη χρονιά είναι να τοποθετηθούν χιλιομετρικές ενδείξεις κατά μήκος της διαδρομής και να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξοικείωση με αυτή οι εθελοντές, ώστε να έχουν μεγαλύτερη ετοιμότητα στις ερωτήσεις των αθλητών.

 Το πέρασμα μέσα από το Κάστρο της Πάτρας ήταν από τα ωραιότερα σημεία της διαδρομής του αγώνα!

 

Οι σταθμοί υδροδοσίας ήταν σωστά τοποθετημένοι και ικανοποιητικοί σε αριθμό για το μήκος του αγώνα, ενώ σε έναν από αυτούς υπήρχαν και μπανάνες. Εξαιρετικές οι παροχές στην τσάντα που δινόταν στους αθλητές μετά τον τερματισμό, αφού περιείχε μπανάνα, σάντουιτς, ένα μπουκάλι νερό, ένα βαζάκι μέλι καθώς και μια συσκευασία ξηρών καρπών. Πολύ όμορφο το μετάλλιο, ενώ ωραία παροχή ήταν και η τεχνική μπλούζα της Tecnica που δόθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες αθλητές πριν την εκκίνηση του αγώνα.

 

Η δουλειά της Τροχαίας πολύ καλή και άψογος ο έλεγχος των οχημάτων στις πολλές διασταυρώσεις που είχε ο αγώνας (όπως και κάθε αγώνας city-trail), σε μια χώρα όπου είναι πολύ δύσκολο να συνεργαστούν οι οδηγοί σε τέτοιου τύπου αθλητικά γεγονότα.

 Τρέχοντας γύρω από το Αρχαίο Ωδείο, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης!

 

Μια ακόμη σημαντική παροχή συνυπολογίζοντας και το κόστος συμμετοχής στον αγώνα ήταν η ηλεκτρονική χρονομέτρηση που παρείχε η εταιρεία Chronosystems και η άμεση έκδοση των αποτελεσμάτων του αγώνα.

 

Ένα εντυπωσιακό highlight που έδωσε ωραίο χρώμα στον αγώνα ήταν οι cheerleaders, οι οποίες εκτός του κεφιού που δημιούργησαν πριν την εκκίνηση, περίμεναν τους αθλητές στο επίπονο ανέβασμα των σκαλοπατιών της Αγίου Νικολάου, αλλά επίσης δημιούργησαν εντυπωσιακή ατμόσφαιρα στους τερματισμούς όλων των αθλητών.

 

Σημαντική η συνεισφορά όλων των τοπικών φορέων της πόλης της Πάτρας (Δήμος, Αρχαιολογική Υπηρεσία, Τροχαία κτλ)  έτσι ώστε να υπάρξει ένας όμορφος αγώνας, χωρίς απρόοπτα που ανέδειξε την πόλη και τα πανέμορφα μνημεία της.

 Ο πεζόδρομος της Ηφαίστου έδωσε την ευκαιρία για ταχύτητα, λίγο πριν τον τερματισμό στην πλατεία Γεωργίου!

 

Πολλά συγχαρητήρια πρέπει να δοθούν στον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Αχαΐας (Σ.Μ.ΑΧ.) Φειδιππίδης, ο οποίος κατάφερε να διοργανώσει έναν όμορφο και απαιτητικό αγώνα μέσα στο κέντρο μιας μεγαλούπολης σαν την Πάτρα και να προσελκύσει 260 αθλητές από την πρώτη κιόλας διοργάνωση. Φυσικά, συγχαρητήρια αξίζουν στην εταιρεία αθλητικού εξοπλισμού Tecnica, στον κ. Νίκο Μπούμπα και στον αντιπρόσωπο της στην Πάτρα και σπουδαίο αθλητή του ορεινού τρεξίματος Φάνη Αρκουμάνη για την σημαντική υποστήριξη που παρείχαν στον αγώνα, έτσι ώστε να αποτελέσει ένα όμορφο αθλητικό γεγονός για την Πόλη και να κάνει πολλούς ανθρώπους να γνωρίσουν αυθεντικές διαδρομές της μέσα από έναν αγώνα city-trail.

 

Η Πάτρα βγάζει εδώ και δεκαετίες σπουδαίους δρομείς, έχει δηλαδή την αθλητική παράδοση και τους ανθρώπους που μπορούν να δημιουργήσουν αγώνες που είναι σημαντικοί. Έχει οργανώσεις και δρομικά σωματεία με ανθρώπους με μεράκι (ΣΔΥΠ, Φειδιππίδης, σύλλογος δρομέων & περιπατητών «το πάρκο της Αγιάς» κτλ…) που μπορούν να προσφέρουν στην οργάνωση αγώνων τρεξίματος κάθε είδους. Επίσης, όπως διαπίστωσαν οι περίπου 260 αθλητές που έτρεξαν στο 1ο Tecnica Patras City-Trail είναι μια όμορφη πόλη, που έχει πράσινο (Δασύλλιο) πολύ κοντά στο ιστορικό της κέντρο, όμορφες γειτονιές στα περίχωρά της, πανέμορφα ιστορικά μνημεία και ένα υπέροχο και μεγάλο σε μήκος θαλάσσιο μέτωπο που προσφέρεται για αγώνες τρεξίματος. Ελπίζουμε να δούμε πολλά και όμορφα πράγματα στο μέλλον και αγώνες που θα προσελκύσουν πολλούς αθλητές από όλη την Ελλάδα αλλά φυσικά και από την ίδια την Πάτρα. Γιατί όχι και έναν Μαραθώνιο; Η αρχή έχει γίνει όπως διαπιστώσαμε με την εξαιρετική επιτυχία τόσο του 3ου Δρόμου Υγείας Πάτρας, όσο και του 1ο Tecnica Patras City-Trail.

 

Τα αποτελέσματα του αγώνα μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Δημήτρης Τρουπής

Photo ©: Tomas Betas, Έφη Σαράντη

Δημήτρης Τρουπής

Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας το 1969 και ζει στην Πάτρα τα τελευταία 30 χρόνια. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο στην φύση μας βοηθά να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μας.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Get read for the most important #trailrunning week! @UTMBMontBlanc @ultratrailwtour https://t.co/sZStRDJmBc #UTMB… https://t.co/oZqsfSbZ7i
@PikesPeakRun Marathon & Ascend - To ακατάρριπτο ρεκόρ και ο ... @kilianj : https://t.co/iuovwUqenS https://t.co/SSCddPRb6T
Read the @SCARPAspa Instinct VSR review at @Advendure_Net : https://t.co/q28bV846qc https://t.co/nVas23Pzbf
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

UTMB® 2019: O Βασιλιάς των Αγώνων Βουνού είναι εδώ!

Pikes Peak Marathon & Ascend - To ακατάρριπτο ρεκόρ και ο ... Kilian!

Scarpa Instinct VSR!

Η εμπειρία μου από τον Salewa Olympus Mythical Trail 2019!

Altra Olympus 3.0: Δοκιμή και παρουσίαση!

Ελπίδες & Όνειρα για την ελληνική αποστολή στο Youth Skyrunning World Championships!

Νεκρή αθλήτρια από κεραυνό στο Sudtirol Ultra Skyrace 2019!

La Sportiva Kaptiva - Ταχύτητα και πρόσφυση στο maximum

Zagori Mountain Running 2019 - Πάρτε σβάρα τα βουνά!