UTMB® 2020, Ξεκινούν οι εγγραφές του κορυφαίου γεγονότος ultra trail στον κόσμο

Από 17 Δεκ 2019

Μπορεί με το πέρασμα των χρόνων να έχουν ξεπεταχθεί δεκάδες ή και εκατοντάδες αγώνες του είδους στον κόσμο, κανείς όμως δεν έχει καταφέρει να φτάσει την αίγλη αλλά και την δημοφιλία της "κορωνίδας των αγώνων υπεραπόστασης βουνού"  ή του άτυπου "Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ultra trail" -όπως είθισται πια να ονομάζεται- η διοργάνωση των αγώνων του Ultra Trail du Mont Blanc - UTMB®. Το μαρτυρούν αυτοί τόσο οι συμμετοχές των κορυφαίων αθλητών του είδους όσο και οι δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις που κάθε χρόνο βομβαρδίζουν την ιστοσελίδα του αγώνα αλλά και η αγωνία όλων των άλλων διοργανωτών ανά την υφήλιο για να πάρουν διαπίστευση έτσι ώστε να συμπεριληφθούν στους αγώνες κριτήρια για τους αγώνες του Chamonix. Πέρυσι ο αριθμός των αιτήσεων για κάποιον από τους αγώνες έσπασε κάθε ρεκόρ αφού ξεπέρασε τις πλησίασε τις 26.000, οπότε φέτος θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε το κατά πόσο το ενδιαφέρον θα αυξηθεί ή όχι.

Την Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2019 ξεκινά λοιπόν η διαδικασία των εγγραφών της επιδραστικότερης ίσως διοργάνωσης στην ιστορία του παγκόσμιου Mountain running και θα διαρκέσουν μέχρι τα μεσάνυχτα της 2ας Ιανουαρίου 2020. Μια γιγαντιαία διοργάνωση η οποία κινητοποιεί περισσότερους από 2.000 εθελοντές από τις περιοχές γύρω από το επιβλητικό Mont-Blanc και συγκεντρώνει τα βλέματα της παγκόσμιας trail running σκηνής για μία ολόκληρη εβδομάδα.

Χωρίς αλλαγές οι διαδρομές των αγώνων φέτος οπότε οι διαθέσιμοι στο κοινό αγώνες παραμένουν στους επτά μαζί με τον YCC ο οποίος απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους δρομείς. Φυσικά την μερίδα του λέοντος όσον αφορά το ενδιαφέρον του κοινού συγκεντρώνει ο κύριος αγώνας της διοργάνωσης, ο UTMB® ο οποίος πέρυσι δέχτηκε 7.851 αιτήσεις! Δείτε και εσείς στον παρακάτω πίνακα ενδιαφέρουσες στατιστικές λεπτομέρειες για τις αιτήσεις ανά χρονιά.

 

Συνοπτικά, θα διεξαχθούν οι εξής 7 αγώνες:

 • UTMB® > 171Κ, +10300, 46:30 ώρες, για 2300 αθλητές.
 • TDS® > 145K, +9100, 42 ώρες, για 1600 αθλητές. 
 • CCC® > 101K, +6100, 26:40 ώρες, για 1900 αθλητές. 
 • OCC > 56K, +3500, 14:30 ώρες, για 1200 αθλητές. 
 • PTL® > 300Κ, +26000, 151:30 ωρες, για ομάδες των 3 αθλητών (300 αθλητές μέγιστο).
 • MCC® > 40K, +2300, για 1.000 δρομείς με προτεραιότητα στους εθελοντές, στους ντόπιους δρομείς και στους συνεργάτες της διοργάνωσης
 • YCC® > 15K, +1000, για 300 δρομείς γεννηθέντες από 1997 - 2004.

