“Look Within” – Μετά το “The Love Van”, ο Λευτέρης Παρασκευάς σε ένα δύσκολο project διάσχισης στα βουνά της Σλοβενίας!

617 χιλιόμετρα (37,3 Km αναρρίχησης - 21 κορυφές) στο παλαιότερο σηματοδοτημένο μονοπάτι της Ευρώπης στην Σλοβενία, είναι ο στόχος του Λευτέρη Παρασκευά αυτόν τον Αύγουστο στα πλαίσια του project “Look Within”. Αυτό το δύσκολο αθλητικό κομμάτι της προσπάθειας θα συνοδεύεται από την κινηματογράφηση από τον Μανώλη Αρμουτάκη της διάσχισης, ώστε να δημιουργηθεί ένα ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί το Καλοκαίρι του 2022 σε πολλές γωνιές της Ελλάδας, με στόχο – όπως μας αναλύει ο Λευτέρης - “να κάνει τον κόσμο να αναπνεύσει ξανά οξυγόνο, να κουνήσει τα πόδια του από το τσιμέντο,  να βάζει μικρούς στόχους ώστε να κατακτήσει τη δική προσωπική υγεία και ευεξία και να απολαμβάνει το ταξίδι όσο γνωρίζεται με το μέσα του (Look Within)”. Μιλήσαμε με τον Λευτέρη για το project, τα δυσκολίες του, τα θεμέλια του που είναι το πετυχημένο εθελοντικό έργο “The Love Van”, αλλά και γενικότερα για τον εθελοντισμό στην χώρα μας!   

 

 

[Advendure]: Λευτέρη, ας ξεκινήσουμε την συνέντευξη με . .σένα! Μίλησε μας λίγο για το αθλητικό και κοινωνικό σου background, ώστε να σε γνωρίσουμε καλύτερα.

[Λευτέρης Παρασκευάς]: Είμαι 46 ετών, πατέρας 2 παιδιών, ανήσυχος χαρακτήρας, λάτρης της φύσης και της περιπέτειας. Το βασικό μου επάγγελμα είναι η κομμωτική, αλλά εύχομαι σε σύντομο χρονικό διάστημα να ασχολούμαι μόνο με την φύση και τον εθελοντισμό.

Η σχέση μου με τον εθελοντισμό ξεκίνησε πριν 12 χρόνια, μετά από ένα βίντεο που παρακολούθησα στο διαδίκτυο. Αρχικά διοργάνωνα φιλανθρωπικούς αγώνες,  όπως το Κολυμπώ για τους άλλους, το Magnathlon και το Ιάσων Ζηργάνος και έκτοτε είμαι πάντα διαθέσιμος να βοηθήσω όπου υπάρχει ανάγκη. Τον τελευταίο χρόνο τρέχω με το νέο μου project ονόματι “The Love Van “.

Το αθλητικό μου background είναι πολύπλευρο. Από τότε που με θυμάμαι ασχολούμαι με τον αθλητισμό.

  • Μέχρι την ηλικία των 17 ετών περνούσα ατελείωτες ώρες στις πισίνες κάνοντας πρωταθλητισμό, ως μέλος της εθνικής ομάδας.
  • Παράλληλα με την κολύμβηση και μέχρι το 2019 έπαιζα πόλο κάνοντας και εκεί πρωταθλητισμό.
  • Ταυτόχρονα ξεκίνησα εντατικά και την ελεύθερη κατάδυση
  • Το 2010 στράφηκα προς το τρίαθλο και ειδικά στους αγώνες μεγάλων αποστάσεων
  • Από το 2012 και μετά μυήθηκα στις υπεραποστάσεις ορεινού και δρομικού τρεξίματος
  • Τα τελευταία χρόνια οργανώνω δικά μου projects που αφορούν διασχίσεις οροσειρών, όπως τα Πυρηναία όρη, την Οροσειρά Κορσικής, το Annapurna circuit. Ο σκοπός των projects αυτών είναι κατά κύριο λόγο φιλανθρωπικός.

