Μεγαλώνοντας …

Από 22 Ιαν 2019

Το παλιό ξύλο καίγεται καλύτερα. Το ώριμο κρασί πίνεται πιο απολαυστικά. Με τους παλιούς φίλους νιώθουμε μεγαλύτερη ζεστασιά. Έχοντας "γράψει" διψήφιο αριθμό αγωνιστικών ετών στα μονοπάτια αναρωτιέμαι τι να συμβαίνει με το τρέξιμο καθώς τα χρόνια κυλούν και το σώμα μας - αλλά και το μυαλό μας - περνάει σε μια άλλη φάση, η οποία διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τα ασυγκράτητα τρεξίματα της νιότης μας. Έχοντας περάσει σε μικρές ηλικίες από άλλα αθλήματα, με έντονο συναγωνισμό, μπορώ να πω ότι το ορεινό τρέξιμο και ιδιαίτερα τα ultra-trail, είναι ίσως το πιο “ευγενικό” άθλημα όσο αφορά το γεγονός ότι μεγαλώνουμε. Μας δίνει την δυνατότητα να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας και τις επιδιώξεις μας καθώς τα χρόνια περνούν και να συνεχίσουμε να παίρνουμε όλα αυτά που μπορεί να μας προσφέρει, με λίγο διαφορετικό τρόπο.

 

 

Τι αλλάζει όμως σωματικά καθώς μεγαλώνουμε; Σίγουρα η ταχύτητα μας. Πολλές φορές πιάνουμε τον εαυτό μας να αναρωτιέται γιατί δεν μπορούμε πλέον να “καλπάσουμε” σε εκείνη την κατηφόρα όπως παλιά, γιατί τα λεπτά “τρέχουν” και ακόμη δεν έχουμε φτάσει στην κορφή που φτάναμε τόσο γρήγορα κάποτε. Δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουμε σ αυτή τη σύγκριση .. είναι άνιση. Άσχετα αν μας την θυμίζει συνεχώς ο σπιούνος που φοράμε στο χέρι μας .. το GPS ρολόι μας…

 

Ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο καθώς μεγαλώνουμε είναι η αποκατάσταση. Φυσικά και έχει να κάνει με την αθλητική υποδομή του καθενός από εμάς, αλλά σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και μέσα (διατροφή, μασάζ, roller κτλ…) ώστε να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη δύσκολη προπόνηση ή αγώνα. Αν το σκεφτεί κανείς έχει και τα πλεονεκτήματα του αυτό, μιας και μας δίνει περισσότερο χρόνο να κάνουμε και άλλα πράγματα που αγαπάμε και επίσης να επικεντρωθούμε σε λιγότερους αγώνες, να προετοιμαστούμε καλύτερα και να τους απολαύσουμε περισσότερο.

 

 

Φυσικά, η ηλικία επηρεάζει και το πόσο επιρρεπείς είμαστε σε τραυματισμούς, αλλά και τον χρόνο αποκατάστασης τους. Εκεί που παλιά χρειάζονταν λίγες ημέρες για να επανέλθουμε, καθώς μεγαλώνουμε χρειάζονται ίσως εβδομάδες, νιώθοντας μάλιστα τον πόνο και το πιάσιμο στο σώμα μας σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Όλα θέλουν μεγαλύτερη προσοχή και μεγαλύτερη .. υπομονή. Πρέπει να κάνουμε “ειρήνη” με τον εαυτό μας και να αποδεχτούμε την κατάσταση, ώστε να χαρούμε αυτά που αντίθετα με το σώμα μας προσφέρει το πνεύμα!

 

Όταν δεν κυνηγάς το ρολόι δίνεις μεγαλύτερη σημασία σε πράγματα που η υψηλή ένταση και η επιδίωξη του χρονικού στόχου δεν σε αφήνουν να δεις. Τα ultra-trail έχουν πολύ έντονο το στοιχείο της συντροφικότητας και αυτό καθώς μεγαλώνουμε γίνεται όλο και πιο έντονο. Τρέχεις μαζί με φίλους συναθλητές, μιλάς μαζί τους για περιπέτειες, βουνά, όμορφα μέρη, βοηθάς και βοηθιέσαι από αυτούς στις ατελείωτες ώρες στα μονοπάτια .. επιδιώκεις πολλές φορές τον κοινό τερματισμό γιατί πλέον αυτό που θέλεις είναι να συγκινηθείς και να νιώσεις μαζί με την παρέα το μεγαλείο του να ολοκληρώνεις κάτι δύσκολο. Ο χρόνος δεν είναι πια ο αμείλικτος “εχθρός”, αλλά ο σύμμαχος σου στην απόλαυση και στα συναισθήματα.

