WS100: Ανταπόκριση του Α.Παπαθανασόπουλου λίγο πριν την εκκίνηση

Κάθε αγώνας είναι πάντα μια αφορμή για να γνωρίσω κι εξερευνήσω με την σύζυγο μου την όποια γεωγραφική περιοχή του πλανήτη μας. Με αφορμή τον αγώνα των Δυτικών Πολιτειών (Western States), αποφασίσαμε να κατευθυνθούμε λίγο νοτιότερα και να περιηγηθούμε στο Εθνικό Πάρκο του Yosemite, δέκα μέρες πριν την εκκίνηση του αγώνα.Έτσι είχα την δυνατότητα να τρέξω αλλά και να πεζοπορήσω σε κάποια από τα εκατοντάδες μονοπάτια του Εθνικού Πάρκου, θαυμάζοντας γι ακόμα μια φορά το μεγαλείο της φύσης αλλά και της οργάνωσης- σεβασμό που χαρακτηρίζει τις τοπικές αρχές.

Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες και η αποφυγή της υψηλής τουριστικής περιόδου, μου έδωσαν την δυνατότητα ν ' αποφύγω την οχλαγωγία της μάζας και να "χαθώ " σε καλοδιατηρημένα και ευκρινώς σηματοδοτημένα μονοπάτια για τρεις μέρες.

 

Κι αφού η ψυχή γέμισε από εικόνες βουνού και απόλυτης υπαρξιακής ισορροπίας, πλέον έφτανε η ώρα να γνωρίσω τον David που θα είναι ο pacer μου για τα τελευταία 60 χλμ του αγώνα.

 

Προσκεκλημένος στο σπίτι του που βρίσκεται δίπλα στο μονοπάτι του αγώνα, μου δινόταν η ευκαιρία να γνωρίσω τα τελευταία 40 χλμ της διαδρομής και να εξοικιωθώ με το ανάγλυφο και το έδαφος που θα συναντήσω τις νυχτερινές ώρες του Σαββάτου.

 

Μία από τις τελευταίες προπονήσεις στα τελευταία χιλιόμετρα του αγώνα © Hanisze

 

Δυστυχώς ο καιρός είχε πλέον χαλάσει όταν έφτασα στο Auburn, με καταρρακτώδη βροχή για δυο μέρες και υψηλή υγρασία. Αυτό δεν μας εμπόδισε να βγούμε στα λασπωμένα μονοπάτια και να έχουμε την απερίγραπτη τύχη να αντικρύσουμε για μόλις 5 δευτερόλεπτα, το θρυλικό Mountain Lion της Sierra Nevada. Ούτε που προλάβαμε να πιστέψουμε την μοναδικότητα της στιγμής, κι εξαφανίστηκε μέσα στην πυκνή βλάστηση του μονοπατιού. Ο David μου ομολόγησε ότι 25 χρόνια που περπατάει και τρέχει στα μονοπάτια, ποτέ δεν είχε την τύχη να συναντήσει ένα lion mountain, και πως θα πρέπει να το εκλάβω ως ένα θετικό οιωνό για την μεγάλη στιγμή του αγώνα που πλησιάζει...

 

Τρεις μέρες Αμερικάνικης φιλοξενίας, σε μια γραφική κωμόπολη της Καλιφόρνιας, έφτανε στο τέλος και πλέον τελευταίος προορισμός μας το Squaw Valley, όπου και η εκκίνηση του αγώνα.

 

Εδώ έλαβαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1960, και θεωρείται από τα πιο φημισμένα χειμερινά θέρετρα της Δυτικής Ακτής. Ουδεμία σχέση με τον γραφικό χαρακτήρα των Αλπικών χωριών. Μεγάλα συγκροτήματα διαμερισμάτων καλόγουστου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και δεκάδες εστιατόρια - καφετέριες-καταστήματα σαν ένα εμπορικό πολυκατάστημα μεγαλούπολης. Η θέα των βουνών που ορθώνονται στους πρόποδες του χιονοδρομικού κέντρου, δεν ασκούν την ίδια γοητεία των Άλπεων, εξαιτίας της απουσίας μεγάλων κορυφογραμμών και απότομων πλαγιών.

 

Εστω κι αν όχι τόσο ενθουσιασμένος από την φυσική ομορφιά του ορεινού τοπίου, η θέα εκατοντάδων Βορείων Αμερικάνων δρομέων να περιφέρονται στους γύρω δρόμους και μαγαζιά, μου υπενθυμίζει ότι η στιγμή που τόσο ονειρευόμουνα τους τελευταίους έξι μήνες...φτάνει στην ολοκλήρωση της.

 

Παρά το ότι βρισκόμαστε στα 1900 μέτρα, ο καιρός είναι ζεστός και η αναζήτηση ίσκιου είναι απαραίτητη. Η τοπική εφημερίδα γράφει για υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ που θ αγγίξουν τους 40 C κι ένα χαμόγελο κορυφής ικανοποίησης σχηματίζεται στα χείλη μου.

 

Ολη η μέρα της Πέμπτης ήταν αποκλειστικά αφιερωμένη σε συζητήσεις επιμορφωτικές σχετικά με τον αγώνα. Το πρωινό έμοιαζε σαν να παρακολουθούσα ιατρικό επιμορφωτικό σεμινάριο.Μια ομάδα ερευνητών παρουσίασε άκρως ενδιαφέροντα αποτελέσματα σχετικά με τις ομάδες δρομέων που είναι πιο ευπαθείς στην αφυδάτωση και στις γαστροεντερικές διαταραχές, ενώ μια άλλη ομάδα εστίασε στις καρδιακές επιβαρύνσεις και αρρυθμίες που παρατηρούνται στους βετεράνους υπερμαραθωνοδρόμους. Τα αποτελέσματα της τελευταίας ομάδας, στιγμιαία "χάλασαν" την ανεβασμένη διάθεση του ακροατήριου.... αλλά μόλις περάσαμε στην αγωνιστική περιγραφή της διαδρομής με όλες τις ιδιαιτερότητες και δυσκολίες, ο νους ξαναγύρισε στο όνειρο και την αναζήτηση της περιπέτειας ... με όποιο δυνητικό τίμημα για το μέλλον.