 

 

[Advendure]: Τον Αύγουστο θα επιχειρήσεις μια δύσκολη και μεγάλη διάσχιση στα βουνά της Σλοβενίας, άλλωστε αυτό είναι και το βασικό θέμα της συζήτησης μας. Ας αφήσουμε το αθλητικό κομμάτι για λίγο στην άκρη και πάμε στα “θεμέλια” του, που είναι το “The Love Van”.  Πως το εμπνεύστηκες, τι είναι ακριβώς και τι έργο προσφέρει; Πως μπορεί κάποιος να συνεισφέρει σε αυτό;

[Λευτέρης Παρασκευάς]: Το The Love Van γεννήθηκε σαν ιδέα στην μεγάλη φωτιά στο Μάτι.  Τις  πρώτες ημέρες βρέθηκα στην περιοχή της Ραφήνας προσπαθώντας να βοηθήσω με όποιον τρόπο .. Η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου. Τρόφιμα και βοήθεια κατέφθαναν στην περιοχή, αλλά η έλλειψη οργάνωσης που υπήρχε στην πραγματικότητα δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα προς τους παθόντες. Η σκέψη του να υπήρχε ένα ευέλικτο όχημα που οργανωμένα θα μαγείρευε για αρκετό κόσμο ή θα βοηθούσε  όπου υπάρχει ανάγκη ήταν η σκέψη που πρόεκυψε από την άσχημη εμπειρία μου εκεί.

Η ιδέα έγινε πραγματικότητα χάρη στην ομάδα του Tihio Race και τον Θωμά Ρούμπα που μόλις το συζητήσαμε κατευθείαν μας παραχώρησε το βαν για να κάνουμε το ξεκίνημα μας. Αυτήν την στιγμή το The Love Van μαγειρεύει για ευπαθείς ομάδες, βοηθάει άπορες οικογένειες, οργανώνει καθαρισμούς σε δασικές περιοχές και στηρίζει όπου υπάρχει ανάγκη.

Αυτό που χρειαζόμαστε σαν ομάδα  είναι χέρια βοήθειας από τον κόσμο μιας και οι ανάγκες στην κοινωνία εν μέσω πανδημίας όσο περνάει ο καιρός θα μεγαλώνουν.

 

 

[Advendure]: Ο εθελοντισμός στην Ελλάδα είναι ακόμη στα σπάργανα, στηριζόμενος σε εμπνευσμένους ανθρώπους και ατομικές πρωτοβουλίες, αντίθετα με πολλές χώρες του εξωτερικού που έχει πολύ πιο μαζικό και αυθόρμητο χαρακτήρα. Βρίσκεται ανταπόκριση στο έργο σας;

[Λευτέρης Παρασκευάς]: Αυτό που νιώθω ειδικά τα τελευταία χρόνια που ασχολούμαι έντονα με τον εθελοντισμό είναι ότι όλοι οι Έλληνες θέλουν να βοηθήσουν αλλά συνήθως δεν ξέρουν τον τρόπο. Ενώ η ανταπόκριση είναι μεγάλη σε συναισθηματικό επίπεδο, δηλαδή πολλοί το θαυμάζουν και το επικροτούν, λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να διαθέσουν τον χρόνο τους και να βάλουν ένα χεράκι. Ταυτόχρονα όμως σε έλλειψη προσωπικού χρόνου θα σπεύσουν να προσφέρουν υλικά αγαθά,  τρόφιμα και ρουχισμό. Παρατηρώ όμως και χαίρομαι ιδιαίτερα που με προσεγγίζουν όλο και περισσότεροι γονείς με μικρά παιδιά καθώς και νέοι οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις δράσεις μας και πολύ γρήγορα γίνονται μέρος της ομάδας μας.

