The North Face Ultra Endurance II

Από 09 Ιουν 2018

Παράδοση τείνει να δημιουργήσει η The North Face στα παπούτσια ορεινού τρεξίματος μεγάλων αποστάσεων παρότι ο ανταγωνισμός πια σε αυτό το πεδίο είναι ανελέητος από ολοένα και περισσότερους κατασκευαστές. Όχι άδικα, η προηγούμενη γενιά παπουτσιών της εταιρείας απέσπασε καλές κριτικές και προτιμήθηκε από ένα σεβαστό ποσοστό δρομέων σε όλον τον κόσμο. Μετά λοιπόν τα πετυχημένα Ultra Endurance και Endurus TR ήρθε η ώρα της ανανέωσης με τις νέες εκδόσεις των μοντέλων που δημιούργησαν αυτή την παράδοση όπως είδαμε και στην προηγούμενη παρουσίασή μας. Το καλύτερο και πιο δημοφιλές παπούτσι της, το Ultra Endurance απέκτησε «απόγονο» που έρχεται με βελτιώσεις και αλλαγές σε αρκετά σημεία κρατώντας ταυτόχρονα όλα τα χαρακτηριστικά που το έκαναν να ξεχωρίζει.

Αίσθηση

Αναπόφευκτα, ως οπαδοί του προηγούμενοι μοντέλου το οποίο φορέθηκε για πολλά χιλιόμετρα και βρίσκεται ακόμη σε εξαιρετική κατάσταση (δείτε φωτογραφίες παρακάτω) οι συγκρίσεις με το νέο θα είναι αρκετές. Φορώντας λοιπόν για πρώτη φορά το Ultra Endurance II το πρώτο που θα νιώσουμε είναι αν και ελάχιστα, μειώθηκε ο χώρος στα δάκτυλα, κάνοντας το παπούτσι περισσότερο δεμένο και «τρεξιματικό». Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι είναι στενό αλλά η αίσθηση της ευρυχωρίας που είχαμε νιώσει με το προηγούμενο μοντέλο αυτή τη φορά έλειπε. Περπατώντας τα πρώτα μέτρα θα αισθανθείτε άνετα αφού διαθέτει μία μεσόσολα αρκετά μαλακή ενώ και το βάρος του παρότι μεγαλύτερο από του προκατόχου του (327 γραμμάρια) δεν θα προβληματίσει ενώ όπως θα δούμε παρακάτω θα κερδίσετε σε προστασία και σταθερότητα. Το Ultra Endurance θα το δοκιμάσετε στο μαγαζί στο νούμερο που έχετε να συνηθίσει να φοράτε χωρίς εκπλήξεις καθώς είναι «true-to-size», δεν θα χρειαστεί δηλαδή να ανεβείτε σε μεγαλύτερο νούμερο.

 

 

Πάνω μέρος

 

 

Ξεκινώντας από το πίσω μέρος θα διακρίνουμε την πρώτη μεγάλη αλλαγή στο παπούτσι, αλλαγή που του χαρίζει απίστευτη σταθερότητα και προστασία στην φτέρνα. Δεσπόζει ένα σκληρό και άκαμπτο πλαστικό πλαίσιο που η The North Face ονομάζει Ultra Protect™ CRADLE™ και έχει σαν σκοπό την στρεπτική ακαμψία και προστασία της φτέρνας σε απότομες πλάγιες κινήσεις σε τεχνικά μονοπάτια. Αρκετά πιο στιβαρό και προστατευτικό, το σημείο αυτό του παπουτσιού του δίνει το καλύτερο χαρακτηριστικό του που είναι η σταθερότητα και η προστασία το ευαίσθητο αυτό μέρος του ποδιού. Η χρήση του πλαισίου αυτού δίνει την δυνατότητα στην The North Face να αφήσει την φτέρνα πιο «ελεύθερη». Σε αντίθεση δηλαδή με άλλα παπούτσια αυτής της κατηγορίας δεν θα δούμε την περιοχή αυτή ντυμένη ολόκληρη με κάποιο σκληρό υλικό συμβάλλοντας έτσι στον καλύτερο αερισμό του παπουτσιού.

 

 

Κάτω από τον αστράγαλο το ντύσιμο του παπουτσιού στο «κολλάρο» είναι «πλούσιο» και άνετο τόσο όσο χρειάζεται για να μην ερεθίζει μετά από πολλά χιλιόμετρα. Ντυμένο με την παντεταρισμένη από την The North Face τεχνολογία FlashDry™ όπως άλλωστε όλο το παπούτσι, υπόσχεται γρήγορη αποβολή της υγρασίας, χαμηλό βάρος και αντοχή στον χρόνο.

