UTMB: Ένα - άπιαστο πλέον - ταξίδι στο όνειρο!

Το καλοκαίρι του 2019 πήραμε την απόφαση να μπούμε στην κληρωτίδα για το UTMB της επόμενης χρονιάς. Αναπολώντας εκείνο το καλοκαίρι μοιάζει να έχουν περάσει πλέον δεκαετίες. Η χαρά για την κλήρωση μας στο UTMB τον Αύγουστο του 2020 δεν κράτησε και πάρα πολύ, μιας και αρχές Φλεβάρη της ίδια χρονιάς ήρθε η πανδημία, η οποία έμελλε να αλλάξει το παρόν αλλά και το μέλλον όλης της ανθρωπότητας. Η πρώτη ενημέρωση ήταν μάλλον οπτιμιστική από τη διοργάνωση.

 

 

Στη συνέχεια ο αγώνας προφανώς και ακυρώθηκε για εκείνη τη χρονιά και λάβαμε ένα επόμενο e-mail που μετέφερε την επιτυχή μας κλήρωση για όποια χρονιά επιθυμούσαμε από τις επόμενες τρεις (2021, 2022,2023), μέσω του priority registration, αρκεί να καταφέρναμε να ανοίξουμε το index των 100Μ (miles) τρέχοντας έναν αγώνα που κάλυπτε αυτή την προϋπόθεση.

Έτσι δηλώσαμε το Rοdopi Classic 100 miles του 2020 ώστε να είμαστε καλυμμένοι - εφόσον τερματίζαμε φυσικά τον αγώνα - για τη συμμετοχή μας το 2021 που πιστεύαμε ότι το αποτύπωμα της πανδημίας θα είχε ξεθωριάσει…κούνια που μας κούναγε όμως…

Δυστυχώς, μολονότι το UTMB πραγματοποιήθηκε κανονικά, προσωπικά για λόγους υγείας δεν κατάφερα να συμμετάσχω ούτε το 2021 αλλά και ούτε το 2022.

Ανασυνταχθήκαμε λοιπόν ως παρέα και είπαμε να πάμε όλοι μας το 2023 που ήταν και η τελευταία μας ευκαιρία να απολαύσουμε τη θετική κλήρωση του 2019.

Βασικά ήταν η τελευταία μας ευκαιρία έτσι κι αλλιώς να πάμε στη διοργάνωση, αφού τα σακίδια μας είναι για να βάζουμε κάποια λίγα ρούχα και εξοπλισμό και τροφή και όχι running stones όπως απαιτούσε πλέον η διοργάνωση, η οποία είχε πια ανακοινώσει και τη δημιουργία του UTMB World Series το 2022, στον απόηχο της συνεργασίας της με το IRONMAN Group.

Η διαδικασία της εγγραφής - για το CCC πια - για εμένα και το Δημήτρη, αλλά περισσότερο για τον αδερφό μου στο UTMB 2023, ήταν για γέλια και για κλάματα μαζί, αφού κάθε click του κέρσορα τραβούσε και μια χούφτα ευρώ από την πιστωτική κάρτα.

Ήδη το αντίτιμο συμμετοχής στον αγώνα ήταν μεγάλο αλλά λες, UTMB είναι αυτό, Chamonix, η Μέκκα του Ορεινού Τρεξίματος, θα είμαι κι εγώ εκεί, θα ζήσω τη μεγάλη γιορτή, θα πατήσω στα μονοπάτια του Mont Blanc και όλα όσα σκεφτόμαστε όταν δηλώνουμε να πάμε εκεί.

Μα έλα που στο πρώτο click ψιλοκατσουφιάζεις μιας και δε μπορεί να προχωρήσει η εγγραφή αν δεν πληρώσεις και μερικά extras που δεν τα περιμένεις…

Και να που προκύπτει και η ασφάλεια στην επόμενη σελίδα και προστίθενται άλλα 49€ στο λογαριασμό και με αυτά και τα άλλα εκεί που περίμενες 220€ έχεις φτάσει τα 320€ και ακόμα είσαι στο δωμάτιο μπροστά στο laptop.

Θα μου πεις UTMB ήθελες …

Και κλείνεις και τα εισιτήρια να πας στη Γενεύη και το βανάκι να σε πάει στο Chamonix, αφού με μια έρευνα που κάναμε ήταν πιο οικονομικό από το να νοικιάσουμε αυτοκίνητο που μετά σου δημιουργούσε το πρόβλημα του parking - αν είχες επιλέξει να μείνεις στο Chamonix - μιας και όλα είναι με πληρωμή.

