ADVENDURE - WS-100: Η Πρώτη «Χειμερινή Επανάληψη» του Western States Trail από Δρομείς

WS-100: Η Πρώτη «Χειμερινή Επανάληψη» του Western States Trail από Δρομείς

Από 03 Μαρ 2004
Το χειμώνα του 1857, δυο νεαροί πρωτοπόροι της αμερικάνικης δύσης έζησαν μια φοβερή εμπειρία στην οροσειρά Σιέρρα, στην προσπάθειά τους να τη διασχίσουν κάτω από αντίξοες συνθήκες. Όταν μετά από εβδομάδες απελπισμένων προσπαθειών κατάφεραν να την περάσουν, μόνο ο ένας κατάφερε να επιζήσει και να αφηγηθεί όσα έζησαν στη γνωστή διαδρομή που ακολουθούσαν οι χρυσοθήρες εκείνη την εποχή, στο περίφημο «Μονοπάτι των Δυτικών Πολιτειών» (Western States Trail). Τη δεκαετία του 1970 το “Western States Endurance Run” πραγματοποίησε την αναβίωση της παλιάς διαδρομής των χρυσοθήρων, αποτελώντας σήμερα τον πιο σπουδαίο αγώνα trail running στις ΗΠΑ. Πριν από λίγες μέρες, δύο σπουδαίοι αμερικανοί δρομείς υπεραποστάσεων με ιστορία στο συγκεκριμένο αγώνα, αποφάσισαν να γίνουν οι πρώτοι αθλητές που θα επαναλάμβαναν το κατόρθωμα των πρωτοπόρων του 19ου αιώνα.

Βέβαια ο χρόνος που προϋπολόγισαν ότι θα χρειαζόταν μόλις που θα ξεπερνούσε το ένα 24ωρο. Οι αθλητές αντοχής, Dean Karnazes και Tim Twietmeyer, από τους πιο γνωστούς στην ιστορία του “Western States Endurance Run” (WS 100), σχεδίασαν την αποστολή και δέχτηκαν την πρόταση του Bill Finkbeiner να μπει στην ομάδα και να συμμετάσχει στο εγχείρημα. Η αρχική ιδέα ανήκει στον Twietmeyer, ο οποίος έχει ρεκόρ συμμετοχών στον αγώνα (22) αλλά και ρεκόρ νικών (5). Οι τρεις τους, με τη βοήθεια του Jim Northey, ενός έμπειρου οδηγού της περιοχής, ξεκίνησαν στις 17 Ιανουαρίου την προσπάθεια χειμερινής διάσχισης του WS 100 στην Καλιφόρνια, που χαρακτηρίστηκε από την εξαιρετική εμπειρία και την αντοχή τους. Παρά το γεγονός ότι οι τρεις αθλητές συγκεντρώνουν αθροιστικά 44 τερματισμούς στον ονομαστό αγώνα, μπήκαν σε μια δύσκολη περιπέτεια για ένα Σαββατοκύριακο –τη χειμερινή διάσχιση μιας επίπονης διαδρομής, από την κοιλάδα Squaw μέχρι το Auburn της Καλιφόρνιας.

Καλύπτοντας 140km απόσταση τελικά (ο κανονικός αγώνας είναι 160), οι Finkbeiner (48), Karnazes (41) και Twietmayer (45), ολοκλήρωσαν τη διάσχισή τους το πρωί της Κυριακής, με επίδοση μόλις 12 λεπτά πιο αργή από τους αρχικούς υπολογισμούς τους. Μπροστά σε μια μικρή ομάδα από φίλους, οικογένειες (οι Twietmeyer και Finkbeiner είναι κάτοικοι του Auburn) και δημοσιογράφους, το τρίο έφτασε στο Auburn κουρασμένο αλλά χωρίς μία γρατσουνιά, σε 26 ώρες και 48 λεπτά. «Ήμασταν προετοιμασμένοι για το χειρότερο και συναντήσαμε το καλύτερο» δήλωσε ο Twietmayer, πέντε φορές νικητής του WS 100 και με 22 τερματισμούς. «Όσο κινούμασταν ήμασταν εντάξει. Αν σταματούσαμε, υπήρχε περίπτωση να παγώσουμε».

Το εγχείρημα, το οποίο πήρε καιρό να προετοιμαστεί και να συντονιστεί, γρήγορα κέρδισε τη υποστήριξη εθελοντών αλλά και της βιομηχανίας αθλητικού εξοπλισμού. Αφού υπήρξε καθυστέρηση στο αρχικό χρονοδιάγραμμα εξαιτίας κακών καιρικών συνθηκών και αυξημένου κινδύνου για χιονοστιβάδες, το εναλλακτικό Σαββατοκύριακο έφτασε και οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές. Η προσπάθεια άρχισε στις 5 τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου.

