Ursa Trail 2019: Άνεμος αλλαγών στα χνάρια της αρκούδας!

Επτά χρόνια πριν πήρε σάρκα και οστά μια διοργάνωση που μας γνώρισε με τον καλύτερο τρόπο την εκπληκτική φύση γύρω από το Μέτσοβο, τους ανθρώπους αυτής της παραδοσιακής γωνιάς της χώρα μας, αλλά και το όραμα του Νίκου Καλοφύρη για το ορεινό τρέξιμο και την ανάδειξη των μονοπατιών του τόπου του. Από τότε, κάθε τέλος της άνοιξης (αλλά και στο τέλος του καλοκαιριού από πέρσι), η αρκούδα “ξυπνά”, χαρίζοντας υπέροχες στιγμές στους εκατοντάδες αθλητές που έχουν βάλει στο καλεντάρι τους κάποιον από τους αγώνες του Ursa Trail.

 

 

Φέτος ήταν μια κομβική χρονιά για το Ursa Trail, καθώς υπήρχαν προσθήκες αγωνιστικών διαδρομών, νέων μονοπατιών, αλλά και αλλαγή της σειράς διεξαγωγής των αγώνων μέσα στο σαββατοκύριακο της διοργάνωσης. Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί ρίσκο ένα τέτοιο εύρος αλλαγών σε μια διοργάνωση που είναι ήδη από τις πλέον πετυχημένες και δημοφιλείς στην χώρα μας, αλλά όπως ακριβώς διαπιστώσαμε πέρσι με την πετυχημένη πρώτη διεξαγωγή του Ultra Ursa Trail 100K, η εμπειρία, ο επαγγελματισμός αλλά κυρίως το πάθος των ανθρώπων που στελεχώνουν την διοργάνωση, λειτούργησε και πάλι με τον καλύτερο τρόπο και όλες οι αλλαγές και προσθήκες ήταν σαφώς προς το καλύτερο.

 

Από φέτος λοιπόν προστέθηκε ένας αγώνας 11 Km (+650m), με μια διαδρομή οποία είχε και το περισσότερο ποσοστό μονοπατιού από όλες, αφού οδηγούσε τους 266 αθλητές που την έτρεξαν σχεδόν άμεσα στα πανέμορφα μονοπάτια πάνω από το Μέτσοβο. Γρήγορη, χωρίς μεγάλη υψομετρική, εισήγαγε με τον καλύτερο τρόπο νέους αθλητές στο ορεινό τρέξιμο, αλλά έδινε την ευκαιρία και σε παλαιότερους να “ξεμπουκώσουν” σε ένα γρήγορο τερέν και να απολαύσουν την φύση.

 

 

Οι δυο αγώνες που σταθερά διεξάγονται το σαββατοκύριακο της διοργάνωσης (40Κ, 21Κ), είχαν και αυτοί μια αλλαγή στην διαδρομή τους, που αύξησε λίγο τον βαθμό δυσκολίας αλλά και την ομορφιά τους. Η προσθήκη ενός παλιού μονοπατιού μέσα σε πυκνό δάσος οξιάς, από το 36ο  έως το 37ο χιλιόμετρο στα 40K και από το 16ο  έως το 17ο χιλιόμετρο στα 21K, μπορεί να αύξησε κατά περίπου 1 Km και +100 μέτρα θετικής υψομετρικής διαφοράς τις διαδρομές, αλλά πρόσθεσε και πολλούς πόντους στην αισθητική τους. Πολύ όμορφη προσθήκη, μας άρεσε ιδιαίτερα, παρότι μας κούρασε λίγο παραπάνω.