Φυσικά μπορείς να μείνεις και λίγο πιο έξω, σε άλλα χωριά της περιοχής, κάτι που κατεβάζει (όχι πολύ) το κόστος διαμονής αλλά εμείς έτσι κι αλλιώς είχαμε πρόβλημα logistics μιας και ήμασταν δυο άτομα για το CCC που έτσι κι αλλιώς δε θα τρέχαμε με ίδιο ρυθμό τον αγώνα μιας και ο Δημήτρης πήγαινε για κάτω από 20 ώρες, αλλά είχαμε και το Γιάννη που έτρεχε UTMB, άρα διαμονή μόνο στο Chamonix.

Ως προς τη διαμονή αν κλείσεις στο Chamonix πρέπει να γίνει πριν την κλήρωση της διοργάνωσης, μετά οι μόνες επιλογές είναι οι πανάκριβες. Πριν είναι απλά ακριβές.

Το οποίο Chamonix φτωχομάνα δεν το λες, ούτε για το φαγητό βεβαίως, μιας και να φας κάτι σε πίτσα μπύρα ή burger (εννοείται με μπύρα) κάτω από 30€/ άτομο δεν έπεφτες.

Το σύνολο λυπηρό, η εμπειρία όμως μοναδική, πραγματικά έστω μια φορά αν ασχολείσαι με το ορεινό τρέξιμο πρέπει να πας, δε χωράει συζήτηση…

Ή μήπως χωράει;

Μέχρι το 2022 για να έχεις δικαίωμα συμμετοχής στην κλήρωση του UTMB και των λοιπών αγώνων της διοργάνωσης (CCC, OCC, YCC) πλην του TDS αλλά και του τελείως διαφορετικού χαρακτήρα PTL που δε συμμετέχουν στην κλήρωση, έπρεπε να έχεις τερματίσει αγώνες που δηλώνονταν στο UTMB και πληρούσαν τα κριτήρια που έθετε η διοργάνωση ανάλογα με την απόσταση.

Έτσι λοιπόν απλά έμπαινες στη σελίδα του UTMB που κατέγραφε τους αγώνες, επέλεγες τη χώρα που ήθελες να τρέξεις, προφανώς Ελλάδα για να είναι μαζεμένα και τα κόστη, και σε περίοδο 2 ετών φρόντιζες να τερματίσεις τους απαραίτητους για την απόσταση που ήθελες αγώνες. Άρα αν ήθελες να τρέξεις στο UTMB έπρεπε να έχεις 10 πόντους ITRA, όπως έλεγαν και οι οδηγίες τις οποίες παραθέτω:

 

How many ITRA points are needed to register for the UTMB®?

If you've looked into the UTMB® registration formalities, you should already know that you need to show a certain amount of competitiveness through ITRA points. Here is what you need to know about these famous points.

What are ITRA points?

ITRA is the International Trail Running Association: the international organisation that manages trails worldwide. Races organised within the framework of the ITRA can earn qualifying points. These qualification points are then used to gain access to other events. Each race can be worth between 1 and 6 qualification points. 6 points correspond to a long distance race and/or a race with a high gradient. For example, the Festival des Templiers race (78 km/3500 D+) earns 4 points.

How many points do I need to do the UTMB®?

From 2021 onwards, access to the UTMB® and its registration process will change and become more flexible and open. In addition to the draw which will continue to exist and offer the possibility of access to the UTMB® Mont-Blanc to as many people as possible. Since January 2020, a parallel system offering faster access to its races. This second system will be based on the concept of Running Stones, which can be collected at a limited number of events chosen by UTMB®. The Running Stones will only be issued to the finishers of the selected races. They will be recorded in a database that will allow each runner to see his or her stock of Running Stones in real time. Once the runner has acquired the required number of Running Stones, he or she will be guaranteed entry to the UTMB® Mont-Blanc race of his or her choice, without going through the draw. And if he is short of a few, he can convert them into tickets to take part in the draw for the race of his choice at any time, thus improving his chances of success.

In addition, depending on the event, a number of points is required:

  • UTMB®: 10 points
  • TDS®: 8 points
  • CCC® : 6 points
  • OCC® : 4 points

YCC® : reserved for young people (no points required) PTL® : selection on file (no points required) MCC® : local, volunteers and partners (no points required).

 

Δηλαδή, με ένα αγώνα σαν το Rodopi Classic 100 miles (100Μ - 6 ITRA Points) και δυο αγώνες σαν το NTR (Παρανέστι 100Κ) και το Olympus Ultra στα 4 ITRA points έκαστος, σε δυο χρόνια έκανες και την προετοιμασία σου και έμπαινες και στην κληρωτίδα για το UTMB με 10 ITRA points.

