Μεγάλες αλλαγές στην διαδικασία εγγραφής για το UTMB® από το 2021!

Από 18 Απρ 2019

Έχοντας διαβλέψει το γεγονός ότι το ισχύον σύστημα εγγραφών για κάποιον από τους αγώνες του UTMB είχε φτάσει στα όριά του, οι υπεύθυνοι της μεγαλύτερης διοργάνωσης αγώνων βουνού στον πλανήτη ανακοίνωσαν τη νέα διαδικασία εγγραφής / συμμετοχής η οποία θα ισχύσει από το 2021. Ένα γεγονός που παρότι ουσιαστικά ενδιαφέρει μόνο όσους δυνητικά θελήσουν να συμμετάσχουν στους εμβληματικούς αγώνες του Chamonix, δεν μπορεί να μην αναφερθεί μιας και διαχρονικά έχει αποδειχθεί ότι οτιδήποτε αφορά το UTMB επηρεάζει ποικιλοτρόπως τα τεκταινόμενα του αθλήματος. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ουσιαστικά όλο το σύστημα βαθμολόγησης & αξιολόγησης της ITRA ξεκίνησε από την ανάγκη δημιουργίας κριτηρίων για τους αγώνες του UTMB …

Τι ισχύει μέχρι και σήμερα

Για να συμμετάσχει κάποιος σε κάποιον από τους αγώνες του UTMB θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει έναν συγκεκριμένο αριθμό πόντων από τερματισμούς σε αγώνες σε ένα χρονικό διάστημα. Πιο συγκεκριμένα:

 • UTMB: 15 πόντοι ITRA από 3 αγώνες σε 2 διάστημα 2 ετών
 • CCC: 8 πόντοι ITRA από 2 αγώνες σε διάστημα 2 ετών
 • TDS: 8 πόντοι ITRA από 2 αγώνες σε διάστημα 2 ετών
 • OCC: 6 πόντοι ITRA από 2 αγώνες σε διάστημα 2 ετών
 • PTL: Διαδικασία υποβολής βιογραφικού
 • MCC: 0 πόντοι, προτεραιότητα οι εθελοντές και οι ντόπιοι κάτοικοι

Οι πόντοι που αναλογούν σε κάθε αγώνα – κριτήριο έχουν να κάνουν με την δυσκολία του βασιζόμενοι στο νέο σύστημα βαθμολόγησης της ITRA, σύστημα το οποίο είχαμε παρουσιάσει διεξοδικά σε προηγούμενο άρθρο μας.

Τι θα ισχύσει το 2020

Το 2020 θα είναι μια μεταβατική χρονιά μιας και πρέπει όσοι ήταν άτυχοι φέτος και πέρυσι στην κλήρωση να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν με το ισχύον σύστημα. Παρόλα αυτά, η διοργάνωση πρωτοτυπώντας ρίχνει τα απαιτούμενα κριτήρια πιο χαμηλά από ότι είναι σήμερα! Πιο συγκεκριμένα:

 • UTMB: 10 πόντοι ITRA από 2 αγώνες σε 2 διάστημα 2 ετών
 • CCC: 6 πόντοι ITRA από 2 αγώνες σε διάστημα 2 ετών
 • TDS: 8 πόντοι ITRA από 2 αγώνες σε διάστημα 2 ετών
 • OCC: 4 πόντοι ITRA από 2 αγώνες σε διάστημα 2 ετών
 • PTL: Διαδικασία υποβολής βιογραφικού
 • MCC: 0 πόντοι, προτεραιότητα οι εθελοντές και οι ντόπιοι κάτοικοι

Έτσι λοιπόν, όποιος πρόλαβε, τον Κύριον είδε! Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο η διοργάνωση προέβη σε αυτή την απόφαση είναι η υγεία των αθλητών, όπως τουλάχιστον αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ένας ultra τον χρόνο είναι αρκετός για να μπορεί κάποιος να συμμετάσχει ακόμη και τον UTMB.

Τι θα ισχύσει από το 2021

Εδώ αρχίζει το πανηγύρι. Παράλληλα με το σύστημα πόντων / κλήρωσης κλπ που ισχύει μέχρι σήμερα, ξεκινάει ένα «παράλληλο» σύστημα συγκέντρωσης «Running Stones». Δεν θα μπούμε στη λογική να το μεταφράσουμε στα ελληνικά γιατί σίγουρα … θα μας παίρνατε με τις πέτρες! Οπότε συνεχίζουμε να αναφερόμαστε σε αυτού του είδους τα credits σαν Running Stones. Τι είναι αυτά? Πολύ απλά, επιπλέον «πόντοι» συμμετοχής που συγκεντρώνει κάποιος από πολύ συγκεκριμένους αγώνες. Πιο συγκεκριμένα:

 • Τερματισμός σε αγώνα «By UTMB» (Oman by UTMB κλπ): 1 πόντος ITRA = 3 Running Stones
 • Τερματισμός σε αγώνα Ultra Trail World Tour: 1 πόντος ITRA = 1 Running Stone

Όποιος λοιπόν συγκεντρώσει έναν συγκεκριμένο αριθμό Stones μπορεί να μπει σε κάποιον αγώνα ακόμα και κατευθείαν, χωρίς κλήρωση

Βέβαια για να γίνει αυτό, ο αριθμός των απαιτούμενων Stones είναι αρκετά μεγάλος:

 • UTMB: 18 Running Stones
 • TDS: 15 Running Stones
 • CCC: 15 Running Stones
 • OCC: 12 Running Stones

Παραδείγματα:

 • Αν κάποιος τερματίσει τον Gaoligong byUTMB® ο οποίος δίνει 6 πόντους ITRA => 6 x 3 Stones = 18 Stones! Κατευθείαν UTMB!
 • Αν κάποιος τερματίσει κάποιον αγώνα του Ultra Trail World Tour πχ. Lavaredo Ultra Trail ο οποίος δίνει 5 πόντους ITRA => 5 x 1 Stone = 5 Stones.

