Zagori Mountain Running 2017: O Τόπος πίσω από τα Βουνά μας περιμένει!

Από 18 Ιουλ 2017
© Konstantinos Vasilakis © Konstantinos Vasilakis

Δεν θα μπορούσε κάποιος να μην χαρακτηρίσει την διοργάνωση του Zagori Mountain Running σαν ένα καθαρόαιμο φεστιβάλ αγώνων ορεινού τρεξίματος. Από το 2011 οπότε και διοργανώθηκε για πρώτη φορά ο αγώνας του Ζαγορίου, έχει καταγράψει μία τρομερά ανοδική πορεία αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους ολοένα και περισσότερους αθλητές που τρέχουν κάθε χρόνο στα μονοπάτια του. Με την ενσωμάτωση του Tymfi Endurance Race (TeRA) των 80 χιλιομέτρων την πολύ καλή δουλειά της οργανωτικής ομάδας του Fifth Element, αλλά και την αγάπη της τοπικής κοινωνίας που έχει αγκαλιάσει την διοργάνωση, το Zagori Mountain Running έχει μετουσιωθεί από έναν «απλό» μαραθώνιο βουνού στο σπουδαιότερο φεστιβάλ ορεινού τρεξίματος της χώρας μας.

Οι αγώνες λαμβάνουν χώρα κυρίως σε ορεινά μονοπάτια που ταξιδεύουν τους αθλητές στον κόσμο της πέτρας και του νερού, στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου. Κατά τη διάρκεια των αγώνων, οι αθλητές θα βιώσουν την απόλυτη περιπέτεια και απομόνωση, διασχίζοντας το μοναδικής φυσικής ομορφιάς Φαράγγι του Βίκου, την περίφημη Δρακόλιμνη της Γκαμήλας στα 2.050 μέτρα υψόμετρο, την Σκάλα του Βραδέτου, μνημείο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής αξίας και ομορφιάς. Θα συναντήσουν τις πηγές του Βοϊδομάτη, θα σκαρφαλώσουν τις πλαγιές της Αστράκας και της Γκαμήλας και θα περάσουν μέσα από τα πέτρινα χωριά του Ζαγορίου με τα εντυπωσιακά πέτρινα γεφύρια, την απαράμιλλη αρχιτεκτονική και τους αγέρωχους όσο και φιλικούς κατοίκους συνεχίζοντας την μακρά παράδοσή τους κατά την οποία χρησιμοποιούσαν αυτά τα ίδια μονοπάτια αιώνων για να ταξιδεύουν από χωριό σε χωριό.

 

 

Η προετοιμασία

Ο Βασίλης Τζουμάκας έχει αφιερώσει και την ψυχή του για τους αγώνες του Ζαγορίου και από την πρώτη μέρα έχει μαζί με την ομάδα του σκάψει, καθαρίσει, σηματοδοτήσει ατέλειωτα χιλιόμετρα δύσβατων μονοπατιών δημιουργώντας έργα υποδομής τόσο για τους δρομείς των αγώνων όσο και για πεζοπόρους αφού η περιοχή είναι από τους πλέον δημοφιλείς πεζοπορικούς και ορειβατικούς προορισμούς της χώρας μας. Καταφέραμε να του ξεκλέψουμε λίγα λεπτά πυρετωδών προετοιμασιών για να μας δώσει κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες.

 

Ποιός είναι ο βαθμός ετοιμότητας της διοργάνωσης όσο πλησιάζουμε στην μεγάλη μέρα?

Η προετοιμασία για τους φετινούς αγώνες ξεκίνησε εδώ και αρκετούς μήνες, ειδικά στο κομμάτι των διαδρομών, όπου έγιναν πολύ σημαντικές παρεμβάσεις και έργα υποδομών τα οποία θα τα δουν από κοντά οι αθλητές! Είμαστε λοιπόν έτοιμοι κατά 95% κι έμειναν κάποιες λεπτομέρειες για να φτάσουμε το 100%. Το σημαντικό για μας είναι πως, όλες αυτές οι παρεμβάσεις θα παραμείνουν στην περιοχή και θα συμβάλλουν στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του Ζαγορίου. Για παράδειγμα, καταφέραμε να αναβιώσουμε το παλιό δίκτυο μονοπατιών, μέσω των οποίων συνδέονταν μεταξύ τους χωριά του Ζαγορίου και θα μπορούν πλέον να τα χρησιμοποιούν όλοι οι επισκέπτες!

 

Είστε ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση του κοινού την φετινή χρονιά?

Η ανταπόκριση του κοινού γι'ακόμη μία χρονιά είναι εντυπωσιακή και ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας! Κάθε χρόνος που περνάει αυξάνεται ο αριθμός των συμμετοχών, αλλά και το επίπεδο της διοργάνωσης. Αυτό θα το διαπιστώσουν και φέτος οι αθλητές που θα βρεθούν το ερχόμενο τριήμερο 21-23 Ιουλίου στο Ζαγόρι! Το Zagori Mountain Running, είναι μία διοργάνωση που την έχει αγκαλιάσει η ορεινή δρομική κοινότητα κι αυτό μας κάνει πραγματικά ιδιαίτερα χαρούμενους! Εκτός από τους εκατοντάδες Ελληνες αθλητές όλων των επιπέδων, πραγματικά μας εντυπωσίασε η συμμετοχή αθλητών, από χώρες που δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα είχαν αναπτυγμένο το ορεινό τρέξιμο.