Αν δεν κληρωνόσουν με την πρώτη τότε έμπαινες ξανά του χρόνου στην κληρωτίδα, αφού κουβάλαγες τους πόντους για δυο χρόνια από τη χρονιά που έτρεξες τον αγώνα, και έτσι με περισσότερες πιθανότητες ξαναπροσπαθούσες. Αν πάλι δεν σε ευνοούσε η κλήρωση, τότε έπρεπε να ξαναμαζέψεις τους πόντους για να μπεις 3η φορά στην κλήρωση με εξασφαλισμένη πλέον τη συμμετοχή στη διοργάνωση. Αν το αποτύπωνες αυτό οικονομικά στο χειρότερο δυνατό σενάριο όπου θα σε έπαιρναν με την 3η προσπάθεια θα έβγαινε ένα σύνολο περίπου στα 1300 -1500 ευρώ συμμετοχή και έξοδα μετακίνησης και διαμονής για τους έξι ελληνικούς αγώνες, προκειμένου να εξασφαλίσεις τους πολυπόθητους πόντους. O υπολογισμός είναι βάσει σημερινών αντίτιμων συμμετοχής στους ενδεικτικούς αγώνες και μετακίνηση από Αθήνα προς Δράμα/ Ξάνθη / Όλυμπο και την απαραίτητη διαμονή εκεί.

Αν προσθέσουμε και περίπου 1.600-2.000 ευρώ που κοστίζει η συμμετοχή και ταξίδι / διατροφή / διαμονή τις μέρες του αγώνα στο Chamonix, αθροίζουμε σε μια 3ετία ένα ποσό προσεγγιστικά στα 2.800 -3.500 ευρώ. Καλό ε;

Πάμε τώρα να δούμε και τα σημερινά δεδομένα.

Από τη δημιουργία του UTMB World Series και μετά όλα άλλαξαν, ειδικά για όσους δε μένουν στην κεντρική Ευρώπη, αφού για να μπεις στην κλήρωση της διοργάνωσης UTMB πρέπει να μαζέψεις running stones από τους αγώνες της σειράς, που για κάποιον που μένει Γαλλία, Ισπανία ή Ιταλία είναι πολύ πιο εύκολο και φτηνό σε σχέση με κάποιον που μένει στην Ελλάδα. Μια ματιά στο που τοποθετούνται στο χάρτη οι αγώνες του UTMB World Series το κάνει αμέσως ξεκάθαρο, μιας και δεν υπάρχει αγώνας στη χώρα μας.

Και θα μου πείτε καλά, δε μας λες και τίποτα καινούργιο ρε φίλε. Ίσως.

Παρόλα αυτά στα δικά μου μάτια το να ξαναπάω σε αγώνα UTMB στο Chamonix, πλην του TDS είναι πια άπιαστο όνειρο.

Και εξηγούμαι:

Ας υποθέσουμε ότι αποφασίζουμε να κερδίσουμε το δικαίωμα μας στο όνειρο του UTMB και τα 500 και πλέον Euros που είναι μόνο η συμμετοχή δε μας πτοούν!

Θα πρέπει να τερματίσουμε κάποιον αγώνα της σειράς UTMB World Series και να μαζέψουμε τόσο τις απαραίτητες πέτρες (running stones) όσο και να γεμίσουμε και το ITRA Index μας.

Ας τονίσουμε εδώ ότι σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά για το 2023 της ίδιας της διοργάνωσης για να μπεις στο UTMB με την κλήρωση θέλεις περίπου 5 running stones, αφού: “Each Running Stone improves your odds in the lottery”.

Και να μαζέψεις τα ανάλογα running stones έχοντας παράλληλα και το UTMB index που όμως πάνε πακέτο αν πας σε αγώνα της σειράς στην απαραίτητη απόσταση.

Ας πούμε λοιπόν ότι πρέπει να μαζέψουμε 5 Running Stones που μας δίνουν περίπου 35% πιθανότητες κλήρωσης, δηλαδή τρία χρόνια προσπάθειας και αγώνων.

Επιλέγοντας για παράδειγμα τη γειτονική Ιταλία με το πολύ δημοφιλές και γνωστό στους Έλληνες Lavaredo Ultra Trail μαζεύουμε 4 running stones και άλλα 2 από το Julien Alps JAT SKY TRAIL 50Κ στη Σλοβενία, οπότε έχουμε το Index 100M και τα running stones που δε λήγουν.