 

 

Προχωρώντας προς την μέση, το πλέγμα που χαρακτηρίζει όλα τα TNF παπούτσια, στο Ultra Endurance II είναι ντυμένο με έναν συνδυασμό συγκολλημένου ημίσκληρου TPU υλικού από θερμοπλαστική πολυουρεθάνη (συνδυασμός 2 υλικών: σκληρού πλαστικού και μαλακής σιλικόνης). Αυτό το πλέγμα καταλήγει στην περιοχή των κορδονιών όπου εκεί οι τρύπες από τις οποίες περνούν για να δεθούν είναι ενισχυμένες με το ίδιο πλαστικό TPU.

 

 

Το δικτυωτό ύφασμα που ντύνει όλο το πάνω μέρος του παπουτσιού ισορροπεί ανάμεσα στην καλή διαπνοή και στην προστασία από την εισχώρηση ανεπιθύμητων εισβολέων όπως χώμα και μικρά πετραδάκια. Γενικά πάντως δεν είναι ένα παπούτσι που χαρακτηρίζεται δροσερό καθώς όπως πολλά παπούτσια αυτής της κατηγορίας τα προστατευτικά υλικά του καλύπτουν μεγάλο ποσοστό του πάνω μέρους του.

 

 

Στο εμπρός μέρος το παπούτσι καλύπτεται από εύκαμπτο υλικό TPU για προστασία στα δάκτυλα. Δυστυχώς εδώ η The North Face για να κρατήσει το βάρος σε λογικά πλαίσια από την στιγμή που ενίσχυσε το παπούτσι στο πίσω μέρος όπως αναφέραμε παραπάνω, αποφάσισε να αφαιρέσει το σκληρό πλαστικό που φόραγε το προηγούμενο μοντέλο, χάνοντας έτσι ένα σημαντικό πλεονέκτημα που είχε ο προκάτοχός του. Από την άλλη, δεν είναι λίγοι οι δρομείς που παραπονιούνται όταν υπάρχει σκληρό πλαστικό μπροστά στο παπούτσι για ενοχλήσεις που έχουν να κάνουν με το σχήμα του πέλματος και των μήκος των δακτύλων τους. Ο γράφων όμως δεν είναι ένας από αυτούς!

 

 

Σημαντικά βελτιωμένα τα κορδόνια δανείστηκαν το ασύμμετρο σχήμα από τα Endurus TR και με αυτόν τον τρόπο δεν λύνονται με τίποτα ακόμα και αν βραχούν. Αρκετά χρήσιμο το λάστιχο που υπάρχει στο μέσο της περιοχής των κορδονιών κάτω από το οποίο μπορείτε να τα περάσετε για να μην σας απασχολήσουν μέχρι να τελειώσετε.

 

 

Αρκετά βελτιωμένη και η σχεδίαση της γλώσσας η οποία παρότι είναι λεπτή και «επιθετική» διαθέτει τόση ενίσχυση όση ακριβώς χρειάζεται για να μη σας ερεθίσει. Σταθεροποιείται στα πλάγια από ύφασμα τόσο για να μην μετακινείται όσο για να προστατεύει από την είσοδο χώματος κάτι που πράγματι καταφέρνει πολύ καλά. Επίσης όντας λιγότερο παχιά από τις «κοινές» γλώσσες σημαίνει λιγότερο βάρος και ταχύτερο στέγνωμα όταν βραχεί.


Μεσόσολα

Το EVA (Ethylene Vinyl Acetate) εδώ και χρόνια αποτελεί το κυριότερο υλικό βάσει του οποίου οι μεγαλύτερες outdoor εταιρείες κατασκευάζουν τα παπούτσια τους αφού τα πλεονεκτήματά του είναι αναμφισβήτητα: αδιαβροχοποίηση, αντοχή στη διάβρωση, ευκολία στην επεξεργασία, αντικραδασμικότητα, μόνωση. Αυτό που αλλάζει τις περισσότερες φορές είναι η σκληρότητά του βάσει της απορρόφησης (cushioning) που θέλει να προσδώσει ο κατασκευαστής στο παπούτσι καθώς και ο συνδυασμός της με άλλη μεσόσολα διαφορετικής σκληρότητας ή μίας «φλοίδας» σκληρού πλαστικού (rock plate) για μεγαλύτερη προστασία από χτυπήματα του πέλματος. Εδώ η The North Face έχει επιλέξει ένα EVA μονής πυκνότητας και άρα αρκετά μαλακό ώστε να έχει καλή απορρόφηση κραδασμών. Χρησιμοποιώντας ωστόσο την τεχνική της συμπίεσης (compression) και όχι της έγχυσης (injection) προσπαθεί να πετύχει την χρυσή τομή ανάμεσα σε παπούτσια «αφράτα» όπως είναι αυτά που χρησιμοποιούν injected EVA και αυτά που έχουν πιο σκληρή αίσθηση και χρησιμοποιούν διπλής πυκνότητας EVA ή δύο διαφορετικής πυκνότητας μεσόσολες. Άρα στο Ultra Endurance II δεν θα νιώσετε «αφράτο» πάτημα αλλά θα πάρετε την προστασία που χρειάζονται τα πέλματά σας για πολλές ώρες στα μονοπάτια.