 

 

Τι παραπάνω νομίζετε θα μπορούσε να γίνει φέτος? Ποιά είναι τα επόμενα μεγάλα βήματα?

Κάθε χρόνο ο πήχης της διοργάνωσης ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά! Το αυξανόμενο Η βασική προτεραιότητα της διοργάνωσης είναι, οι αγώνες του "Zagori Mountain Running" να συμβάλλουν στην τουριστική προβολή της περιοχήςενδιαφέρον αθλητών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, μας δίνει το έναυσμα να βελτιώνουμε ακόμη περισσότερο το επίπεδο των αγώνων και των παροχών προς τους αθλητές. Η βασική προτεραιότητα της διοργάνωσης είναι, οι αγώνες του "Zagori Mountain Running" να συμβάλλουν στην τουριστική προβολή της περιοχής και το Ζαγόρι να γίνει προορισμός για Ελληνες και ξένους αθλητές αλλά κι επισκέπτες που θα γνωρίσουν μια πανέμορφη γωνιά της Ελλάδας!


Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο, κάποια χρηστική λεπτομέρεια ή πληροφορία που θα πρέπει να προσέξουν οι εκατοντάδες δρομείς των αγώνων;

Είμαστε πεπεισμένοι πως θα καλύψουμε τις ανάγκες των αθλητών οι οποίοι δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα απολύτως πρόβλημα. Στον σχεδιασμό της φετινής διοργάνωσης, βοήθησαν και τα στοιχεία που συλλέξαμε από τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες της προηγούμενης χρονιάς. Θα θέλαμε όμως να ξεκαθαρίσουμε πως θα είμαστε πολύ αυστηροί απέναντι σε όσους αθλητές δεν θα σεβαστούν το μοναδικό φυσικό περιβάλλον που μας φιλοξενεί κάθε χρόνο, ρίχνοντας σκουπίδια κατά μήκος των διαδρομών του αγώνα! Αδιαπραγμάτευτη αρχή της διοργάνωσης είναι πως, φεύγοντας από τα μονοπάτια της Τύμφης το μόνο που θα αφήσουμε πίσω μας, είναι το αποτύπωμα των παπουτσιών μας!

 

Οι αθλητές 

Ανέκαθεν, οι αγώνες του Ζαγορίου συγκέντρωναν το ενδιαφέρον των κορυφαίων δρομέων της χώρας μας αλλά και μερικών σπουδαίων ονομάτων του εξωτερικού. Φέτος, ένας από τους δύο ξένους κορυφαίους καλεσμένους της διοργάνωσης, ο Ιταλός Giulio Ornati της Salomon ο οποίος παρ’ όλες τις ατυχίες και τους τραυματισμούς του, κατάφερε όχι μόνο να ανακάμψει αλλά και να περάσει πρώτος την γραμμή του τερματισμού του Bettelmatt Ultra Trail, αγώνα 80 χιλιομέτρων και 5.000 μέτρων υψομετρικής το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε λίγες μέρες μόλις πριν το TeRA στο οποίο θα συμμετάσχει. Με 844 πόντους στην κατάταξη της ITRA και αρκετές περγαμηνές έρχεται ο Ιταλός με πιο πρόσφατες τις φετινές νίκες του στους Winter Trail Monte Prealba, Vibram Maremontana, την 8η θέση στο Madeira Ultra Trail και highlights την 9η θέση στον UTMB το 2016 και την 5η θέση στον CCC το 2014. Αμέσως Θεωρώ πως ο αγώνας στο Ζαγόρι θα αποτελέσει ιδανική προετοιμασία για τον κύριο στόχο μου που φέτος είναι το UTMBμετά τη νίκη του στην Ιταλία και λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο για να ταξιδέψει για την χώρα μας, μας ανέφερε ότι «είμαι ενθουσιασμένος που θα λάβω μέρος στον αγώνα του Ζαγορίου για τον οποίο έχω ακούσει πάρα πολλά και που επιτέλους θα επισκεφθώ τα ελληνικά βουνά! Το περασμένο Σαββατοκύριακο έτρεξα έναν δύσκολο αγώνα 80 χιλιομέτρων στην χώρα μου και βρίσκομαι σε αρκετά καλή φόρμα αν και όχι στο επίπεδο που θα ήθελα μετά τον πρόσφατο τραυματισμό μου. Θεωρώ πως ο αγώνας στο Ζαγόρι θα αποτελέσει ιδανική προετοιμασία για τον κύριο στόχο μου που φέτος είναι το UTMB. Είναι τώρα η περίοδος που «φορτώνω» αρκετή προπόνηση και το TeRA νομίζω πως έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Ο στόχος μου δεν είναι άλλος από το να γνωρίσω τον αγώνα, να τρέξω δυνατά και αν μπορέσω να τερματίσω σε μία καλή θέση στην τελική κατάταξη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τον Βασίλη Τζουμάκα και όλη την διοργάνωση του ZMR για την πρόσκληση και την καλή διάθεση αλλά και τους φίλους μου στην Salomon Δημήτρη και Γλυκερία οι οποίοι μου σύστησαν τον αγώνα. Καλή αντάμωση με όλους!»