Παρόλα αυτά στη χειρότερη περίπτωση (που δεν είναι και πολύ φανταστικό σενάριο με 35% πιθανότητες) της τριετούς προσπάθειας, θα χρειαστούμε άλλον ένα αγώνα για να ανοίξουμε το index 100M που όμως προς το παρόν εν Ελλάδι δεν φαίνεται να υπάρχει, σύμφωνα με το UTMB Index races (https://utmb.world/utmb-index/index-races)

Ας ξαναπάμε λοιπόν στην Cortina για ένα ακόμη Lavaredo Ultra Trail άλλες 2 φορές για να ανοίξει το index για το σύνολο της 3ετίας.

Άρα: Lavaredo X 3= 3.000€ + JAT SKY TRAIL 50Κ = 800€ + UTMB 1.600€-2.000€ = 5.400€ -5.800€

 

Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται και από τα στατιστικά που μας παρέχει η διοργάνωση, σχετικά με το ποιες είναι οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι περισσότεροι συμμετέχοντες:

Στο παρακάτω Link αναλύονται όλα όσα θέλει κάποιος να μάθει για να συμμετάσχει στο UTMB: https://utmb.world/sports-system

Προφανώς η κατάταξη έχει να κάνει και με την άνθιση του αθλήματος σε κάθε χώρα αλλά σίγουρα και με το βιοτικό επίπεδο σε κάθε περίπτωση.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι η συμμετοχή στο UTMB στο Chamonix απαιτεί μια σοβαρή εκταμίευση ποσού σε βάθος τριετίας, χωρίς να υπολογίσουμε εξοπλισμό (υπάρχει εκτενής λίστα υποχρεωτικού εξοπλισμού για το UTMB) και διατροφή στα τρια χρόνια προετοιμασίας , φυσιοθεραπείες, παπούτσια που θα λιώσουν κάμποσα ζευγάρια, και ενδιάμεσους αγώνες στην Ελλάδα αφού δεν είναι ρεαλιστικό να κάνεις τα παραπάνω χωρίς αγώνες προετοιμασίας. Το τελικό νούμερο είναι προφανώς αρκετά υψηλότερο και καθένας υπολογίζει σύμφωνα με τα δικά του δεδομένα (προπονητή, διατροφή, γυμναστήριο κλπ) αφού η συμμετοχή σε αγώνα 171 χιλιομέτρων με 10.000+ υψομετρική θέλει μια κάποια ειδική προετοιμασία.

Τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει πολλές συζητήσεις γύρω από το UTMB ως διοργάνωση. Από τη χορηγία της DACIA και την οικολογική επιβάρυνση που προσθέτει με τη μετακίνηση τόσο στον αγώνα όσο και στους αγώνες του UTMB Series ώστε να μαζέψει κάποιος τα running stones (δηλαδή οι δεκάδες χιλιάδες δρομείς που προσπαθούν και οι λιγότερες χιλιάδες που συμμετέχουν τελικά), στην επεκτατική πολιτική της διοργάνωσης που “αγοράζει” αγώνες και τους βαφτίζει “by UTMB” (πρόσφατο παράδειγμα το Whistler του αγαπητού Gary Robbins που συσπείρωσε την Αμερικάνικη δρομική κοινότητα) και φυσικά στο e-mail που προέτρεπε τους elite αθλητές σε μποϊκοτάζ του UTMB από τον αυτοκράτορα του αθλήματος Kilian Jornet και τον πιο συμπαθή μυστακοφόρο Zack Miller.

Φυσικά να προσθέσουμε και τα έξοδα μετακίνησης στη εποχή μετά την Covid-19, τα οποία εκτοξεύτηκαν όχι μόνο για τους Έλληνες και αυτό είναι επίσης κάτι προς σημείωση.

Τους άγγιξε λέτε; Θα έχουμε πτώση συμμετοχών στα Series; Στα Majors; Στα UTMB Finals;

Προσωπικά πολύ αμφιβάλλω, μάλλον το αντίθετο θα γίνει με sold out στους αγώνες αυτούς.

Αλλά προσωπικά δε δύναμαι πλέον κύριε και κυρία Poletti.

Θα κρατήσω τις αναμνήσεις και τις φωτογραφίες και θα συνεχίσω το ταξίδι γύρω -γύρω από το Chamonix στο οποίο δεν μπορώ πια να μπω.

By the way, ο espresso στο Chamonix έχει 4 ευρώ και στο διπλανό Courmayer 2 ευρώ, οπότε ας ανοίξω το χάρτη και να συνεχίσω το ψάξιμο για τον επόμενο προορισμό!

 

Αντώνης Τσιμπόγος

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