Έπεσε η αυλαία του Χορτιάτης Trail Run

10 Μαρ 2014

Έκλεισε (για τέταρτη χρονιά) η αυλαία του πρώτου αγώνα βουνού στον Χορτιάτη της Θεσσαλονίκης. Την πρώτη Κυριακή του Μάρτη, συγκεντρώθηκαν στη γραμμή εκκίνησης μέσα σε καταιγίδα 210 δρομείς, σ΄έναν κατά γενική ομολογία επιτυχημένο αγώνα που είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός «σκληρού» αγώνα βουνού!

Αθλητές από όλη την Ελλάδα αγωνίστηκαν στα μονοπάτια των «παγοποιών», μέσα στο «ρέμα του Λαγού» (που φέτος είχε πολύ νερό), στο «μονοπάτι της Αρκούδας», στις ανηφόρες με τα «κόκκινα χώματα». Ονομασίες και περιοχές που εντυπωσίασαν τους αγωνιζόμενους και γνώρισαν στον κάθε αθλητή τις περιοχές όπου ζουν αγριογούρουνα, ζαρκάδια, λαγοί και κάθε λογής μικρότερα ζώα μέσα σε πανύψηλα δάση από πεύκα, έλατα, καστανιές, οξιές, μόλις 15χλμ από το κέντρο της Θεσσαλονίκης! Το συναρπαστικό δε χειμωνιάτικο σκηνικό, με πολλά νερά και σε μερικές περιπτώσεις απίστευτη λάσπη, πρόσθεσε και το απαραίτητο «αλατοπίπερο» στον  αγώνα.

 

Το πρωί της Κυριακής 2 Μαρτίου, ο Στυλιανός Καϊάφας, τεχνικός διευθυντής του αγώνα, έδωσε την εκκίνηση σε 195 αθλητές και 15 αθλήτριες. Παρά τη συνεχή βροχόπτωση και το βαρύ τεραίν, πρώτος  στον τερματισμό έφτασε ο πολύ δυνατός και ανερχόμενος αθλητής Αλέξανδρος Φωτιάδης καταρρίπτοντας το ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς (1.45.03 του Σταύρου Μπαλιώτη) πετυχαίνοντας  την πολύ μεγάλη επίδοση 1.39.55. Τον ακολούθησαν, με μικρή διαφορά  μεταξύ τους, ο Βασίλειος Τσώλης από τα Ιωάννινα  με 1.49.52 κατακτώντας τη δεύτερη θέση και ο  περσινός νικητής Σταύρος Μπαλιώτης από τη Θεσσαλονίκη με 1.49.59 τερματίζοντας στην τρίτη θέση.

 

Η πρώτη κυρία του αγώνα, RannelleMcCoy,  από την Αθήνα  έφτασε στον τερματισμό με χρόνο 2.22.06, ενώ αρκετά μετά τερμάτισε η δεύτερη κυρία, Νικολέτα Γεράρδη,  με χρόνο 2.46.37. Kοντά της ακολούθησε η τρίτη κυρία από τη Θεσσαλονίκη, η  Ελευθερία Παπαδοπούλου με χρόνο 2.49.15.

 

 

Όμως και οι νεοφώτιστοι στον χώρο, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους, διεκδίκησαν μία καλή θέση στη γενική κατάταξη, για τη βαθμολογία του πρωταθλήματος νέων έως 21 ετών που διοργανώνει και φέτος η Salomon. Τελειώνοντας τον αγώνα με εμφανή την κούραση αλλά και την ευχαρίστηση ζωγραφισμένη στα (λασπωμένα για μερικούς) πρόσωπά τους, πρώτος τερμάτισε ο Ελευθέριος Ανδρονικίδης (2.33.55) από την Καβάλα, με δεύτερο τον Ρωμανό Πάρρη Νίκα (2.56.13) από το Λιτόχωρο.

 

Η διοργάνωση σχεδίασε και υλοποίησε μια διαδρομή όσο το δυνατό βουνίσια, αξιοποιώντας άγνωστα και γνωστά μονοπάτια του βουνού, ώστε να προσφέρει το καλύτερο δυνατό, σε έναν από τους δυσκολότερους αλλά και ομορφότερους «μικρούς» αγώνες του είδους του στην Ελλάδα.

 

Ευχαριστούμε όλους τους αθλητές για τον σεβασμό που έδειξαν στο όμορφο βουνό, ένα βουνό που (εκτός από το πάρκο κεραιών και τους κυνηγούς) τελευταία βάλλεται από την άναρχη υλοτόμηση, κάτι που βάζει την ισορροπία του Χορτιάτη σε κίνδυνο. Είναι ένα βουνό που ακόμη αντέχει και μας δίνει τη δυνατότητα (επιτρέπει) να κινηθούμε πάνω του και να απολαύσουμε τις ομορφιές του και αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε.

