Τα «γρήγορα πιστόλια» πέταξαν στο Παγκόσμιο της WMRA στην Παταγονία

Σε μία γιορτή του παγκόσμιου mountain running – από όπου βέβαια έλειπε η Ελλάδα – εξελίχθηκε το παγκόσμιο πρωτάθλημα Mountain Running της World Mountain Running Association (WMRA) στην Παταγονία! Πεδίο σπουδαίου συναγωνισμού η Villa da Angostura στην Αργεντινή όπου μερικοί από τους καλύτερους ορεινούς δρομείς στον κόσμο εκπροσώπησαν τις χώρες τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στο κυρίως μενού των αγώνων, στη μεγάλη διαδρομή των 42χλμ με 2.200 θετική υψομετρική διαφορά έπεσαν κορμιά αφού ο συναγωνισμός ήταν κορυφαίος ανάμεσα σε δρομείς υψηλού επιπέδου. Οι εθνικές ομάδες των συμμετεχουσών χωρών είχαν κατέβει με τους καλύτερούς τους δρομείς γεγονός που προμήνυε και έντονες μάχες, κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε στο έπακρο. Δρομείς όπως ο Jim Walmsley, Hayden Hawks, Mario Mendoza, David Sinclair (ΗΠΑ), Luis Alberto Hernando (Ισπανία), Oriol Cardona (Κολομβία), Tom Evans, Jonathan Albon (M. Βρετανία), Nicolas Martin (Γαλλία) αλλά και δρομείς όπως ο Francesco Puppi, πρώτος στην κατάταξη της WMRA έδωσαν σπουδαία λάμψη στους αγώνες στην Παταγονία.


Το ίδιο ίσχυσε και για τις γυναίκες όπου δρομείς όπως η Ελβετίδες Judith Wyder και Maude Mathys, οι Ισπανίδες Sheila Aviles και Azara Garcia, η Ιταλίδα Sylvia Rampazzo, οι Γαλλίδες Adeline Roche, Blandin L’hirondel. η Αυστραλέζα Kellie Emmerson και η Ρουμάνα Cristina Simion συγκαταλέγονται ανάμεσα στις κορυφαίες του κόσμου.

Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν. Σε μια μάχη που μαινόταν από τα πρώτα χιλιόμετρα και η οποία κρίθηκε κυριολεκτικά στο τελευταίο σπριντ λίγο πριν το νήμα, νικητής και Παγκόσμιος Πρωταθλητής WMRA o γνωστός σε όλους μας κος Jim Walmsley με 3.12.16 ενώ ο Ιταλός Francesco Puppi δεν τον είχε αφήσει να πάρει ανάσα για τερματίσει λίγα δευτερόλεπτα μετά σε 3.13.04. Αρκετά μετά από το πρώτο δίδυμο τερμάτισε ο Κολομβιανός Oriol Cardona σε 3.20.24.

Jim Walmsley | © WMRA

Η Ρουμάνα Cristina Simion ήταν άπιαστη κάνοντας μία πολύ δυνατή κούρσα από την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς ουσιαστικά να απειληθεί τερματίζοντας πρώτη σε 3.49.57. Το βάθρο ολοκληρώθηκε ντυμένο στα Γαλλικά χρώματα με τις Adeline Roche και Blandine L’Hirondel να τερματίζουν σε 3.51.56 και 3.52.07 αντίστοιχα.

Cristina Simion | © WMRA

Μία ημέρα πριν, την αυλαία είχαν ανοίξει οι αγώνες Juniors 7K και Seniors 14K για τις αντίστοιχες κατηγορίες μέσα σε δύσκολες συνθήκες με πολλή βροχή και λάσπη που έδωσαν έναν ιδιαίτερα «παιχνιδιάρικο» τόνο στις διαδρομές.

