Τρέχοντας στον Mont Blanc Marathon 90K

Το φθινόπωρο του 2017, η αναζήτησή μου για έναν αγώνα στο εξωτερικό με έφερε μπροστά στον Mont Blanc Marathon 90K (http://www.montblancmarathon.net/en/races/mont-blanc-90km) που φάνηκε να συνδυάζει πολλά θετικά και ενδιαφέροντα στοιχεία: χορταστική διαδρομή σε Γαλλία και Ελβετία στα 90χλμ με 6220μ υψομετρική, εκκίνηση και τερματισμός στο πασίγνωστο Chamonix κάτω από το Mont Blanc και βολική ημερομηνία που τότε φάνταζε τόσο μακρινή τον Ιούνιο του 2018. Προσφέρει και μια εξοικείωση με την περιοχή αν περιμένει κανείς την κλήρωση και τους βαθμούς για το UMTB.

Αποφάσισα ότι μου ταιριάζει και ξεκίνησα τη διαδικασία εγγραφής: το κριτήριο ή σύσταση είναι περισσότεροι από 410 πόντοι σύμφωνα με το ITRA cotation. Ακολούθησε κλήρωση, η οποία ευτυχώς ήταν επιτυχημένη και μετά την αποστολή της ιατρικής βεβαίωσης, τον Ιανουάριο τα τυπικά είχαν τελειώσει.

 

Τότε ξεκίνησε και το στάδιο της προετοιμασίας λαμβάνοντας υπόψη κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά του αγώνα.  Τη σχετικά μεγάλη υψομετρική για τα 90χλμ, με προφίλ που έχει συνεχόμενες εναλλαγές ανηφόρας – κατηφόρας με ελάχιστα επίπεδα κομμάτια, πέντε βασικούς σταθμούς που μου είχαν φανεί λίγοι και την έλλειψη drop-bag που σημαίνει ότι πρέπει κάποιος να έχει μαζί του από την αρχή ότι χρειάζεται, άρα και αυξημένο βάρος στο σακίδιο. Οπότε προσπάθησα να βάζω όσο περισσότερη ανηφόρα με μεγάλες κλίσεις στις προπονήσεις και σχεδόν πάντα να έχω μαζί μου σακίδιο με κάποιο βάρος για να το συνηθίσω. Για αγώνες διάλεξα τον Ρογκά (http://photoexplore.gr/rogkas-2018/) τον Ιανουάριο που με έβαλε από νωρίς στο κλίμα, το Corfu Mountain Trail Ultra (110χλμ, http://photoexplore.gr/cmt2018/) τον Απρίλιο που ταιριάζει αρκετά σε απόσταση και ύπαρξη νύχτας αλλά με πολύ λιγότερη υψομετρική και το Μέτσοβο Ursa (42χλμ, http://photoexplore.gr/ursa-trail-2018/) ως μια δυνατή προπόνηση λιγότερο από ένα μήνα πριν τον αγώνα.

 

 

Χωρίς να το καταλάβω ο καιρός έφτασε και ξεκίνησε το ταξίδι μαζί με τη σύζυγο με ενθουσιασμό και αγωνία για την εξέλιξη. Οικονομική πτήση μέχρι το Bergamo, ενοικίαση αυτοκινήτου και οδήγηση για 3:30 ώρες μέχρι το Chamonix ύστερα από μια στάση στο πολύ γραφικό Courmayer. Όλα πήγαν πολύ καλά και φτάσαμε χωρίς προβλήματα στο συμπαθητικό μικρό διαμέρισμα που είχαμε νοικιάσει, στο κέντρο του Chamonix. H επιλογή της μετακίνησης φάνηκε πολύ καλή, αλλά δεν είχα υπολογίσει το κόστος για τα διόδια που ήταν πολύ μεγάλο και τελικά μπορεί άλλες επιλογές να είναι το ίδιο ή και πιο συμφέρουσες.

 

 

Και με το που φτάνει κανείς στο Chamonix, το πάρτυ, όνειρο, μοναδική εμπειρία ξεκινάει! Το σύνολο των αγώνων και της διοργάνωσης συγκεντρώνει χιλιάδες δρομείς και συνοδούς με ένα απίστευτο κλίμα, όπου όλα κινούνται γύρω από ορεινό τρέξιμο και outdoor activities γενικά. Ο κόσμος, τα καταστήματα από όλες τις μεγάλες εταιρίες, η θέα της χιονισμένης κορυφής του Mont Blanc στα 4810 πάνω από το γραφικό χωριό δημιουργούν ένα καταπληκτικό σκηνικό. Παρέλαβα το νούμερο άνετα και γρήγορα δίπλα από μια υπερ-πλήρη έκθεση με την οργάνωση γενικά να είναι σε υψηλό επίπεδο.

 

 

Και η μεγάλη ημέρα έφτασε! Ξημερώματα Παρασκευής 29 Ιουνίου στις 4:00 με αρκετή ζέστη ξεκινήσαμε για μια απίστευτη διαδρομή. Αποτελείται από έξι μεγάλα ανεβάσματα και κατεβάσματα, από την κοιλάδα στα 1000μ και ανεβο-κατεβαίνει μέχρι και τα 2471μ. Τα καλά ξεκινάνε από την αρχή, με το πρώτο φως να εμφανίζεται στην κορυφή του Mont Blanc και σε όλη την οροσειρά ακριβώς απέναντι με πλήρη θέα! Καταπληκτικά τοπία σε όλη τη διάρκεια με πυκνό δάσος από στα 1000μ – 2000μ και μετά αλπικά λιβάδια κάτω από τις χιονισμένες κορυφές,  όπου και αν κοιτάξει κανείς. Δύσκολα σημεία η πολύ απαιτητική ανάβαση για το φράγμα Emosson στην Ελβετία στη μέση του αγώνα με ανταμοιβή τη μοναδική θέα στη λίμνη και έναν πανέμορφο σταθμό. Επίσης η ανηφόρα για το γνωστό Montenvers μετά το 70χλμ. Οι σταθμοί πολύ πλήρεις και σε σωστά σημεία ήταν πιο επαρκείς από ότι περίμενα, αλλά πάλι χρειαζόταν κάποια προσωπική τροφοδοσία. Πολύς κόσμος σε σταθμούς και χωριά εμψύχωνε με πολύ ενθουσιασμό! Ο πολυπόθητος τερματισμός ήρθε μετά από 20:06’ τα μεσάνυχτα σε ένα Chamonix γεμάτο κόσμο που χειροκροτούσε από τη στιγμή που έμπαινες στο χωριό!

 

 

Γενικά μόνο θετικές εμπειρίες και αναμνήσεις από την τοποθεσία, τον αγώνα και την οργάνωση (οι παροχές σε μπλουζάκι και αναμνηστικό θα μπορούσαν να ήταν καλύτερες). Συστήνεται ανεπιφύλακτα για μια εμπειρία στο εξωτερικό σε μοναδική τοποθεσία. Highlight της οργάνωσης η πολύ εντυπωσιακή και επαγγελματική παρουσίαση των elite αθλητών των 42 χλμ, φυσικά με τον Kilian Jornet, που νίκησε, να ξεχωρίζει (https://youtu.be/PuseXzeQgAo) Κατάφερα να μου υπογράψει τη μπλούζα του αγώνα και απέκτησε άλλη αξία.

 

View this photo set on Flickr

 

* Το κείμενο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο http://photoexplore.gr/mont-blanc-marathon-90k-2018/

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