 

Giulio Ornati


Ο δεύτερος φιλοξενούμενος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις αφού ενδέχεται να έχει τρέξει στην Ελλάδα περισσότερους αγώνες από αρκετούς από εμάς! Ο λόγος βέβαια στον Jessed Hernandez, ο οποίος μετά την 3η θέση στπ Metsovo Ursa Trail και την 2η στον Olympus Marathon, θα επισκεφθεί την Ελλάδα για 3η φορά για να τρέξει στο Ζαγόρι στην αγαπημένη του –όπως αναφέρει - απόσταση των 80 χιλιομέτρων «Είναι η τρίτη μου επίσκεψη σε 2 μήνες στην Ελλάδα! Αυτή τη φορά σε έναν άγνωστο για εμένα αγώνα τον TeRA των 80 χιλιομέτρων. Μια απόσταση πολύ κοντά στα γούστα μου! Θέλω να δω το τερέν του συγκεκριμένου αγώνα και ελπίζω να είναι όπως φαντάζομαι. Θα έρθω με σκοπό να πάρω τη πρώτη θέση Θα έρθω με σκοπό να πάρω τη πρώτη θέσηκαθώς έχω μια τρίτη στο Μέτσοβο (Ursa-Trail) και μια δεύτερη στον Όλυμπο (Olympus Marathon) οπότε λογικά τώρα πρέπει να πάρω την πρώτη (γέλια). Η αλήθεια είναι πως είμαι περίεργος να δω πως τρέχουν οι Έλληνες σε τέτοιες αποστάσεις, καθώς μέχρι τώρα τους έχω δει μόνο σε μαραθώνιους βουνού . Ελπίζω να τρέχουν και να μην βγαίνουν για βόλτα όπως ο Έλληνας αδερφός μου Σάκης (Δασκαλοπουλος) που πάει για να μαζέψει μανιτάρια οπότε πάει σε ultra-trail! Ραντεβού λοιπόν στο Ζαγόρι με τους αγαπημένους μου φίλους στις 21 Ιουλίου»

 

Jessed Hernandez

 

«Κάθε χρόνο περιμένω πως και πως να αγωνιστώ στο αγαπημένο μου Ζαγόρι» αναφέρει ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος ο οποίος ανήκει πλέον και στην οργανωτική ομάδα του αγώνα. «Άλλωστε, η σχέση μας είναι ιδιαίτερη, μιας και εδώ και μερικά χρόνια εμπλέκομαι σε αρκετούς τομείς της διοργάνωσης. Η συνεργασία είναι πολυδιάστατη: καθάρισμα μονοπατιών, σχεδιασμός προγράμματος, σχεδιασμός πλάνου τροφοδοσίας, συνεντεύξεις / επικοινωνία, πρόσκληση / επικοινωνία καλεσμένων αθλητών και πολλά άλλα. Όλα τα παραπάνω όμως, πηγάζουν από την πολύ στενή, φιλική, και πλέον, οικογενειακή σχέση που έχω με τους διοργανωτες (και όχι επαγγελματική). Σε κάθε ευκαιρία, λοιπόν, βρίσκομαι στο Ζαγόρι και προπονούμαι στα μονοπάτια του, μιας και δεν έχω τη δυνατότητα εύκολης μετάβασης σε βουνό στον τόπο διαμονής μου. Είναι τα πλέον αγαπημένα μου μέρη και κάθε φορά προβληματίζομαι για το που θα κάνω την προπόνηση μου, μιας που οι Κάθε χρόνο περιμένω πως και πως να αγωνιστώ στο αγαπημένο μου Ζαγόριεπιλογες είναι πολλές και μου αρέσουν όλες. Τι να πρωτοδιαλέξεις; Το κομμάτι από το Πάπιγκο στο Καταφύγιο της Αστράκας, το “παρθένο” μέρος από το Τσεπέλοβο προς Τσούκα  Ρόσα και το Σιάδι Μύγας; Από την Κόνιτσα-Μονή Στομίου και Νταβάλιστα; Το φαράγγι του Βίκου; Από τους Κήπους στο Τσεπέλοβο; και πολλά ακόμα. Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, σαφώς και είναι ένας υπερ-απαιτητικός αγώνας με παρά πολλούς αστάθμητους παράγοντες. Αυτό που απολαμβάνω, όπως πάντα, είναι να μπορέσω να πιέζω στα “δύσκολα” και να μπορώ να τα διαχειρίζομαι με ψυχραιμία και έλεγχο. Ο συναγωνισμός δεν είναι ποτέ κάτι που με αγχώνει ή με απασχολεί, αλλά όλα τα παραπάνω. Βέβαια, έστω και υποσυνείδητα, ωθεί όλους να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας, και αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, να τον ξεπερνάμε. Εύχομαι καλή διασκέδαση, δύναμη και επιτυχία σε όλους. Είναι δεδομένο ότι θα πιεστούμε, ωστόσο, αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό ανάλογων προσπαθειών (κυρίως για τους δύο μεγάλους αγώνες, 44 και 80 χλμ)»

 

Δημήτρης Θεοδωρακάκος

 