 

Η μέρα τελείωσε με τον καλύτερο τρόπο. Οι διοργανωτές είχαν καλέσει τέσσερις "προσωπικότητες" του αγώνα, Gordy Ainsleigh, Tim Twietmeyer, Ellie Greenwood, Ann Trason, και τους υποβάλλαν εύστοχες ερωτήσεις σχετικά με το πως διαχειρίζονται ψυχικά αλλά και πρακτικά, καίρια ζητήματα στην διάρκεια του αγώνα. Ενυδάτωση, ρουχισμός, ζέστη, άγχος, αλλαγή ή μη υποδημάτων στην διάρκεια του αγώνα, στρατηγικές για μια καλή θέση. Πρωτοφανή η ειλικρίνεια αλλά και η καλή διάθεσή τους να μοιραστούν άκρως ενδιαφέροντα αλλά και προσωπικά θέματα.

 

Στην τεχνική ενημέρωση του αγώνα

 

Αύριο στις 10 το πρωί θα λάβει μέρος ένας αγώνας Vertical 6 χλμ, και στη συνέχεια θα έχει παράδοση του αριθμού και τελευταία ενημέρωση.

 

Από τις 14μμ θα είναι όλοι οι αθλητές ελεύθεροι να χαλαρώσουν αλλά και να συγκεντρωθούν για τον μεγάλο στόχο.

 

Παρ´ότι αισθάνομαι πολύ καλά, θεωρώ ότι όσο πλησιάζει η ώρα της εκκίνησης, τόσο εντονότερη θα γίνεται η αγωνία σχετικά με την εξέλιξη του αγώνα και τα θεμελιώδη ερωτηματικά κάθε δρομέα..."Θα καταφέρω να τερματίσω; Θα πετύχω ένα χρόνο ανάλογο των προσδοκιών μου; Θα αποφύγω τον τραυματισμό;"

 

Ισως για τις επόμενες κρίσιμες τριάντα ώρες θα πρέπει να συγκεντρωθώ στα συμβουλευτικά και σοφά λόγια του Gordy Ainsleigh, που φανερώνουν και την αληθινή ουσία της όλης περιπέτειας......

 

"Πριν ξεκινήσετε τον αγώνα να θυμάστε πόσο τυχεροί είστε που καταφέρατε να φτάσετε μέχρι την γραμμή της εκκίνησης! Πρώτα είχατε την μεγάλη τύχη να κληρωθείτε ανάμεσα σε 4000 δρομείς, στη συνέχεια καταφέρατε να προπονηθείτε για μήνες ενάντια επαγγελματικών - οικογενειακών υποχρεώσεων. Πολλοί από εσάς βγήκαν στην βροχή και στο κρύο όλο το χειμώνα προσπαθώντας να είναι έτοιμοι γι' αυτήν την πρόκληση. Τα καταφέρατε! Δεν είχατε τραυματισμό και είστε εδώ δυνατοί για να δώσετε ότι καλύτερο έχετε. Σταματήστε να αγχώνεστε για τον χρόνο και την θέση σας. Βρείτε χρόνο και Κοιτάξτε δεξιά κι αριστερά ενώ τρέχετε απολαμβάνωντας την θέα στη λίμνη Tahoe και στην οροσειρά της Sierra Nevada. Μόνο έτσι θα καταφέρετε να ζήσετε μια όμορφη εμπειρία το Σάββατο. Καλή σας τύχη!"


View this photo set on Flickr

 

Φωτό © : Hanisze

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"@Sportiva Jackal - Ένα τσακάλι των βουνών στα πόδια σας", δοκιμή και παρουσίαση από το @Advendure_Net :… https://t.co/OTd3LZTaOE
Χριστίνα Φλαμπούρη - Η πρώτη Ελληνίδα που ολοκλήρωσε το 7 Summits project μιλάει στο @Advendure_Net Advendure:… https://t.co/RaPOCVRs4h
Μετά-covid19 εποχή: Αργός και Υπο-Τουρισμός έναντι Μαζικού και Υπερ-Τουρισμού: https://t.co/jfdIm2Qq2W https://t.co/0jmQQvbFt1
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Μοναχική διάσχιση του 370 χιλιομέτρων "Epirus Trail" ο Π. Παναρίτης!

Κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Δίρφη!

Επιστολή προς φίλους του ορεινού τρεξίματος και όλων των ορεινών δραστηριοτήτων

La Sportiva Jackal - Ένα τσακάλι των βουνών στα πόδια σας!

Χριστίνα Φλαμπούρη - Η πρώτη Ελληνίδα που ολοκλήρωσε το 7 Summits project μιλάει στο Advendure!

Μετά-covid19 εποχή: Αργός και Υπο-Τουρισμός έναντι Μαζικού και Υπερ-Τουρισμού!

Έτοιμοι; (Ξανά) - Φύγαμε!

Η προστασία της κοινωνίας και των αθλητών είναι ηθική υποχρέωση των διοργανωτών!

DYNAFIT Ultra 100: Ultra προστασία, σταθερότητα & αίσθηση!

Αντιοξειδωτικά και άσκηση!

Και τώρα τι ....

Σουηδική Λαπωνία - Πεζοπορώντας στο μαγευτικό Βορρά!