Mizuno Wave Skyrise 2: Άνεση, ασφάλεια και προστασία από κραδασμούς σε ασφάλτινο τερέν!

Από 05 Απρ 2022

Ένας δρομέας ορεινού τρεξίματος σίγουρα περιλαμβάνει στην συλλογή παπουτσιών του και κάποιο μοντέλο για προπονήσεις σε άσφαλτο ή ταρτάν. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν χρειάζεται κάτι εξεζητημένο, αλλά ένα μοντέλο “που θα κάνει τη δουλειά” με ξεκούραστο τρόπο και με προστασία από το σκληρό τερέν. Το Skyrise 2 της Mizuno που δοκιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε, θυμίζει old – fashioned δρομικό παπούτσι, αλλά με ορισμένα εξαιρετικά χρήσιμα χαρακτηριστικά και το οποίο μας τραβάει να το φοράμε καθημερινά. Όπλα του η εξαιρετική άνεση, η διαπνοή του και η προστασία από κραδασμούς. Είναι ένα παπούτσι που χωρίς τυμπανοκρουσίες και εξεζητημένους σχεδιασμούς κάνει την δουλειά του και πολύ περισσότερα! Ας δούμε πως…

 

Εξωτερικό τμήμα

Σχεδόν ολόκληρη η εξωτερική επιφάνεια του Skyrise 2 διατρέχεται από δικτυωτό ύφασμα AirMesh, το οποίο παρέχει εξαιρετική διαπνοή και μια ιδιαίτερα μαλακή αίσθηση στο πόδι που φαίνεται πολύ καθώς τα χιλιόμετρα αυξάνουν. Εσωτερικά η έλλειψη ραφών δεν προκαλεί προβλήματα τριβών.

 

Το Skyrise 2 ακολουθεί και αυτό την πετυχημένη σχεδίαση που η εταιρεία την έχει ονομάσει Dynamotion Fit™ και η οποία όπως έχουμε αναλύσει και σε άρθρα για άλλα μοντέλα της Mizuno είναι ένας συνδυασμός κατασκευής της εξωτερικής επιφάνειας, ώστε να επιτευχθεί πολύ υψηλό επίπεδο προσαρμοστικότητας του παπουτσιού στην κίνηση του ποδιού, εξομοιώνοντας την φυσική κίνηση όσο γίνεται περισσότερο, ώστε το παπούτσι να ακολουθήσει ακριβώς την κίνηση των μυών, τενόντων και δέρματος, σαν να αποτελεί ένα δεύτερο δέρμα. Καθώς τρέχουμε το παπούτσι προσαρμόζεται στο πόδι, δεν χάνει την μορφή του, δεν “μαζεύει” το ύφασμα μεταξύ κορδονιών και μύτης του ποδιού και αυτό αυξάνει πολύ την άνεση που προσφέρει.

 

Η γλώσσα είναι μαλακή, μεσαίου πάχους και εσωτερικά στο μεγαλύτερο τμήμα της “δένει” στα πλάγια του παπουτσιού σαν ιμάντας, με αποτέλεσμα να μένει σταθερή όταν τρέχουμε. Το πάχος της πάντως είναι ότι πρέπει για να μην μας ενοχλήσουν σε καμιά στιγμή τα κορδόνια, αλλά και να μην προσθέτει βάρος στο παπούτσι.

 

Το κολάρο του Skyrise 2 στην περιοχή του αστραγάλου είναι παχύ και εξαιρετικά μαλακό, ενώ την περιοχή της φτέρνας διατρέχει περιμετρικά σκληρό πλαστικό που ενισχύει την ευστάθεια ιδιαίτερα σε κατηφορικά τρεξίματα.

 

Τα κορδόνια είναι κλασσικού τύπου, λεπτά και δεν λύνονται εύκολα. Όλο το εξωτερικό τμήμα είναι σχεδιασμένο ώστε να δίνει την αίσθηση της άνεσης και σε συνδυασμό με την εξαιρετική διαπνοή υποστηρίζει πολύ καλά μεγάλα τρεξίματα. 

 

 

Ενδιάμεση σόλα

Εκτός της άνεσης, το Skyrise 2 είναι σχεδιασμένο για μεγάλη προστασία από κραδασμούς, κάτι που η Mizuno το πετυχαίνει με το συνδυασμό τεχνολογιών που χρησιμοποιεί στην ενδιάμεση σόλα. Το υλικό Mizuno Enerzy χρησιμοποιείται και στο Skyrise 2 και είναι ένα κράμα καουτσούκ που προσδίδει εξαιρετική επιστροφή ενέργειας αλλά και ενίσχυση της αντικραδασμικότητας, κυρίως στο πίσω τμήμα του παπουτσιού.

 

Στο Skyrise 2 η Mizuno χρησιμοποιεί στην φτέρνα και ένα άλλο μείγμα αφρού, το XPOP PU, το οποίο είναι ένα επίθεμα (εσωτερικό μαξιλαράκι) που μέσω της δομής του από μικρές “χάντρες” ενισχύει το “μαλακό” πάτημα και την επιστροφή ενέργειας, ενώ είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στη φθορά, με βάση τις προδιαγραφές της εταιρείας.