WS 100, winterΜε θερμοκρασία περίπου στους -10 βαθμούς και με ελαφρύ αεράκι στην κοιλάδα Squaw, η ομάδα κινήθηκε όσο μπορούσε περισσότερο πάνω στο μονοπάτι που χρησιμοποιείται στον πιο διάσημο αγώνα trail running στις Η.Π.Α. κάθε τέλος Ιουνίου. Οι αθλητές προωθήθηκαν στα βουνά με χιονοπέδιλα και συνάντησαν χιόνι που έφτανε μέχρι και τα 3 μέτρα πάχος. Έκαναν τις απαραίτητες τροποποιήσεις στη διαδρομή, όπου υπήρχαν εμπόδια και οι κανόνες ασφάλειας το επέβαλαν, μειώνοντας όμως με αυτό τον τρόπο και το πραγματικό μήκος του WS 100. Η ομάδα κάλυψε τα πρώτα 65 km σε περίπου 17 ώρες. Να σημειωθεί ότι το ατομικό ρεκόρ του Twietmayer στο WS 100 είναι 16:55, η καλύτερη επίδοση ανάμεσα στους τρεις.

"Ήταν μια προσπάθεια σε όλα τα τεραίν" είπε ο Twietmayer. "Ήταν τρομερή προσπάθεια αλλά ήταν πιο ισορροπημένη η πρόκληση απ αυτήν του καλοκαιριού στον αγώνα. Με τα μπατόν, με δύσκολο βάδισμα και κουβαλώντας τα σακίδιά μας (φορτία 9-12 κιλών), έμοιαζε περισσότερο με έντονο περπάτημα παρά με τρέξιμο. Όταν όμως βγήκαμε από το χιόνι και αρχίσαμε να τρέχουμε, πήγαμε καλά, αφού δεν είχαμε κάνει σχεδόν καθόλου τρέξιμο μέχρι τότε". 

Οι τρεις αθλητές κατάφεραν να τερματίσουν τελικά μένοντας μαζί σε όλη τη διάρκεια της πορείας και συμπλήρωσαν συνολικά 80 km με χιονοπέδιλα και μπατόν του σκι. Η μεγαλύτερη διαφορά που ανοίχτηκε ανάμεσα τους σε ολόκληρη την πορεία ήταν περίπου 15 λεπτά, στη διάρκεια της νύχτας καθώς περνούσαν μια σειρά από φαράγγια κοντά στο χωριό Michigan Bluff, όπου ο Finkbeiner υποφέροντας από φουσκάλες στα πόδια του, έμεινε τελευταίος. Εκεί συνάντησαν την ομάδα υποστήριξης που τους πρόσφερε τροφή και ο Finkbeiner δέχτηκε τις ιατρικές φροντίδες της πριν το τρίο ξαναρχίσει την πορεία του.

«Περιμέναμε ότι θα πονέσουμε πολύ περισσότερο στους ώμους μας με το να δουλεύουμε συνεχώς τα μπατόν, παρά στα πόδια μας», είπε ο Finkbeiner, με 13 τερματισμούς στο WS 100. Μέχρι τώρα δεν παρατήρησα πραγματικό πόνο που να σχετίζεται μ αυτό. Αντίθετα η φουσκάλα στο αριστερό μου πόδι είναι τόσο άσχημη που στην κυριολεξία μ έκανε να βαδίσω στα τέσσερα για να φτάσω μέχρι την τουαλέτα. Ήταν αναμφισβήτητα το μεγάλο μου πρόβλημα στη διάρκεια του τρεξίματος. Αλλά όπως όλοι οι πόνοι που νιώθεις όταν φεύγεις απ τον σταθμό βοήθειας συνεχίζοντας, έτσι κι αυτός μέσα στα πρώτα πεντακόσια μέτρα ξεχάστηκε. Με ενοχλούσε αρκετά απ το ξεκίνημα της πορείας, τόσο που σκεφτόμουν ότι θα με αναγκάσει να τα παρατήσω στο τέλος και να μην ολοκληρώσω. Πάνε πολλά χρόνια που τέτοιες σκέψεις έχουν να περάσουν απ το μυαλό μου όσο τρέχω».

