Σπουδαία ονόματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Trail ITRA - IAU στη Πορτογαλία!

By 06 Ιουν 2019

Καθώς πια φτάνουμε στην κορύφωση της αγωνιστικής σεζόν, το ενδιαφέρον της παγκόσμιας trail running σκηνής στρέφεται στην Πορτογαλία για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Trail Running που παρουσιάζουν από κοινού η IAU - International Association of Ultrarunners και η ITRA - International Trail Running Association. Οικοδεσπότης φέτος ένας αγώνας στην Miranda do Corvo, μία ιστορική πόλη της Πορτογαλίας, ο Trilhos Dos Abrutes όπου το Σάββατο 8 Ιουνίου θα αναμετρηθούν μερικοί από τους καλύτερους trail runners στον κόσμο!

 

Πλέον τίποτα δεν θυμίζει το πολύ μακρινό 2007 όπου στο Houston των ΗΠΑ  33 αθλητές από 12 χώρες ξεκινούσαν τότε στο Πρωτάθλημα. Φέτος, 411 αθλητές υψηλού επιπέδου (186 γυναίκες και 233 άντρες) θα εκπροσωπήσουν 53 χώρες από όλον τον κόσμο!

Άντρες

Μερικοί από τους πιο δυνατούς δρομείς στον κόσμο θα βρουν την ευκαιρία να συναγωνιστούν ξανά όπως και πέρυσι στην Penyagolosa της Ισπανίας. Ανάμεσά τους οι Jonathan Albon (ITRA 912π), ο περυσινός νικητής Louis Alberto Hernando (ITRA 910π), o Γάλλος Nicolas Martin (ITRA 905), ο θρύλος του skyrunning Marco De Gasperi (ITRA 903), o επίσης Ιταλός Francesco Puppi (ITRA 893). Στην συνέχεια με βάση την κατάταξη της ITRA δύο πολύ δυνατοί Ισπανοί, οι Cristofer Clemente (ITRA 888) και Zaid Ait Malek (ITRA 886) τον οποίον και θα δούμε και στον Olympus Marathon, όπως και οι Γάλλοι Aurelien Dunand-Pallaz (ITRA 884) και Ludovic Pommeret (ITRA 883). Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Παντελής Καμπαξής.

 

 

Γυναίκες

O συναγωνισμός για το γυναικείο στέμμα της Πρωταθλήτριας θα είναι εξίσου ενδιαφέρων ενώ είμαστε σίγουροι ότι δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις και να δούμε κάτι καλό από τα «αουτσάιντερ» όπως άλλωστε έχει γίνει και στους τελευταίους αγώνες skyrunning. Από τις γυναίκες που φιγουράρουν στις λίστες συμμετοχών, πιο ψηλά στην κατάταξη της ITRA βρίσκονται οι Ruth Croft (ITRA 791) από τη Νέα Ζηλανδία, η Ισπανίδα Azara Gracia (ITRA 785) η Ολλανδέζα Ragna Debats (ITRA 783) την οποία είδαμε και να νικάει στον Olympus Marathon του 2017 και δύο δρομείς από την Ισπανία, οι Sheila Aviles (ITRA 764) και Gemma Arenas (ITRA 759). Δεν αποκλείονται όμως οι εκπλήξεις από τις Kelly Wolf (ITRA 759), Silvia Rampazzo (ITRA 758), Daniella Moreno (ITRA 758), Denisa Dragomir (ITRA 750), Magdalena Łączak (ITRA 739), και Sunmaya Budha (ITRA 725).

 

 

Το μέρος

Το Miranda do Corvo είναι μια ιστορική πόλη στην Πορτογαλία. Η περιοχή έχει μια εκτεταμένη ιστορική κληρονομιά: Μοναστήρι της Nossa Senhora da Assunção, Ιερό του Senhor da Serra, Ιερό της Nossa Senhora da Piedade και το μυθικό σχιστολιθικό χωριό Schist, Gondramaz. Το Coimbra είναι το τέταρτο μεγαλύτερο αστικό κέντρο στην Πορτογαλία (μετά τη Λισαβόνα, Πόρτο, Μπράγκα). Μεταξύ των πολλών αρχαιολογικών δομών που χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή εποχή, είναι το καλά διατηρημένο υδραγωγείο. Τα ιστορικά του κτήρια χαρακτηρίστηκαν από την UNESCO ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2013.

 

Ο αγώνας

Ο TRILHOS DOS ABUTRES® είναι ένας αγώνας απόστασης 44 χιλιομέτρων και 2.100 μέτρων υψομετρικής διαφοράς. Η διαδρομή του διατρέχει τα μονοπάτια της πανέμορφης περιοχής Serra da Lousã με τόπο εκκίνησης το γραφικό Miranda do Corvo. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο μας δίνουν λίγο μόνο από την ομορφιά εκείνου του τόπου και διαβάζοντας για αυτά διαπιστώνει κανείς για άλλη μια φορά ότι ο πλανήτης μας κρύβει παντού ομορφιές αρκεί να μπορείς και να θέλεις να τις ανακαλύψεις.

Ο κυρίως «κανονικός» αγώνας διεξάγεται την Κυριακή 9 Ιουνίου ενώ το Σάββατο 8 Ιουνίου ακριβώς πάνω στην διαδρομή του, θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Trail Running.

Διαβάστε παραπάνω για τον αγώνα και την περιοχή στο πραγματικά εκπληκτικό site της διοργάνωσης https://trilhos.abutres.net/

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