O Γιώργος Διαλεκτός σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Advendure!

Από 30 Ιαν 2018

Ετοιμάζοντας την συνέντευξη του Γιώργου Διαλεκτού και ρίχνοντας μια ματιά στα “Αποτελέσματα” του Advendure, διαπίστωσα ότι στους 103 αγώνες ορεινού τρεξίματος που έχει συμμετάσχει οι θέσεις κατάταξης 1, 2, το πολύ 3, είναι στην συντριπτική πλειοψηφία των αγώνων δίπλα στο όνομα του. Απευθείας σύνδεση με το βάθρο δηλαδή, από τότε που έτρεξε τον πρώτο του αγώνα  ορεινού τρεξίματος στο τέλος Ιανουαρίου του 2012, μέχρι και πριν λίγες μέρες στην Λειβαδιά! Ο Γιώργος Διαλεκτός είναι σίγουρα ένας από τους πιο γρήγορους δρομείς ορεινού τρεξίματος που έχουν εμφανιστεί στην χώρα μας, αλλά και μια ευχάριστη παρέα και μια πολύ χαρούμενη και γελαστή προσωπικότητα. Προτιμάει την αδρεναλίνη της ταχύτητας και τους “μικρούς” αγώνες ορεινού τρεξίματος, ανήκει εδώ και τρία χρόνια στην ομάδα της Salomon Hellas, εργάζεται στο Runner Store καθοδηγώντας και την Runner Store Trail Team στις προπονητικές της εξορμήσεις και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά έχει δημιουργήσει την Chozen Mountain Team, όπου μέσα από ομαδικές προπονήσεις προσπαθεί να περάσει τις γνώσεις του σε νέους αθλητές ορεινού τρεξίματος. Για όλα αυτά, τις εμπειρίες, την προπόνηση του, τους αγαπημένους του αγώνες, τα σχέδια του για το 2018 αλλά και το όνειρο του για το μέλλον, μας μιλάει στην αποκλειστική του συνέντευξη στο Advendure!


[Advendure]: Γιώργο, ξεκίνησες τον αθλητισμό από το στίβο και τα φυσικά εμπόδια (στιπλ) με σπουδαίες επιτυχίες, για να περάσεις μετά στο βουνό και το ορεινό τρέξιμο, όπου και πάλι πρωταγωνιστείς τα τελευταία χρόνια. Μίλησε μας λίγο για την πορεία σου όλο αυτό το διάστημα. Πόσο σημαντικό είμαι το τρέξιμο στη ζωή σου;

[Γιώργος Διαλεκτός]: Σίγουρα το τρέξιμο είναι κομμάτι της ζωής μου και από τα πιο σημαντικά! Από τότε που το γνώρισα στη μορφή του στίβου μέχρι και τώρα στο ορεινό τρέξιμο, με συναρπάζει και θα συνεχίσει να το κάνει! Γι ‘αυτό και προσπαθώ να το μεταδώσω ώστε να το γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι!

 Photo copyright: Nassos Triantafyllou Photography


[Advendure]: Αν κοιτάξει κάποιος τα αποτελέσματα σου, θα διαπιστώσει ότι από το 2011 που έτρεξες πρώτη φορά σε αγώνα ορεινού τρεξίματος, είσαι σταθερά στην συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών αγώνων στο βάθρο των νικητών. Προφανώς βοηθάει σε αυτό η υποδομή που είχες αναπτύξει από τα χρόνια του πρωταθλητισμού στο στίβο, αλλά το γεγονός ότι μιλάμε για ένα διάστημα 6-7 χρόνων σε υψηλό επίπεδο σίγουρα απαιτεί κι άλλα πράγματα, όπως η σωστή προπόνηση και η διατροφή. Δώσε μας κάποια στοιχεία για την προπόνηση σου, την διατροφή σου και τον σχεδιασμό της αγωνιστικής χρονιάς σου.

[Γιώργος Διαλεκτός]: Σίγουρα τα παραπάνω δυο παίζουν μεγάλο ρόλο! Ανάλογα με το πόσα χιλιόμετρα αγωνιστικά κάνεις πρέπει να βγάζεις και το ανάλογο πρόγραμμα! Εγώ προσωπικά που έχω επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια σε αγώνες 10-30Κ δε χρειάζεται να βγάζω πολλά προπονητικά χιλιόμετρα! Αν αλλάξουν οι στόχοι κάποια στιγμή θα πρέπει να αλλάξει και αυτό! Όσο για τη διατροφή, όσοι με γνωρίζουν θα σου πουν ότι γενικά δεν ασχολούμαι όσο πρέπει με αυτή.  Εννοείται όμως πως παίζει και αυτή μέγιστο ρόλο στον αθλητή.