Για τον Νίκο Καλοφύρη πολύ σημαντικό είναι να «να είμαστε προσεκτικοί, και να τρέξουμε με σεβασμό στο περιβάλλον». Ο Νίκος άλλωστε έχει γίνει πρότυπο για όλους μας όχι μόνο για τις επιδόσεις και τις επιτυχίες του αλλά και για το ήθος και την στάση ζωής του. Συνεχίζει αναφέροντας «Φέτος στο Ζαγόρι θα αγωνιστώ στα 80χλμ. Τα τελευταία χρόνια τρέχω εναλλάξ στα 80 και στα 40 οπότε φέτος είναι η σειρά του TeRA. Για μένα τα 80χλμ. στο Ζαγόρι αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση καθώς η διαδρομή είναι πολύ δύσκολη και αρκετά Θα ήθελα όλοι οι αθλητές να είμαστε προσεκτικοί, να τρέξουμε με σεβασμό στο περιβάλλοντεχνική σε συνδυασμό με τους πολύ δυνατούς αθλητές που συμμετέχουν ο αγώνας θα είναι αρκετά ζόρικος. Η προπονητική μου κατάσταση δεν είναι ακριβώς αυτή που θα ήθελα να έχω, αλλά θα τρέξω πολύ δυνατά πάντα σε σχέση με την απόσταση καθώς άλλη προσέγγιση έχει ένας αγώνας 20χλμ. κι άλλη ένας ultra-trail. Ανυπομονώ να βρεθώ στη Τύμφη και στα πανέμορφα μέρη που περνάει ο αγώνας ο οποίος είναι αφιερωμένος στο αγριόγιδο. Θα ήθελα όλοι οι αθλητές να είμαστε προσεκτικοί, να τρέξουμε με σεβασμό στο περιβάλλον και φεύγοντας από το Ζαγόρι να μείνει στη σκέψη και στην καρδιά μας κάτι από την καθαρότητα και αγνότητα του φυσικού τοπίου χωρίς να αφήσουμε πίσω τίποτε άλλο παρά μόνο τον ιδρώτα και τα χνάρια μας στην σκόνη του μονοπατιού. Καλή επιτυχία σε όλους!»

 

Νίκος Καλοφύρης


«Χαίρομαι και νιώθω τυχερή που είμαι υγιής και θα σταθώ στην εκκίνηση του πιο δημοφιλή και ομορφότερου αγώνα στη χώρα μας!» μας αναφέρει η Γλυκερία Τζιατζιά της οποίας η αγωνιστική σεζόν όπως συνεχίζει να λέει είχε αρκετές διακυμάνσεις και η οποία θα τρέξει στον αγώνα των 44 χιλιομέτρων. «Η χρονιά Η διαδρομή λιγάκι δυσκόλεψε, όμως είναι προς όφελος της ομορφιάς, όποτε ανυπομονώ να βρεθώ εκεί!ήταν κάπως δύσκολη με τραυματισμούς και ατυχίες, έχασα πολλές προπονήσεις, παρόλα αυτά, κατάφερα να τρέξω στους ανταγωνιστικότερους αγώνες (Taygetos Challenge, Hydras Trail Event, Olympus Marathon) και τώρα στο Zagori Mountain Running. Από το μυαλό μου περνάει η σκέψη των 80χλμ., όπως και κάθε χρόνο, όμως ειδικά φέτος ξέρουμε πως τα 44χλμ είναι υπεραρκετά! Η διαδρομή λιγάκι δυσκόλεψε, όμως είναι προς όφελος της ομορφιάς, όποτε ανυπομονώ να βρεθώ εκεί! Εύχομαι οι αθλητές να έχουν υγεία και απολαύσουν το μοναδικό τόπο, αλλά και την εξαιρετική διοργάνωση!»

 

Γλυκερία Τζιατζιά

 

«Καλύτερα να μετανιώσω που έτρεξα στο TeRA παρά να μετανιώσω που δεν έτρεξα» μας εξομολογήθηκε η Katarzyna Cekoska λίγα μόλις λεπτά αφότου είχε αποφασίσει να αλλάξει αγώνα και από τον αγώνα των 44 χιλιομέτρων να μεταπηδήσει στον ultra αγώνα της διοργάνωσης του οποίου μάλιστα κατέχει το ρεκόρ από το 2016! «Ήταν μια δύσκολη χρονιά για μένα λόγω του τραυματισμού στον αχίλλειο τένοντα που αντιμετώπιζα από τον Χειμωνιάτικο Ενιπέα. Η τελευταία μου συμμετοχή στον Faethon Olympus Marathon (σ.σ η οποία συνοδεύτηκε με νίκη και ρεκόρ), έναν αναμφισβήτητα σκληρό Καλύτερα να μετανιώσω που έτρεξα στο TeRA παρά να μετανιώσω που δεν έτρεξααγώνα μου έδωσε αυτοπεποίθηση για την συνέχεια. Είχα αποφασίσει να τρέξω στον μαραθώνιο του Ζαγορίου εν’ όψει και της συμμετοχής μου στα τέλη Αυγούστου στον CCC αλλά μετά τον Faethon τις τελευταίες μέρες με τριγυρνούσε η σκέψη να τρέξω τελικά στον TeRA. Ήξερα ότι θα ζηλεύω που θα βλέπω τους συναθλητές μου να τερματίζουν τον εντυπωσιακό αυτό αγώνα και έτσι η απόφαση να αλλάξω αγώνα δεν μου ήταν δύσκολη! Μου αρέσουν τα δύσκολα, μου αρέσει ο ανταγωνισμός με τον εαυτό μου και με τα δικά μου όρια και είμαι αποφασισμένη να τα δώσω όλα για να καταφέρω το καλύτερο δυνατό. Η διοργανωτική ομάδα έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια απίστευτη δουλειά και της αξίζει αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα αλλά και ακόμη μεγαλύτερη αναγνώριση στο μέλλον. Εύχομαι σε όλους τους συναθλητές καλή επιτυχία και καλή αντάμωση στο Ζαγόρι!»