Δεν είναι υποχρεωτικό βέβαια κάποιος να περιμένει να συγκεντρώσει τον παραπάνω αριθμό stones. Μπορεί να χρησιμοποιήσει όσα έχει μαζέψει, ουσιαστικά να τα «κάψει» (όλα ή κάποια από αυτά) για να μπει στην κλήρωση για κάποιον αγώνα με τόσους «λαχνούς» συμμετοχής στην κλήρωση όσα και τα stones που έχει. Αν δεν είναι τυχερός, τα κρατάει για την επόμενη χρονιά και συνεχίζει να μαζεύει για να ξαναμπεί με περισσότερες πιθανότητες. Τα stones έχουν ισχύ 4 ετών, μετά “λήγουν”.  

Επειδή ενδέχεται να υπάρξουν συγχύσεις, η ιστορία με τα stones δεν είναι υποχρεωτική, απλά προστίθεται στο σύστημα κλήρωσης το οποίο συνεχίζει να ισχύει. Δεν είναι υποχρεωτικό δηλαδή κάποιος να για να μπει στο UTMB να έχει συμμετοχές σε αγώνες του UTWT. Αν το κάνει βέβαια έχει κάποια “credits” παραπάνω. Έτσι λοιπόν συνεχίζει να ισχύει το σύστημα:

 • UTMB: 10 πόντοι ITRA
 • CCC: 6 πόντοι ITRA
 • TDS: 8 πόντοι ITRA
 • OCC: 4 πόντοι ITRA

Απλά όσοι έχουν Running Stones έχουν ακόμη περισσότερες πιθανότητες στην κλήρωση αφού θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν σαν επιπλέον «λαχνούς». Οι παραπάνω πόντοι δεν χρειάζεται να έχουν συγκεντρωθεί σε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μέσω κάποιου μέγιστου αριθμού αγώνων όπως ισχύει σήμερα (πχ 10 πόντους από 2 αγώνες σε 2 χρόνια). Μπορεί να έχουν αποκτηθεί και με πιο μικρούς αγώνες σε μεγαλύτερο διάστημα ακόμα και να έχουν μεσολαβήσει χρονιές χωρίς να έχει συγκεντρωθεί κανείς πόντος. Αποτελούν το ελάχιστο κριτήριο για να μπει κάποιος στην κλήρωση σε έναν από τους παραπάνω αγώνες.

Μια άλλη διαφοροποίηση έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί κάποιος χρονιά με την χρονιά να αλλάζει αγώνα, δηλαδή τη μία χρονιά να μπει στην κλήρωση για το CCC και εφόσον δεν είναι τυχερός την επόμενη που θα έχει περισσότερους «λαχνούς» να μπει στην κλήρωση για το UTMB, κάτι που μέχρι σήμερα δεν γινόταν.

Μπερδευτήκατε; Εμείς να δείτε!!!

Ουσιαστικά το νέο αυτό σύστημα δίνει ένα επιπλέον κίνητρο συμμετοχής στους "δικούς" του αγώνες και στους αγώνες με τους οποίους έχει στενή συνεργασία, αυτούς του UTWT. Αυτοί έχουν το μαχαίρι, αυτοί και το καρπούζι. Το θέμα είναι το κατά πόσο πια θα υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τους αγώνες του Chamonix. Προς το παρόν πάντων τα νούμερα δείχνουν ότι το προϊόν UTMB πουλάει ακόμα και θα συνεχίσει να το κάνει ... 

 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"Race For Liberty: Ένας νέος αγώνας δρόμου 100 μιλίων σε ορεινό περιβάλλον: https://t.co/R4wjlm3zv7 https://t.co/oUnDU1VSON
The @thenorthface Vectiv™: H νέα τεχνολογία για δρομείς βουνού ... και όχι μόνο: https://t.co/wMS6amGaeS… https://t.co/kTx5YRNSqE
70 χρόνια ΕΕΠΦ - η μνήμη της ελληνικής φύσης – 11/4/2021: https://t.co/YNv3ZZGciT https://t.co/EZnqYeJyzY
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

The North Face Vectiv™: H νέα τεχνολογία για δρομείς βουνού ... και όχι μόνο!

70 χρόνια ΕΕΠΦ - η μνήμη της ελληνικής φύσης – 11/4/2021!

Run Messinia: Στις 5-14 Ιουνίου 2021 - 10 συνολικά μαραθώνιοι σε 10 ημέρες για την ελευθερία!

Φαράγγι Ριντόμου, Χαλασμένο, Λαγκάδα ... Ο Γιώργος Μάλαμας μας αποκαλύπτει την άγρια ομορφιά της Μεσσηνιακής Γης!

Mike Horn: Η περιπέτεια και η εξερεύνηση "κυλούν" στο αίμα του!

Ξεκινούν και πάλι από 19 Απριλίου οι αγώνες Ορεινού Τρεξίματος, αλλά με απρόβλεπτες εξελίξεις (Πρωταπριλιάτικο)!

Dick Dorworth: Τελευταία φορά επικεφαλής!

Ορειβατική αποστολή στις Άνδεις, στο εξωτικό Εκουαδόρ (Ισημερινός)!

Barkley Marathons 2021: και πάλι έφαγε τα παιδιά του!!!

Αντώνης Συκάρης: Η πρώτη, ελληνική αποστολή στο βουνό Anapurna (8.091 μ.)!

Κάντε τη νύχτα μέρα στο ποδήλατο με τον NITECORE BR35 !

Τρέξιμο και Οστικοί Τραυματισμοί!