SKY

International Skyrunning Federation 2012: Χρονιά Μετάβασης Κύριο

Από 29 Νοε 2012

Για την διεθνή ομοσπονδία SkyRunning (ISF) η χρονιά που κλείνει σε ένα μήνα περίπου αποτέλεσε κλειδί για τον μελλοντικό σχεδιασμό της, μιας και προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές όσο αφορά τόσο το πλαίσιο των αγώνων που τελούνται υπό την αιγίδα της, όσο και την δομή των πρωταθλημάτων της. Η χώρα μας είχε την χαρά να περιλαμβάνονται 2 αγώνες της σε πρωταθλήματα της ISF. Το Ziria Cross Country SkyRace® στην σειρά των αγώνων SkyRace®, αλλά και το Gerania Vertical Kilometer® στην σειρά των αγώνων Vertical Kilometer® Series της ομοσπονδίας. Στο άρθρο θα επιχειρήσουμε μια σύντομη αναδρομή στις σημαντικότερες στιγμές του 2012 όσο αφορά τους αγώνες της ISF και θα προσπαθήσουμε να επισημάνουμε τις βασικές αλλαγές που συντελέστηκαν και αποτελούν το σκαλί για τον μελλοντικό σχεδιασμό του SkyRunning σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή αφορά την ίδια την δομή των σειρών αγώνων της ISF. Μέχρι πέρσι υπήρχε το βασικό παγκόσμιο πρωτάθλημα και οι αγώνες trials. Την φετινή χρονιά υπήρξε μια πιο αναλυτική κατηγοριοποίηση, στην οποία βοήθησε και η εισαγωγή του πρωταθλήματος αγώνων υπεραποστάσεων βουνού (Ultra) για πρώτη φορά στην ιστορία της ISF. Έτσι, οι σειρές αγώνων πλέον ήταν:

 

1. Skyrunner® World Series (MARATÒN ALPINA ZEGAMA-AIZKORRI - Ισπανία, GIIR DI MONT SKYMARATHON® - Ιταλία, COURSE DE SIERRE-ZINAL - Ελβετία,  PIKES PEAK MARATHON - Ηνωμένες Πολιτείες, MOUNT KINABALU CLIMBATHON - Μαλαισία)

2. Vertical Kilometer® Series (Elbrus Vertical Kilometer® - Ρωσία, Gerania Vertical Kilometer® - Ελλάδα, Dolomites Vertical Kilometer® - Ιταλία, Le KM Vertical de Fully - Ελβετία, Vertical Kilometer® del Puig Campana - Ισπανία)

3. SkyRace® Series (Elbrus SkyRace® - Ρωσία, Ziria Cross Country SkyRace® - Ελλάδα, Dolomites Skyrace® - Ιταλία, Tyn Lon - Volvo - International Snowdon Race - Ηνωμένες Πολιτείες, Marathon du Montcalm - Γαλλία)

4. Ultra SkyMarathon® Series (Transvulcania Ultra Marathon - Ισπανία, Speedgoat 50K - Ηνωμένες Πολιτείες, Trofeo Kima UltraSkyMarathon® - Ιταλία, Ultra Cavalls del Vent - Ισπανία,  La Course des Templiers - Γαλλία )

 

Η δεύτερη και πολύ σπουδαία αλλαγή αφορά την εισαγωγή σειράς αγώνων υπεραποστάσεων βουνού (ultra-trail). Η καινοτομία αυτή προέκυψε βέβαια και από την μεγάλη άνοδο σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο των αγώνων υπεραποστάσεων όσο και των αθλητών που τρέχουν σε τέτοιους αγώνες. Το γεγονός αυτό είχε και ως αποτέλεσμα την μεγάλη προσέλευση σε Ευρωπαϊκούς αγώνες Αμερικανών κορυφαίων αθλητών, αλλά και την αύξηση του ανταγωνισμού που επέφερε μεγάλες στιγμές και σημαντικές επιδόσεις στους αγώνες. Η αρχή έγινε με τον Transvulcania Ultra Marathon, στην αρχή της σεζόν - Μαίος - που προσέλκυσε μεγάλα ονόματα, όπως τους Anton Krupicka, Geoff Roes, Rickey Gates, Mike Wolfe Joe Grant, Killian Jornet και Dakota Jones, o οποίος μάλιστα πέτυχε μια σημαντικότατη νίκη.