 

 

Αλλαγή είχαμε όμως και στις ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων μέσα στο σαββατοκύριακο, με την διοργάνωση να ακολουθεί ένα πλαίσιο που γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, σε μεγάλες διοργανώσεις. Ο αγώνας των 40Κ μεταφέρθηκε από φέτος το Σάββατο το πρωί και οι άλλοι δυο αγώνες (21Κ, 11Κ) την Κυριακή το πρωί. Όπως είναι φυσικό, πραγματοποιήθηκαν και δυο pasta party, κάτι που είναι σίγουρα πρωτότυπο, την Παρασκευή το βράδυ και το Σάββατο το βράδυ. Συνέπεια αυτού του νέου πλαισίου διεξαγωγής ήταν ότι το Μέτσοβο για 2+ ημέρες ήταν γεμάτο κόσμο και πολύ ζωντανό. Αποφορτίστηκαν τα pasta party σε μεγάλο βαθμό και γενικά η αλλαγή νομίζουμε ήταν πολύ πετυχημένη. Η μόνη παρατήρηση που ακούσαμε από κάποιους αθλητές που έφτασαν από μακριά για τα 40Κ, είναι ότι πλέον χρειάζονται μια ημέρα άδεια από τις δουλειές τους, ώστε να προλάβουν την τεχνική ενημέρωση και το pasta party της Παρασκευής. Και μιας και αναφερόμαστε στο pasta party, για μια ακόμη φορά το Κατώγι Αβέρωφ ξεχώρισε, αφού για δυο ημέρες οι αθλητές γεύτηκαν εξαιρετικό φαγητό με ποικιλία (όχι μόνο ζυμαρικά) – και σε κανονικά σερβίτσια παρακαλώ! - ,  σε ένα πανέμορφο περιβάλλον με μουσική και τα υπέροχα κρασιά τους, που πολλοί τα δοκίμασαν και στις εκδηλώσεις ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ που γίνονταν παράλληλα τις ημέρες του αγώνα, με ξενάγηση και δοκιμή στο Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ.

 

 

Φέτος στο Μέτσοβο η λεοπάρδαλη συνάντησε την αρκούδα, αφού η Dynafit αποτελεί πλέον τον μεγάλο χορηγό του αγώνα, με ένα εξαιρετικό δώρο (το σακίδιο Vertical 4) για τους αθλητές των 40K, αλλά και μια μπαντάνα για τους αθλητές όλων των αγώνων. Θα λέγαμε ότι φέτος η expo της διοργάνωσης είπε πολύ ενδιαφέρον και ζωή, με περίπτερα που ξεκινούσαν από εταιρείες αθλητικού εξοπλισμού για το ορεινό τρέξιμο (Dynafit, Merrell, Tecnica), την Fifth Element που στηρίζει σημαντικά τον αγώνα κάθε χρονιά, αλλά και εταιρείες με σπουδαία ελληνικά προϊόντα που τράβηξαν την προσοχή του κόσμου, όπως η Nomad Honey, η Φάρμα Μετσόβου με το γάλα γαϊδούρας, η Αυγοδιατροφική Α.Ε, o Παραδοσιακός Φούρνος Τσίμπας, η Ostracon που για μια ακόμη χρονιά προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες αποκατάστασης στους αθλητές. Το Μέτσοβο έχει αγκαλιάσει την διοργάνωση και αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στους θεσμικούς φορείς του, όσο και στις πολλές εταιρείες και ανθρώπους που κάθε χρόνο προσπαθούν για το καλύτερο.

 

 

Παρά τον βαρύ χειμώνα, οι ζημιές στην διαδρομή (κλαδιά, δέντρα πεσμένα) αλλά και σημεία που ήθελαν προσοχή (π.χ. χιονούρα μετά το χιονοδρομικό του Ανηλίου) είχαν δουλευτεί για μια ακόμη χρονιά εξαιρετικά, ενώ η σήμανση ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο και ιδιαίτερα καλαίσθητη, όπως μας έχει συνηθίσει η διοργάνωση. Ο Κώστας Σταμούλης για μια ακόμη χρονιά έκανε το δικό του όμορφο και απαιτητικό ultra μετάδοσης του αγώνα και τις δυο μέρες στην γραμμή του τερματισμού, ενώ τόσο οι σταθμοί ανεφοδιασμού όσο και οι εθελοντές σε κάθε σημείο της διοργάνωσης ήταν άψογοι και προσέφεραν τα μέγιστα.

 

 

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, και φέτος είχαμε σπουδαίους αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και φυσικά όμορφο και δυνατό συναγωνισμό, αφού βοήθησε σημαντικά και ο πολύ καλός καιρός. Να επισημάνουμε ότι σε όλους τους αγώνες οι φετινές επιδόσεις των νικητών αποτελούν ρεκόρ διαδρομής, αφού είχαμε είτε προσθήκη νέου τμήματος (40Κ, 21Κ), είτε νέα διαδρομή (11Κ).

