Ρογκάς – Το υπερόπλο της Σοβιετικής Ένωσης!

Αρχηγείο του Κόμματος – 1989 (περίοδος του Ψυχρού Πολέμου)

 • Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: Φωνάξτε μου γρήγορα το σύντροφο Λάζαρο!
 • Μάλιστα.

Έπειτα από δέκα λεπτά εμφανίζεται μια μαυροφορεμένη φιγούρα να περπατάει βιαστικά μέσα στην κεντρική σάλα του Κρεμλίνου.

 • Ο Γενικός Γραμματέας σε περιμένει. Πέρνα γρήγορα!

.

 

 

 • Λάζαρος: Καλημέρα Γενικέ Γραμματέα! Καλημέρα Σύντροφοι του Κόμματος!
 • Γκορμπατσόφ: Καλημέρα και σε ‘σένα σύντροφε Λάζαρε! Κάθισε διότι έχουμε να συζητήσουμε ένα εθνικό θέμα μείζονος σημασίας για την ύπαρξη της Σοβιετικής Ένωσης!
 • Γκορμπατσόφ: Όπως έχεις αντιληφθεί κι ο ίδιος οι Αμερικάνοι έχουν προχωρήσει σε μια καινούρια μόδα που ονομάζουν trail running τον τελευταίο καιρό! Διεξάγουν αγώνες δρόμου μέσα σε όρη και λαγκάδια και ο κόσμος τρέχει για να προλάβει να δηλώσει συμμετοχή! Σύμφωνα με άκρως απόρρητες πληροφορίες της KGB (Κα Γκε Μπε), αναστάτωση έχει προκαλέσει η διοργάνωση ενός και μόνο αγώνα στην πολιτεία της Καλιφόρνια, με την ονομασία Western States Endurance Run όπου χιλιάδες δρομείς από ολόκληρη την οικουμένη προσπαθούν να κληρωθούν για να αγωνιστούν!
 • Λάζαρος: Το γνωρίζω εδώ και καιρό, κύριε.
 • Γκορμπατσόφ: Αυτή η νέα μόδα του καπιταλισμού αποτελεί απειλή για τη Σοβιετική Ένωση! Αποτελεί μια αγενέστατη προσβολή στις αξίες του σοσιαλισμού και δεν πρεσβεύει τις αρχές του κομμουνισμού και του Κόμματος! Τρίζουν τα κόκκαλα του συντρόφου Λένιν και του συντρόφου Στάλιν μέσα από τον τάφο! Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα! Να καταστείλουμε κάθε προσπάθεια επέκτασης της καπιταλιστικής σκέψης και της συσσώρευσης του κεφαλαίου σε ολόκληρο τον κόσμο! Ο ταξικός διαχωρισμός θα οδηγήσει στο χάος! Το Κράτος και το Κόμμα έχει πρωταρχική υποχρέωση να οχυρώσει το νου και τις αντιλήψεις των πολιτών του και να τους προστατεύσει από τέτοιου είδους καπιταλιστικές συμπεριφορές! Πρέπει να αντεπιτεθούμε όσο υπάρχει ακόμη χρόνος. Το κράτος της Σοβιετικής Ένωσης μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα σε αυτό το νέο άθλημα που αποκαλούν trail running! Οι δρομείς μας είναι πιο εξελιγμένοι, πιο δυνατοί και περισσότερο γρήγοροι! Αντιλαμβάνεσαι, σύντροφε Λάζαρε ότι το μεγαλείο της Σοβιετικής Ένωσης πρέπει να λάμψει ξανά!

 

 