 

Μικρότεροι, στο κυνήγι της επίδοσης, θυσιάζουμε αυτό που απλόχερα μας προσφέρουν τα βουνά και τα μονοπάτια μας. Την δυνατότητα να απολαύσουμε πραγματικά και αβίαστα μέρη πανέμορφα και μοναδικά. Σε όσους αγώνες και να έχω κάνει, ότι επιτυχίες και να είχα, αυτά που τελικά θυμάμαι πιο έντονα και δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι οι εικόνες από τοποθεσίες που πριν χρόνια δεν φανταζόμουν καν ότι υπάρχουν. Μέρη ασύλληπτα που μου έφεραν δάκρυα στα μάτια και συναισθήματα πολύ έντονα.

 

Καθώς μεγαλώνουμε μεταμορφωνόμαστε όλο και περισσότερο από κυνηγοί επιδόσεων σε κυνηγοί εμπειριών. Και αν αναλογιστεί κανείς το πόσο δύσκολο είναι και τι πορεία χρειάζεται ώστε να φτάσει κάποιος εκεί, ίσως μεγαλώνοντας να προσεγγίζουμε τελικά σε κάτι σπουδαίο που χαρακτηρίζει το τρέξιμο στα βουνά. Από το κουκούλι μιας αθλητικής προσπάθειας να γεννιέται μια σπουδαία πνευματική εμπειρία.

 

Και η πρόταση μου … πέρα από τα μονοπάτια!

 

Παλαιωθέν .. Τι όμορφη λέξη! Μιας και μιλάμε για ωρίμανση λοιπόν, είναι μια ευκαιρία να δοκιμάσουμε κάτι πολύ ιδιαίτερο, από την Πάτρα και την Οινοποιία Παρπαρούση. Το Απόσταγμα Οίνου Παλαιωθέν, παλαιώνεται δώδεκα ολόκληρα χρόνια σε Γαλλικά βαρέλια και φτάνει σε εμάς – ίσως μετά από ένα ωραίο δείπνο ή σε μια μάζωξη φίλων μπροστά στο τζάκι – σαν ένα κλασάτο απόσταγμα με αποχρώσεις ροδάκινου και άρωμα βανίλιας, ξύλου και καραμέλας. Πολύ αρμονικό και ισορροπημένα γλυκό σαν όλες τις όμορφες εμπειρίες ..

 

Cheers

Δημήτρης Τρουπής

Photo copyright: Guillem Casanova Photography

 

Δημήτρης Τρουπής

Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας το 1969 και ζει στην Πάτρα τα τελευταία 30 χρόνια. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο στην φύση μας βοηθά να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μας.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

The dream is alive! An exclusive interview of @AlexiPappas and her coach Ioannis Dagkoglou at @Advendure_Net:… https://t.co/h17u9PrjCT
"Μπόρα είναι ... ", ένα άρθρο του Θεοχάρη Λεζπουρίδη για το @Advendure_Net, όσο αφορά την πανδημία και την συμπεριφ… https://t.co/X7eSKclpux
The Loneliness of the Long Distance Runner: Μια μικρή ιστορία για την μάχη με έναν αόρατο εχθρό αλλά και την απολαυ… https://t.co/udjbiOH0Cw
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Το όνειρο είναι ζωντανό! Η Αλεξία Παππά και ο Ιωάννης Δαγκόγλου σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Advendure!

Η Ώρα της Στήριξης...

Μπόρα είναι ...

The Loneliness Of The Long Distance Runner

Να ζήσεις Χορτιάτη και χρόνια πολλά!

Ώρα Ευθύνης...

Μπίκα και Παραδεισόπουλος στην λίστα ελίτ του Skyrunner World Series 2020!

SALEWA Alp Trainer Mid GTX

Οι κορυφαίοι της DYNAFIT προτείνουν ρουχισμό και εξοπλισμό

Αυλαία για το Salomon Mountain Cup στον Διόνυσο - αποτελέσματα!

Με τον Transgrancanaria συνεχίζεται το Ultra-Trail® World Tour

Ο Παναγιώτης Τζουρέλας μας μιλάει για το Speedway Ultra Trail (SWUT)!