 

Στον αγώνα των 40Κ (+2.700m), μεγάλος νικητής ήταν ο Δημήτρης Σελέτης με επίδοση 3.50.54. Στην δεύτερη θέση βρέθηκε ο Φώτης Ζησιμόπουλος με 3.59.04, ενώ τρίτος τερμάτισε ο Βαγγέλης Νούλας με χρόνο 4.02.35. Στις γυναίκες, στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Δήμητρα Τσαλοκώστα με επίδοση 5.07.54, δεύτερη τερμάτισε η Αδριάννα Βασιλάτου με χρόνο 5.11.12 και τρίτη η Ελένη Χαζηράκη  σε 5.19.18. Στον αγώνα των 40Κ πήραν εκκίνηση 387 αθλητές και τα συνολικά αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε εδώ.

 

 

Ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος επικράτησε στον αγώνα των 21Κ (+1.050m) με επίδοση 1.39.37. Στην δεύτερη θέση ο Γιώργος Διαλεκτός με χρόνο 1.44.03 και το βάθρο συμπλήρωσε ο Θανάσης Παγουνάδης με χρόνο 1.45.51. Πρώτη νικήτρια στις γυναίκες ήταν η Βηθλεέμ Σαπίου με επίδοση 2.09.56, δεύτερη τερμάτισε η Σουλτάνα Τόκα με χρόνο 2.19.30 και τρίτη η Ανδριανή Δόμβρου με χρόνο 2.29.45. Στον αγώνα των 21Κ πήραν εκκίνηση 506 αθλητές και τα συνολικά αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε εδώ.

 

 

Πρώτη χρονιά για τον αγώνα των 11Κ (+650) με 266 αθλητές να τρέχουν στην διαδρομή του. Πρώτος τερμάτισε ο Θανάσης Μπαρμπαγιάννης με επίδοση 1.00.12, στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Νικόλαος Ρέπας με χρόνο 1.01.32 και τρίτος ήρθε ο Ηλίας Καραλής με χρόνο 1.05.17. Πρώτη γυναίκα ήταν η Ειρήνη Κουτσιμάνη με επίδοση 1.21.15, δεύτερη τερμάτισε η Αριστέα Κορδά με χρόνο 1.24.52 και τρίτη η Αφροδίτη Κατσώρα με χρόνο 1.25.57. Τα συνολικά αποτελέσματα των 11Κ μπορείτε να τα δείτε εδώ. Φυσικά ιδιαίτερο και πανέμορφο χρώμα έδωσε και ο αγώνας των παιδιών που έγινε το Σάββατο το απόγευμα γύρω από την κεντρική πλατεία του Μετσόβου.

 

 

Στο Μέτσοβο γεμίσαμε για μια ακόμη φορά με εικόνες, ενέργεια και συναισθήματα που θα μας συνοδεύουν για πολύ καιρό. Η διοργάνωση ανέβηκε ακόμη πιο ψηλά σαν επίπεδο και “άνοιξε” σε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό αθλητών του ορεινού τρεξίματος και όλα αυτά με την εξαιρετική ποιότητα που μας έχει συνηθίσει. Ανυπομονούμε φυσικά για το επόμενο Ursa Trail που θα διεξαχθεί το σαββατοκύριακο 30 & 31 Μαίου 2020, αλλά πριν από αυτό έχουμε ένα ακόμη σπουδαίο ραντεβού με την αρκούδα, στο Ultra Ursa Trail 100K στις 31 Αυγούστου 2019. Σημαντικές αλλαγές και εκεί όπως μας ανέλυσε πριν λίγο καιρό σε συνέντευξη του ο Νίκος Καλοφύρης, σε έναν σπουδαίο ultra-trail αγώνα, που μπήκε από πέρσι στις καρδιές μας, με την Βάλια Κάλντα στα καλύτερα της. Ανυπομονούμε!

 

Δημήτρης Τρουπής

 

Photo copyright: Go experience

 

View this photo set on Flickr

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