 • Λάζαρος: Μάλιστα, Γενικέ Γραμματέα! Για την ακρίβεια υπάρχει ένα σχέδιο που ετοιμάζω εδώ και καιρό, ορμώμενος από τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Αμερική. Το ονομάζω “Ρογκά” που σημαίνει χιονοστιβάδα! Επέλεξα αυτήν την ονομασία γιατί η συμφορά που θα βρει τους Αμερικάνους θα μοιάζει με χιονοστιβάδα που θα καταπλακώσει κάθε ίχνος καπιταλισμού! Ο “Ρογκάς” είναι ένας αγώνας trail μήκους 25.3 χιλιομέτρων και θετικής υψομετρικής διαφοράς 1.970 μέτρων. Ιδανική τοποθεσία για τη διεξαγωγή του αγώνα κρίθηκε το όρος Όλυμπος στη γειτονική Ελλάδα! Η επιτροπή πίσω από το πρότζεκτ “Ρογκάς” θεώρησε σκόπιμο να μην κινήσει υποψίες στους Αμερικάνους γι’ αυτό και διάλεξε τη συγκεκριμένη χώρα. Παρόλα αυτά, η ημερομηνία διαξεγωγής του αγώνα έχει αποφασιστεί να είναι η 26η Ιανουαρίου του 2020, στοχεύοντας στον άγριο, χειμωνιάτικο καιρό του Ολύμπου ώστε να ξυπνήσει εικόνες από το τσουχτερό κρύο της Σιβηρικής Τάιγκας στο νου των Αμερικάνων!
 • Γκορμπατσόφ: Μάλιστα, σύντροφε Λάζαρε... Χάιρομαι που σε βρίσκω έτοιμο να αντιμετωπίσεις τούτη την καπιταλιστική χίμαιρα! Συνέχισε σε παρακαλώ!
 • Λάζαρος: Η διαδρομή θα ξεκινάει από τον Λάκκο του Ενιπέα, στην τοποθεσία Λιτόχωρο, που είναι το στρατηγικότερο σημείο στους πρόποδες του Ολύμπου. Θα είναι κυκλικής μορφής και θα επιστρέφει στο ίδιο σημείο αφού πρώτα έχει διαγράψει μια δύσκολη πορεία μέσα από τα καταπληκτικά δάση του βουνού! Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της διαδρομής που επιλέχθηκε είναι ότι κινείται αποκλειστικά, από την αρχή μέχρι το τέλος της, πάνω σε καθαρογραμμένο μονοπάτι, που είναι σηματοδοτημένο με μόνιμη σήμανση και προσφέρει αρκετά σημεία με θέα στις χιονισμένες κορυφές του Ολύμπου!

 

 

Ξεκινώντας, λοιπόν, από το Λάκκο, κατευθυνόμαστε ανάποδα προς τη ροή του ποταμού Ενιπέα μέχρι να συναντήσουμε την πρώτη δύσκολη ανηφόρα που οδηγεί στην τοποθεσία “Ζηλνιά”. Εκεί όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία για πρώτη φορά να θαυμάσουν το δασωμένο φαράγγι του Ενιπέα που ξεχύνεται με ορμή από τις ψηλές κορυφές του βουνού! Σε αντίθεση με την καπιταλιστική νοοτροπία των Αμερικάνων, επιλέξαμε από εκείνο το σημείο να ανηφορίσουμε κι άλλο προς τη στρατηγική θέση “Χαντόλια”, συγκεντρώνοντας από πολύ νωρίς σχεδόν 1.000 μέτρα θετικής υψομετρικής διαφοράς! Στη διασταύρωση που θα συναντήσουμε μπροστά μας ακολουθούμε πορεία προς τα αριστερά με σκοπό να ξαναγυρίσουμε στον ποταμό Ενιπέα και να διασχίσουμε μέρος του φαραγγιού. Τα επόμενα χιλιόμετρα είναι μία πανδαισία χρωμάτων και εικόνων. Οι Αμερικάνοι κατάσκοποι θα τρίβουν τα μάτια τους διασχίζοντας τέτοιο τοπίο φυσικής ομορφιάς! Πού να βρουν αυτοί κάτι αντίστοιχο; Ακόμη κι αν ο αγώνας τελείωνε σε αυτό το σημείο ο θρίαμβος του σοσιαλισμού, Γενικέ Γραμματέα θα ήταν μεγαλειώδης! Ωστόσο, οι προσδοκίες μου στοχεύουν στον κατακερματισμό της καπιταλιστικής ασθένειας γι’ αυτό και το υπόλοιπο της διαδρομής έχει σχεδιαστεί με βάση αυτόν ακριβώς το σκοπό!

Φτάνοντας το ποτάμι, στο σημείο που συναντούμε το πρώτο ξύλινο γεφύρι, στρίβουμε δεξιά με αντίθετη κατεύθυνση, ξανά, από τη ροή του ποταμού. Καθώς ανηφορίζουμε το μονοπάτι, από τα χαρακτηριστικά, ξύλινα σκαλοπάτια που βρίσκονται στο διάβα μας, γινόμαστε για πρώτη φορά μάρτυρες του τρόπου με τον οποίο τα νερά του ποταμού έχουν σμιλέψει τη γη όλα αυτά τα χρόνια! Μερικά μέτρα παραπάνω, οι δρομείς θα συναντήσουν το εκκλησάκι στο σπήλαιο του Αγίου Διονυσίου, εικόνα που περιγράφει δίχως λέξεις την πίστη στον ορθόδοξο Χριστιανισμό! Φυσικά, ο χαλαρός ρυθμός της διαδρομής, μέχρι εδώ, πρόκειται, σύντομα, να αλλάξει αφού η ανάβαση για “Γκόλνα” θα αποδείξει την υπερδύναμη της Σοβιετικής Ένωσης, σύντροφοι!