Kilian Jornet και Anton KrupickaΗ αυξημένη συμμετοχή Αμερικανών αθλητών στα τεχνικά μονοπάτια των Ευρωπαϊκών αγώνων ανέδειξε και μια άλλη αξιοσημείωτη παράμετρο. Οι Αμερικανοί πήγαν εξαιρετικά καλά, παρά το ότι στους αγώνες στις Ηνωμένες Πολιτείες το πεδίο είναι σαφέστατα λιγότερο τεχνικό από τους Ευρωπαϊκούς. Έτσι, η ISF φαίνεται να μην πηγαίνει σε κάποια αλλαγή σε αυτό το θέμα μελλοντικά, ώστε να "ανοίξει" ο αριθμός συμμετοχών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στους αγώνες της. Το ζήτημα αυτό είχε ξεσηκώσει κάποιες συζητήσεις αρχικά, αλλά τα αποτελέσματα και οι εντυπώσεις των αθλητών δείχνουν ότι ξεπεράστηκε.

Το "μπουκέτο" αγώνων υπεραποστάσεων (Ultra SkyMarathon® Series), ανέδειξε πολύ μεγάλες στιγμές ανταγωνισμού και αποτέλεσε την πρώτη φορά που τόσο μεγάλα ονόματα των υπεραποστάσεων βουνού "συγκρούστηκαν" στον ίδιο αγώνα. Τόσο στους άντρες (Kilian Jornet, Ikker Karera, Andy Symonds, Dawa Sherpa, Francois D’Haene, Erik Clavery, Seb Chaigneau), όσο και στις γυναίκες (Nuria Picas, Anna Frost, Lizzy Hawker, Maud Gobert, Darcy Africa, Nikki Kimball), αθλητές θρύλοι έδωσαν το παρόν και αύξησαν το ενδιαφέρον του κόσμου για το άθλημα. Χαρακτηριστικό του έντονου ανταγωνισμού ήταν ότι στην κατηγορία των αντρών έσπασαν όλα τα ρεκόρ που προϋπήρχαν στους αγώνες της σειράς!

Ο Killian Jornet κέρδισε το πρωτάθλημα Skyrunner® World Series αλλά και το Ultra SkyMarathon® Series, με επτά πρώτες θέσεις και δύο τρίτες θέσεις συνολικά. Ο Ισπανός Luis Alberto Hernando πήρε την δεύτερη θέση (τον θυμόμαστε απο την νίκη του στο Ελληνικό Ziria Cross Country SkyRace®) και ο Tom Owens (επίσης ανερχόμενο αστέρι) την τρίτη. Στις υπεραποστάσεις δεύτερος πίσω απο τον Kilian ήταν ο Andy Symonds και τρίτος ο Phillip Reiter, επίσης ανερχόμενο αστέρι και σε πολύ μικρή ηλικία.

 Emelie ForsbergΣτις γυναίκες σημαντικό ήταν το γεγονός ότι πρωταγωνίστησαν αθλήτριες που έτρεχαν για πρώτη φορά αγώνες SkyRunning. Επίσης, αξιοσημείωτο το ότι υπήρξαν πολλά πλασαρίσματα στην πρώτη δεκάδα της γενικής κατάταξης, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει κλείσιμο της ψαλίδας των επιδόσεων αντρών-γυναικών. Πρωταγωνίστρια η Emelie Forsberg απο την Σουηδία, που κέρδισε με την πρώτη της συμμετοχή σε αγώνες Skyrunning την πρώτη θέση στο Skyrunner® World Series. Η έμπειρη και πολύ δυνατή Ισπανίδα Nuria Picas κατετάγη δεύτερη αλλά κέρδισε την πρωτιά στον τομέα των υπεραποστάσεων (Ultra SkyMarathon® Series). Μεγάλη έκπληξη η Ιταλίδα Silvia Serafini, που στα 23 μόλις χρόνια της κέρδισε την τρίτη θέση στο World Series. Δεύτερη στις υπεραποστάσεις η έμπειρη Anna Frost που μετά την νίκη της στο Transvulcania Ultra αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμών.

