Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου 2001: Έσπασε το ρεκόρ στις γυναίκες

By 07 Σεπ 2002

Για 15η χρονιά έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου ο "Ορειβατικός Μαραθώνιος" στον Όλυμπο. Ο συγκεκριμένος είναι στην πραγματικότητα και ο μόνος αγώνας 'mountain running' στη χώρα μας (Πριν λίγες μέρες ο Evathlos ανακοίνωσε τη διοργάνωση ενός παρόμοιου στην Ήπειρο, για τον ερχόμενο Μάϊο). Στον Όλυμπο, η είδηση φέτος βγήκε από την κατηγορία των γυναικών. Η γνωστή δρομέας υπεραποστάσεων και αθλήτρια αγώνων περιπέτειας, Βίκυ Καρπούζα, έφτασε ένα βήμα πριν το 'σπάσιμο' του 5ωρου. Παρόλα αυτά κατάφερε να καταρρίψει το ρεκόρ της Ιρένας Μαλιμπόρσκα-Κυριάκου με 5 ώρες και 8 λεπτά, από το 1998. Η Καρπούζα σημείωσε επίδοση 5.01.17 και είναι βέβαιο ότι αν δεν είχε μια πτώση στη διαδρομή, που λίγο έλειψε να αποβεί μοιραία για την αθλήτρια από την Αθήνα, τότε σίγουρα το 5ωρο θα ήταν παρελθόν.

Στους άνδρες έλειψε η μεγάλη επίδοση. Νικητής ήταν ο Δημήτρης Χατζής από την Ελασσώνα με τον πολύ καλό χρόνο 4.05.31. Αίσθηση προκάλεσε η επιστροφή του θρύλου του αγώνα, Βασίλη Χαλκιά με το όνομα του οποίου συνέδεσε τη φήμη του ο αγώνας την πρώτη 10ετία ζωής του. Ο Βολιώτης υπερμαραθωνοδρόμος τερμάτισε 2ος (εκτός συναγωνισμού) με χρόνο 4 ώρες και 12 λεπτά.
Συνολικά τερμάτισαν 117 αθλητές (112 άνδρες και 5 γυναίκες). Κάτω από τις 5 ώρες τερμάτισαν 14 αθλητές, σημάδι κάμψης της ποιότητας συμμετοχών στον αγώνα, που ωστόσο εδώ και αρκετά χρόνια δείχνει να έχει εδραιωθεί στη συνείδηση των αθλητών, κυρίως χάρη στη μακροβιότητά του, που τον έχει κάνει γνωστό στους αθλητικούς κύκλους.
Το βήμα προόδου στον φετινό αγώνα ήταν η πρώτη σοβαρή προσπάθεια από πλευράς των διοργανωτών, να χρονομετρήσουν με ακρίβεια τις επιδόσεις των αθλητών. Έτσι χρησιμοποιήθηκε ηλεκτρονικό 'μάτι' που κατέγραφε με ακρίβεια εκατοστού του δευτερολέπτου (!!!) τον τερματισμό των αθλητών.
Ωστόσο το πρόβλημα έλλειψης πραγματικών κινήτρων για τη συμμετοχή των πρωταθλητών στον αγώνα παραμένει και συνεχίζει να ζητεί τη λύση του. Η αδυναμία των διοργανωτών (ΕΟΣ Θεσ/νίκης) να πραγματοποιήσουν συνεργασίες με χορηγούς που προτίθενται να υποστηρίξουν σοβαρά την εκδήλωση, αποτελεί και το σοβαρότερο εμπόδιο στην αναβάθμιση του. Ο 16ος "ορειβατικός μαραθώνιος" που παραδοσιακά γίνεται την πρώτη Κυριακή του φθινοπώρου, θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου του 2002.

Λάζαρος Ρήγος

Γεννήθηκε στην Τήνο το 1961 και ζει στο Λιτόχωρο του Ολύμπου από το 2008. Ίδρυσε το Adventure Zone το 2001, μετά από σκέψεις για δημιουργία ενός ελληνικού portal για τα σπορ περιπέτειας. Δημιούργησε αγώνες ορεινού τρεξίματος, όπως Olympus Marathon (2004), Virgin Forest Trail (2007), Χειμωνιάτικος Ενιπέας (2006), Rodopi Ultra Trail (2009), Olympus Mythical Trail (2012). Στο ενεργητικό του αρκετές συμμετοχές σε αγώνες, όπως και μικρές αποστολές ultra διασχίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό

www.advendure.com