 

 

Στο επόμενο ξύλινο γεφύρι, μετά το Άγιο Σπήλαιο, οι δρομείς θα κατευθυνθούν αριστερά. Τα πρώτα μέτρα της ανηφόρας θα κάνουν τους Αμερικάνους να αισθανθούν σα να βρίσκονται κάτω από τις ερπύστριες των Σοβιετικών αρμάτων μάχης! Θα ιδρώσουν, θα νιώσουν άβολα και θα διαπιστώσουν ότι μόλις ξύπνησαν τον τεράστιο “Γίγαντα” που κοιμόταν! Δεν υπάρχει γυρισμός γι’ αυτούς μα η μεγαλόψυχη Μητέρα-Πατρίδα θα απαλύνει το μαρτύριό τους με τη βοήθεια των εικόνων του δάσους. Οξιές, έλατα και μαύρη πεύκη ορθώνονται τριγύρω. Το τερέν είναι μαλακό και με κάθε πάτημα αναδύεται η ευωδία της πρωινής υγρασίας που έχει ποτίσει το χώμα.

 

 • Γκορμπατσόφ: Σύντροφε Λάζαρε είσαι ένα εξαιρετικό παράδειγμα μέλους του Κόμματος! Η Σοβιετική Ένωση μπορεί να κοιμάται ήσυχη όταν άνθρωποι σαν εσένα τη φρουρούν, άγρυπνοι, από κάθε είδους καπιταλιστικές τεχνοτροπίες! Πες μου, όμως, υπάρχει κάτι, μέσα στη διαδρομή του “Ρογκά” που πραγματικά να καταβαραθρώσει το ηθικό των Αμερικάνων μια και για πάντα;

 

 

 • Λάζαρος: Μάλιστα, Γενικέ Γραμματέα! Η νέα προσθήκη που έγινε στη διαδρομή πριν από λίγο καιρό είναι αυτό που ζητάτε κι ελπίζετε! Όλοι οι δρομείς, πριν φτάσουν στη “Γκόλνα” θα κάνουν μια μικρή παράκαμψη που θα τους οδηγήσει μέχρι τη θέση “Τσουκνίδα” απ’ όπου θα επιστρέψουν πίσω πάλι από διαφορετικό μονοπάτι. Με αυτήν την αλλαγή, το μέγιστο υψόμετρο της διαδρομής θα σκαρφαλώσει μέχρι τα 1.350 μέτρα. Παρόλα αυτά, η πραγματική μαγεία είναι το συγκεκριμένο μονοπάτι μέχρι την “Τσουκνίδα” το οποίο ανοίχτηκε για χάρη του αγώνα! Στο κομμάτι αυτό το δάσος αποκτά ζωή! Το νιώθεις να αναπνέει μαζί σου καθώς περνάς από “μπαλκόνια” που η θέα κόβει την ανάσα! Το παγωμένο αεράκι θα χρωματίσει τις μύτες και τα πρόσωπα των Αμερικάνων με το κόκκινο της σημαίας της Σοβιετικής Ένωσης! Όσοι δεν έχουν διαχειριστεί σωστά τις δυνάμεις τους εδώ είναι το σημείο που θα λυγίσουν! 150 μέτρα, κάθετης υψομετρικής, ανάβασης, λίγο πριν την “Τσουκνίδα”, θα δοκιμάσουν την αντοχή των αθλητών. Ωστόσο, ακόμη κι αν όλοι τα καταφέρουν η παρατεταμένη τεχνική κατηφόρα που ακολουθεί, αρχικά μέχρι τη διαστύρωση “Ντελή” και έπειτα από “Γκόλνα” για Λιτόχωρο, θα είναι αυτή που θα κρίνει τον νικητή! Το μονοπάτι σε όλο του το μήκος, εδώ, θα είναι πιο απαιτητικό από ποτέ! Κροκάλες, ρίζες, φύλλα και πέτρες θα δοκιμάσουν όχι μόνο τα σωματικά μα και τα ψυχικά όρια των δρομέων. Η νίκη της Σοβιετικής Ένωσης δε χωράει αμφιβολία!Έφτασε, πλέον, το πλήρωμα του χρόνου για να πάψουν να κοκορεύονται οι Αμερικάνοι πως ο δυτικός πολιτισμός είναι ο καλύτερος. Ο ταξικός διαχωρισμός θα αφανιστεί από προσώπου γης! Μέσα στον “Ρογκά” όλοι θα είναι ίσοι!

 

 

 • Γκορμπατσόφ: Σύντροφε Λάζαρε με έχεις εντυπωσιάσει! Τα μονοπάτια του Ολύμπου θα γεμίσουν με χιλιάδες παιδιά της Μητέρας-Πατρίδας! Ο Λένιν και ο Στάλιν κοιτούν από ψηλά υπερήφανοι! Έχεις την ευχή μου για να συνεχίσεις με την υλοποίηση του νέου Σοβιετικού υπερόπλου με την ονομασία “Ρογκάς”!

...................................................................................................................................

Ρογκάς 2020 – Με τις ευλογίες του Λένιν και του Στάλιν!

 

Θεοχάρης Λεζπουρίδης              

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