 

 

Το drop 8mm που έχει επιλέξει η The North Face σε όλη την σειρά Ultra είναι και εδώ παρών και φαίνεται ότι το συγκεκριμένο drop τείνει να γίνει κανόνας ακόμη και στην κατηγορία των «ultra» παπουτσιών. Στην φτέρνα η TNF δεν ενίσχυσε την μεσόσολά της αφού η πυκνότητά της και το πάχος της (17mm στην φτέρνα) θεωρήθηκε αρκετό για να απορροφήσει όλες τις ανωμαλίες του εδάφους. Μπροστά όμως που το πάχος πέφτει στα 9mm η εταιρεία ενίσχυσε το παπούτσι όπως και το MT με το δικό της «ευέλικτο» rock plate που ονομάζει ESS Snake Plate™, φτιαγμένο από μεγαλύτερης πυκνότητας EVA υλικό.

 

Δεν υπάρχει κάποια επιπλέον υποστήριξη για δρομείς που υπερπρηνίζουν (overpronators) αλλά έτσι κι αλλιώς στα μονοπάτια που θα χρησιμοποιήσετε το παπούτσι δεν θα καταλάβετε την ανάγκη για την εξτρά αυτή προστασία. Δείτε στην εικόνα δεξιά που ακριβώς είναι τοποθετημένο το ESS Snake Plate είναι τοποθετημένο στο παπούσι. Η καινοτομία του έγκειται στο γεγονός ότι δεν είναι ένα μονοκόμματο θερμοπλαστικό rockplate μέσα στη μεσόσολα αλλά μία κυματοειδής κατασκευή που καλύπτει το παπούτσι σε όλο το πλάτος του θυμίζοντας φίδι (εξ ‘ ου και η ονομασία του) με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην ευλυγισία του παπουτσιού μπρος και πίσω αλλά και προς το πλάι όπου συστρέφεται στα δύσκολα πατήματα στο μονοπάτι.

 

Στην πράξη μιλάμε για ένα παπούτσι το οποίο δίνει κορυφαία προστασία από την μέση και πίσω στο πέλμα, από την μέση και μπροστά όμως παρότι το ESS Snake Plate καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες, θα αισθανθείτε τις μυτερές πέτρες και τις ανωμαλίες του εδάφους. Κάτι που αποτελεί πλεονέκτημα για τον έμπειρο και ελαφρύ δρομέα αφού μπορεί να διαβάσει το έδαφος και να πατήσει όπως ακριβώς χρειάζεται, στα πόδια όμως του πιο άπειρου δεν συστήνεται να φορεθεί σε σκληρά και πετρώδη μονοπάτια.

 

Σόλα

 

Πώς να κάνεις το τέλειο τελειότερο; Η Vibram Megagrip τείνει να γίνει standard στα παπούτσια ορεινού τρεξίματος. Κορυφαία πρόσφυση και αντοχή και τι καλύτερο από να αντιπαραβάλλεις ένα παπούτσι δύο ετών (το Ultra Endurance I) που έχει φορεθεί πολλές ώρες στην Πάρνηθα, στο Μέτσοβο, στο Ultra Trail Pelion, στην Οίτη και αλλού, με το καινούριο μοντέλο για να διαπιστώσεις ότι οι φθορές είναι μηδαμινές! Στην παρακάτω φωτογραφία, το πάνω παπούτσι είναι το Ultra Endurance I και στην κάτω το ΙΙ

 

 

Εδώ λοιπόν η The North Face δεν άλλαξε απολύτως τίποτα ούτε στην σύνθεση του λάστιχου ούτε και στη σχεδίαση και καλά έκανε αφού η Vibram που φορούσε το Ι ίσως ήταν από τις καλύτερες σόλες παπουτσιού που έχουμε φορέσει. Επέλεξε πάλι λοιπόν σχετικά υψηλές τάπες των 5mm με μία πυκνή κάλυψη περιμετρικά και αραιότερη στον άξονα στον οποίον βλέπουμε διαφορετική τοξοειδή σχεδίαση στο μπρος και το πίσω μέρος για πρόσφυση τόσο στην ανηφόρα όσο και στην κατηφόρα.