 

Κατερίνα Τσεκοσκα

 

«Το Zagori Mountain Running είναι εμπειρία ζωής, αξίζει» αναφέρει μία παλιά καραβάνα των αγώνων του Ζαγορίου, έμπειρη αθλήτρια και νικήτρια του TeRA το 2015 Ιωάννα Μπαράτσα. «Φέτος για μένα ήταν μια περίεργη χρονιά λόγω κάποιων προβλημάτων υγείας έπρεπε να σταματήσω για τρεις μήνες. Τρέχω, αλλά πολύ λιγότερο προσπαθώντας να εκμεταλλευτώ τον πολύ λίγο χρόνο που έχω πλέον. Στόχος μου είναι να τερματίσω υγιής στον αγώνα των 44 χιλιομέτρων στο Ζαγόρι και να έχω μια καλή εμφάνιση, δεδομένων των συνθηκών. Πάντα στο ZMR τρέχουν πολλοί και καλοί αθλητές και όλοι οι αγώνες από το 10αρι μέχρι το 80αρι έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Σίγουρα όταν τρέχεις σε έναν αγώνα ο ανταγωνισμός υπάρχει και ο καθένας τον βιώνει διαφορετικά. Άλλος ανταγωνίζεται τους άλλους αθλητές, άλλος τα όριά του, άλλος τα προσωπικά του ρεκόρ. Εγώ φέτος ανταγωνίζομαι τον ίδιο μου τον εαυτό και ελπίζω να τον "κερδίσω" γιατί πέρυσι με κέρδισε αυτός. Ο αγώνας πρεσβεύει πολλά, τα πάντα. Είναι η καλύτερη και μεγαλύτερη διαφήμιση του ΖαγορίουΟ αγώνας πρεσβεύει πολλά, τα πάντα. Είναι η καλύτερη και μεγαλύτερη διαφήμιση του Ζαγορίου. Οι ίδιοι εμείς οι αθλητές μεταφέρουμε όλη αυτή την ομορφιά που βλέπουμε και που πλέον μπορούμε και μπορούνε όλοι να την προσεγγίσουν από τα αμέτρητα μονοπάτια που έχουν ανοιχτεί καθαριστεί και δημιουργηθεί από τους διοργανωτές του αγώνα, είναι οικονομική στήριξη του τόπου μας στους δύσκολους καιρούς που ζούμε και όχι μόνο τις μέρες του αγώνα αλλά και τις υπόλοιπες αφού πολλοί πλέον επισκέπτονται το Ζαγόρι ορμώμενοι από αυτά που έχουν δει και ακούσει και το σημαντικότερο όλων ο αγώνας αυτός βοηθάει στην προστασία της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής. Αξία ανεκτίμητη… Μελλοντικός μου στόχος να μπορώ να τρέχω στα αγαπημένα μου βουνά χωρίς προβλήματα. Έστω και λιγότερο. Η αλήθεια είναι ότι έχω κάτι στο μυαλό για το μέλλον αλλά θέλω πρώτα να το κάνω και μετά να αναφερθώ σε αυτό γιατί φέτος είχα προγραμματίσει πολλά και δεν τα κατάφερα. Θέλω να ευχηθώ σε όλους τους φίλους που θα έρθουν να τρέξουν στους αγώνες του ZMR να περάσουν όμορφα, να τρέξουν, να γευτούν τις χαρές και τις δυσκολίες ενός τέτοιου αγώνα, να γελάσουν και γενικά να ζήσουν αυτή τη γιορτή που λέγεται Zagori Mountain Running. Και σε αυτούς που θα έρθουν για να διεκδικήσουν τις πρώτες θέσεις καλή δύναμη και καλή επιτυχία»

 

Ιωάννα Μπαράτσα

 