Σαν παλιοί κορυφαίοι αθλητές του WS 100, οι τρεις τους προωθήθηκαν χωρίς δυσκολίες σε κάποια τμήματα της διαδρομής με ασυνήθιστες συνθήκες –νύχτα και με παγωνιά. Το φως της μέρας και η υπερβολική ζέστη θα αποτελούσαν σαφώς πιο οικεία κατάσταση για τους δρομείς. Παρόλα αυτά, η εμπειρία τους σε υπερμαραθώνιες προσπάθειες και το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης ήταν εμφανή σε όλη τη διάρκεια της διάσχισης. Ο Twietmayer υπολόγισε ότι η τριάδα ξόδεψε συνολικά 4 ώρες στους σταθμούς βοήθειας και χρειαζόταν άλλες 4 ώρες για να φτάνει από σταθμό σε σταθμό. Στη διάρκεια του κανονικού αγώνα τον Ιούνιο, οι αθλητές σπάνια χρειάζονται περισσότερο από 90 λεπτά μεταξύ των σταθμών. 

Το εγχείρημα ήταν ένας ανεπίσημος αγώνας αλλά και τερματισμός του “Western States Endurance Run”. Όμως, ο Greg Soderlund, διευθυντής του αγώνα και ένας από τους εθελοντές που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στους τρεις αθλητές, απένειμε από μια χάλκινη πόρπη ζώνης για τον καθένα -το αναμνηστικό έπαθλο γι αυτούς που τερματίζουν τον αγώνα σε χρόνο κάτω από 30 ώρες. Για να αποδοθούν όμως οι ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετώπισαν οι αθλητές, χρησιμοποιήθηκε λευκή πατίνα στην αναπαράσταση των βουνών, ώστε να θυμίζει χιόνια. Ταλαιπωρημένος και ο ίδιος από την πολύωρη προσπάθεια που κατέβαλε σαν εθελοντής, δήλωσε αστειευόμενος «όποιος μου ξαναπεί του χρόνου για χειμερινή διάσχιση θα τον πυροβολήσω».

Λάζαρος Ρήγος

Γεννήθηκε στην Τήνο το 1961 και ζει στο Λιτόχωρο του Ολύμπου από το 2008. Ίδρυσε το Adventure Zone το 2001, μετά από σκέψεις για δημιουργία ενός ελληνικού portal για τα σπορ περιπέτειας. Δημιούργησε αγώνες ορεινού τρεξίματος, όπως Olympus Marathon (2004), Virgin Forest Trail (2007), Χειμωνιάτικος Ενιπέας (2006), Rodopi Ultra Trail (2009), Olympus Mythical Trail (2012). Στο ενεργητικό του αρκετές συμμετοχές σε αγώνες, όπως και μικρές αποστολές ultra διασχίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Mizuno Wave Rider GTX: Ένα παπούτσι παντός καιρού, για άσφαλτο και χωμάτινες επιφάνειες, αναλυτικό review του… https://t.co/7J7ZFvrTGy
@RunMessinia : 421 χιλιόμετρα! 10 συνολικά μαραθώνιοι σε 10 ημέρες, στο μεγαλύτερο stage race της Ελλάδας:… https://t.co/iJFtWaRykf
"Αν δεν υποφέρεις, τότε δεν είναι @TDG_trail ", το βιωματικό άρθρο της Dragana Cejovic από την συμμετοχή της στο φε… https://t.co/QIPpNbVUIV
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Mizuno Wave Rider GTX: Ένα παπούτσι παντός καιρού, για άσφαλτο και χωμάτινες επιφάνειες!

Run Messinia: 421 χιλιόμετρα! 10 συνολικά μαραθώνιοι σε 10 ημέρες, στο μεγαλύτερο stage race της Ελλάδας!

Αν δεν υποφέρεις, τότε δεν είναι TOR…

Γιατί πεζοπορία με Μπατόν ;

Run Messinia: Συγκινητικές στιγμές στον αγώνα για την Ελευθερία!

O Άρκαλος ... μας μιλάει για το Sfakia Sky Marathon & Vertical Run!

Motorola Defy 2021 - Όμορφο και ανθεκτικό!

Το Run Messinia τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Το πρόγραμμα – Οι αθλητές – Οι διαδρομές!

O Φώτης Ζησιμόπουλος έγραψε ιστορία στο φετινό Σπάρταθλο!

To UTMB απαγορεύει όλα τα παυσίπονα από το 2022!

To 4ο Chianti Ultra Trail έρχεται στις 26 -27 Μαρτίου 2022 με νέο αγώνα 100Km και πολλές εκπλήξεις – Ο Matteo Matteuzzi, τεχνικός διευθυντής του CUT, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Advendure!

Tor des Geants 2021: Με Ελληνικό ενδιαφέρον επιστρέφουν οι Γίγαντες των Άλπεων!