 

 

[Advendure]: Look Within” έχεις ονομάσει τη διάσχιση που θα επιχειρήσεις στα βουνά της Σλοβενίας τον Αύγουστο. Ποιο είναι το αφήγημα πίσω από την προσπάθεια; Γιατί να ενδιαφερθεί η κοινότητα για κάτι που θα δοκιμάσει κάποιος σε κάποια βουνά, όταν αντίστοιχες αθλητικές προσπάθειες γίνονται κατά κόρον στις μέρες μας, είτε είναι FKTsείτε όχι;

[Λευτέρης Παρασκευάς]: Αρχικά πιστεύω ότι όποιος διαθέτει τον χρόνο του, τα χρήματά του και ακόμα το προσωπικό του project για καλό σκοπό αφήνει θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία μας. Το Look Within δεν είναι μόνο η διάσχιση της Σλοβενίας, ούτε η προσέγγιση ενός ρεκόρ. Τα γυρίσματα θα συνεχιστούν  μέχρι και τον Δεκέμβριο στην Αθήνα. Είναι ένα ντοκιμαντέρ που θέλει να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την καλή υγεία. Θεωρώ ότι η επαφή με την φύση μας γεμίζει με δύναμη και ευεξία ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις δυσκολίες της καθημερινότητας μας. Μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ θέλουμε να δείξουμε στους ανθρώπους ότι όλοι μπορούμε να βρούμε την κρυμμένη δύναμη μέσα μας και όλοι μας μπορούμε να «ανέβουμε βουνά».

 

 

[Advendure]: Ας πάμε στο αθλητικό κομμάτι τώρα. 617 χιλιόμετρα, 37,3 χιλιόμετρα αναρρίχησης και 21 κορυφές. Γιατί επέλεξες αυτή τη διαδρομή; Τι αντιπροσωπεύει και ποια η ιστορία της; Θα είσαι solo ή σαν ομάδα; Θα επιδιώξεις κάποιο ρεκόρ και ποιες οι δυσκολίες της;

[Λευτέρης Παρασκευάς]: Τα projects μου πάντοτε τα σχεδιάζω τον χειμώνα και ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων. Είναι οι μέρες προσωπικής ενδοσκόπησης και ψυχικής ηρεμίας που με αφήνουν να σκεφτώ τι άλλο θα μπορούσα να κάνω στο μέλλον. Έτσι λοιπόν, ψάχνοντας στο διαδίκτυο για έναν νέο προορισμό έπεσα πάνω στο μονοπάτι της Σλοβενίας. Τα σημεία  που μου τράβηξαν το ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο  μονοπάτι ήταν η δυσκολία του, ότι είναι το παλαιότερο σηματοδοτημένο μονοπάτι της Ευρώπης, καθώς και η απίστευτη φυσική του ομορφιά.

Οι μπόλικες via ferrata που έχουμε να περάσουμε, το κακό τερέν, η φοβερή πανίδα και χλωρίδα της περιοχής, σε συνδυασμό με τις εναλλαγές του καιρού ,τα μεγάλα υψόμετρα και την απόφαση να κοιμόμαστε έξω  με ένα απλό tarp, καθιστά το ταξίδι μας πολύ δύσκολο και περιπετειώδες. Για να καταφέρουμε  να κινούμαστε γρήγορα  στο βουνό θα πρέπει το σακίδιο μας να είναι έως 38 lit και ο εξοπλισμός μας όπως και τα ρούχα να είναι  lightweight και ανθεκτικά για να αντέξουν τις κακουχίες στο βουνό. Η εταιρεία Fjallraven, με τα ανθεκτικά και υψηλής ποιότητας προϊόντα της, μας βοηθάει σε αυτό και την ευχαριστούμε παρά πολύ.

Το βάρος του σακιδίου μας δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 10 κιλά μαζί με το νερό, και από ενέργεια θα έχουμε εξειδικευμένα σκευάσματα, όπως το gold drink της Gold Nutrition που αποτελείται από ηλεκτρολύτες, υδατάνθρακες και άλλα απαραίτητα στοιχεία για να μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε στις απαιτητικές συνθήκες στο βουνό. Φαγητό και προμαγειρεμένα γεύματα θα μπορούμε μόνο να προμηθευόμαστε στα καταφύγια.