«Όταν ο αγώνας γίνεται στο σπίτι σου πρέπει να είσαι εκεί» αναφέρει με ενθουσιασμό κάποιος που γνωρίζει τον αγώνα πριν καν ακόμη προκηρυχθεί, ο Βασίλης Αναγνωστόπουλος, πολύπειρος δρομέας βουνού. «Έφτασε ο καιρός για το ZMR 2017 λοιπόν. Για 7η συνεχόμενη χρονιά ήρθε η ώρα για τον δικό μας αγώνα. Θυμάμαι σαν χθες την ιδέα, τους προβληματισμούς, την προσμονή αλλα και τη λαχτάρα για την πρώτη διοργάνωση το 2011. Τα όνειρα και της προσδοκίες του Βασίλη Τζουμάκα αλλά και όλης της ομάδας για την πρώτη φορά. Είχα την τύχη να συμμετάσχω στις πρώτες αναγνωριστικές διαδρομές για τη χάραξη του αγώνα παρέα με την ομάδα της Fifth Element αλλά και εξαίρετους φίλους καταξιωμένους χρόνια στο χώρο του ορεινού τρεξίματος. Ο αγώνας πλέον γιγαντώθηκε, έγινε πραγματικό φεστιβάλ ορεινού τρεξίματος και αποτελεί ένα event ορόσημο για όλους μας. Όταν ο αγώνας γίνεται στο σπίτι σου πρέπει να είσαι εκείΕίναι πλέον γιορτή μέσα στα μαγευτικά τοπία της Τύμφης. Ιδιαίτερα το TERA, ως ναυαρχίδα των αγώνων, που διασχίζει δυο κοιλάδες σε μια διαδρομή με τεχνικά σημεία που αποζημιώνουν και τον πλέον απαιτητικό δρομέα. Εξίσου απαράμιλλης ομορφιάς είναι και οι διαδρομές των 45, 20 και 10 χλμ. Ικανοποίηση για κάθε γούστο λοιπόν. Προσωπικά δε θα μπορούσα να λείψω για κανέναν λόγο. Έστω και αν υπάρχει κόπωση λόγω της συμμετοχής μου πρόσφατα στον απαιτητικότατο και σκληρό Olympus Mythical Trail 100. Ο στόχος μου θα είναι ένας υγιής τερματισμός στο TERA και ότι βγει. Κι όταν οι φίλοι σου έρχονται να "παίξουν" στην αυλή σου δεν μπορείς παρά να είσαι εκεί να τους υποδεχτείς και να "παίξεις" μαζί τους!! Καλώς να έρθετε στα μέρη μας λοιπόν φίλοι μου και να διασκεδάσουμε όλοι μαζί με αυτό που μας δίνει χαρά κι ευτυχία. Ο τόπος πίσω από το βουνό σας περιμένει και θα σας αποζημιώσει!!»

 

Βασίλης Αναγνωστόπουλος

 

Οι αγώνες

Συνολικά πάνω από 2.000 δρομείς αναμένεται να στηθούν στην γραμμή της εκκίνησης σε κάποιον από τους τέσσερις αγώνες που αποτελούν το μπουκέτο της διοργάνωσης του Zagori Mountain Running. Ξεχωρίζουν ο Tymfi Endurance Race 80K (TeRA), ένας σκληρός αγώνας υπεραπόστασης βουνού 80 χιλιομέτρων και 5.100 θετικής υψομετρικής αλλά και ο απαιτητικός μαραθώνιος των 44 χλμ και 2.600 μέτρων θετικής υψομετρικής. Το μπουκέτο συμπληρώνουν τρεις μικρότεροι αγώνες που όμως συγκεντρώνουν και την μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων, ένας αγώνας 21 χιλιομέτρων, ένας εισαγωγικός απόστασης 10 χιλιομέτρων και βέβαια … το Ζαγοράκι για τους μικρούς επίδοξους trail runners, αγώνες που συμπληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο το αγωνιστικό διήμερο. Απόλυτα δικαιολογημένος λοιπόν ο όρος «Φεστιβάλ»!

 

 

Tymfi Endurance Race – TeRA

Ο TeRA είναι ένας αγώνας 80 χιλιομέτρων και 5.100 μέτρων υψομετρικής που αποτελείται κατά 99% από μονοπάτια, ικανός να χαρίσει στους αθλητές που θα τον τρέξουν μία σκληρή και μοναδική εμπειρία αντοχής αφού τόσο το υψόμετρο όσο και η μορφολογία του εδάφους απαιτούν την απόλυτη αυτοσυγκέντρωση από την αρχή μέχρι το τέλος. Το γεγονός της πολύ πρωινής εκκίνησης σε συνθήκες πλήρους σκοταδιού στο πανέμορφο Τσεπέλοβο αλλά και του τερματισμού τις νυχτερινές ώρες για τους πιο αργούς δρομείς στο ίδιο χωριό προσθέτει πόντους δυσκολίας σε ένα έτσι κι αλλιώς σκληρό και απαιτητικό εγχείρημα.

 

 

Διθυραμβικά είναι τα σχόλια όλων όσων έχουν τρέξει στον αγώνα. «Η εκκίνηση με την ανηφόρα στο αλπικό τοπίο πάνω από το Τσεπέλοβο είναι εντυπωσιακή. Το φως από τους φακούς των αθλητών σε μία συνεχόμενη γραμμή θα μοιάζει με λιτανεία», έχει αναφέρει ο Νίκος Καλοφύρης. Μερικά από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά όπως ανέφερε ο Βασίλης Τζουμάκας είναι «το ξημέρωμα στην Τσούκα Ρόσσα, το αλπικό λιβάδι στο Σιάδι της Μύγας, η βασανιστική ανηφόρα της Νταβάλιστας, η Δρακόλιμνη αλλά και τα χωριά του Ζαγορίου και ο Βίκος, τα οποία συνθέτουν ένα αγωνιστικό τοπίο που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο». Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι φέτος το ενδιαφέρον κορυφώθηκε με τον αριθμό των εγγραφέντων να ξεπερνάει τους 260 συγκεντρώνοντας μερικούς από τους πιο δυνατούς αθλητές της ελληνικής mountain running σκηνής. Ένας αγώνας διεθνών προδιαγραφών ο οποίος άνετα θα μπορούσε να συμπεριληφθεί σε οποιαδήποτε σειρά αγώνων ορεινού τρεξίματος παγκοσμίως.