Συμπέρασμα

Η δεύτερη έκδοση του Ultra Endurance μας άφησε σαφώς πολύ καλές εντυπώσεις. Αν εξαιρέσουμε μόνο την συγκριτικά μικρότερη προστασία στα δάκτυλα, παρουσιάζεται βελτιωμένο σε όλα τα υπόλοιπα σημεία. Ειδικά στον τομέα της σταθερότητας και της προστασίας στη φτέρνα παίρνει άριστα. Λίγο περισσότερο «δρομικό» και επιθετικότερο από τον προκάτοχό του λόγω της ελαφρώς στενότερης εφαρμογής του θα σας επιτρέψει να τρέξετε όσο γρήγορα μπορείτε παρόλο το ελαφρώς μεγαλύτερο βάρος του. Η προστασία στο πέλμα σε πολύ καλά επίπεδα από την μέση και πίσω, στο μπροστινό μέρος του πέλματος όμως μετά από κάποιες προπονήσεις, θα αισθάνεστε τις μυτερές πέτρες και ανωμαλίες του εδάφους. Η σόλα, ακριβώς ίδια με του προκατόχου του, αποτελεί άλλο ένα highlight του παπουτσιού καθώς έχει περάσει τις εξετάσεις που έδωσε στις λάσπες του Μετσόβου με άριστα. Παρόμοια πρόσφυση θα σας παρέχει σε όλα τα είδη των τερέν ενώ η αντοχή της είναι απλά παροιμιώδης. Θα το φορούσαμε άνετα στην Οίτη, στο Μέτσοβο, στον Olympus Marathon, στο Ultra Trail Pelion, στο ROUT, ενώ για Olympus Mythical Trail, TERA καλό είναι τα πόδια να είναι πιο έμπειρα και ελαφριά.Μας άρεσε

- Εφαρμογή
- Σταθερότητα
- Γλώσσα
- Κορδόνια
- Πρόσφυση
- Αντοχή στον χρόνο
- Προστασία στο πίσω μέρος

Δεν μας άρεσε
- Το εύκαμπτο πλαστικό στα δάκτυλα


Χαρακτηριστικά

  • Πάνω μέρος: Συνδυασμός πλέγματος ελαστικού TPU με συνθετικό ύφασμα και αεριζόμενου δικτυωτού υλικού
  • Μεσόσολα: Μονής συμπίεσης EVA με ESS Snake Plate™ στο μπροστά μέρος
  • Προφιλ μεσόσολας: 17mm φτέρνα / 9mm δάκτυλα
  • Drop: 8mm
  • Σόλα: Vibram® Megagrip
  • Πάτος: OrthoLite®
  • Άλλα χαρακτηριστικά: Ultra Protect™ CRADLE™ τεχνολογία στην φτέρνα
  • Βάρος: 327γρ αντρικό, 266γρ γυναικείο
  • Τιμή: 130€

View this photo set on Flickr  

 Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων The North Face στην Ελλάδα είναι η VF Hellas

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Η @courtdauwalter ξεκίνησε την προσπάθεια της για FKT στο περίφημο Colorado Trail: https://t.co/SeIqvFnBuf https://t.co/kXG99H3j4y
Ο Λ. Παρασκευάς και ο Λ. Πρατίλας σε μια αποκλειστική συνέντευξη για το Φθινοπωρινό και πολύ ενδιαφέρον μπουκέτο αγ… https://t.co/pA02LKnLWr
@GregoryPacks - Citro 30L, αναλυτική δοκιμή και παρουσίαση στο @Advendure_Net : https://t.co/GW95UEVAsD https://t.co/fJ5JODDZTj
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Η Courtney Dauwalter ξεκίνησε την προσπάθεια της για FKT στο περίφημο Colorado Trail!

Ο Λ. Παρασκευάς και ο Λ. Πρατίλας σε μια αποκλειστική συνέντευξη για το Φθινοπωρινό και πολύ ενδιαφέρον μπουκέτο αγώνων του Tihio Race 2020!

ITRA Infographic 2013 - 2019

GREGORY Packs - Citro 30L

Φορητή ενέργεια από την Nitecore: Power Stations NPS600 & NPS200 και ηλιακό πάνελ SFP100!

DYNAFIT Alpine Running Vest & Transalper Dynastretch Vest

ITRA - COVID-19: Προτεινόμενες οδηγίες προς διοργανωτές αγώνων

Hoka Speedgoat 4: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail και μεγάλα τρεξίματα σε τεχνικά μονοπάτια!

Η Άνδρος ... αλλιώς!

Ξεκινάει το Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020, το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου!

Salomon Supercross, ένα άξιο μέλος της "Cross" οικογένειας

Διάσχιση της Ορεινής Ελλάδας ενάντια στην αιολική καταστροφή των ελληνικών βουνών!