 

[Advendure]: Από τα στάδια και τo ταρτάν του στίβου βρέθηκες στα ορεινά μονοπάτια. Τι είναι αυτό που σε τράβηξε στα μονοπάτια των βουνών και το ορεινό τρέξιμο και τι είναι αυτό που σε κρατάει ακόμη εκεί;

[Γιώργος Διαλεκτός]: Η μετάβαση από το ταρτάν στα βουνά ήταν πολύ ξαφνική! Έκανε πριν 6 χρόνια ο ΣΕΓΑΣ ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα βουνού και λέω δε πάω να δοκιμάσω πως είναι! Και έμεινα εκεί! Συνδύασα για 1-2 χρόνια στιπλ και βουνό και τα τελευταία 4 χρόνια κάνω αποκλειστικά ορεινό τρέξιμο! Το να τρέχεις στη φύση είναι κάτι μαγικό. Δε χρειάζεται κάτι άλλο για να σε κρατήσει!

 Photo copyright: Shooting Therapy


[Advendure]: Πρόσφατα, έτρεξες πρώτη φορά σε μαραθώνιο ασφάλτου, στην διαδρομή του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Πώς είδες και αυτή την εμπειρία; Πως την συγκρίνεις με έναν απαιτητικό μαραθώνιο ορεινού τρεξίματος;

[Γιώργος Διαλεκτός]: Το να τρέχεις στον Αυθεντικό Μαραθώνιο είναι κάτι μοναδικό φυσικά! Μου άρεσε, αλλά γενικά η άσφαλτος δεν είναι στις προτιμήσεις μου. Όσο για τη σύγκριση με έναν μαραθώνιο βουνού, δε συγκρίνονται! Το κάθε ένα έχει τις δυσκολίες του και χρειάζεται τις προσαρμογές του! Σε ότι επίπεδο και να τρέχεις χρειάζεται ώρες προπόνησης για να ανταπεξέλθεις σε μαραθώνιους, είτε ασφάλτου είτε βουνού.

 Photo copyright: Nassos Triantafyllou Photografy


[Advendure]: Ποια θεωρείς την μεγαλύτερη αγωνιστική σου επιτυχία μέχρι στιγμής; Ποια ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση σου σε αγώνα;

[Γιώργος Διαλεκτός]: Δύσκολη ερώτηση! Δε μπορώ να ξεχωρίσω εύκολα αγωνιστικές επιτυχίες γιατί πολλές έχουν παίξει ιδιαίτερο ρόλο σε εμένα! Από το πανελλήνιο ρεκόρ που έχω στα στιπλ, μέχρι και τον τελευταίο αγώνα που κέρδισα στη Λιβαδειά! Το ίδιο ισχύει και για την άλλη άκρη! Ένας αθλητής πάντα έχει επιτυχίες αλλά και απογοητεύσεις!

 

[Advendure]: Είσαι αθλητής της Salomon Hellas. Μίλησε μας λίγο για την ομάδα σου και πόσο σημαντική είναι για σένα η συμμετοχή σου σε αυτήν. Πόσο σε βοηθάει στους αγωνιστικούς σου στόχους; Εκτός της Salomon και φυσικά του Runner Store, έχεις και άλλους ανθρώπους ή/και εταιρείες που σε βοηθούν;

[Γιώργος Διαλεκτός]: Στη Salomon Hellas είμαι εδώ και τρία χρόνια. Είναι μια ομάδα που με έχει στηρίξει και την ευχαριστώ για αυτό! Το να αισθάνεσαι μέλος σε μια ομάδα και να έχεις ανθρώπους που σε βοηθούν παίζει σημαντικό ρόλο στον ψυχολογικό τομέα ενός αθλητή! Στο Runner Store είμαι επίσης τρία χρόνια, ένα εξειδικευμένο μαγαζί για το τρέξιμο , που λόγω ασχολίας «κόλλησα» μαζί του και με έχει βοηθήσει επίσης σε αυτό το δύσκολο συνδυασμό που προσπαθώ να κάνω, αγώνες- προπόνηση- δουλειά! Δε μπορώ επίσης να μην αισθάνομαι τυχερός που ανήκω στην «οικογένεια» της Wind Running Team εδώ και 3 χρόνια που με στηρίζει όπου και αν χρειαστεί. Η εταιρεία EthicSport με στηρίζει στο δύσκολο κομμάτι της τροφοδοσίας και recovery που χρειάζεται ένας αθλητής για να ανταπεξέλθει στον όγκο των προπονήσεων και των αγώνων. Και φυσικά η Suunto Greece με τα αγαπημένα ρολόγια της να βοηθούν στον υπολογισμό των προπονήσεων και των αγώνων! Ένας αθλητής πάντα, εκτός από τους χορηγούς, έχει την οικογένεια μαζί του να τον στηρίζει και τους φίλους του. Πάντα εκεί, πάντα για εσένα!