 

 

Χαρακτηριστικά αγώνα

 • Απόσταση: 80χλμ
 • Υψομετρική: 5.100 D+
 • Ημ/νία εκκίνησης: Σάββατο 22/7, 4:30
 • Τόπος εκκίνησης: Τσεπέλοβο
 • Όριο έγκυρου τερματισμού: 20 ώρες
 • Σταθμοί τροφοδοσίας / υδροδοσίας: 21 (Δείτε λεπτομέρειες)
 • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Αλουμινοκουβέρτα, Φακός κεφαλής + μπαταρίες, Φαρμακείο (αιμοστατικό σπρέι, ελαστικός επίδεσμός), κινητό τηλέφωνο
 • Drop bag: M.Πάπιγκο, 44χλμ
 • Βαθμοί ITRA: 4
 • Συμμετέχοντες: 260
 • Περιγραφή αγώνα / λεπτομέρειες: https://zagorirace.gr/tera-80km/

 

Αθλητές που αναμένεται να ξεχωρίσουν εκτός από τους κατόχους του ρεκόρ Δημήτρη Θεοδωρακάκο και Κατερίνα Τσέκοσκα είναι οι Giulio Ornati, Jessed Hernandez, Δέσποινα Γαβριηλίδου, Gina Galetti, Σοφία Καλογήρου, Λόρα Ρεπσένκο, Ιωάννα Χουρίδου, Θωμάς Ανδρούτσος, Φάνης Αρκουμάνης, Πλάτωνας Αρώνης, Κώστας Γιαννόπουλος, Παναγιώτης Γούναρης, Δημήτρης Ελευθερίου, Δημήτρης Ζιαμπίρης, Χάρης Καλαμπούκας, Νίκος Καλοφύρης, Αλέξης Καμπουρόπουλος, Γιάννης Κουρκουρίκης, Νίκος Κωστόπουλος, Σλάβεκ Ματράς, Γιάτσεκ Μπόγκοτς, Νίκος Πάλλης, Γιάννης Παπαηλίας, Νίκος Πετρόπουλος, Κοσμάς Πλακετάς, Σταύρος Στεφανής, Κώστας Τσαντός οπως και αρκετοί άλλοι δυνατοί δρομείς.

 

 

Marathon – 44km

Αλλάζει φέτος ο μαραθώνιος αγώνας του Ζαγορίου στα πρώτα χιλιόμετρα προσθέτοντας ομορφιά και δυσκολία σε έναν έτσι κι αλλιώς απαιτητικό και εντυπωσιακό αγώνα. Ο ορεινός μαραθώνιος 44 χιλιομέτρων και 2.600 μέτρων υψομετρικής διαφοράς ξεκινάει φέτος από το χωριό Τσεπέλοβο, και ανεβαίνει την Σκάλα Τσεπέλοβου πριν βγει στο χωριό Καπέσοβο και μπει στο εντυπωσιακό φαράγγι του Βίκου. Στην συνέχεια οι δρομείς θα περάσουν διαδοχικά από την Σκάλα Μονοδενδρίου, το Κλήμα, τις πηγές του Βοϊδομάτη, το Μεγάλο Πάπιγκο, και το ορειβατικό καταφύγιο της Αστράκας. Στο ορεινό καταφύγιο η διαδρομή κατηφορίζει σχεδόν κάθετα και πέφτει ανατολικά των ξερόλιμνων. Αρχίζει να ανηφορίζει μέχρι τη Λούτσα Ρομβόζι και αφού περάσει το Μέγα Λάκκο και φτάσει στον Αυγερινό, συνεχίζει κατηφορίζοντας μέχρι την σκάλα Τσεπελόβου και τον τερματισμό στο Γυμνάσιο του Τσεπελόβου. 

 

Χαρακτηριστικά αγώνα

 • Απόσταση: 44χλμ
 • Υψομετρική: 2.600 D+
 • Ημ/νία εκκίνησης: Σάββατο 22/7, 6:00
 • Τόπος εκκίνησης / τερματισμού: Τσεπέλοβο
 • Όριο έγκυρου τερματισμού: 10 ώρες
 • Σταθμοί τροφοδοσίας / υδροδοσίας: 9 (Δείτε λεπτομέρειες)
 • Βαθμοί ITRA: 3
 • Συμμετέχοντες: 320
 • Περιγραφή αγώνα / λεπτομέρειες: https://zagorirace.gr/marathon-plus-44km/

 

Στις συμμετοχές του αγώνα θα ξεχωρίσουμε την περσινή νικήτρια Γλυκερία Τζιατζιά, τις Ιωάννα Μπαράτσα, Αναστασία Τσουμελέκα και τους Θεόδωρο Δαβιώτη, Γρηγόρη Κουλουριώτη, Βαγγέλη Νούλα, Νίκο Ροδόπουλο, Δημήτρη Σελέτη μεταξύ άλλων.