Το ταξίδι θα γίνει παρέα με τον πολύ φίλο και εξαιρετικό κινηματογραφιστή  Μανώλη Αρμουτάκη ο οποίος θα κινηματογραφεί σε όλη την διάρκεια της προσπάθειας για το ντοκιμαντέρ μας, και τον Βασίλη Μωριάτη φίλο και συνοδοιπόρο, ο οποίος θα ενσωματωθεί στο ταξίδι μας την δεύτερη εβδομάδα. Όντας και οι τρεις αθλητές πολλά χρόνια και μέσα από μεγάλη συζήτηση αποφασίσαμε να έχουμε σαν  στόχο  να γίνει η διάσχιση της οροσειράς σε 14 ημέρες, το όποιο μόνο 9 άνθρωποι παγκοσμίως το έχουν καταφέρει.

 

 

[Advendure]: H προσπάθεια θα κινηματογραφηθεί, ώστε να προβληθεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας το καλοκαίρι του 2022. Ποια κινηματογραφική προσέγγιση επιλέξατε και τι επιδιώκετε μέσα από την προβολή της στο κοινό;

[Λευτέρης Παρασκευάς]: Η προσέγγιση είναι η  καταγραφή του  προσωπικού μου ημερολογίου, που ξεκινάει πολύ πριν από το εγχείρημα.   Τις εικόνες μας θα ντύνει το voice over, το οποίο ουσιαστικά είναι οι σκέψεις μου όλη αυτήν την περίοδο. Όλοι περάσαμε και περνάμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, και όλοι έχουμε νοιώσει ποικίλα συναισθήματα. Κοινός παρονομαστής μας  είναι το άγνωστο, το πρωτόγνωρο. Όπως όλοι και εγώ ένιωσα εγκλωβισμένος, ανήμπορος… Δεν είχα συνηθίσει να μην είμαι κυρίαρχος των καταστάσεων.

Η απομάκρυνση από την φύση, που δεν είχα συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις που επιφέρει στην ψυχολογία,  σε συνδυασμό με την ολοένα μεγαλύτερη ανάγκη μου για κοινωνική προσφορά και εθελοντισμό, μας έφερε  στην ιδέα του ντοκιμαντέρ. Να μοιραστώ με τον κόσμο τις σκέψεις μου, να ταυτιστούμε, και να κάνουμε μαζί ένα βήμα προς τα πάνω. Είτε είναι οι κορυφές της Σλοβενίας, είτε μια βόλτα στο πάρκο. Μπορεί το βουνό του καθενός να είναι πολύ διαφορετικό, αλλά όλοι έχουμε νοιώσει τα πόδια μας καθηλωμένα στη γη. Θέλω λοιπόν να ταξιδέψουμε μαζί, να καταλάβουμε πως είμαστε όλοι μαζί σε αυτήν την κατάσταση, και να τολμάμε μικρά πράγματα κάθε μέρα. Η ευεξία έρχεται από μικρές προσωπικές κατακτήσεις και από την επαφή μας με την φύση. Εκείνη είναι πάντα εκεί, στον δικό της ρυθμό, στην σοφή αρμονία. Λειτουργεί εξισορροπητικά στη δυσαρμονία που ζούμε, είναι ο μεγάλος μας θεραπευτής....  είναι η ρίζα μας, και πρέπει να την ξαναπατήσουμε, να αφουγκραστούμε την ησυχία και  την σιωπή. Είναι μια διάσχιση που κάνω μόνος μου αυτήν την φορά, ώστε να είναι καθαρός ο διάλογος μου με έμενα. Σίγουρα θα κουραστώ, θα απογοητευτώ, θα φτάνω μέχρι όπου αντέχω, ίσως και να μην φτάσω εκεί που υπολογίζω...μα θα είμαι σε επαφή με έμενα, αυτό θα μοιραστώ. Το εικονοποιημένο ημερολόγιo μου, πριν- κατά- και μετά την διάσχιση. Όλοι μπορούμε να βρούμε την αρμονία όταν αφεθούμε σε αυτήν . 