 Photo copyright: Luka Soergel


[Advendure]: Αν εξαιρέσεις μια συμμετοχή σου – δυστυχώς με εγκατάλειψη – στο TERA του The North Face Zagori Mountain Running 2015, δεν σε βλέπουμε να συμμετέχεις σε υπερμαραθώνιους αγώνες ορεινού τρεξίματος (ultra-trail). Σε συγκινεί περισσότερο η αδρεναλίνη της ταχύτητας των μικρότερων αποστάσεων; Δεν σε τραβάει η ταλαιπωρία των ατελείωτων ωρών στο μονοπάτι; Σε απωθεί το τρέξιμο τη νύχτα; Μίλησε μας για τις αγωνιστικές προτιμήσεις σου που επικεντρώνονται σε μικρότερες αποστάσεις.

[Γιώργος Διαλεκτός]: Ακόμα ευτυχώς η δυστυχώς δε με συγκινούν τα ultra! Ίσως αργότερα, ποιος ξέρει! Προτιμώ αγώνες μέχρι 30 χιλιόμετρα που είσαι στα κόκκινα από την αρχή μέχρι το τέλος. Ίσως γιατί κόκκινο είναι τα αγαπημένο μου χρώμα χαχαχα

 

[Advendure]: Στην ξεχωριστή αθλητική σου πορεία, προστίθεται πλέον και το προπονητικό κομμάτι, αφού προπονείς αθλητές ορεινού τρεξίματος. Δώσε μας μια εικόνα της προπονητικής φιλοσοφίας που εφαρμόζεις στους αθλητές σου.

[Γιώργος Διαλεκτός]: Ναι όντως, εδώ και μερικά χρόνια προσπαθώ και εγώ από τη μεριά μου να βοηθήσω κόσμο να κάνει αυτό που αγαπάει ! Έχοντας δημιουργήσει την Chozen Mountain Team , μέσω ατομικών και ομαδικών προπονήσεων προσπαθώ να πάρω το 100% από έναν αθλούμενο συνδυάζοντας ουσιαστικά όλα αυτά τα στοιχεία προπόνησης με τον τρόπο που εμένα πάντα μου άρεσε και μου αρέσει σαν αθλητής! Με ένα μικρό τόνο αυστηρότητας πάντα χαχαχα. Μια από τις φιλοσοφίες μου είναι ότι για να βελτιωθείς στο βουνό θέλει βουνό! Αυτό!

 


[Advendure]: Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που σε ενέπνευσε στην αθλητική σου πορεία;

[Γιώργος Διαλεκτός]: Σίγουρα ένας άνθρωπος που με έφτιαξε ουσιαστικά σαν αθλητή είναι ο πρώτος μου προπονητής στο στίβο, ο Γιώργος Κουρεντης! Σε αυτό τον άνθρωπο χρωστάω πολλά για αυτό που είμαι μέχρι τώρα αθλητικά! Είμαι πολύ τυχερός που τον πέτυχα στα πρώτα μου βήματα στο τρέξιμο! Από εκεί και πέρα σίγουρα δε θα μπορούσα παρά να αναφέρω δυο ανθρώπους που με εισήγαγαν στο ορεινό τρέξιμο, τον Γιώργο Παπαθανασίου και τον Νίκο Κωστόπουλο! Ο πρώτος με το να μου γνωρίσει την ορεινή Λιβαδειά, εκεί δηλαδή που ξεκίνησα τις προπονήσεις μου για το ορεινό και ο Νίκος με το να μου γνωρίσει όλη την άλλη Ελλάδα και τον τρόπο που τρέχουμε εκεί!

 


[Advendure]: Ποιος είναι ο αγαπημένος σου αγώνας ορεινού τρεξίματος;

[Γιώργος Διαλεκτός]: Αγαπημένος αγώνας βουνού … Πολύ δύσκολη ερώτηση! Όλοι οι αγώνες στην Ελλάδα είναι αγαπημένοι! Μακάρι να γινόταν να πήγαινα σε όλους! Απλά έχουμε την ατυχία να διαλέγουμε κάποιους από αυτούς γιατί δε γίνεται να τρέχουμε κάθε Κυριακή!