 

 

Half Marathon - 21χλμ

Ο αγώνας που έχει την μερίδα του λέοντος όσον αφορά το πλήθος των συμμετεχόντων μιας και οι οριστικοποιημένες αιτήσεις κατά την διάρκεια των εγγραφών άγγιξαν τις 570, ιλιγγιώδης αριθμός που έχουμε «συνηθίσει» σε μεγαλύτερους χιλιομετρικά αγώνες. Διόλου ευκαταφρόνητη η δυσκολία αλλά και η ομορφιά του αφού στα 21χλμ και 1.100μ υψομετρικής διαφοράς ο αθλητής θα περάσει μέσα από τα πανέμορφα χωριά όπως οι Κήποι όπου η εκκίνηση και ο τερματισμός, το Κουκούλι, η Βίτσα, το Δίλοφο και το Μονοδένδρι, ξακουστά γεφύρια αλλοτινών εποχών όπως το Καλογερικό, το γεφύρι του Καπετάν Αρκούδη, το γεφύρι του Μίσσιου αλλά και τις περίφημες Σκάλες της Βίτσας και του Μονοδενδρίου. Απίστευτη ομορφιά, ιστορία και παράδοση σε μόλις 21χλμ!

 

Χαρακτηριστικά αγώνα

 • Απόσταση: 21χλμ
 • Υψομετρική: 1.090 D+
 • Ημ/νία εκκίνησης: Κυριακή 23/7, 8:00
 • Τόπος εκκίνησης: Κήποι
 • Τόπος τερματισμού: Κήποι
 • Σταθμοί τροφοδοσίας / υδροδοσίας: 4 Δείτε λεπτομέρειες 

 

Entry Race - 10χλμ

Συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο τους μεγαλύτερους αγώνες και δίνει την ευκαιρία στους συνοδούς των αθλητών αλλά και σε πιο αρχάριους ορεινούς δρομείς να γνωρίσουν την Ζαγορίσια φύση και ομορφιά. Πολύ δημοφιλής αφού οι εγγραφές στον αγώνα έφτασαν τις 530, κάτι που δείχνει την δίψα του κόσμου για νέους, εισαγωγικούς αγώνες που δίνουν την ευκαιρία για μία πρώτη γνωρίμία τόσο με το άθλημα όσο και με την περιοχή. Ξεκινά από την κεντρική πλατεία των Κήπων και αφού περάσει τα γεφύρια Καλογερικό του Καπετάν Αρκούδη και του Κόκκορη ακολουθεί το ποτάμι μέχρι την βάση της Σκάλας Κουκουλίου όπου και η μοναδική δυσκολία του αγώνα αφού οι αθλητές πρέπει να σκαρφαλώσουν μέχρι το Κουκούλι και από εκεί να γυρίσουν στους Κήπους όπου και ο τερματισμός. Ένας θαυμάσιος εισαγωγικός αγώνας βουνού!

 

Zagoraki

Το Zagoraki M.R. ειναι ένας παιδικός αγώνας τρεξίματος απόστασης 1 χλμ. που θα πραγματοποιηθεί, στο χωριό Τσεπέλοβο το απόγευμα του Σαββάτου 22 Ιουλίου για παιδιά έως 12 ετών το οποίο έχει ήδη φτάσει τις 100 περίπου συμμετοχές από επίδοξους ορεινούς δρομείς!

 

Το πρόγραμμα

Πατήστε πάνω για να το δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση

 

Ολοι εκεί! 

Ο Τόπος πίσω από τα Βουνά μας περιμένει για να μας χαρίσει για άλλη μια χρονιά εντυπωσιακές εικόνες, έντονα συναισθήματα και απαράμιλλές αγωνιστικές συγκινήσεις στο ετήσιο ραντεβού μας στο Zagori Mountain Running. Καλή αντάμωση με όλους!

 

 

 

 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Το Σαββατοκύριακο που άλλαξε τα δεδομένα στο αγώνισμα του μαραθωνίου δρόμου, ένα άρθρο - ανάλυση του Ιωάννη Δαγκόγλ… https://t.co/2uloNxeib5
@INEOS159 challenge: Θα καταφέρει ο Eliud Kipchoge να σπάσει το φράγμα των 2 ωρών στο μαραθώνιο; Άρθρο του Ιωάννη Δ… https://t.co/mHefpABskV
RT @Rout100miles: Preparations for the @Rout100miles 10 years anniversary. Reconstruction of the bridge at Agia Varvara check POINT #Ult…
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Το Σαββατοκύριακο που άλλαξε τα δεδομένα στο αγώνισμα του μαραθωνίου δρόμου!

Γράφτηκε ιστορία με το 1:59:40 του Eliud Kipchoge στην Βιέννη!

INEOS 1:59 challenge: Θα καταφέρει ο Eliud Kipchoge να σπάσει το φράγμα των 2 ωρών στο μαραθώνιο;

Κανόνες καλής συμπεριφοράς ...

ATR 2019, Άνδρος, ανεμογεννήτριες, αναρρίχηση και σχέδια για το μέλλον - Μια συζήτηση με την Αριάνα Μασέλου!

Μποτάκια πεζοπορίας SCARPA - SALEWA

O ασταμάτητος Kilian κοντά στην 3η ανάβασή του στο Έβερεστ!

FUTURELIGHT™, η τεχνολογία της The North Face που υπόσχεται ότι θα αλλάξει το μέλλον του outdoor ρουχισμού

Φακοί κεφαλής PETZL: REACTIK+, ACTIK Core & BINDI