Στον αγώνα των νεαρών δρομέων η πρώτη πεντάδα τερμάτισε μέσα σε 17 μόλις δευτερόλεπτα διαφορά! Ο Βρετανός Joe Dugd κυνηγιόταν αλύπητα από τον Τούρκο Sebih Bahar σε όλη την διαδρομή αλλά τελικά κατάφερε να κρατήσει την πρωτιά και τη νίκη με 0:32:44, 6” πιο γρήγορα από τον 2ο τελικά Τούρκο δρομέα ο οποίος τερμάτισε μαζί με τον Μεξικάνο Yael Paniagna Morales. Στην τελική να βαθμολογία των αντρών Juniors νικήτρια η Βρετανία, αργυρό η Τουρκία και χάλκινο η Ιταλία.

Ο αγώνας των νεαρών δεσποινίδων ξεκίνησε αμέσως μετά με την βροχή να συνεχίζει να λασπώνει τα πάντα στο διάβα της. Το ρυάκι που σε κάποιο σημείο της διαδρομής περνούσαν οι δρομείς των αγώνων της ημέρας ολοένα και φούσκωνε. Οι νεαρές δεν πτοήθηκαν όμως κάνοντας μια καταπληκτική κούρσα που βρήκε νικήτρια την Ιταλίδα Angela Mattevi με 0:37:12, την Τσέχα Barbora Havlickova 2η με 0:37:56 και την Γαλλίδα Jade Rodriguez με 0:38:48 να παίρνει την 3η θέση. Στην ομαδική κατάταξη το χρυσό μετάλλιο πήγε στην Ιταλία, η Τουρκία το αργυρό και η Τσεχία το χάλκινο.

Την σκυτάλη πήρε ο αγώνας των αντρών Seniors 14K. Όσο περνούσε η ώρα οι συνθήκες γίνονταν και πιο δύσκολες. Το ρυάκι της διαδρομή είχε γίνει ποτάμι όπου έφτανε μέχρι την μέση των δρομέων που περνούσαν δίνοντας μερικές πολύ … ενδιαφέρουσες εικόνες σε μία γρήγορα – κατά τα άλλα – διαδρομή που ευνοούσε τους πιο «δρομικούς» αθλητές. Νικητής μετά από πολύ έντονο συναγωνισμό και κυνήγι καθ’ όλη τη διάρκεια της κούρσας ο Αμερικάνος Joe Gray με 1.05.13 ενώ ο Ιταλός Cesare Maestri τερμάτισε 2ος με 1.05.21 και ο Τσέχος Marek Chrascina 3ος με 1.05.57. Στο μεταξύ ο καιρός είχε κάνει τη ζημιά του στον νικητή του WMRA World Cup 2019 Andrew Douglas ο οποίος στο πέρασμα του ποταμού από το αυτοσχέδιο γεφύρι γλίστρησε και έπεσα μέσα χάνοντας πολύτιμο χρόνο στο κυνήγι της πρώτης τριάδας για να τερματίσει τελικά 7ος. Στο ομαδικό το χρυσό πήρε η Τσεχία, το αργυρό οι ΗΠΑ και το χάλκινο η Ιταλία.

© WMRA

Το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε και με το τελευταίο αγώνισμα της ημέρας, τον αγώνα Seniors 14Κ των γυναικών. Η Αμερικανίδα Grayson Murphy νικήτρια των US Trials ξεκίνησε δυνατά παίρνοντας τα ηνία από την αρχή. Το στιβικό background της (αθλήτρια στιπλ) την βοήθησε να ξεφύγει στα γρήγορα κομμάτια της διαδρομής. Παρόλα αυτά, η Γαλλίδα Elise Poncet δεν την άφηνε να πάρει ανάσα ενώ το ίδιο έκανε και η Βρετανίδα Philippa Williams. Στο τέλος η Murphy άντεξε για να πάρει τη νίκη με 1.15.20 ενώ 21” πίσω της τερμάτισε τελικά η Γαλλίδα Poncet. Στην 3η θέση του βάθρου η Phillipa Williams με 1.16.45. Στο ομαδικό το χρυσό μετάλλιο πήγε στην Γαλλία, το ασημένο στην Τσεχία και το χάλκινο στην Μ. Βρετανία.


Περισσότερες πληροφορίες για τους αγώνες στην Παταγονία στο http://www.wmrch2019.com.ar

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