 

Μεταβατική η φετινή χρονιά όσον αφορά τη διαδικασία εγγραφών για τους κύριους αγώνες της διοργάνωσης καθώς από το 2021 μαζί με κάποιες αλλαγές στο ισχύον σύστημα το οποίο απλοποιείται αρκετά, θεσπίζεται και ένα παράλληλο σύστημα συλλογής "Running Stones" για απευθείας είσοδο στους αγώνες χωρίς κλήρωση, σύστημα που έχουμε παρουσιάσει σε προηγούμενο άρθρο μας. Συνοπτικά οι αλλαγές που ισχύουν από φέτος και ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό:

 • μειώνονται δραστικά οι απαιτούμενοι πόντοι (άρα και οι αγώνες κριτήρια) για συμμετοχή στην κλήρωση. 
 • καταργείται για όσους γραφτούν φέτος πρώτη φορά η προτεραιότητα για απευθείας είσοδο στον αγώνα επιλογής μετά από δύο αποτυχημένες κληρώσεις. Οι τελευταίοι που επωφελούνται από αυτό είναι όσοι δήλωσαν πέρυσι πρώτη φορά και φέτος ενδιαφέρονται να κρατήσουν τον λαχνό τους και να εγγραφούν για το 2020. Μπορεί έτσι κάποιος να χρειαστεί να περιμένει χρόνια ατυχών κληρώσεων για να μπει στον αγώνα που επιθυμεί!
 • Οι λαχνοί που κρατάει κάποιος από ατυχείς κληρώσεις μπορούν να χρησιμποιηθούν και για διαφορετικό αγώνα κάθε χρονιά σε αντίθεση με το έως τώρα σύστημα. Δηλαδή αν κάποιος δηλώσει την μία χρονιά στο CCC και δεν κληρωθεί, την επόμενη χρονιά κρατάει τον λαχνό για το UTMB ή το TDS.
 • Οι λαχνοί δεν χρειάζεται να έχουν συγκεντρωθεί από συνεχόμενες χρονιές ατυχών κληρώσεων καθώς κάποιος μπορεί να κρατήσει έναν λαχνό και για μετά από δύο, τρία ή περισσότερα χρόνια. 

Ας δούμε στο παρακάτω πινακάκι πως έχουν διαμορφωθεί οι ελάχιστοι απαιτούμενοι πόντοι από αγώνες κριτήρια:

 

  Απαιτούμενοι πόντοι
για το 2020
Μέγιστος αριθμός
αγώνων το 2018 - 2019
Παραδείγματα
UTMB® 10 2 6 + 4 5 + 5  
TDS® 8 2 5 + 3 4 + 4  
CCC®  6 2 5 + 1 3 + 3 4 + 2
OCC 4 2 2 + 2 3 + 1 4


Για τους πόσους πόντους δίνει κάθε αγώνας ισχύει όπως κάθε χρονιά το σύστημα βαθμολόγησης της ITRA, σύστημα το οποίο είχαμε παρουσιάσει διεξοδικά εδώ. Δείτε εδώ πως έχει διαμορφωθεί η λίστα των αγώνων κριτηρίων για το 2020. Στην ίδια σελίδα (ή εναλλακτικά εδώ), συμπληρώνοντας το όνομά σας, μπορείτε να δείτε τους πόντους που έχετε συγκεντρώσει και για ποιούς αγώνες της διοργάνωσης έχετε το απαιτούμενο κριτήριο για να δηλώσετε συμμετοχή.