 

[Advendure]: Το ορεινό τρέξιμο αναπτύσσεται ραγδαία τόσο στην Ελλάδα – όπως διαπιστώνουμε και από τις Ετήσιες Εκθέσεις Ορεινού Τρεξίματος του Advendure – όσο και στο εξωτερικό. Πως βλέπεις αυτή την εξέλιξη; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το άθλημα και ποια τα θετικά στοιχεία που διαμορφώνει η ανάπτυξη του; 

[Γιώργος Διαλεκτός]: Αυτή η εξέλιξη στον ορεινό τρέξιμο είναι πολύ θετική! Δείχνει ότι οποίος άνθρωπος έρχεται και γνωρίζει το βουνό, μένει! Και είμαι σίγουρος πως θα συνεχίσει αυτή η εξέλιξη! Κίνδυνοι για το άθλημα ουσιαστικά δεν υπάρχουν πέρα από κάποια στοιχεία, που ευτυχώς βλέπω σπανίως, ρύπανσης του περιβάλλοντος η καταστροφής των μονοπατιών! Ενώ η ανάπτυξη του είναι πολύ σημαντική για τις τοπικές κοινωνίες , ειδικά από τη στιγμή που στην Ελλάδα θεωρούμαστε γενικά ορεινή χώρα!

 


[Advendure]: Πως θα χαρακτήριζες αγωνιστικά την χρονιά που πέρασε και ποιοι οι στόχοι σου για το 2018;

[Γιώργος Διαλεκτός]: Το 2017 ήταν μια χρόνια για εμένα που έκλεισε με πολλές επιτυχίες, όποτε θα την χαρακτήριζα πολύ θετική! Σε αρκετούς αγώνες πήρα το 100% από τον εαυτό μου και αυτό για εμένα είναι αρκετό! Για το σχεδιασμό της νέας χρονιάς, εκτός από τους must εγχώριους αγώνες (Taygetos Challenge, Olympus Marathon, Ursa-Trail, Μονοπάτι Παρνασσού, Hydras Trail Event, κτλ) , έχω θέσει σαν στόχο τα 30χλμ στην Καππαδοκία (Cappadocia Ultra-Trail) και τα 20χλμ στην Ισπανία στο Vall del Congost!

 

[Advendure]: Θα ήθελες να μας μιλήσεις για το προσωπικό αλλά και το αγωνιστικό σου όνειρο για το μέλλον; Πως θα ήθελες να δεις τον Γιώργο Διαλεκτό σε λίγα χρόνια;

[Γιώργος Διαλεκτός]: Γενικά μου αρέσει να κοιτάω ψηλά και δε σου κρύβω ότι θα ήθελα μέσα στο επόμενα χρόνια τον Γιώργο να μπορεί να σταθεί επάξια και σε διεθνείς αγώνες!

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας το 1969 και ζει στην Πάτρα τα τελευταία 30 χρόνια. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο στην φύση μας βοηθά να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μας.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Τor des Geants 2019 - μια λογοτεχνική προσέγγιση μέσα από τον αγώνα, του Βαγγέλη Δημζά: https://t.co/TbY6WIdOeo https://t.co/eEWRP80CD0
RT @ultratrailwtour: The #UTWT 2019 is now over and we’re gearing up towards 2020! 💥 To conclude this amazing year we will host an award ce…
Pau Capell & Courtney Dauwalter winners of 2020 @ultratrailwtour #UTWT https://t.co/c0rX1kTgTj https://t.co/b5dmdRWzt1
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Χειμωνιάτικος Ενιπέας 2019 – Και στο βάθος Όλυμπος!

Ανάβαση στα Κ2 (8611μ) & Broad Peak (8051μ) θα επιχειρήσει ο Φ. Θεοχάρης το 2020!

Διεθνής Ημέρα Βουνών … Ας τα αφήσουμε να τη χαρούν!

Marmot Minimalist & Precip Eco, δύο διαχρονικοί σύμμαχοι κατά της βροχής

Τor des Geants 2019 - μια λογοτεχνική προσέγγιση μέσα από τον αγώνα!

Highlands Σκωτίας - Αναζητώντας το Ανεμοδαρμένο Ακρωτήρι!

Pau Capell & Courtney Dauwalter οι νικητές του φετινού Ultra Trail World Tour!

Artemisio Mountain Running, ένας skyrunning προσομοιωτής - Τα αποτελέσματα των αγώνων

Όλα έτοιμα για το Artemisio Trail Run - οι τελευταίες οδηγίες

14η χρονιά για τον Χειμωνιάτικο Ενιπέα με ρεκόρ συμμετοχών και δυνατά ονόματα του Ορεινού Τρεξίματος!

Chianti Trail Ultra – Το τερπνόν μετά του ωφελίμου τρέχοντας – και όχι μόνο- στην υπέροχη Τοσκάνη

To Annapurna (8.091μ) επόμενος στόχος του Α. Συκάρη την άνοιξη του 2020!