 

Σημαντική στην ομαλή διεξαγωγή του αγώνα ήταν η συνεισφορά του Σ.Δ.Υ.Θεσσαλονίκης, περίπου 10 μέλη του οποίου ανέλαβαν τον σταθμό τροφοδοσίας, τη γραμματεία/χρονομέτρηση, τον έλεχγο της σηματοδότησης το πρωί του αγώνα και τη «σκούπα» (μαζί με τον Μπάμπη Μακρίδη του ΟΣΠΕΓ). ‘Οχι μόνον υλοποιήθηκε ο αγώνας χάρη στην προσφορά τους, αλλά πρόσθεσαν με το κέφι τους τη δική τους ξεχωριστή νότα στον φιλικό χαρακτήρα του.

 

Βασικός συμπαραστάτης στην προσπάθεια ήταν το Κοινοτικό Διαμέρισμα του Χορτιάτη με τον κ. Γιώργο Μενεξέ και τους συνεργάτες του να βοηθούν τα μέγιστα διαθέτοντάς μας υλικοτεχνική υποδομή.

 

Η Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών ΟΜ.Α.Κ. και οι εθελοντές Καλαμαριάς ήταν αυτοί που φρόντισαν για την ασφάλεια των αθλητών και την περίθαλψη όσων τραυματίστηκαν.

 

Τοπικοί επιχειρηματίες έδωσαν και αυτοί την πολύτιμη βοήθειά τους με πρωτοστάτες το εστιατόριο «Τα Κιόσκια» που, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, κάλυψε τις διατροφικές ανάγκες τόσο μεγάλου αριθμού αθλητών με την απολαυστική κοτόσουπα, η οποία και φέτος απέσπασε τα καλύτερα σχόλια· το Κατάστημα Οπτικών Κάρμεν που χορήγησε γυαλιά Oakley στους τρεις πρώτους νικητές· το κατάστημα PerformanceStore που εξασφάλισε την ενεργειακή κάλυψη των αθλητών και χορήγησε ένα υδροδοχείο στην πρώτη νικήτρια· τη Συσκευαστική Καλαμαριάς με υλικά για τον σταθμό και τον τερματισμό· τον Φούρνο του «Λογκού»  με τα ψωμιά που παρείχε· το Εργαστήριο Ζαχαροπλαστικής Γεωργακούδης με τα γλυκά που παρείχε. Η Μαρίνα Δουκάκη και η ομάδα της προσέφεραν μασάζ στους αθλητές μετά τον τερματισμό. Η διοργάνωση φιλοξενήθηκε στον ζεστό χώρο του Κατασκηνωτικού Κέντρου των Προσκόπων «Λίτσας» στον Χορτιάτη και ευχαριστούμε τον υπεύθυνο κ. Καπετάνογλου Γιάννη για τη φιλοξενία.

 

Τον χώρο εκκίνησης-τερματισμού «στόλισε» φέτος με την φουσκωτή αψίδα του το PerformanceStore.

 

Η διοργάνωση του OlympusMarathon χορήγησε δύο θέσεις συμμετοχής, στον Χειμωνιάτικο Ενιπέα 2014 στον πρώτο άντρα και στην πρώτη γυναίκα.

 

Η διοργάνωση του αγώνα ΞΕΣΚΟΥΡΙΑΖΩ χορήγησε 6 θέσεις συμμετοχής, στους τρεις πρώτους άντρες και στις τρεις πρώτες γυναίκες του αγώνα.

 

Ο διοργανωτής των αγώνων Δρόμου Τσίπουρου και Γύρου Πυλαίας, Γιώργος Τσαγκεράς, χορήγησε μια θέση συμμετοχής στον Δρόμο του Τσίπουρου (στον αθλητή με bib 12) και δύο θέσεις συμμετοχής στον Γύρο της Πυλαίας (στους αθλητές με bib 86 και 193).

 

Όλους τους ευχαριστούμε από καρδιάς!

 

Η Πενταμελής Οργανωτική Επιτροπή του Χορτιάτης Trail Run, ευχαριστεί φυσικά και όλους τους αθλητές και αθλήτριες που τίμησαν τον φετινό 4ο αγώνα και του έδωσαν τόσο μεγάλη δυναμική. Ανανεώνει το ραντεβού με τους φίλους του ορεινού τρεξίματος για τον ερχόμενο Φεβρουάριο, οπότε και θα ξεκινήσει η διαδικασία εγγραφών για την 5η διοργάνωση.  

Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 2014

 

Η Οργανωτική Επιτροπή

Στυλιανός Καιάφας
Δημήτρης Γεωργίου
Κατερίνα Παπαγεωργίου
Μάνος Φραντζεσκάκης
Σπύρος Κούτρας

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