Φυσικά η τεχνολογία WAVE που στηρίζει εδώ και χρόνια τα δρομικά μοντέλα της εταιρείας είναι παρούσα και στο Skyrise 2. Όπως έχουμε αναλύσει και σε άρθρα για προηγούμενα μοντέλα της εταιρείας, με την τεχνολογία αυτή επιτυγχάνεται διασπορά των δυνάμεων κρούσης που προέρχονται από το έδαφος όταν το πέλμα πατάει κάτω, και καθώς το πόδι κινείται από την φάση προσγείωσης με το πίσω ή το ενδιάμεσο του πέλματος (heel ή midfoot strike) στην απογείωση με τα δάκτυλα και το μπροστά μέρος. Με την τεχνολογία αυτή η Mizuno προτείνει μια λύση ισορροπίας μεταξύ της αντικραδασμικότητας (cushioning) που πρέπει να έχει το παπούτσι σε σχέση με την προστασία και σταθερότητα που προσφέρει (stability). Σκοπός της σχεδίασης wave είναι η διάχυση των δυνάμεων κρούσης μακριά από το πόδι, δρα δηλαδή σαν τις αναρτήσεις ενός αυτοκινήτου αν θέλαμε να δώσουμε ένα παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό.

 

Tέλος, στο μοντέλο η Mizuno έχει συμπεριλάβει και την τεχνολογία Smoothride για ελαχιστοποίηση της επιτάχυνσης / επιβράδυνσης του ποδιού στην φάση απογείωσης / προσγείωσης. H αίσθηση που μας άφησε μετά από πολλά χιλιόμετρα σε άσφαλτο, είναι ότι η προστασία από κραδασμούς είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, και παρότι το Skyrise 2 έχει υψηλό προφίλ και drop (10 mm - φτέρνα 31 mm & δάκτυλα 21 mm), παρέχει καλή αίσθηση του εδάφους και βοηθάει να αντιδράς γρήγορα σε αλλαγές κατεύθυνσης κτλ., ενώ δίνει μια πιο γρήγορη αίσθηση από αρκετά άλλα μοντέλα αυτής της κατηγορίας. 

 

Εξωτερική σόλα

Το καουτσούκ X10, δικής της κατασκευής, χρησιμοποιεί η Mizuno στην εξωτερική σόλα, με πολύ καλά χαρακτηριστικά πρόσφυσης και αντοχής στη φθορά. Μια αυλάκωση που διατρέχει κατά μήκος το πέλμα και βαθαίνει ιδιαίτερα στην περιοχή της φτέρνας, προσδίδει καλύτερη επαφή με το έδαφος σε ανόμοιες επιφάνειες, αφού κατανέμει το βάρος του πατήματος και κάνει την περιοχή της φτέρνας πιο ευέλικτη.

Η εξωτερική σόλα διαθέτει δυο τύπους επιθεμάτων, πυκνά τοποθετημένα στρογγυλά επιθέματα (σαν μικρές βεντούζες) στην εσωτερική πλευρά και μια μικρότερη λωρίδα στην εξωτερική με μεγάλα κάθετα επιθέματα για βελτίωση της πρόσφυσης σε κάθε έδαφος, κάτι που φαίνεται ιδιαίτερα σε βρεγμένη κατηφορική άσφαλτο όπου το παπούτσι δεν γλιστράει καθόλου.

 

Είτε σαν ένα καθημερινό παπούτσι προπόνησης, είτε σαν εργαλείο για ειδικές ασφάλτινες προπονήσεις, το Skyrise 2 παρέχει την άνεση και την αντικραδασμικότητα που θέλει ο δρομέας, ενώ υποστηρίζει και μεγάλα τρεξίματα μέχρι μαραθώνιο. Πολύ τίμια και προσιτή λύση από τη Mizuno, μπορεί να γίνει άνετα το αγαπημένο σας καθημερινό παπούτσι τρεξίματος!

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Εξωτερικό Τμήμα:  Δικτυωτό AirMesh ύφασμα, μαλακιά γλώσσα, ενισχυμένο πλαστικό στη φτέρνα για σταθερότητα, Τεχνολογία Dynamotion Fit™

Ενδιάμεση σόλα: Αφρός XPOP PU στη φτέρνα, Mizuno Enerzy για μεγαλύτερη απορρόφηση κραδασμών και επιστροφή ενέργειας, Mizuno WAVE για ομαλή προώθηση στο τρέξιμο, τεχνολογία Smoothride για ελαχιστοποίηση της επιτάχυνσης / επιβράδυνσης του ποδιού στην φάση απογείωσης / προσγείωσης, πρόσθετο σύστημα αερισμού

Εξωτερική σόλα: Χ10 καουτσούκ για μεγαλύτερη αντοχή στη φθορά και μεγαλύτερη πρόσφυση, πυκνά τοποθετημένα στρογγυλά επιθέματα στην εσωτερική πλευρά και μια λωρίδα στην εξωτερική με μεγάλα κάθετα επιθέματα για βελτίωση της πρόσφυσης σε κάθε έδαφος, αυλάκωση που διατρέχει κατά μήκος το πέλμα για καλύτερη επαφή με το έδαφος σε οποιαδήποτε επιφάνεια.

Drop: 10 mm (φτέρνα 31 mm - δάκτυλα 21 mm)

Βάρος: 300 gr

Υποστήριξη: Ουδέτερο (Neutral)

Κορδόνια: Κλασσικά λεπτά και μαλακά κορδόνια

Πεδίο: Άσφαλτος, ταρτάν στίβου, ομαλοί χωματόδρομοι

Ενδεικτική Λιανική Τιμή: Mε την έκπτωση 109,00 €, από 145,00€ που είναι η αρχική του τιμή 

 

Ολόκληρη την συλλογή παπουτσιών τρεξίματος της Mizuno μπορείτε να την δείτε στο mzn.gr.

 

View this photo set on Flickr

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