Στον τομέα Vertical Kilometer® Series μεγάλος νικητής ήταν ο Ιταλός Urban Zemmer ο οποίος πέτυχε και ένα σημαντικό παγκόσμιο ρεκόρ στο περίφημο Le KM Vertical de Fully, επιτυγχάνοντας επίδοση 30:42. Το Fully θεωρείται το δυσκολότερο vertical στον κόσμο μιας και η 1.000 μέτρων κάθετη ανάβαση γίνεται σε ανάπτυγμα μόνο 1.9 χιλιομέτρων. Ο μεγάλος Ιταλός αθλητής κέρδισε και τον αγώνα στα Γεράνεια με επίδοση 43:24. Νικήτρια της σειράς στις γυναίκες η Ισπανίδα Laura Orgue.

 Στους 148 νικητές του βάθρου των αγώνων της ISF μοιράστηκαν συνολικά €140.000. Είμαστε σίγουροι ότι όσο ο καιρός περνά και το άθλημα γίνεται γνωστό, και με την έκρηξη των media και της διάδοσης εικόνων και βίντεο που συντελείται, το νούμερο αυτό σε λίγα χρόνια θα φαντάζει πολύ μικρό. Πολλοί elite αθλητές γίνονται καθαρά επαγγελματίες, γεγονός πρωτόγνωρο για το τρέξιμο βουνού, και τα χρηματικά έπαθλα βλέπουμε ότι αυξάνονται και επεκτείνονται σε όλο και περισσότερους αγώνες. Το αν αυτό είναι για το καλό ή όχι του αθλήματος αποτελεί ξεχωριστή συζήτηση που σίγουρα θα κάνουμε στο μέλλον μιας και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Την επόμενη εβδομάδα θα βγει και το καλεντάρι του 2013 για τους αγώνες της ISF. Οι πληροφορίες μας λένε ότι το Gerania Vertical Kilometer® θα είναι και την επόμενη χρονιά στο μπουκέτο των vertical αγώνων της ISF.  Όπως και να έχει, ο Αλέξης Μακρόπουλος και η Ασημίνα Συλαίου αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθεια που έκαναν και κάνουν ώστε να υπάρχουν και Ελληνικοί αγώνες στο καλεντάρι της διεθνούς ομοσπονδίας Skyrunning.

 

 

Δημήτρης Τρουπής

 

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Όλοι Τρέχουν ... ένα άρθρο αφιερωμένο στην σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τρεξίματος: https://t.co/P7MkrcZpLi https://t.co/xR52Js1xBA
"@Sportiva Jackal - Ένα τσακάλι των βουνών στα πόδια σας", δοκιμή και παρουσίαση από το @Advendure_Net :… https://t.co/OTd3LZTaOE
Χριστίνα Φλαμπούρη - Η πρώτη Ελληνίδα που ολοκλήρωσε το 7 Summits project μιλάει στο @Advendure_Net Advendure:… https://t.co/RaPOCVRs4h
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Μοναχική διάσχιση του 370 χιλιομέτρων "Epirus Trail" ο Π. Παναρίτης!

Κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Δίρφη!

Επιστολή προς φίλους του ορεινού τρεξίματος και όλων των ορεινών δραστηριοτήτων

La Sportiva Jackal - Ένα τσακάλι των βουνών στα πόδια σας!

Χριστίνα Φλαμπούρη - Η πρώτη Ελληνίδα που ολοκλήρωσε το 7 Summits project μιλάει στο Advendure!

Μετά-covid19 εποχή: Αργός και Υπο-Τουρισμός έναντι Μαζικού και Υπερ-Τουρισμού!

Έτοιμοι; (Ξανά) - Φύγαμε!

Η προστασία της κοινωνίας και των αθλητών είναι ηθική υποχρέωση των διοργανωτών!

DYNAFIT Ultra 100: Ultra προστασία, σταθερότητα & αίσθηση!

Αντιοξειδωτικά και άσκηση!

Και τώρα τι ....

Σουηδική Λαπωνία - Πεζοπορώντας στο μαγευτικό Βορρά!