Από τις 17/12/2019 έως και τις 2/1/2020 οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν αίτηση εγγραφής στον αγώνα της αρεσκείας τους, καταβάλλοντας το ποσό των 50 ευρώ, ποσό που είναι το ίδιο για όλους τους αγώνες. Θα πρέπει βέβαια να πληρούν τα κριτήρια στα οποία θα αναφερθούμε παρακάτω. Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των προεγγραφών, ξεκινάει η διαδικασία της κλήρωσης. Εδώ να πούμε ότι μπορούν κάποιοι αθλητές να δηλωθούν σαν "ομάδα" μόνο για την διαδικασία της κλήρωσης κάτι που σημαίνει ότι αν ένας από την "ομάδα" κληρωθεί, αυτόματα κληρώνονται και οι υπόλοιποι. Σαν "ομάδα" μπορούν να δηλώσουν και σε ξεχωριστό αγώνα ο καθένας (εκτός του PTL), απλά υπερισχύει η πιθανότητα επιτυχούς κλήρωσης στον αγώνα με τις μικρότερες πιθανότητες. Για παράδειγμα, αν από μία παρέα τριών δρομέων οι δύο δηλώσουν στο UTMB και ο ένας στο CCC, αυτόματα και οι τρεις παίρνουν έναν "λαχνό", έτσι ο δρομέας που δήλωσε CCC αυτόματα έχει τις ίδιες πιθανότητες κλήρωσης με αυτούς του UTMB. Οι τυχεροί αθλητές έχουν μερικές μέρες καιρό να καταβάλλουν ολόκληρο το ποσό της συμμετοχής τους αλλιώς χάνουν το δικαίωμα συμμετοχής καθώς, το δικαίωμα συμμετοχής κατα προτεραιότητα την επόμενη χρονιά και το ποσό των 50 ευρώ που είχαν καταβάλλει. Στους άτυχους επιστρέφονται τα 50 ευρώ και μεταφέρουν το δικαίωμά τους να μπουν στην κλήρωση την επόμενη χρονιά με έναν παραπάνω "λαχνό". Κάποιες λεπτομέρειες της διαδικασίας:

 • Η προτεραιότητα ισχύει μόνο για τον αγώνα που είχε δηλωθεί και την προηγούμενη χρονιά. Αν πέρυσι για παράδειγμα είχατε δηλώσει CCC και δεν κληρωθήκατε και φέτος θέλετε να δηλώσετε UTMB, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον περσινό λαχνό. Αυτό ισχύει για τελευταία φορά καθώς όπως αναφέραμε πιο πάνω θα μπορεί πλέον ο καθένας να κρατήσει τον λαχνό για οποιοδήποτε αγώνα (αρκεί βέβαια κάθε χρονιά να έχει συγκεντρώσει τους απαιτούμενους πόντους).
 • Θα πρέπει να γίνει η προεγγραφή στις προβλεπόμενες ημερομηνίες με την ίδια ακριβώς διαδικασία.
 • Θα πρέπει να πληρούνται τα αγωνιστικά κριτήρια της χρονιάς που δηλώνονται εκ νέου. Κάποιος που πέρυσι είχε τα κριτήρια αλλά δεν κληρώθηκε, φέτος θα πρέπει πάλι να πληρεί τα κριτήρια για να μπορεί να συμμετάσχει.


Στους αθλητές που δεν θα λάβουν μέρος στην κλήρωση αφού έχουν προτεραιότητα θα τους αποσταλεί προσωπικό email εξηγώντας τους την διαδικασία. Η διοργάνωση τηρεί αρχεία για κάθε αθλητή και κάθε αθλητής έχει το δικό του λογαριασμό (account). Έτσι οι διοργανωτές ξέρουν το ιστορικό του κάθε αθλητή αφού για να συμμετάσχει κάποιος στην κλήρωση αναγκαστικά χρησιμοποιεί τον λογαριασμό του.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν για όλους τους αγώνες πλην PTL όπου το σύστημα εγγραφών είναι αρκετά πιο απλοποιημένο αφού αρκεί η αποστολή ενός βιογραφικού της ομάδας καθώς και ένα "letter of motivation" που να περιγράφει τι είναι αυτό που ενέπνευσε την ομάδα να δηλώσει συμμετοχή. Είναι ενδιαφέρον να δούμε αν μετά την περσινή συμμετοχή της ομάδας του Advendure θα δούμε για 2η συνεχόμενη χρονιά ελληνική ομάδα σε ένα πολύ ιδιαίτερο γεγονός. Σημαντική αλλαγή που μπορεί να επηρεάσει την συμμετοχή αρκετών ομάδων είναι ότι φέτος για πρώτη φορά οι ομάδες θα πρέπει υποχρεωτικά να αποτελούνται από τρία άτομα. Διαβάστε τις εντυπώσεις μας από την περσινή μας συμμετοχή στο PTL 2019.
 

Ένα μωσαϊκό αθλητών που έχουν τρέξει στον αγώνα που προκαλεί δέος!