Θα γυρίσουμε πόλεις και χωριά με το love van και θα προβάλουμε το ντοκιμαντέρ. Ελπίζουμε αυτό να κάνει τον κόσμο να αναπνεύσει ξανά οξυγόνο, να κουνήσει τα πόδια του από το τσιμέντο,  να βάζει μικρούς στόχους, και να απολαμβάνει  το ταξίδι όσο γνωρίζεται με το μέσα του. Look within...

 

 

[Advendure]: Υπάρχουν κάποιοι χορηγοί και υποστηρικτές της προσπάθειας; Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει;

[Λευτέρης Παρασκευάς]: Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά που καταφέρνουμε μέσα σε αυτήν την τόσο απαιτητική και δύσκολη περίοδο λόγω covid να υπάρχουν εταιρείες που πιστεύουν σ’ εμάς και μαζί μας να προσπαθούν για το κοινό καλό!! Οι εταιρείες  Groupama Aσφαλιστική, η ομάδα του Tihio Race και η ΕΨΑ αποτελούν τους βασικούς μας χορηγούς μας προς το παρόν. Οι εταιρείες Ανάβαση  WEFIT και Hard Rock Cafe υποστηρίζουν το ταξίδι μας στην Σλοβενία . Σημαντικό επίσης ρόλο έχουν παίξει οι χορηγοί επικοινωνίας του προτσές μας STAR CHANNEL, NEWSBEAST, UNSTAGE, ADVENDURE. Με την βοήθεια τους θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερο κόσμο από ότι θα καταφέρναμε μόνοι μας..

 

 

[Advendure]: Ποιοι είναι οι βασικοί συντελεστές του ProjectLook Within”;

[Λευτέρης Παρασκευάς]: Το ταξίδι του Look Within ξεκίνησε από μια ιδέα η οποία με τον καιρό μεγάλωνε και σιγά σιγά γιγαντωνόταν. Μέσα στην όλη αυτή διαδικασία φίλοι καλοί αποφάσισαν να στηρίξουν την προσπάθειά μας δίνοντας τον πολύτιμο χρόνο τους για την επίτευξη της ιδέας. Την στιγμή αυτή αρκετοί φίλοι από διαφορετικούς  χώρους, επαγγελματίες στο είδος τους είναι η παρέα μας. Η βασική ομάδα του συγκεκριμένου project αποτελείται από τους:

Εμμανουέλα Φραγκιαδάκη, Σέβη Χόνδρου, Ιωάννα Δρακάτου, Αναστασία Τάκα, Βασίλης Μωριάτης, Πάνος Κουρτίδης, Μανώλης Αρμουτάκης, Δάμαρις Αναστασοπούλου.

 

 

[Advendure]: Βλέποντας μετά το καλοκαίρι του 2022 και το ταξίδι της ταινίας ανά την Ελλάδα, τι είναι αυτό που θα σε κάνει να νιώσεις μέσα σου ότι ήταν πετυχημένο; Ότι έβαλε ένα θεμέλιο στο αφήγημα της προσπάθειας;

[Λευτέρης Παρασκευάς]: Θα με χαροποιήσει ιδιαίτερα και θα νιώσω ότι το ταξίδι της ταινίας ήταν πετυχημένο όταν  ο κόσμος την αγκαλιάσει, την παρακολουθήσει και εμπνευστεί από αυτήν. Θα χαρώ πολύ να δω πλατείες γεμάτες με κόσμο, να γεννηθούν ερωτήσεις, να γίνει διάλογος. Μακάρι να μπορέσει η ταινία να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σε σχέση με την καλή υγεία που πρέπει να όλοι να έχουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι και να δώσει έμμεσα συμβουλές για το πώς  μπορούμε να το επιτύχουμε βρίσκοντας την δύναμη μέσα από την καθημερινότητα μας, με τις όποιες δυσκολίες της.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