 

Εδώ να επισημάνουμε ότι η διοργάνωση δέχεται εκτός της διαδικασίας αυτής όλους τους διεθνείς «ελίτ» αθλητές βάσει της βαθμολογίας (Performance Index) που έχουν στην ITRA. Υπάρχουν δύο κατηγορίες: στην 1η οι αθλητές παρακάμπτουν την κλήρωση και απαλάσσονται και από το αντίτιμο συμμετοχής, ενώ στην 2η παρακάμπτουν μεν την κλήρωση αλλά θα πρέπει να πληρώσουν την συμμετοχή τους. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει αναλυτικά τι Performance Index πρέπει να έχει κάποιος για να βρεθεί στην ευχάριστη αυτή θέση. 

 

  UTMB® CCC®/TDS®/OCC
  Άνδρες Γυναίκες Άνδρες Γυναίκες
Εκτός κλήρωσης & Εγγραφή δωρεάν >880 >790 >850 >730
Εκτός κλήρωσης & Καταβολή εγγραφής  >790 >670 >750 >630
Ή δρομείς που βρίσκονται στην πρώτη 3αδα της χώρας τους

 

Όπως διαπιστώνουμε με μία πρώτη ματιά στις λίστες της ITRA, προφανώς δεν είναι πολλοί οι έλληνες αθλητές που μπορούν να υπαχθούν σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες. Στην 1η κατηγορία (εξαίρεση κλήρωσης, χωρίς πληρωμή) μπορούν να υπαχθούν μόνο οι Δ. Σελέτης (ο οποίος για πρώτη φορά φέτος φιγουράρει στην 1η θέση του σχετικού πίνακα ανάμεσα σε έλληνες δρομείς) και Δ. Θεοδωρακάκος για τα CCC / TDS / OCC ενώ στην 2η κατηγορία (εκτός κλήρωσης, με πληρωμή) μπορούν να υπαχθούν οι 3 πρώτοι έλληνες, οι 3 πρώτες ελληνίδες και όσοι / όσες έχουν πάνω από έναν συγκεκριμένο Performance Index διαφορετικό ανά φύλο και αγώνα. Δείτε και εσείς την λίστα με την βαθμολογία των ελλήνων αθλητών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κάποια από τις επιλογές που τους δίνει η διοργάνωση (πατήστε πάνω στο όνομά τους για να δείτε αναλυτικά πως και από ποιούς αγώνες έχουν λάβει την βαθμολογία αυτή). 

Άνδρες

 

Γυναίκες

Name / Surname Index
Dimitra BIKA 713
Glykeria TZIATZIA 710
Dimitra TSALOKOSTA 655

* Όπως διαπιστώνουμε για κάποιους αθλητές υπάρχουν "διπλοεγγραφές" οπότε αν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν καλό είναι να το διευθετήσουν μέσω του λογαριασμού τους στην ITRA

 

Τα κόστη φέτος αυξήθηκαν λίγο (όπως κάθε χρόνο άλλωστε ...) σε σχέση με πέρυσι και έχουν διαμορφωθεί ως εξής

 • UTMB® : 280 €
 • CCC® : 169€
 • TDS® : 211 €
 • OCC : 95 €
 • YCC: 34 €
 • PTL® : 1300 € / ομάδα

 

Λίγες ώρες λοιπόν πριν την έναρξη των εγγραφών, είμαστε και εμείς περίεργοι να δούμε μέχρι που θα φτάσει το φαινόμενο UTMB, και να διαπιστώσουμε αν το ελληνικό ενδιαφέρον φέτος θα είναι αντίστοιχο με των τελευταίων ετών. Πέρυσι 68 Έλληνες αθλητές δήλωσαν συμμετοχή σε κάποιον από τους αγώνες ενώ στην κλήρωση στάθηκαν τυχεροί μόνο οι 28. Ας ελπίσουμε φέτος να δούμε όσο το δυνατόν περισσότερους! 

Ευχόμαστε καλή τύχη σε όλους όσους δηλώσουν συμμετοχή φέτος!


Παραπομπές

 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